Marcinoo13 Opublikowano 14 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2023 Witam, jestem laikiem, druga Warka. Minęło 17 dni od początku fermentacji, piwo zeszło do 5blg - dodane jest 250g ksylitolu na 23 litry. To był drugi pomiar w ciągu tygodnia wskazania takie same czyli 5blg. Na powierzchni lekka piana, czy to normalne? Jak zlałem próbkę to lekko było słychać jak sobie jeszcze gazuje przez chwilę. Jeszcze fermentuje? W piątek chciałbym butelkować.. akurat mam wolne i czas więc byłoby super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheged Opublikowano 14 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2023 Jakie drożdże i jaka temperatura? Jeśli górne to prawdopodobnie koniec, jeśli dolne to można przenieść do cieplejszej, aby dojadły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinoo13 Opublikowano 14 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2023 Górne z zestawu gozdawa. Temperatura 21-22 stopnie, tyle mogłem zaoferować i utrzymać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 14 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2023 To pozostałości po pianie fermentacyjnej, w tej temperaturze to tam już jest dawno wszystko zjedzone. Odfermentowanie do 5 BLG, bo ksylitol podnosi odczyt z balingometru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinoo13 Opublikowano 14 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2023 Tak też myślałem, to mogę butelkować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 14 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2023 A ile wynosił ekstrakt początkowy? Ten ksylolit to podniósł końcowe Blg o ok. 1 stopień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 14 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2023 Po co ten ksylitol? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinoo13 Opublikowano 14 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2023 Lubię słodkie piwo dlatego ksylito, w smaku jest dla mnie idealne. Nie zmierzyłem niestety początkowego i tu problem.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 14 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2023 (edytowane) To już lepiej maltodekstryna. Ksylitol to chemia. Lub słodkość jak tak bardzo lubisz parzonymi słodami karmelowymi można osiągnąć. Kolega dobrze się zapytał. Ale jak tam chcesz. Twoje piwo Twój wybór. Smak w butelkach jeszcze 10 razy Ci się zmieni. Po to robimy piwo domowe, żeby jak najbardziej unikać sztucznych dodatków. Edytowane 14 Listopada 2023 przez Reters smola 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinoo13 Opublikowano 14 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2023 Przecież ksylitol to cukier brzozowy, naturalny zamiennik cukru o niższej kaloryczności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szumidło Opublikowano 14 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2023 (edytowane) Piana normalna. Piwo jest częściowo nagazowane już teraz stąd bombelki... W piątek będziesz mieć 20 dzień... Jak mówisz, że pomiary bez zmian to butelkuj... Edytowane 14 Listopada 2023 przez Szumidło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 14 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2023 Godzinę temu, Reters napisał(a): To już lepiej maltodekstryna. Ksylitol to chemia. Lub słodkość jak tak bardzo lubisz parzonymi słodami karmelowymi można osiągnąć. Kolega dobrze się zapytał. Ale jak tam chcesz. Twoje piwo Twój wybór. Smak w butelkach jeszcze 10 razy Ci się zmieni. Po to robimy piwo domowe, żeby jak najbardziej unikać sztucznych dodatków. Tak, jestem tego świadomy. Jednak słodziki jako takie mi nie podchodzą. Po prostu kiedyś tutaj czytałem o tym poświęcony temat. I jeszcze ten post sporo mi dał wytłumaczenia: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinoo13 Opublikowano 14 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2023 Już teraz pozamiatane, zabutelkuje, piwo poleżakuje i zobaczymy co z tego będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 14 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2023 (edytowane) Jasne, po prostu forum jest od tego żeby się ulepszać i dawać dobre sprawdzone rady. Na przyszłość polecam użyć np. Maltodekstrtyny. A najlepiej pokombinuj z parzeniem słodów karmelowych. Bardzo mocno poprawiają smak piwa z puch. Edytowane 14 Listopada 2023 przez Reters Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinoo13 Opublikowano 14 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2023 Godzinę temu, Reters napisał(a): Jasne, po prostu forum jest od tego żeby się ulepszać i dawać dobre sprawdzone rady. Na przyszłość polecam użyć np. Maltodekstrtyny. A najlepiej pokombinuj z parzeniem słodów karmelowych. Bardzo mocno poprawiają smak piwa z puch. Dziękuję i doceniam każdą radę, to moja druga Warka - dołączyłem tu by właśnie dobywać złote rady i wiedzę, oparta o praktykę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 14 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2023 (edytowane) I tak trzymaj. Tutaj jest sporo osób co lata całe warzą piwo i dadzą Ci dobre rady. Aczkolwiek też czasami są rady nie odpowiednie, a z nimi trzeba uważać i też mieć swoje własne przemyślenia z doświadczenia. I oczywiście czytać jak najwięcej o drożdżach, fermentacji, temperaturze w jakiej zadajemy drożdże itp. Bo to taka podstawa, żeby wychodziły nam dobre piwa. Edytowane 14 Listopada 2023 przez Reters Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinoo13 Opublikowano 15 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2023 Przy pobraniu próbki do mierzenia BLG zauważyłem również że w piwie było widać jakby takie farfocle białe, dosyć małe cząsteczki. Nie było ich dużo, ale zastanawiam się jak je odfiltrować przy butelkowaniu, czy one same opadną już w butelce? Mogę przez gazę jałową butelkować? Trochę by pewnie zatrzymała ten osad czy co to dokładnie jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 15 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2023 Pewnie drożdże. Schłodź porządnie piwo przed butelkowaniem (cold crash) to opadnie Szumidło 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinoo13 Opublikowano 15 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2023 4 godziny temu, wizi napisał(a): Pewnie drożdże. Schłodź porządnie piwo przed butelkowaniem (cold crash) to opadnie W jakiej temperaturze się to robi i jak długo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 15 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2023 Najlepiej okolice 0 stopni. Ja praktycznie przez cały rok nie mam warunków na CC. Spokojnie można też sobie na szczęście poradzić bez tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinoo13 Opublikowano 15 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2023 1 minutę temu, Reters napisał(a): Najlepiej okolice 0 stopni. Ja praktycznie przez cały rok nie mam warunków na CC. Spokojnie można też sobie na szczęście poradzić bez tego. W sumie teraz w nocy w moich okolicach jest 3-5 stopni w nocy na dworze, więc mogę to wiadro wystawić na noc i już. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 15 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2023 (edytowane) Jak najbardziej. Tylko z tego co wiem CC lepiej jak by się utrzymywała dość stała niska temp. I tak około 3-5 dni jak kiedyś czytałem. W ogóle patent rewelacyjny do części stylów piw. I jak mamy jakieś kłopoty w brzeczce. W butelkach oczywiście wszystko ładnie opadnie na dno po kilku tygodniach. Swoje piwa właśnie tak rozlewam i po 3-4 tygodniach są czyściutkie. A po 2-3 miesiącach(ostatnio dla testu otworzyłem) to już super czystość, oczywiście zależnie od użytych drożdży i ich poziomu fluktuacji. Edytowane 15 Listopada 2023 przez Reters Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 15 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2023 34 minuty temu, Marcinoo13 napisał(a): W sumie teraz w nocy w moich okolicach jest 3-5 stopni w nocy na dworze, więc mogę to wiadro wystawić na noc i już. Temperatura styknie. Ale wystaw nie na noc, tylko na 24h przed butelkowaniem. Wcześniej upewnij się, że to koniec fermentacji. 31 minut temu, Reters napisał(a): I jak mamy jakieś kłopoty w brzeczce. Na kłopoty w brzeczce to raczej nie zadziała 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 15 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2023 2 godziny temu, wizi napisał(a): Temperatura styknie. Ale wystaw nie na noc, tylko na 24h przed butelkowaniem. Wcześniej upewnij się, że to koniec fermentacji. Na kłopoty w brzeczce to raczej nie zadziała 🙂 Znaczy mi chodziło pod koniec jak coś nie tak jest z przejrzystością piwa, czy tam brzeczki. Jak zwał tak zwał😁 CC super się sprawdza do lagerów i pilsów. Tylko u mnie to tylko zima i wtedy warsztat😉 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob7320 Opublikowano 16 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2023 W dniu 14.11.2023 o 20:48, Marcinoo13 napisał(a): Lubię słodkie piwo dlatego ksylito, Tylko żeby Ci pies nie podpił bo po nim ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się