wizi Opublikowano 15 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2023 Zarówno Oxi jak i Starsan (lub Sanipro) służą dezynfekcji. Tylko, że Starsan wychodzi taniej i jest wygodniejszy w użyciu. Po kilkudziesięciu zabutelkowanych warkach, gdzie używałem Oxi, przerzuciłem się na Starsan. Nie wyobrażam sobie powrotu do Oxi. Mała butelka, etykieta już dawno zeszła, a nie chce się skończyć. A teraz mała matematyka. 1kg Oxi za 12zl, którego roztwór traci szybko właściwości (w zależności od przechowywania 10h-20d), obsłuży tyle butelek co 2ml Starsanu za 90gr. Żeby nie było. Oxi nadal używam, ale nie do butelek, a mycia kociołka i chłodnicy przeciwbieżnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 15 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2023 Ok, dziękuję za pomoc. Mam jeszcze pytanie: Obecnie pierwszy zestaw mam z Twój browar Jasne Pełne. Czy polecacie Centrum piwowarstwa do zakupu słodów na kolejną warkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 15 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2023 (edytowane) Jak tu kiedyś przeczytałem - OXI jest dobre do pierwszej infekcji, potem wszyscy i tak przechodzą na sodę kaustyczną i StarSan 1 minutę temu, Raf78 napisał(a): Ok, dziękuję za pomoc. Mam jeszcze pytanie: Obecnie pierwszy zestaw mam z Twój browar Jasne Pełne. Czy polecacie Centrum piwowarstwa do zakupu słodów na kolejną warkę? To mój główny dostawca i zawsze byłem zadowolony Edytowane 15 Listopada 2023 przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2023 2 minuty temu, Raf78 napisał(a): Ok, dziękuję za pomoc. Mam jeszcze pytanie: Obecnie pierwszy zestaw mam z Twój browar Jasne Pełne. Czy polecacie Centrum piwowarstwa do zakupu słodów na kolejną warkę? Kupuje od kilku lat i polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 15 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2023 Czy możecie polecić jakiś sprawdzony zestaw właśnie z Centrum piwowarstwa na drugą warkę (górna fermentacja) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 15 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2023 (edytowane) 18 minut temu, wizi napisał(a): Zarówno Oxi jak i Starsan (lub Sanipro) służą dezynfekcji. Tylko, że Starsan wychodzi taniej i jest wygodniejszy w użyciu. Po kilkudziesięciu zabutelkowanych warkach, gdzie używałem Oxi, przerzuciłem się na Starsan. Nie wyobrażam sobie powrotu do Oxi. Mała butelka, etykieta już dawno zeszła, a nie chce się skończyć. A teraz mała matematyka. 1kg Oxi za 12zl, którego roztwór traci szybko właściwości (w zależności od przechowywania 10h-20d), obsłuży tyle butelek co 2ml Starsanu za 90gr. Żeby nie było. Oxi nadal używam, ale nie do butelek, a mycia kociołka i chłodnicy przeciwbieżnej. Daniel tylko że mam od kilku miesięcy wyrobiony pewien sposób na butelki. Sam wiesz, że u mnie nie ma przegazowanych piw przez infekcje itp. Zresztą jak by tak było od razu bym wymieniał na te co proponujecie. Ogólnie na 40 butelek zużywam 3 łyżeczki oxi. A jak to już wyrobiłem sobie metodą prób i błędów😋 Centrum piwowarstwa kozak sklep. Dobry jest jeszcze homebrewing od Doroty czy Twój Browar. I słynny Browamator😁 Edytowane 15 Listopada 2023 przez Reters Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 15 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2023 (edytowane) 13 minut temu, Raf78 napisał(a): Czy polecacie Centrum piwowarstwa do zakupu słodów na kolejną warkę? Jest wiele dobrych sklepów z surowcami. Ja kupuję tam, gdzie aktualnie są dostępne wszystkie surowce, których potrzebuję. Choć akurat centrum piwowarstwa omijałem z daleka, bo z cenami słodów szaleją. @Reters 40 butelek = 20 litrów Nadwęglan ma właściwości utleniające od 2g/l. Potrzebujesz 40g na warkę. 3 łyżeczki to 15g. Masz dużo szczęścia. No chyba, że przelewasz z butelki do butelki. Ale to szkoda czasu (minimalny czas kontaktu roztworu z czystą butelką to 3-4 minuty). Edytowane 15 Listopada 2023 przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 15 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2023 (edytowane) 20 minut temu, wizi napisał(a): Jest wiele dobrych sklepów z surowcami. Ja kupuję tam, gdzie aktualnie są dostępne wszystkie surowce, których potrzebuję. Choć akurat centrum piwowarstwa omijałem z daleka, bo z cenami słodów szaleją. @Reters 40 butelek = 20 litrów Nadwęglan ma właściwości utleniające od 2g/l. Potrzebujesz 40g na warkę. 3 łyżeczki to 15g. Masz dużo szczęścia. No chyba, że przelewasz z butelki do butelki. Ale to szkoda czasu (minimalny czas kontaktu roztworu z czystą butelką to 3-4 minuty). Właśnie tak robię jak zauważyłeś. Żadnych 20l bo rzeczywiście to już szaleństwo z kasą. Po 4 butelki na maxa zalane i 2-3 min sobie tak "odtaja";) W między czasie coś tam sobie innego robię. Potem następne cztery itd. Jak mam około 10 szt w zlewie to do wszystkich troszkę wrzątku i mocnym ruchem wylewam. I na suszarkę. Mi taki system się sprawdza. Tylko podstawa tak jak mówię, butelki w odpowiednim stanie czystości. Od Ciebie są świetne jak kiedyś mi kilkanaście podarowałeś😀 Edytowane 15 Listopada 2023 przez Reters Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 16 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2023 Zamówiony Starsan. Ten mój Oxi wykorzystam do mycia na przykład fermentora, ostatecznie tak potraktuję go z Starsanem jak polecacie. Żeby nie robić pustych przesyłek, zamówiłem też zestaw z Centrum ... Indian Pale Ale 14 Blg. Jak Waszym zdaniem regulować poziom goryczki : zmniejszyć początkową dawkę chmielu, czy opóźnić wrzucenie dawki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 16 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2023 38 minut temu, Raf78 napisał(a): Jak Waszym zdaniem regulować poziom goryczki : zmniejszyć początkową dawkę chmielu, czy opóźnić wrzucenie dawki ? Zmniejsz dawkę Marynki - do ilu, zależy do tego, co chcesz osiągnąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 16 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2023 2 godziny temu, Raf78 napisał(a): Jak Waszym zdaniem regulować poziom goryczki : zmniejszyć początkową dawkę chmielu, czy opóźnić wrzucenie dawki ? Po co? IPA ma być gorzka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 17 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2023 Czy zlewając brzeczkę do fermentora z kranikiem po zakończeniu fermentacji celem rozlewania do butelek mogę zastosować na końcu węża jakąś pończochę żeby wyłapać ewentualne pływające resztki drożdży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 17 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2023 Raczej stosuje się to po chmielniu na zimno, ale oczywiście możesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 17 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2023 Czy nie będzie ona napowietrzała beczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 17 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2023 40 minut temu, Raf78 napisał(a): Czy nie będzie ona napowietrzała beczki Nie powinna. Pamiętaj o dezynfekcji, najlepiej wygotować przez kilka minut i zamoczyć w starsanie. Poza tym, osadu w butelce i tak nie unikniesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 17 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2023 Też w butelce po jakimś czasie wszystko ładnie opada na dno i piwko się klaruje zależnie od stylu i użytych drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 17 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2023 (edytowane) W sumie faktycznie, że po leżakowaniu tak wszystko opadnie na dno. Jutro rozlewam swoją pierwszą warkę. Mam nadzieję, że wszystko pójdzie ok. Zamierzam też przez weekend warzyć kolejną Warkę, tym razem wyposażony jestem już w chłodnicę zanurzeniową, bo z wanną opornie to szło 🙂 Edytowane 17 Listopada 2023 przez Raf78 Reters 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 17 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2023 Doszedł do mnie Starsan. Kupiłem też wodę destylowaną. Czy mogę taką zawartość rozcieńczyć, przez jaki czas mogę ją przechowywać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 17 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2023 Tutaj Ci nie pomogę, bo mam doświadczenie tylko z oxi. Jest na forum sporo osób co go używa, bardzo doświadczonych piwowarów więc Ci podpowiedzą🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 17 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2023 Godzinę temu, Raf78 napisał(a): Doszedł do mnie Starsan. Kupiłem też wodę destylowaną. Czy mogę taką zawartość rozcieńczyć, przez jaki czas mogę ją przechowywać? Długo. Kilka miesięcy. Dopóki nie zrobi się śliski i nie zmieni się ph. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 18 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2023 Chciałbym jeszcze doprecyzować kwestie temperatury refermentacji piwa. Oczywiście piwo będę zlewał w temperaturze pokojowej. Po zabutelkowaniu w jakiej temperaturze przechowywać. Czy na początku w temperaturze pokojowej a następnie niższej. Drożdże użyte to s04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 18 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2023 2 tygodnie w pokojowej. Potem można wynieść do chłodniejszego miejsca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 18 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2023 (edytowane) Może tutaj zapytam, czy 2 ml starsan na litr wody jest dobre stężenie. Czy przed starsanem przepłukać jeszcze Oxi Edytowane 18 Listopada 2023 przez Raf78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 18 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2023 16 minut temu, Raf78 napisał(a): Może tutaj zapytam, czy 2 ml starsan na litr wody jest dobre stężenie. Czy przed starsanem przepłukać jeszcze Oxi A czemu pytasz o to samo w różnych wątkach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 18 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2023 22 minuty temu, Raf78 napisał(a): Może tutaj zapytam, czy 2 ml starsan na litr wody jest dobre stężenie. Czy przed starsanem przepłukać jeszcze Oxi I wyprażyć w piekarniku 😛 ps Będzie Ok, ja uzywam tyle samo 10ml/5l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się