Mateoo Opublikowano 10 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2023 (edytowane) Witam. Mija półtora tygodnia od kiedy wstawiłem piwo pszeniczne z brew kitu z drożdzami SafBrew WB06. Dzisiaj chciałem sprawdzić jak BLG... i tu lipa! Wszędzie pływają białe twarde grudki wielkości surowego ziarna od popcornu. Ja to piwo oczywiście już wylałem, bo nie dość że te grudki to jeszcze fermantacja ledwo co poszła bo BLG spadło tylko o 2. Temperatury były około 20 stopni. Piwo już w zlewie ale chciałbym wiedzieć, gdzie ewentualnie popełniłem błąd. Edytowane 10 Grudnia 2023 przez Mateoo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 10 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2023 Z opisu to jakaś masakra;) Po 1,5 tyg tylko 2 blg zeszło, grudki itp. Za mało szczegółów podałeś. Za dużo może być przyczyn, żeby tak od razu wywnioskować gdzie był główny błąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 10 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2023 Może drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 10 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2023 Masz może zdjęcie? Z opisu wygląda na infekcję i zadanie martwych drożdży. W jaki sposób dodawałeś drożdże? Czym mierzysz blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoo Opublikowano 10 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2023 (edytowane) Nie mam niestety zdjęć. Drożdże najpierw uwodniłem w chłodnej wodzie i dodałem na końcu do fermentora. BLG mierze cukromierzem w cylindrze pomiarowym. Edytowane 10 Grudnia 2023 przez Mateoo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 10 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2023 Ile trwało uwadnianie ? Czy na powierzchni wody zebrał się krem drożdżowy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 10 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2023 Te białe grudki to równie dobrze mogły być drożdże. Jak długo uwadniałeś i w jaka była temperatura brzeczki w momencie zadania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 10 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2023 12 minut temu, wizi napisał(a): Te białe grudki to równie dobrze mogły być drożdże. Jak długo uwadniałeś i w jaka była temperatura brzeczki w momencie zadania Mogło tak być, zasugerowałem się tym "popcornem" - teraz doczytałem, że wielkości surowych ziaren Aczkolwiek spadek o 2 blg w przeciągu 1,5 tygodnia to raczej nie praca drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 10 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2023 Jak drożdże były za długo uwadniane, zadane w dużej różnicy temperatur plus nienatleniona brzeczka to mogły paść lub było ich za mało na przeprowadzenie fermentacji. Teraz się już nie dowiemy. Zamiast wylewania można było spróbować i jak brzeczka nie była skwaśniała, to przegotować, ochłodzić, natlenić i zadać nowe drożdże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 11 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2023 23 godziny temu, Mateoo napisał(a): Witam. Mija półtora tygodnia od kiedy wstawiłem piwo pszeniczne z brew kitu z drożdzami SafBrew WB06. Dzisiaj chciałem sprawdzić jak BLG... i tu lipa! Wszędzie pływają białe twarde grudki wielkości surowego ziarna od popcornu. Ja to piwo oczywiście już wylałem, bo nie dość że te grudki to jeszcze fermantacja ledwo co poszła bo BLG spadło tylko o 2. Temperatury były około 20 stopni. Piwo już w zlewie ale chciałbym wiedzieć, gdzie ewentualnie popełniłem błąd. Sprawdź sprzęt do pomiaru czy na wodzie wskazuje zero. Podejrzewam, że wylałeś dobre piwo, a te białe kuleczki - grudki to były pozostałości po drożdżach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się