Raf78 Opublikowano 13 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2023 Czyli tuż przed rozlewaniem do sterylizatora wlać rozcieńczony Sanipro, potraktować nim butelki i na suszarkę - bez spłukiwania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 13 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2023 SaniPro nie trzeba spłukiwać, o ile nie zrobisz jakichś bardzo stężonych roztworów. Ja leję na oko i jeszcze żyję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 13 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2023 51 minut temu, Raf78 napisał(a): Czyli tuż przed rozlewaniem do sterylizatora wlać rozcieńczony Sanipro, potraktować nim butelki i na suszarkę - bez spłukiwania? Ja mam starsan i nie splukuje. Sanipro jest rinse czy no rinse? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 13 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2023 Ja znów używam samego oxi. Trochę większe stężenie i na wszelki wypadek zawsze przepłukuje butelki wrzątkiem. Tylko mam swój już sprawdzony patent i mi to sprawnie idzie. Tylko moje butelki są już na początku dość czyste. Zabutelkowałem sporo piw i żadnych problemów nie miałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 13 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2023 19 minut temu, zasada napisał(a): Ja mam starsan i nie splukuje. Sanipro jest rinse czy no rinse? Obecnie mam kupiony Oxi. Sanipro musiałbym kupić, nie wiedziałem, że są dwa rodzaje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 13 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2023 32 minuty temu, Raf78 napisał(a): Sanipro musiałbym kupić Ja nie wiem czy sa dwa rodzaje. Jak nie masz na półce to kup starsan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 13 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2023 59 minut temu, zasada napisał(a): Ja nie wiem czy sa dwa rodzaje. Jak nie masz na półce to kup starsan Obawiam, że Starsan nie jest już dostępny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 13 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2023 (edytowane) 250 ml sanipro bez oszczędzania( przy rozlewie 1 litr i w kanał, przy warzeniu okolo 2 litry i w kanał, plus coś tam do czyszczenia butelek)około 50 warek. 1-2,5ml na 1 litr wody. I jest bez płukania Bardzo wydajne Edytowane 13 Listopada 2023 przez Koora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 13 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2023 (edytowane) Mam jeszcze pytanie, czy pas grzewczy z Browamator to dobry wybór https://browamator.pl/elektryczny-pas-grzewczy-brewbelt-220-230v/3-207-1173 niestety na innych sklepach niedostępny... Edytowane 13 Listopada 2023 przez Raf78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vmario Opublikowano 13 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2023 40 minutes ago, Raf78 said: Mam jeszcze pytanie, czy pas grzewczy z Browamator to dobry wybór https://browamator.pl/elektryczny-pas-grzewczy-brewbelt-220-230v/3-207-1173 niestety na innych sklepach niedostępny... Na AliExpress i Allegro znajdziesz bardzo podobne (na ogół czarne). Może nazywają się Podgrzewacz strefy tropikalnej fermentacji browarniczej, a czas dostawy to miesiąc, ale działają i są połowę tańsze. Zwróć tylko uwagę na wtyczkę, żeby nie zostać z jakąś zagraniczną wersją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 14 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2023 Na alledrogo też można je dostać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 14 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2023 Godzinę temu, korzen16 napisał(a): Na alledrogo też można je dostać Czy ktoś używa tego produktu, bo troszeczkę wydaje mi się ma dużo wyższe parametry niż to dostępne na naszym rynku moc ponad 1000 W temperatura powierzchni ponad 4000 st. C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulox81 Opublikowano 14 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2023 (edytowane) 14 minut temu, Raf78 napisał(a): Czy ktoś używa tego produktu, bo troszeczkę wydaje mi się ma dużo wyższe parametry niż to dostępne na naszym rynku moc ponad 1000 W temperatura powierzchni ponad 4000 st. C Pewnie błąd w opisie, przy takiej temperaturze to sama grzałka poszłaby z dymem w sekundę.\ Tam jest napisane tak: Temperatura powierzchni: 4060 (℃) Maksymalne napięcie: 110240 (V) Podejrzewam, że zabrakło myślników i możliwe że miało być tak : Temperatura powierzchni: 40-60 (℃) Maksymalne napięcie: 110-240 (V) Czyli dla napięcia 110 temp 40st C i dla wyższego napięcia większa moc wydzielana i temp. do 60st Edytowane 14 Listopada 2023 przez paulox81 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vmario Opublikowano 14 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2023 @Raf78, potwierdzam to, co pisze @paulox81 — skopane tłumaczenie. Kupowałem z tej samej aukcji i pas grzeje normalnie. Podgrzewałem teraz dubbla, korzystając z tegoż pasa i STC-1000. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 14 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2023 2 godziny temu, vmario napisał(a): @Raf78, potwierdzam to, co pisze @paulox81 — skopane tłumaczenie. Kupowałem z tej samej aukcji i pas grzeje normalnie. Podgrzewałem teraz dubbla, korzystając z tegoż pasa i STC-1000. Właśnie myślałem o połączeniu tego pasa z STC-1000. Dzięki, że sprawdzony... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 14 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2023 (edytowane) Proszę jeszcze o info. w jakiej temp. refermentacja w butelkach. Obecnie na cichej brzęczka na temp. 20,6 stopnia C Drożdże S-04 Edytowane 14 Listopada 2023 przez Raf78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 14 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2023 Spokojnie taka sama około 14 dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 15 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2023 Mam piwnicę której obecnie panuje temperatura 16 stopni, czy to za mało do refermentacji ? Obecnie mam w jednym pomieszczeniu w domu. Obawiam się jednak refermentacji w tym pomieszczeniu, bo jak wyczytałem na forum czasami dochodzi do tak zwanych granatów, więc nie chciałbym zabrudzić domowego pomieszczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 15 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2023 (edytowane) Dzisiaj u producenta u którego zakupiłem pierwszy zestaw do zacieru uzyskałem informację, że do dezynfekcji butelek po ich umyciu wystarczy Oxi. Jakie zatem jest Wasze zdanie na temat uzyskanej przeze mnie informacji. Czy także opcji wystarczy do dezynfekcji fermentora gdy umyję go po zakończonym procesie fermentacji. Edytowane 15 Listopada 2023 przez Raf78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2023 3 minuty temu, Raf78 napisał(a): Dzisiaj u producenta u którego zakupiłem pierwszy zestaw do zacieru uzyskałem informację, że do dezynfekcji butelek po ich umyciu wystarczy Oxi. Jakie zatem jest Wasze zdanie na temat uzyskanej przeze mnie informacji. Czy także opcji wystarczy do dezynfekcji fermentora gdy umyję go po zakończonym procesie fermentacji. Zmień dostawcę, polecam starsan. OXI może utleniac piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 15 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2023 15 minut temu, anteks napisał(a): Zmień dostawcę, polecam starsan. OXI może utleniac piwo Tylko nigdzie nie jest dostępny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 15 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2023 To zamiennik, SaniPro Rinse. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2023 5 minut temu, Raf78 napisał(a): Tylko nigdzie nie jest dostępny. naprawdę? https://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/dezynfekcja https://homebrewing.pl/mycie-i-dezynfekcja-c-39.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 15 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2023 W centrum piwowarstwa faktycznie jest jednak spora cena W homebrewing jednak Starsanu nie ma. Jest Sani Pro -do niego jednak nie jestem przekonany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 15 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2023 Ja używam Oxi z powodzeniem. Tylko zawsze troszkę przepłukuje wrzątkiem butelki po oxi, wtedy jaki kolwiek problem z utlenieniem nie występuje. Mam swój wyrobiony proces mycia i zajmuje mi to nie wiele czasu. Tylko butelki mam rzeczywiście czyste. Zawsze po rozlaniu piwa troszkę opłuczone i zero problemu. Co innego jak na dnie butelki mamy jakąś pleśń, jakieś czarne coś itp. Wtedy żadne oxi nie pomoże😄 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi