Skocz do zawartości

3 tydzień fermentacji, piana


Marcinoo13

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

jestem laikiem, druga Warka. Minęło 17 dni od początku fermentacji, piwo zeszło do 5blg - dodane jest 250g ksylitolu na 23 litry. To był drugi pomiar w ciągu tygodnia wskazania takie same czyli 5blg. Na powierzchni lekka piana, czy to normalne? Jak zlałem próbkę to lekko było słychać jak sobie jeszcze gazuje przez chwilę. Jeszcze fermentuje?

 W piątek chciałbym butelkować.. akurat mam wolne i czas więc byłoby super.IMG_1005.thumb.jpeg.df3d430d072d7e56ae0653e5450e23a9.jpeg

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To już lepiej maltodekstryna. Ksylitol to chemia. Lub słodkość jak tak bardzo lubisz parzonymi słodami karmelowymi można osiągnąć. Kolega dobrze się zapytał. Ale jak tam chcesz. Twoje piwo Twój wybór. Smak w butelkach jeszcze 10 razy Ci się zmieni. Po to robimy piwo domowe, żeby jak najbardziej unikać sztucznych dodatków.

Edytowane przez Reters
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Reters napisał(a):

To już lepiej maltodekstryna. Ksylitol to chemia. Lub słodkość jak tak bardzo lubisz parzonymi słodami karmelowymi można osiągnąć. Kolega dobrze się zapytał. Ale jak tam chcesz. Twoje piwo Twój wybór. Smak w butelkach jeszcze 10 razy Ci się zmieni. Po to robimy piwo domowe, żeby jak najbardziej unikać sztucznych dodatków.

Tak, jestem tego świadomy. Jednak słodziki jako takie mi nie podchodzą. Po prostu kiedyś tutaj czytałem o tym poświęcony temat. I jeszcze ten post sporo mi dał wytłumaczenia:

 

 

 

Screenshot 2023-11-14 at 22-17-48 Zamienniki ksylitolu.png

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jasne, po prostu forum jest od tego żeby się ulepszać i dawać dobre sprawdzone rady. Na przyszłość polecam użyć np. Maltodekstrtyny. A najlepiej pokombinuj z parzeniem słodów karmelowych. Bardzo mocno poprawiają smak piwa z puch.

Edytowane przez Reters
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Reters napisał(a):

Jasne, po prostu forum jest od tego żeby się ulepszać i dawać dobre sprawdzone rady. Na przyszłość polecam użyć np. Maltodekstrtyny. A najlepiej pokombinuj z parzeniem słodów karmelowych. Bardzo mocno poprawiają smak piwa z puch.

Dziękuję i doceniam każdą radę, to moja druga Warka - dołączyłem tu by właśnie dobywać złote rady i wiedzę, oparta o praktykę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I tak trzymaj. Tutaj jest sporo osób co lata całe warzą piwo i dadzą Ci dobre rady. Aczkolwiek też czasami są rady nie odpowiednie, a z nimi trzeba uważać i też mieć swoje własne przemyślenia z doświadczenia. I oczywiście czytać jak najwięcej o drożdżach, fermentacji, temperaturze w jakiej zadajemy drożdże itp. Bo to taka podstawa, żeby wychodziły nam dobre piwa.

Edytowane przez Reters
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przy pobraniu próbki do mierzenia BLG zauważyłem również że w piwie było widać jakby takie farfocle białe, dosyć małe cząsteczki. Nie było ich dużo, ale zastanawiam się jak je odfiltrować przy butelkowaniu, czy one same opadną już w butelce? Mogę przez gazę jałową butelkować? Trochę by pewnie zatrzymała ten osad czy co to dokładnie jest.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, Reters napisał(a):

Najlepiej okolice 0 stopni. Ja praktycznie przez cały rok nie mam warunków na CC. Spokojnie można też sobie na szczęście poradzić bez tego.

W sumie teraz w nocy w moich okolicach jest 3-5 stopni w nocy na dworze, więc mogę to wiadro wystawić na noc i już.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak najbardziej. Tylko z tego co wiem CC lepiej jak by się utrzymywała dość stała niska temp. I tak około 3-5 dni jak kiedyś czytałem. W ogóle patent rewelacyjny do części stylów piw. I jak mamy jakieś kłopoty w brzeczce. W butelkach oczywiście wszystko ładnie opadnie na dno po kilku tygodniach. Swoje piwa właśnie tak rozlewam i po 3-4 tygodniach są czyściutkie. A po 2-3 miesiącach(ostatnio dla testu otworzyłem) to już super czystość, oczywiście zależnie od użytych drożdży i ich poziomu fluktuacji.

Edytowane przez Reters
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

34 minuty temu, Marcinoo13 napisał(a):

W sumie teraz w nocy w moich okolicach jest 3-5 stopni w nocy na dworze, więc mogę to wiadro wystawić na noc i już.

Temperatura styknie. Ale wystaw nie na noc, tylko na 24h przed butelkowaniem. Wcześniej upewnij się, że to koniec fermentacji.

 

31 minut temu, Reters napisał(a):

I jak mamy jakieś kłopoty w brzeczce.

Na kłopoty w brzeczce to raczej nie zadziała 🙂

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, wizi napisał(a):

Temperatura styknie. Ale wystaw nie na noc, tylko na 24h przed butelkowaniem. Wcześniej upewnij się, że to koniec fermentacji.

 

Na kłopoty w brzeczce to raczej nie zadziała 🙂

Znaczy mi chodziło pod koniec jak coś nie tak jest z przejrzystością piwa, czy tam brzeczki. Jak zwał tak zwał😁 CC super się sprawdza do lagerów i pilsów. Tylko u mnie to tylko zima i wtedy warsztat😉

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.