zasada Opublikowano 26 Maja 2024 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2024 Wątek: OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy ! został zamknięty w związku z panującym w nim bałaganem. Jego następca to OSTRY DYŻUR - TYLKO PILNA POMOC. Wraz z nowym otwarciem przypominam (i cytują): w tym wątku można wpisywać proste pytania wymagające pilnej odpowiedzi. Pytania, na które odpowiedzi można poczekać można zadawać np. w wątku https://piwo.org/forums/topic/10089-dla-poczatkujacych-czuję-się-całkowicie-zagubiony/ albo innych miejscach forum (np. wątku o infekcjach).. Co jest PILNE? Pytania typu: "przy wyjmowaniu chłodnicy mucha wpadła mi do brzeczki", "ratunku, zacier nie chce się scukrzyć" "ja już chmielę, a drożdże w starterze nie ruszyły", "miałem zadawać drożdże a przecieka mi kranik w fermentacyjnej", ´pękł mi termometr w zacierze - czy muszę wylać całość" i inne związane z dziejącym się tu i teraz. Co nie jest PILNE? Kiedy butelkować? Jak obliczyć wydajność skoro z 5kg słodu wyszło mi 20 litrów 12BLG? Czy lepiej klarować mchem irlandzkim, whirlflockiem, cold crashem czy żelatyną? Za tydzień warzę NEIPĘ, czy kleikować płatki? Otwieram wiadro a tam błona na powierzchni - co robić? Wraz z nowym otwarciem wzmaga się aktywność moderatorska. Wpisy o charakterze "niepilnym", będą ukrywane, usuwane, przenoszone do innych wątków (w zależności od swojego charakteru). Dbajmy o siebie i nie śmiećmy na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 7 Czerwca 2024 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2024 Robię 2 piwa na raz.1 piwo. Zacieram słód i wysładzam do odpowiedniej ilości.2 piwo. Chcę wsypać dodatkowo 400g słodu podczas wysładzania tego samego młóta. Woda do wysładzania 75-80C a słód to chatou cristall.Czy tak można? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano 7 Czerwca 2024 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2024 Myślę, że to nie jest często spotykana praktyka, o ile w ogóle. Ja mam wątpliowści czy ten wsyp się zatrze i rozpadną się cukry. Ile słodu dałeś na zacier? jeśli miałbym robić dwa piwa to bym zrobił bardziej gęstą brzeczkę i ewentulanie rozcieńczył do objętości, ale raczej słodu bym nie wsypywał do wysładzania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 7 Czerwca 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2024 @INTseed czytalem o takim zabiegu podczas robienia barleywine i wyslodkowego pale ale. Ale z telefonu w biegu nie znajduje linka.do wpisu/filmu. edit: chodziło mi o https://chopandbrew.com/episodes/storm-in-a-teacup-barleywine-brew-day/ i dałbym sobie głowę uciąć, że oni do bittera dodali crystal, ale jak teraz patrzę, to mi się uwidziało. Ale jak na końcu napisał @Łachim jest chyba najsensowniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 7 Czerwca 2024 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2024 Ogólnie zrobiłem tak że w pierwszym piwie wyszło 13l 20brix. Dolałem wody aby wyszło 10brix. Jak przestało lecieć wsypałem 400-500g słodu. Wlałem z 3l wody 85C. Zamieszałem kilka razy w ciągu 25min. Potem dolewałem wody aby wyszło 20l. 8kg słodów poszło na początku plus 400-500g aby zmienić smak drugiego. Kolor jest inny.Chłodzę niestety na balkonie więc jutro będę wiedział ile wyszło piwa o jakiej ilości cukru.Dodałem też chmiel zamrożony z ipek do brzeczki aby była tylko jedna filtracja.Te 8kg zacierałem na słodko ponad 70C.Pierwsze piwo gotowałem godzinę, drugie podgrzałem do nie wiem ilu C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 7 Czerwca 2024 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2024 Mozna po prostu wrzucic w woreczku te 400 g do brzeczki przedniej albo do wody do wysladzania na 15 minut i zrobic klasyczne namaczanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 8 Czerwca 2024 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2024 17 godzin temu, INTseed napisał(a): Robię 2 piwa na raz. 1 piwo. Zacieram słód i wysładzam do odpowiedniej ilości. 2 piwo. Chcę wsypać dodatkowo 400g słodu podczas wysładzania tego samego młóta. Woda do wysładzania 75-80C a słód to chatou cristall. Czy tak można? Możesz tak zrobić, to właściwie zmodyfikowane parti-gyle. Natomiast ja bym wysładzał wtedy na zasadzie batch sparge i dał trochę czasu, by ten słód oddał, co ma oddać. Ten słód nie wymaga zacierania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garot Opublikowano 14 Września 2024 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2024 Witam ,potrzebuje szybkiej pomocy bo warzę Ape z zestawu słodu z twojbrowar i w recepturze mam że mam dodać chmiel podczas schładzania brzeczki do 80 stopni na 20 min to znaczy że mam przerwać schładzanie jej na 20 min i potem wyciągnąć hopspider i schładzać dalej?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawc Opublikowano 14 Września 2024 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2024 TakWysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka garot 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_g Opublikowano 5 Stycznia Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia Cześć, Sweet stout właśnie uwarzony. Już prawie schłodzony i czeka na zadanie drożdży S04. Sprzątając zauważyłem, że nie dodałem jęczmienia palonego. Dawałem dwa inne palone słody i mi ten najważniejszy umknął. Tak myślę, jak uratować warkę? Przecież jęczmień palony dodaje się zwykle i tak pod koniec, więc może "na boku" zrobić z niego ekstrakt, np. zagotować/wymoczyć/inny sposób? I dodać do fermentora jeszcze dzisiaj? Co poradzicie? Dodam, ze wolę mniej goryczki więc jeśli nie będzie pełnego uczucia paloności, a np. tylko 50-70% to też będzie bardzo ok. Pozdrawiam serdecznie, Robert Chciałem dodać w wątku Ostry Dyżur, ale mi nie wyszło... Można prosić moderatora o przerzucenie? zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba_s Opublikowano 5 Stycznia Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia Hej, jak jeszcze nie schłodziłeś to zagotuj i dodaj w jakimś woreczku na 15min powinien oddać esencje, tam już nie ma skrobi jako takiej więc nie ma znaczenia czy są enzymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_g Opublikowano 5 Stycznia Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia Zagotowanie rozumiem, ale dodać w woreczku do brzeczki? A nie lepiej zagotować, odsączyć, zagotować juz sam płyn po odsączeniu, schłodzić go i dodać do fementora? Trochę boję się woreczek do schłodzonej brzeczki dorzucać. Brzeczka ma już 23'C i schładzam do 20'C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 5 Stycznia Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia Najpierw schłodź. Dodaj drożdze. Dziślub jutro zrób roztwór z palonego słodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_g Opublikowano 5 Stycznia Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia Jak byście zaproponowali zrobić roztwór? Czy wystarczy zagotować, pomoczyć w gorącej wodzie jęczmień palony, np. 20 minut i odsączyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_g Opublikowano 5 Stycznia Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia Finalnie: zagotowałem jęczmień palony, odsączyłem, zagotowałem juz sam ekstrakt dla dezynfekcji, schłodziłem i dodałem do fementora. Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się