korzen16 Opublikowano 13 Stycznia Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia Wlewałem do 33 warki o pojemności ok 28 litrów a może i więcej. Nigdy nie sprzątałem podłogi. Po pierwsze zawsze kontrolowałem temp. początkowej fazy fermentacji czyli dolnego zakresu pracy drożdży, a jak miałem podejrzenie że będzie się działo to obowiązkowo było blow of tube Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 13 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia A ta grzałka fermentorze, to autorski patent? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 13 Stycznia Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia To nie moja galeria. To patent na grzanie wody do wysładzania. Ta grzałka jest z czajnika elektrycznego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 13 Stycznia Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia Takie patenty to jeszcze z czasów sprzed ery kociołków automatycznych. Kombinowało się z zacieraniem na lenia w lodówkach turystycznych, zaizolowanych fermentatorach, grzaniem wody do wysładzania jak kuchenka zajęta przez gar itp. Teraz warniki i kociołki są relatywnie tanie, że o wiele mniej osób kombinuję. Poczytaj stare wątki na forum. Fajna archeologia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 13 Stycznia Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia Zależy od kilku czynników, zapewne domyślasz się już jakich. 25 litrów nastaw w fermentorze 33l(sam mam 3 takie) to sądzę że max. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 13 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia Jeszcze kwestia tych drożdży. Sklep polecał mi do 26l jedną paczkę 11g. Mam zatem pytanie, jakie mogą być negatywne skutki dodania zbyt dużej ilości drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 13 Stycznia Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia (edytowane) 33 minuty temu, Raf78 napisał(a): Jeszcze kwestia tych drożdży. Sklep polecał mi do 26l jedną paczkę 11g. Zmień sklep. A w temacie to zadaj 2 i zmień tytuł wątku, bo robisz IPA a nie APA 😉. P.S. przy 26l 15,5 Blg masz dużą szansę, że pójdą na spacer. 33 minuty temu, Raf78 napisał(a): Mam zatem pytanie, jakie mogą być negatywne skutki dodania zbyt dużej ilości drożdży? To zależy jak dużo więcej zadasz. Jak lekki overpitching typu 2 paczki zamiast 1,5 to nic się nie stanie. Edytowane 13 Stycznia przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 13 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia (edytowane) Co do sklepu to jak na razie korzystałem dwukrotnie z Twój browar i 1 raz z CP. I w moim subiektywnej ocenie ten pierwszy jest dużo lepszy. Ale powtarzam, że to jest moja subiektywna ocena. Co do projektu receptury zostaje APA. Będzie zmniejszona ilość słodu pale ale do 5 kg. Coś na wzór receptury którą wcześniej cytowałem tj. American Pale Ale 14,3 blg Edytowane 14 Stycznia przez Raf78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 14 Stycznia Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia Jedna paczka na około 25 litrów i około 15 blg to zdecydowanie za mało. Wizi dobrze Ci radzi. Nie słuchaj takich nie poprawnych rad. Takie wartości wpisałem w kalkulator Lallemanda drożdże oczywiście Verdant Ipa. I masz 17,7 gr zadać drożdży. Czyli jak dasz 2 paczki będzie akurat. Temp. fermentacji 18 może być 20 wewnątrz brzeczki podczas burzliwej. Kalkulator bardzo dobry sam go używam już jakiś czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 14 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia (edytowane) I tu pojawia się pytanie czy lepiej więcej czy mniej. Teraz przypomina mi się, że gdzieś czytałem, że lepiej zadać mniej drożdży niż za dużo. Z tego co pamiętam autor artykułu wskazywał na niepożądane zbyt wysokie stężenie aldehydów octowych. I teraz mając na uwadze wyliczenie kalkulatora, czy dokładnie odmierzyć te 17 g, czy wsypać dwie paczki co łącznie da 22 g ? Edytowane 14 Stycznia przez Raf78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 14 Stycznia Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia (edytowane) Moim zdaniem z tego co wydedukowałem tutaj na forum przez ponad rok. Sto razy lepiej zadać te 4-5 gr więcej niż mniej. Tutaj masz prawie 18 gr. Syp dwie taka moja sugestia bez zabawy w odważania na wadze jubilerskiej😉 Mniej przy takim blg i takim litrażu to nawet sobie głowy tym nie zawracaj. Lallemand akurat w tym swoim kalkulatorze głupot nie podaje. Dla przykładu. Np. masz piwo 12 blg 20 litrów. Górna fermentacja, używasz np. Lallemand Windstor lub S-04 do fermentacji w temp. np 18 stopni zewnętrzna. Wtedy dwie paczki rzeczywiście mogą wywołać to co piszesz. Aczkolwiek zawsze lepiej więcej niż mniej. Oczywiście bez skrajności. Edytowane 14 Stycznia przez Reters Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 14 Stycznia Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 5 godzin temu, Raf78 napisał(a): Teraz przypomina mi się, że gdzieś czytałem, że lepiej zadać mniej drożdży niż za dużo To dotyczy się wyłącznie kveików. Co do reszty to nigdy nie daje się za mało drożdży jak chce się mieć dofermentowane piwo. Niektórzy polecają dawać trochę mniej przenicznych, aby pobudzić produkcję aromatów bananowych. Jak wolę bawić się temperaturą. 5 godzin temu, Raf78 napisał(a): I teraz mając na uwadze wyliczenie kalkulatora, czy dokładnie odmierzyć te 17 g, czy wsypać dwie paczki co łącznie da 22 g ? Wsypać 2 paczki i się nie przejmować. Reters 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 15 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia (edytowane) Dzięki za rozwianie wątpliwości, co do ilości drożdży. Chciałbym się zabezpieczyć na przyszłość, aby w przypadku pojawienia się mętnego piwa po chmieleniu na zimno, dokonać jego sklarowania. Zamówiłem taki Środek do klarowania piwa płynny Mangrove Jack's. Czy macie doświadczenie z jego stosowaniem, czy lepiej zastosować jest zwykłą żelatynę spożywczą? Edytowane 15 Stycznia przez Raf78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 15 Stycznia Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia (edytowane) U mnie klaruje czas i chłód. Z chmielenia na zimno dawno temu się wyleczyłem. Jak już kupiłeś to przetestuj ten środek. Edytowane 15 Stycznia przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 15 Stycznia Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia (edytowane) U mnie podobnie. Wszystko robione w jednym fermentorze z rozlewem i piwa po około miesiącu(zależnie od fluktuacji drożdży i stylu) są przejrzyste. Wszystko opada na dno butelki a piwo oczywiście zlewam z nad osadu. Z chmielenia na zimno jestem bardzo zadowolony, już kilka sposobów wypróbowałem i dwa mi najlepiej podeszły. Jednak podobnie jak wizi większość piw już chmielić na zimno nie będę. Wychodzą bardzo dobre bez tego procesu. Chyba że coś w stylu Hazy Ipa to jeszcze można się pobawić😉 Edytowane 15 Stycznia przez Reters Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 15 Stycznia Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 20 godzin temu, Raf78 napisał(a): I tu pojawia się pytanie czy lepiej więcej czy mniej. Teraz przypomina mi się, że gdzieś czytałem, że lepiej zadać mniej drożdży niż za dużo. Z tego co pamiętam autor artykułu wskazywał na niepożądane zbyt wysokie stężenie aldehydów octowych. I teraz mając na uwadze wyliczenie kalkulatora, czy dokładnie odmierzyć te 17 g, czy wsypać dwie paczki co łącznie da 22 g ? No i zostana Ci te 5 g drozdzy i co z tym zrobisz? Juz pomijajac fakt, ze otwartej paczki nie powinno sie przechowywac. Bys musial zapakowac prozniowo a potem mala szansa, ze zuzyjesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 15 Stycznia Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia Pozwolę sobie zauważyć, że wynik wyszedł 17,7gr czyli zaokrąglając w górę 18gr a że Lallemandy są po 11gr pakowane do zostaje 4 gr czyli zupełnie się kolego nie przejmuj i syp dwie pełne paczuszki😁 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 19 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia Jutro planowana Warka. Rozważam to jedno temperaturowe zacieranie. Do doświadczonych forowiczów, czy lepiej pozostać przy tym zamierzeniu, czy coś modyfikować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 19 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia (edytowane) Jeszcze jedno , co zauważyłem na tym forum . Polska mentalność, "nie daj Boże żeby się komuś udało"... Edytowane 20 Stycznia przez Raf78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 19 Stycznia Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 17 minut temu, Raf78 napisał(a): Jeszcze jedno , co zauważyłem na tym forum . Polska mentalność, "nie dej Boże żeby się komuś udało"... A gdzie dokladnie to zauważyłeś? Najchętniej linki do konkretnych zauważonych postów poproszę. 39 minut temu, Raf78 napisał(a): .Rozważam to jedno temperaturowe zacieranie. IMO "na lenia" albo "na lenia" i wygrzew sprawdzi sie w większości przypadków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 20 Stycznia Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 9 godzin temu, Raf78 napisał(a): Jeszcze jedno , co zauważyłem na tym forum . Polska mentalność, "nie dej Boże żeby się komuś udało"... Wlasnie chcemy, zeby Ci sie udalo. Jak sam wiesz lepiej co zrobic to po prostu to zrob i napisz jak wyszlo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 20 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 👍 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 20 Stycznia Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 14 godzin temu, Raf78 napisał(a): Jeszcze jedno , co zauważyłem na tym forum . Polska mentalność, "nie daj Boże żeby się komuś udało"... Nie wiem, gdzie to widzisz. ? gdyby tak było, to byś dostał potwierdzenie, że: "do 26l jedną paczkę 11g" jest OK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 21 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia W dniu 15.01.2024 o 08:45, wizi napisał(a): U mnie klaruje czas i chłód. Z chmielenia na zimno dawno temu się wyleczyłem. Jak już kupiłeś to przetestuj ten środek. Dlaczego nie preferujesz chmielenia na zimno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 21 Stycznia Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia (edytowane) Szkoda mi zabawy w przelewanie na cichą a po wszystkim uważanie na drobinki chmielu. Aromat z chmielenia na zimno też nie jest trwały. Dodatkowo mając małe dzieci ciężko mi jest zaplanować warzenie, a co dopiero butelkowanie po kilku dniach od chmielenia. Tyle razy musiałem przekładać warzenie ze względu na wyższe priorytety, więc po co dodatkowo się denerwować tym, że nie zabutelkuję na czas i będzie łodyga w piwie. Szkoda też mi chmielu. Wolę chmielić po wyłączeniu palnika. U mnie się sprawdza. Ale niewykluczone, że kiedyś jeszcze kilka piw pochmielę na zimno. W dziale Artykuły i opracowania jest sporo tłumaczeń z BYO o różnych sposobach chmielenia. Warto poczytać i samemu popróbować. Edytowane 21 Stycznia przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się