smola Posted July 29, 2023 Share Posted July 29, 2023 (edited) Mam nie lada zagwostkę. Otóż wlałem 60 lirów brzeczki do fermentatora, w którym było około 2 litrów roztworu starsanu (8 ml na 5 litrów wody). Będzie z tego coś jeszcze, czy za duże ryzyko dla zdrowia i lepiej wylać? Edited July 29, 2023 by smola Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aethelwulf Posted July 29, 2023 Share Posted July 29, 2023 Ojojoj, a mówią żeby nie pić przy warzeniu draker and smola 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted July 29, 2023 Author Share Posted July 29, 2023 Nauczka na przyszłość 😀 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciezkicoswybrac Posted July 29, 2023 Share Posted July 29, 2023 https://www.homebrewersassociation.org/forum/index.php?topic=19261.0#:~:text=It's perfectly safe to consume,tastes good%2C then no problem. Wielu twierdzi, że nie otrujesz się, a w najgorszym wypadku zmieni się smak. Twoja decyzja smola 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted July 29, 2023 Share Posted July 29, 2023 Na zagranicznych forach czytałem sporo takich historii, podobno nic się nie działo, a nawet za bardzo na smak nie wpływało. No ale to wszystko dowody anegdotyczne. Podobno nawet producent starsanu wypił publicznie jego roztwór, żeby udowodnić, że jest nieszkodliwy, ale nie wiem czy to nie jakieś urban legend 🙂 smola 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nazwa użytkownika Posted July 30, 2023 Share Posted July 30, 2023 11 godzin temu, Oskaliber napisał(a): Podobno nawet producent starsanu wypił publicznie jego roztwór, żeby udowodnić, że jest nieszkodliwy, ale nie wiem czy to nie jakieś urban legend 🙂 legendy miejskie. Starsan to środek biobójczy i podejrzewam, że nie wybiera sobie tylko bakterii i grzybów na odstrzał Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted July 30, 2023 Author Share Posted July 30, 2023 Grzyby pracują jak ta lala Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted July 30, 2023 Share Posted July 30, 2023 Kwestia roztworu, na 60l te parę kropli nie powinno mieć wpływu. Starsan zawiera kwas fosforowy, który stosuje się np do zmiany ph zacieru i kwas ABS, którego bardziej bym się obawiał (stosowany w detergentach i środkach czyszczących wszelkiej maści), ale w małym procencie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kowalczyka Posted July 30, 2023 Share Posted July 30, 2023 Czyli jednak fear the foam? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted July 31, 2023 Share Posted July 31, 2023 Kojarzę, że na jakimś pokazie warzenia w Krk wiele lat temu poszła brzeczka do chyba z 2l roztworu Starsanu, chyba to była IIPA. Podobno przefermentowało normalnie, próbowałem potem, jakieś wybitne nie było ale smakowało w miarę normalnie. Co nie znaczy, że polecam wypić 60l takiego piwa ze Starsanem Starsan podobno izopropanol jeszcze zawiera, była akcja z wycofaniem go z UE, chociaż z drugiej strony to wszystko małe dawki są tak naprawdę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted October 22, 2023 Author Share Posted October 22, 2023 A więc wczoraj ruszyłem kega z piwem z pierwszego postu. W smaku normalne, nalewało się jak zwykle, szumiało po nim tak jak zwykle. Krzywonos Jerzy 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts