Jump to content

Roztwór Starsanu w piwie

Recommended Posts

Mam nie lada zagwostkę. Otóż wlałem 60 lirów brzeczki do fermentatora, w którym było około 2 litrów roztworu starsanu (8 ml na 5 litrów wody). Będzie z tego coś jeszcze, czy za duże ryzyko dla zdrowia i lepiej wylać?

Edited by smola

Na zagranicznych forach czytałem sporo takich historii, podobno nic się nie działo, a nawet za bardzo na smak nie wpływało. No ale to wszystko dowody anegdotyczne. Podobno nawet producent starsanu wypił publicznie jego roztwór, żeby udowodnić, że jest nieszkodliwy, ale nie wiem czy to nie jakieś urban legend 🙂

11 godzin temu, Oskaliber napisał(a):

Podobno nawet producent starsanu wypił publicznie jego roztwór, żeby udowodnić, że jest nieszkodliwy, ale nie wiem czy to nie jakieś urban legend 🙂

:) legendy miejskie. Starsan to środek biobójczy i podejrzewam, że nie wybiera sobie tylko bakterii i grzybów na odstrzał :)

Kwestia roztworu, na 60l te parę kropli nie powinno mieć wpływu. Starsan zawiera kwas fosforowy, który stosuje się np do zmiany ph zacieru i kwas ABS, którego bardziej bym się obawiał (stosowany w detergentach i środkach czyszczących wszelkiej maści), ale w małym procencie.

Kojarzę, że na jakimś pokazie warzenia w Krk wiele lat temu poszła brzeczka do chyba z 2l roztworu Starsanu, chyba to była IIPA.

Podobno przefermentowało normalnie, próbowałem potem, jakieś wybitne nie było ale smakowało w miarę normalnie.

Co nie znaczy, że polecam wypić 60l takiego piwa ze Starsanem ;)

Starsan podobno izopropanol jeszcze zawiera, była akcja z wycofaniem go z UE, chociaż z drugiej strony to wszystko małe dawki są tak naprawdę.

• 2 months later...