Jump to content

Rewolucje jelitowe - piwo z brewkitu


Recommended Posts

Cześć, mam jakieś doświadczenie, zrobiłem w zyciu już dużo win, od 1,5 roku robię sobię warki z brewkitów, głównie Coopers z dodatkiem słodów Gozdawy.

Zrobiłem już 12 warek, do każdej butelki dodaje około 2 gramy cukru, butelkuję i odstawiam na 3-4 tygodnie do piwnicy, gdzie temperatura latem oscyluje w okolicach 15 stopni, a zimą 20 (kotłownia).

Zauważyłem że czasem, kiedy wypiję 3 piwka w weekend, na drugi dzień rano pojawia się rewolucja jelitowa. Mam tu na myśli wzmożoną produkcję gazów ;) 

Połączyłem kropki i doszedłem do wniosku że może to być spowodowane obecnością drożdży na dnie butelek. Oczywiście drożdze są zbite na dnie i podczas nalewania uważam żeby ich nie wlać do kufla, ale widzę że czasem jakaś "smuga" dostanie się do kufla. Piwo w butelkach jest klarowne.

Czy moje podejrzenia mogą być trafne? Czy przyczyną porannych dolegliwości mogą być właśnie niedobite drożdże? Jeśli tak to jak temu zapobiec?

Czekać dłużej niż te 3 tygodnie, aż drożdże umrą z głodu? Filtracja?

Link to comment
Share on other sites

6 minut temu, brewkitowiec napisał(a):

Cześć, mam jakieś doświadczenie, zrobiłem w zyciu już dużo win, od 1,5 roku robię sobię warki z brewkitów, głównie Coopers z dodatkiem słodów Gozdawy.

Zrobiłem już 12 warek, do każdej butelki dodaje około 2 gramy cukru, butelkuję i odstawiam na 3-4 tygodnie do piwnicy, gdzie temperatura latem oscyluje w okolicach 15 stopni, a zimą 20 (kotłownia).

Zauważyłem że czasem, kiedy wypiję 3 piwka w weekend, na drugi dzień rano pojawia się rewolucja jelitowa. Mam tu na myśli wzmożoną produkcję gazów ;) 

Połączyłem kropki i doszedłem do wniosku że może to być spowodowane obecnością drożdży na dnie butelek. Oczywiście drożdze są zbite na dnie i podczas nalewania uważam żeby ich nie wlać do kufla, ale widzę że czasem jakaś "smuga" dostanie się do kufla. Piwo w butelkach jest klarowne.

Czy moje podejrzenia mogą być trafne? Czy przyczyną porannych dolegliwości mogą być właśnie niedobite drożdże? Jeśli tak to jak temu zapobiec?

Czekać dłużej niż te 3 tygodnie, aż drożdże umrą z głodu? Filtracja?

W domowym piwie nie wyeliminujesz drożdży, po niepasteryzowanych kraftach też tak masz?

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, brewkitowiec napisał(a):

Cześć, mam jakieś doświadczenie, zrobiłem w zyciu już dużo win, od 1,5 roku robię sobię warki z brewkitów, głównie Coopers z dodatkiem słodów Gozdawy.

Zrobiłem już 12 warek, do każdej butelki dodaje około 2 gramy cukru, butelkuję i odstawiam na 3-4 tygodnie do piwnicy, gdzie temperatura latem oscyluje w okolicach 15 stopni, a zimą 20 (kotłownia).

Zauważyłem że czasem, kiedy wypiję 3 piwka w weekend, na drugi dzień rano pojawia się rewolucja jelitowa. Mam tu na myśli wzmożoną produkcję gazów ;) 

Połączyłem kropki i doszedłem do wniosku że może to być spowodowane obecnością drożdży na dnie butelek. Oczywiście drożdze są zbite na dnie i podczas nalewania uważam żeby ich nie wlać do kufla, ale widzę że czasem jakaś "smuga" dostanie się do kufla. Piwo w butelkach jest klarowne.

Czy moje podejrzenia mogą być trafne? Czy przyczyną porannych dolegliwości mogą być właśnie niedobite drożdże? Jeśli tak to jak temu zapobiec?

Czekać dłużej niż te 3 tygodnie, aż drożdże umrą z głodu? Filtracja?

Jeśli nie masz tego po koncernowym, pasteryzowanym piwie to oznacza, że chodzi właśnie o drożdże, nie np. cukry resztkowe.

Z drożdżami w piwie nic nie zrobisz (oprócz zadbania, by większość została na dnie butelki) . Możesz tylko spróbować wzmocnić swoją florę bakteryjną preparatami probiotycznymi (Dicoflor, Tributron, Enterol, Aflorex) po to by drożdże nie miały przestrzeni do rozwoju w jelitach

Link to comment
Share on other sites

Tak, po pasteryzowanym koncerniaku nie mam takich przypadłości. Kraftowych niepasteryzowanych 1nie próbwałem szczerze mówiąc.

Wpadłem na pomysł pasteryzacji piwa przed butelkowaniem i nagazowania inną metodą niż dodanie cukru, czy to możliwe?

 

W związku z temperaturą na dworze przyszło mi jeszcze do głowy wystawienie zabutelkowanego i nagazowanego już piwa na dwór i wymrożenie go? Czy to ma sens?

Edited by brewkitowiec
Link to comment
Share on other sites

4 godziny temu, brewkitowiec napisał(a):

W związku z temperaturą na dworze przyszło mi jeszcze do głowy wystawienie zabutelkowanego i nagazowanego już piwa na dwór i wymrożenie go? Czy to ma sens?

Nie ma w twoje przypadłości

 

4 godziny temu, brewkitowiec napisał(a):

Wpadłem na pomysł pasteryzacji piwa przed butelkowaniem i nagazowania inną metodą niż dodanie cukru, czy to możliwe?

Możliwe, ale kłopotliwe w warunkach domowych - poczytaj o kegowaniu

 

Dobrą radę masz poniżej.

3 godziny temu, Ununul napisał(a):

Idź do lekarza i niech Ci zrobi badania resztki pokarmowe, a może nawet badania mikrobiologiczne. Może nawet badania endoskopowe. Nie bagatelizuj tego.

 

Link to comment
Share on other sites

Trochę ludzi ma nadwrażliwość na żywe drożdże, która się w ten sposób objawia. W domowym piwie nic z tym nie zrobisz, nawet jak piwo leje się względnie klarowne i zostawiasz osad na dnie, to i tak sporo niewidocznych drożdży jest w toni.

Link to comment
Share on other sites

W dniu 1.12.2023 o 16:00, wizi napisał(a):

poczytaj o kegowaniu

To chyba najlepsze rozwiązanie, tzn wykorzystanie zdobytej w ten sposób wiedzy - sztuczne gazowanie + dobre wyklarowanie w kegu znacząco zmniejszy ilość drożdży. Pasteryzacja zabije ci trochę piwo, ale przy zwykłym jasnym może dać radę.

Link to comment
Share on other sites

Wątek sprzed lat: https://piwo.org/forums/topic/4391-zatrucie-pokarmowe/

Spróbuj wstawić butelki z gotowym piwem do lodówki na jakiś czas - lepiej Ci się sklaruje i drożdże opadną na dno... 

Druga sprawa to jak wspomniał @fotohobby - własna flora bakteryjna...

Edited by Szumidło
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.