barttekjas02 Opublikowano 16 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2023 Witam, jestem nowy w temacie przeszukałem dużą część forum i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania. Więc chciałbym uwarzyć swoje pierwsze piwo, jako że nie mam doświadczenia chciałbym postawić na brewkit, szukam czegoś co będzie przypominać typowego marketowego lagera. Mam jednak problem ponieważ wszystkie kraftowe lagery jakie piłem smakowały mi za bardzo chmielem (tak mi się przynajmniej wydaje bo ten sam smak wyczuwam w pilsach, IPAch i innych podobno bardziej nachmielonych piwach) a nie jest to przeze mnie szukany smak, chciałbym bardziej postawić, również jak mi się wydaje na słodowość. Stąd pytanie czy brewkity nie będą dla mnie za bardzo nachmielone? (jeśli nie to poproszę o propozycje tych mniej chmielowych) Co mógłbym zrobić w takiej sytuacji użyć samych ekstraktów słodowych i ewentualnie samemu dochmielić jakąś znikomą ilością? Prosiłbym również o polecenie drożdży lagerowych (mam dostęp do zapasowej lodówki która przez dłuższy czas może być nie otwierana dlatego wydaje mi się, że jestem wstanie poradzić sobie z tym piwnym stylem. Wiem również że do lagera potrzeba sporego czasu leżakowania ale i z tym myśle, że sobie poradzę) Z góry dzięki za odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 16 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2023 Cześć,Brewkity zazwyczaj są słabo nachmielone. No i trzeba uważać na drożdże - czasami potrafią dodać drożdże górnej fermentacji i nazywają to lagerem. Jeżeli szukasz bardziej słodowego lagera to sugerowałbym lager wiedeński.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 16 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2023 (edytowane) @barttekjas02 Brewkit, jakikolwiek w stylu lager + "polepszacz do piwa" z Gozdawy. https://piwopiweczko.pl/suche/2268-polepszacz-piwa-1-kg.html Polepszacz zawiera 50% suchego ekstraktu słodowego+50% glukozy, powinieneś otrzymać efekt słodowości w aromacie i wytrawności w smaku. Ni i drożdże lagerowe Edytowane 16 Listopada 2023 przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 16 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2023 (edytowane) Brewkit Coopers European Lager lub Coopers Lager Drożdże Saflager w34/70, Saflager S23, Saflager S 189, Lallemand Novalager do wyboru. Nachmielenie brewkitów Coopersa: Lager = 390 = 28.8 Draught = 420 = 31.0 Dark Ale = 590 = 43.6 Real Ale = 560 = 41.4 Stout = 710 = 52.5 Pale Ale = 340 = 25.1 Mex Cerveza = 270 = 20.0 Can Blonde = 420 = 31.0 English Bitter = 590 = 43.6 Euro Lager = 340 = 25.1 Heritage Lager = 390 = 28.8 IPA = 710 = 52.5 Irish Stout = 560 = 41.4 Aust Bitter = 495 = 36.6 Pilsner = 420 = 31.0 Sparkling Ale = 490 = 36.2 Trad Draught = 420 = 31.0 Wheat Beer = 300 = 22.2 Jak masz lodówę i warunki do dolnej fermentacji startuj np w 9 stopniach i poczytaj o podstawach jak zadanie drożdży, przebieg fermentacji burzliwej itp. Bo to podstawy i czystość polecam np. płyn Desprey do powierzchni. Polecam dodać do brewkitu zamiast cukru np. 1 kg ekstrakt słodowy jasny w proszku lub puszkę 1.5-1.7 kg ekstraktu słodowego jasnego płynnego, lub ten polepszacz co kolega zasugerował. Firmy ekstraktów super dobre jakościowo to Bruntal, Coopers lub nasz Wes. Edytowane 16 Listopada 2023 przez Reters Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szumidło Opublikowano 16 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2023 (edytowane) Możesz również rozważyć zestaw na bazie ekstraktów zamiast brewkita: https://browamator.pl/ba-prawdziwy-jasny-lager-12-zestaw-na-20-l-piwa/3-29-235 Trochę więcej zabawy, chmiel masz osobno, drożdże dolniaki... Edytowane 17 Listopada 2023 przez Szumidło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob7320 Opublikowano 17 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2023 13 godzin temu, barttekjas02 napisał(a): Więc chciałbym uwarzyć swoje pierwsze piwo, jako że nie mam doświadczenia chciałbym postawić na brewkit, szukam czegoś co będzie przypominać typowego marketowego lagera. Cała zabawa z własnym piwem jest po to aby właśnie nie przypominały maretowego lagera. 😂 Kup 2x ekstrakt WES niechmielony troche chmielu i spróbój znaleśc swój smak . Szumidło 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 17 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2023 7 minut temu, rob7320 napisał(a): Cała zabawa z własnym piwem jest po to aby właśnie nie przypominały maretowego lagera. 😂 Po części masz rację. Ale na początku czasami lepiej iść metodą małych kroczków i zaczynać od znanych smaków. Piwo i tak wyjdzie o niebo lepsze niż koncerniak. A że apetyt rośnie w miarę jedzenia, to któreś kolejne będzie już odważniejsze. Z czasem też może i IPY zacznie warzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 17 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2023 Zrób sobie normalnie klasycznie z brewkitu bez kombinacji tylko dodatek daj ten co pisałem. Odpowiednie drożdże i bardzo ważna stabilna temp. na początku. Najlepiej dolne granice danego szczepu. Potem jak Ci się spodoba to za jakiś czas możesz przejść na zacieranie. Warzenie całościowe to już taka kwintesencja domowego piwa. Aczkolwiek ja po roku zabawy w piwa z puch teraz stwierdzam, że rzeczywiście może wyjść nam piwo świetne tylko wtedy, jak mamy wiedzę o podstawach fermentacji, danych szczepach drożdży i potrafimy troszkę modyfikować brewkity(parzenie słodów, chmielu czy inne dodatki) Do tego dochodzi moja wrodzona leniwość której nie lubię i gdyby nie brewkity była by lipa u mnie😁 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szumidło Opublikowano 17 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2023 "Polepszacz" to w 50% cukier - piwo nie będzie bardziej słodowe tylko... alkoholowo-bimbrowe Jak chcesz robić brewkit to lepiej dodaj po prostu ekstrakt słodowy 100% - są dostępne w płynie albo proszku, w płynie chyba lepiej cenowo wychodzą. Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 17 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2023 (edytowane) 3 godziny temu, Szumidło napisał(a): "Polepszacz" to w 50% cukier - piwo nie będzie bardziej słodowe tylko... alkoholowo-bimbrowe Jak chcesz robić brewkit to lepiej dodaj po prostu ekstrakt słodowy 100% - są dostępne w płynie albo proszku, w płynie chyba lepiej cenowo wychodzą. Bimbrowe ? A to niby dlaczego ? Chyba, jak się skopie temperaturę fermentacji. Dodatek mniej niż 20% cukru w czystej postaci nie powoduje posmaków bimbrowych, tylko podkreśla wytrawność piwa w smaku. I jeśli autorowi chodzi i uzyskanie efektu, jak z tematu wątku, to właśnie taki dodatek może okazać się najodpowiedniejszy Edytowane 17 Listopada 2023 przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 17 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2023 Jeżeli to pierwsze piwo OP, to wątki bimbrowe są jak opowiadania ślepemu o kolorach. Drogi kolego, zrób sobie to piwo. Będzie Ci smakować. A potem, będzie ciąg dalszy. Serdecznie zapraszamy. Na początek nie warto mierzyć zbyt wysoko. Powodzenia, to droga jest celem.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Ununul i Szumidło 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 17 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2023 Polecam brewkit coopers lager + ekstrakt pilzneński z bruntala i do tego drożdże wyeast 2308 munich lager, które nadają wybitnie słodowy charakter w końcowym odczuciu. Jest to inwestycja w drożdże, bo nie są tanie, ale zawsze możesz zebrać gęstwę i zadać do kolejnej fermentowanej brzeczki. Na pewno nie pożałujesz. Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barttekjas02 Opublikowano 21 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2023 (edytowane) Dzięki wszystkim z odpowiedzi ale niestety dalej nie wszystko jest dla mnie jasne dlatego przychodzę z kolejną dawką pytań. Zaczynając, to wszystko co planuje zakupić dajcie znać czy o czymś zapomniałem lub czy coś jest zbędne (nie zwracajcie uwagi na kolumnę b to ceny poszczególnych pozycji): Idąc dalej, taki mam plan na całe przedsięwzięcie w nim zawarte jest kilka pytań liczę na rozjaśnienie i ewentualne uwagi (wydaje mi się, że chce być w tym wszystkim trochę zbyt dokładny więc jeśli jakieś kroki mogą tylko minimalnie wpłynąć na jakość piwa albo dla kogoś kto pierwszy raz warzy piwo, zmiany i tak nie będą wyczuwalne to proszę o sugestie co ominąć): 1. odkazić wszystko 2. rehydratacja drożdży w 21-25c przez 15-30min potem przemieszać 3. w tym samym czasie zagotowanie wody, brewkitu i ekstraktu dla pewności sterylności 4. wlanie zimnej wody do fermentora 5. wlanie mieszanki brewkit + ekstrakt do fermentora 6. dolanie zimnej wody do 23l i ewentualne ochłodzenie brzeczki w lodówce do ok.10c (chyba powinienem zrobić to zanim zacznę z drożdżami ponieważ z brzeczką nic się nie stanie a drożdże chyba nie powinny za długo czekać w wodzie 7. napowietrzenie brzeczki 8. wlanie drożdży do brzeczki. 9. fermentacja burzliwa w lodówce 6-10c 2-4 tygodnie aż blg przestanie spadać? Nie jestem pewien czy na pewno tak długo to potrwa 10. przerwa diacetylowa 14-16c przez 2-3dni nie wiem czy na pewno jest konieczna? 11. fermentacja cicha 0-4c 2 tyg? tu widziałem mnóstwo opinii jeśli chodzi o to jak długo powinna to trwać i czy podana temperatura na pewno jest odpowiednia 12. lagerowanie bądź refermentacja i butelkowanie w tej kwestii potrzebuje wyjaśnienia czym dokładnie różni się lagerowanie od cichej fermentacji, po cichej fermentacji i refermentacji piwo ma dojrzewać już w butelkach? Jeśli tak to w jakiej temperaturze i jak długo? I w jakiej kolejnosći powinny występować te czynności? ten fragment jest dla mnie najmniej jasny. I jeszcze dwa ostatnie pytania: - jak dopasować rozmiar wężyka do danego kranu 3/4'' wszystkie wężyki mają podane mm które są raczej mniejsze niż cale od kranu? - w apce brewfather po podaniu wszystkiego wychodzi mi początkowe BLG 10.5 czy to nie za nisko jak na lagera? wychodzi mi również 4.5% alkoholu i 15.6 EBC te liczby również nie do końca mi się zgadzają ale może coś pomieszałem w ustawieniach apki. Wiem, że może to być trochę chaotycznie napisane, więc jeśli coś byłoby niejasne to chętnie doprecyzuje. Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi i poświęcony czas. Edytowane 21 Listopada 2023 przez barttekjas02 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 21 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2023 (edytowane) W sumie dobry plan. Ważne zadawać drożdże w podobnej temp. jak brzeczka jeśli robisz rehydratacje. Ja sypię suche na brzeczkę od roku i jest dobrze z fermentacją, jednak też w dolnych granicach temperatur danych drożdży. Przeczytaj ten temat: I do rozlewu użyj zaworka grawitacyjnego. Coś takiego: https://browin.pl/sklep/produkt/340404/zaworek-grawitacyjny-do-kranu Rewelacja do rozlewania piwa w butelki. Temp. fermentacji dla lagera tak około 8 stopni. 2 paczki to minimum w tej temperaturze. I sugeruję Ci dolać wody do 20l i już zmierzyć blg. Jak będziesz miał jakie chcesz tak zostawić. Piwo będzie mniej wodniste. I jeszcze dokup sobie coś takiego: https://allegro.pl/oferta/preparat-do-dezynfekcji-schulke-desam-plyn-1l-13493352272 Następna rewelacja co do sterylności która jest ważna. Edytowane 21 Listopada 2023 przez Reters barttekjas02 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 22 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2023 9 godzin temu, barttekjas02 napisał(a): Zaczynając, to wszystko co planuje zakupić dajcie znać czy o czymś zapomniałem lub czy coś jest zbędne Zamiast 2 fermentorów z kranikiem wystarczy jeden z kranikiem a drugi z rurką fermentacyjną. Fermentujesz w tym bez kranika, a rozlewasz z kranikiem. Ja chcesz warzyć częściej to możesz dokupić więcej fermentorów bez kranika. Zamiast OXI kup starsan lub sanipro plus spryskiwacz 0,5l lub większy. 9 godzin temu, barttekjas02 napisał(a): 1. odkazić wszystko Najpierw umyć płynem do naczyń i opłukać. 9 godzin temu, barttekjas02 napisał(a): 2. rehydratacja drożdży w 21-25c przez 15-30min potem przemieszać 3. w tym samym czasie zagotowanie wody, brewkitu i ekstraktu dla pewności sterylności Nie gotuj ekstraktów. Drożdże możesz dodać bezpośrednio z saszetki na pianę, powstałą po natlenieniu Poczytaj. Są zdjęcia, to łatwiej wszystko sobie wyobrazić https://www.blog.homebrewing.pl/brew-kit-najprostszy-sposob-na-domowe-piwo/ https://www.blog.homebrewing.pl/najprostszy-sposob-warzenia-piwa-fotorelacja/ https://www.blog.homebrewing.pl/najprostszy-sposob-warzenia-piwa-fotorelacja-cz-2-rozlew/ https://www.blog.homebrewing.pl/domowe-piwo-jak-zaczac-warzyc-piwo/ 9 godzin temu, barttekjas02 napisał(a): - jak dopasować rozmiar wężyka do danego kranu 3/4'' wszystkie wężyki mają podane mm które są raczej mniejsze niż cale od kranu? 3/4 cala to gwint zewnętrzny - wewnątrz fermentora. Na kranik pasuje wąż silikonowy średnica 10mm wewnętrzna, zewnętrzna bodajże 13mm 9 godzin temu, barttekjas02 napisał(a): - w apce brewfather po podaniu wszystkiego wychodzi mi początkowe BLG 10.5 czy to nie za nisko jak na lagera? wychodzi mi również 4.5% alkoholu i 15.6 EBC te liczby również nie do końca mi się zgadzają ale może coś pomieszałem w ustawieniach apki. Jak zmniejszysz wodę do 20l, to wyjdzie wyższe Blg. Z Brewkita lepiej zrobić 20 a nie 23 l piwa. barttekjas02 i Szumidło 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 22 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2023 No i jeśli już rehydrytacja drożdży, to jako jeden z OSTATNICH kroków. Bo później okazuje się, że drożdże już uwodnione, a tu temperatura za wysoka, trzeba zbijać, natleniać a drożdże giną. Najlepiej pomiń ten krok i rozsyp po pianie barttekjas02 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 22 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2023 (edytowane) Lub działasz podobnie jak ja. Wszystko w jednym fermentorze. Mi to się sprawdza. Bez przelewań, bez zabawy. Do refermentacji dropsy coopersa. Cały temat;) Opisywałem tutaj co i jak z nimi ,bo mam już roczne doświadczenie. Tylko ja parzę słody, chmielę na ciepło, czasami na zimno itd. wszystko to przecedzam przez zajebiste gęste sito. Blg i tak sprawdzam dopiero przy rozlewie piwa(po około miesiącu od nastawienia) napełniam 3-4 butelki tym zaworkiem grawitacyjnym i dopiero wtedy pobieram próbkę do menzurki, wcześniej już mi się nie chce odpalać kranika i potem go dezynfekować. Doświadczenie robi swoje;) Ty wybierz sobie i swój sposób który Ci pasuje. Ja już lecę powoli jak z automatu;) Oczywiście brewkitu nie gotujemy, bo go wyjaławiasz i pozbawiasz chmielu. Ja daję do wody w około 20-25 stopniach+ekstrakt nie chmielony i tyle. Tylko puchy wcześniej spryskajy desreyem. Korzystam tylko z Oxi i tego despreya. Akurat ja nie stosuje starsana itp. Edytowane 22 Listopada 2023 przez Reters Ununul i barttekjas02 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szumidło Opublikowano 22 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2023 (edytowane) - Za 44 PLN to pewnie planujesz kupić kapslownicę ręczną... Możesz się trochę namordować tym... Polecam ślimakowe - np. HEAVY DUTY. Pokapslujesz, zobaczysz o co chodzi... - Najpierw napowietrzasz brzeczkę/ nawet samą wodę przed wlaniem (blender/ mikser/ wkrętarka z mieszadłem?), drożdże dajesz na sam koniec - jak już masz ogarnięte wszystko w fermentorze (właściwa temperatura etc). Ogólnie to napowietrzenie na start to kluczowa kwestia żeby Ci fermentacja dobrze wystartowała... - Dopisz do listy zakupowej: wycior do butelek, menzurkę do areometru, Powodzenia! Edytowane 22 Listopada 2023 przez Szumidło barttekjas02 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 22 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2023 Reduktor osadu mozesz sobie darowac, bo nic nie daje a nawet utrudnia butelkowanie. Do dezynfekcji jeszcze sanipro mala buteleczke wystarczy na dlugo. I warto tez kupic psikacz typu mexipol (albo jakos tak) bo mozna cos na szybko zdezynfekowac jak potrzeba np lyzke. Termometr cieklokrystaliczny raczej nie. Ale koniecznie termometr do warzenia, bo bedzie Ci potrzebny do chlodzenia brzeczki. Jak chcesz kontrolowac temperature to mozesz kupuc najtansza stacje pogody z sonda i przykleic sonde do fermentora z zewnatrz. Na pewno lepsza kontrola niz termometr cieklokrystaliczny. Natomiast polecam naklejke skali pojemnosci. Albo fermentor z naklejona juz skala. No i ja tez polecam I-spindel wtedy to juz masz podglad na fermentacje caly czas. I ksiazke jak warzyc piwo Reters i barttekjas02 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 22 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2023 (edytowane) Widzisz, mi znów reduktor osadów bardzo pomógł. Ten taki klasyczny czerwony malutki. Zawsze go używam i przez rurkę z zaworkiem grawitacyjnym nie miałem żadnych problemów z rozlewem. Mam kranik bardzo nisko osadzony w fermentorze i ratuje mi całą sytuacje. Chyba że rozlewamy piwo po przelaniu z nad drożdży do innego fermentora, wtedy się zgodzę, nie ma większego problemu. Jednak jak ktoś cały proces przeprowadza w jednym fermentorze wraz z rozlewem i ma tak nisko kranik jak u mnie, reduktor sprawdza się bardzo dobrze. Edytowane 22 Listopada 2023 przez Reters barttekjas02 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barttekjas02 Opublikowano 22 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2023 (edytowane) A mógłbym kupić czysty nadwęglan i spryskiwacz pusty? Zrobiłbym roztwór w którym bym dezynfekował i przelał troche do spryskiwacza. Niczego z propozycji wyżej nie widzę w sklepach z których będę zamawiał a płacenia dodatkowo za dostawe też chciałbym uniknąć. Edytowane 22 Listopada 2023 przez barttekjas02 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 22 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2023 To juz lepiej spirytus 97 kupisz w kazdym sklepie. A z tym reduktorem to moze tak byc, bo ja mam akurat kranik wysoko. I nie fermentuje we wiadrze z kranikiem tylko 1 warke. Inna rzecz, ze potem taki kranik ciezko domyc jak sie dostana jakies drozdze do srodka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 22 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2023 (edytowane) Właśnie o tym mówię. Uwierz mi, zero problemów z domyciem. To jest małe jednak spokojnie jest odpowiedni prześwit, żeby domyć. Mam już 3 fermentory z kranikiem, wszystkie bardzo nisko i do wszystkich reduktor ten odpowiedni mały czerwony. Zawsze po rozlaniu piwa demontuje co zajmuje chwilę i w miseczce się cały zestaw moczy(kranik, nakrętka, reduktor i uszczelka) w wodzie z ludwikiem. Potem dobre przepłukanie, spryskanie Desamem i jeszcze raz przepłukanie czystą wodą. Do tej pory zero infekcji, w ogóle ten Desam jest świetny. Zresztą używają go w profesjonalnych placówkach medycznych. Edytowane 22 Listopada 2023 przez Reters Ununul 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 22 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2023 5 godzin temu, barttekjas02 napisał(a): A mógłbym kupić czysty nadwęglan i spryskiwacz pusty? Zrobiłbym roztwór w którym bym dezynfekował i przelał troche do spryskiwacza. Nie sprawdzi się. Oxi potrzebuje 3-4 minutowego kontaktu z dezynfekowaną powierzchnią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 22 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2023 6 godzin temu, Ununul napisał(a): To juz lepiej spirytus 97 kupisz w kazdym sklepie. Alkohol o stężeniu 70-75% jest skuteczniejszy niż o wyższym stężeniu Ununul 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się