Raf78 Opublikowano 21 Maja Udostępnij Opublikowano 21 Maja (edytowane) Chciałbym zapytać opinie, co sądzicie o takim połączeniu - Warka 25 l 3 kg Pilzneński 2 kg Wiedeński 1 kg Pszeniczny 0,5 karmelowy jasny 30 EBC Chmielenie Citra i Mosaic Edytowane 21 Maja przez Raf78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 21 Maja Udostępnij Opublikowano 21 Maja A co chcesz osiągnąć? 1/3 wiedeńskiego plus 9% karmelu wygląda co najwyżej średnio na Apę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 21 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja Coś w stylu Summer Ale z TB. Jednak zostało mi sporo chmielu Mosaic myślałem dokupić tylko Citra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 21 Maja Udostępnij Opublikowano 21 Maja Efekt finalny będzie zależał od drożdży, ilości chmielu bardziej. Słody ok, z uwzględnieniem kontry dla wiedeńskiego i karmelu. ps. Pliz popraw literówkę w tytule... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 21 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja Drożdże US 05. Co masz na myśli wskazując na tę kontrę dla wiedeńskiego i karmelu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 21 Maja Udostępnij Opublikowano 21 Maja Podbijasz słodowość, którą dobrze jest skontrować np chmielem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 21 Maja Udostępnij Opublikowano 21 Maja Jeśli to ma być summer ale, to zmieniłbym recepturę - to ma być lekkie piwo do przyjemnego wpicia w upał. Nie szedłbym w więcej niż 25% wiedeńskiego albo kilka procent karmelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 21 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja Mam jeszcze pytanie czy te chmiele z oryginalnego przepisu tj. Chmiel Galaxy Chmiel Motueka Chmiel Amarillo dają dużo lepszy efekt niż połączone chmiele Citra i Mosaic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 21 Maja Udostępnij Opublikowano 21 Maja (edytowane) Dadzą nieco inny efekt - to po prostu inne chmiele. Jedne i drugie są dobre, na obu kombinacjach można uzyskać dobry aromat. Edytowane 21 Maja przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 22 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja (edytowane) Zdecydowełm na Summer Ale na chmielach z zestawu. Mam pytanie, jak zmieni się to piwo gdybym zastosował po raz pierwszy drożdże dolnej fermetacji. Jakie polecacie? W zakupionej witrynie chłodniczej łatwiej będzie mi utrzymać stałą temperaturę niż w odmu w obecnych warunkach pogodowych Edytowane 22 Maja przez Raf78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 23 Maja Udostępnij Opublikowano 23 Maja 12 godzin temu, Raf78 napisał(a): Zdecydowełm na Summer Ale na chmielach z zestawu. Mam pytanie, jak zmieni się to piwo gdybym zastosował po raz pierwszy drożdże dolnej fermetacji. = Dostaniesz piwo, które uwydatnia aromat (smak) chmielu niezakłóconych estrami, jakie wnoszą podczas fermentacji drożdże. Na start możesz wykorzystać W34/70 są powtarzalne Raf78 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 23 Maja Udostępnij Opublikowano 23 Maja 3 godziny temu, fotohobby napisał(a): Dostaniesz piwo, które uwydatnia aromat (smak) chmielu niezakłóconych estrami, jakie wnoszą podczas fermentacji drożdże. Na start możesz wykorzystać W34/70 są powtarzalne A W34/70 to nie dolniaki, a on chcial ale'a to bardziej us-05 albo notthinghamy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 23 Maja Udostępnij Opublikowano 23 Maja 1 godzinę temu, Ununul napisał(a): A W34/70 to nie dolniaki, a on chcial ale'a to bardziej us-05 albo notthinghamy? A przeczytałeś zdanie na które odpowiedziałem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 23 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja (edytowane) 9 godzin temu, fotohobby napisał(a): Dostaniesz piwo, które uwydatnia aromat (smak) chmielu niezakłóconych estrami, jakie wnoszą podczas fermentacji drożdże. Na start możesz wykorzystać W34/70 są powtarzalne Planuję brzeczkę 25 l. Jak czytałem opis to najprawdopodobniej musiałbym mieć na tę ilość trzy paczki. Czy możesz mi polecić jeszcze jakieś inne drożdże dolnej fermentacji Edytowane 23 Maja przez Raf78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 23 Maja Udostępnij Opublikowano 23 Maja Alternatywnie mogą być np. Diamond Lagery od Lallemanda. Przy czym na 25 l 12-14°Blg to każdych drożdży lagerowych będziesz potrzebował 2-3 paczek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 23 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja (edytowane) Mam jeszcze pytanie jaką na początek utrzymywać temperaturę otoczenia przy dolnej fermentacji. Edytowane 23 Maja przez Raf78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 23 Maja Udostępnij Opublikowano 23 Maja Najpewniejsza kontrola to pomiar temperatury brzeczki, czyli zewnętrzny sterownik. Przy temperaturze otoczenia dobrze byłoby zacząć w okolicy 7-8 °C i podnosić wraz ze spowalnianiem fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 23 Maja Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2 godziny temu, Raf78 napisał(a): Planuję brzeczkę 25 l. Jak czytałem opis to najprawdopodobniej musiałbym mieć na tę ilość trzy paczki. Czy możesz mi polecić jeszcze jakieś inne drożdże dolnej fermentacji To normalne przy drożdżach dolnej fermentacji i jest to niezależne od producenta. Ja przy dolniakach zaczynam od 10l Desitki , potem z gęstwy dwa pilsy/helle, kończę doppelbockiem/porterem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 23 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja Czy test fermentora z wodą u zanurzoną sondą, będzie miarodajny do brzeczki piwnej? Myślę, że tak. Zamierzam wykonać taki test, dokonując modyfikacji temp. nastawnej sterownika witryny chłodniczej. Mam jeszcze pytanie, z doświadczenia Us-05 w jakiej najniższej temp. Wam odfermentowały? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 23 Maja Udostępnij Opublikowano 23 Maja W okolicy 14-15°C powinny działać, ale niekoniecznie będzie to ich optymalna temperatura pracy. W kwestii testu - woda ma stałą temperaturę, a w fermentującej brzeczce drożdże o kilka stopni ją podnoszą, więc trzeba mieć to na uwadze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 24 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja (edytowane) Otrzymałem informację ze sklepu TB, że drożdże US 05 jeżeli przeprowadzę fermentację nisko, mogą dać zbliżone efekty do czystego profilu lagera. Z doświadczenia jaką temperaturę otoczenia na wstępie ustalić, zamierzam zanurzyć sondę fermentorze i kontrolować wewnętrzną temperaturę brzeczki. Czy w przypadku s05 czy na początek zewnętrzna temperatura otoczenia może być gdzieś w okolicach 12 - 13 stopni, uwzględniając wzrost temperatury przy fermentacji, obstawiam że wewnątrz fermentora brzeczka nie spadnie poniżej 15 stopni. Edytowane 24 Maja przez Raf78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 24 Maja Udostępnij Opublikowano 24 Maja Po to masz fermentor w witrynie chłodniczej (a przynajmniej tak wywnioskowałem z poprzednich postów), żeby drożdże nie podniosły samoistnie temperatury fermentacji. Tzn. będą ją podnosić, ale wtedy włączy się chłodziarka i utrzyma docelową temperaturę startu fermentacji. Kwestia czy sonda zanurzona w brzeczce, czy przyklejona do fermentora, czy leżąca luzem to już osobne rozważania, jest za dużo czynników żeby powiedzieć zrób X wyjdzie Y. IMO sonda w brzeczce to najdokładniejszy sposób pomiaru, który ma swoje wady. Nie wiem czy masz możliwość ustawienia histerezy, ale sytuacja, w której drożdże podniosą sobie temperaturę o 0,1'C, chłodziarka ją obniży, drożdże za 30min znowu podniosą o 0,1C i chłodziarka znowu się odpali, nie brzmi wybitnie zdrowo dla agregatu chłodzącego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 24 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja (edytowane) Nie chcę ingerować jak na razie w oryginalny sterownik. Zamierzam regulować temperaturą otoczenia fermentora czyli wnętrzem chłodziarki. Co do termometrów, to myślę że te naklejane na fermentor nie są dokładne, gdyż w mojej ocenie na wskazywaną temperaturę ma wpływ otoczenie, co moim zdaniem nie do końca odpowiada temperaturze wewnątrz fermentora. Bardziej chodziło mi o informację od informację wskazania praktyków, którzy z doświadczenia wiedzą jaka temperatura otoczenia jest wskazana do utrzymania brzeczki tym niskim poziomie temperatury pracy drożdży US 05. Edytowane 24 Maja przez Raf78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 24 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja Może inaczej zadam pytanie, czy waszym zdaniem w temperaturze otoczenia 14 - 16 stopni drożdże US 05 będą należycie pracowały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 24 Maja Udostępnij Opublikowano 24 Maja Sądzę że spoko. Jak przytrzymasz taką temperaturę bez większych wahań będzie git. Nie ma tragedii:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się