jacer Opublikowano 13 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 Zwana u nas kołem smaków. Podstawowy materiał dla chcących sie szkolić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 Jeżeli poszukujesz polskiego odpowiednika to proszę: Fakt, że może nie ma tylu aż zapachów ale to zawsze coś na początek dla każdego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panszpik Opublikowano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 No prosz... Czyli znalazłem właściwie ładniejszą grafikę Dam radę bez polskiego, ale dzięki chłopaki za oświecenie (w swojej malutkiej książce Vogela takich diagramów nie widziałem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 24 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2013 (edytowane) Tylko, że mówimy o całkiem innym śledziu. Te powyżej to tzw. śledzie dziewicze, które jeszcze nie wytworzyły ikry. Przez co są bardzo tłuste, mają inne mięso, które sie rozpływa w paszczy. W Polsce niedostępne. Dzisiaj miałem okazję, zjeść oryginalnego ( przynajmniej w opisie ) matjasa holenderskiego i faktycznie jest to inna ryba. Samo mięso jest bardziej tłuste i ma czerwony kolor i lekko dymny charakter. Tak w ogóle do dostania we Wrocławiu w nowo-otwartym sklepie rybnym na skrzyżowaniu ul Piłsudskiego z Zielińskiego. Ciekawe co byś powiedzial o takim śledziu, czy w ogóle ma porównanie do oryginalnego specjału. Nie ma to jak odgrzać OT sprzed roku Edytowane 24 Stycznia 2013 przez slotish Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 31 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2013 Czerwony kolor? hmmm, tamte nie są czerwonawe. Jak będę we Wro to podjadę zobaczyć. ----------------- Browar Lindemans ze względu na boom na piwa kwaśne rozbudowuje browar. Powierzchnia użytkowa wzrośnie dwukrotnie do 4 tyś m2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 14 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 Gdyby ktoś przegapił pierwszy odcinek nowej serii to można obejrzeć tu: http://www.een.be/programmas/tournee-generale/aflevering-1-0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 14 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 na skrzyżowaniu ul Piłsudskiego z Zielińskiego A możesz podać dokładny punkt gdzieś na google maps ? Mam biuro akurat na Piłsudskiego (w NOT), ale za słabo znam otoczenie i nie mogę znaleźć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 19 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 Kolejny browar założony przez piwowara domowego. Niestety nie w PL a w Uitgeest. Noord-Holland. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 Brewers Association w swoim przewodniku po stylach na 2013 rok umieściła 2 nowe style, uważane do tej pory za "wymarłe" (przynajmniej oficjalnie wg Amerykanów) - Adambier i Grodziskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 4 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 http://facet.interia...Id,935100?ft=dp już uwarzone. Pierwsze recenzje mało zachęcające. E tam mało zachęcające... Ja tam widzę tylko wzmiankę, że "inne", że "nie smakuje jak piwo" i że przypomina kiszone ogórki, "bo kwaśnawe". Dla mnie to żadna recenzja i bynajmniej mnie to nie zniechęca. Na pewno spróbuję, a i po niektórych udanych produktach Kormorana wierzę, że i to będzie co najmniej przyzwoite. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 5 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2013 Brewers Association w swoim przewodniku po stylach na 2013 rok umieściła 2 nowe style, uważane do tej pory za "wymarłe" (przynajmniej oficjalnie wg Amerykanów) - Adambier i Grodziskie. Ale oczywiście Amerykanie wszystko pokręcili. http://barclayperkins.blogspot.com/2013/03/gratzer-its-official.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szop007 Opublikowano 14 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 (edytowane) http://muzyka.onet.p...iadomosc.html Edytowane 14 Marca 2013 przez szop007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 14 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 (edytowane) Już się chwalą, ale biorac pod uwagę historię z wojny krymskiej, to lepiej żeby to była IPA a nie jakiś mild (patrząc na volt). Edytowane 14 Marca 2013 przez Bogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 14 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 to jakiś ponury żart chyba http://muzyka.wp.pl/title,Clive-Burr-nie-zyje,wid,671788,wiadomosc.html?ticaid=1103a7&_ticrsn=5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 14 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 Wygląda to marnie, Dickinson też Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 14 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 Iii tam, przyjadą do Polski, Bruce pobiega po scenie, to już tak marnie nie będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 16 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 (edytowane) Fajnie, tylko kiedy u nas? Za kilka pokolen? http://www.irishtime...ntive-1.1326399 Oraz wiesci zza Oceanu, im tez nadal rosnie: http://www.brewersassociation.org/pages/media/press-releases/show?title=american-craft-beer-exports-set-new-records-in-2012 Edytowane 16 Marca 2013 przez mirogster Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 27 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 (edytowane) Jezeli chcecie wylicytowac sprzet kompletnego brewpubu, oto okazja - link ponizej. Browar restauracyjny BREUGEMS BROUWERIJ z Zandaam, Holandia - licytowany na profesjonalnym portalu aukcyjnym. https://www.troostwi...werij/01-17551/ Edytowane 27 Marca 2013 przez elroy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 27 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 oj, bankrutowka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 27 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 (edytowane) Owszem. Nie do wiary, co? W trendzie zwyzkowym dla tego segmentu rynku. To juz drugi browar (restauracyjny co prawda) , ktory zbankrutowal w tym roku (pierwszy byl St Christoffel). Nie wiem czy wiecie, ale 95% malych browarkow tutaj ma baaardzo ciekawe modele biznesowe. Mianowicie, zatrudniaja osoby niepelnosprawne, przez co: a)dostaja dotacje z kilku miejsc, b)pol darmowa sile robocza, c)faktycznie pomagaja tym osobom-inaczej nikt inny ich nie zatrudnia. To sytuacja 'win win'. Tylko na prawde nie wiem co trzeba robic (albo nic nie robic), zeby zbankrutowac w takich warunkach? [edit] OK mam wiecej szczegolow. W zestawie jest cala, 4 czesciowa warzelnia austriackiej firmy Flecks o wybiciu 5 hl (Brauhaus 500) wraz z kilkoma fermentorami i tankami wyszynkowymi. Plus cala dodatkowa infrastruktura, mnostwo sprzetu - doslownie wszystko czego trzeba do uruchomienia brewpubu. Ceny wywolawcze w pliku Catalogue, na zlinkowanej stronie (gdyby ktos byl zainteresowany ). Za ten 'komplet' cena wywolawcza okolo 54000 €. Edytowane 2 Kwietnia 2013 przez mirogster Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 13 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2013 Anthony Hopkins zagra Alfreda Heinekena w nowym angielskim filmie opowiadającym o porwaniu go w 1983 dla okupu. Heinekena porwano wraz z kierowcą i zwolniono po 35 dniach po wpłaceniu 35 milionów guldenów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 23 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2013 EB robione w Polsce ale sprowadzane z Niemiec? http://www.portalspozywczy.pl/piwo/wiadomosci/piwo-eb-wraca-do-sklepow-okrezna-droga,86271.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 25 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2013 W Niederlandach jest już 167 browarów. W tamtym roku powstało 42 a tylko w 2013 12 nowych. Pojawił się nowy chmiel Belma. Zawiera nuty owocowe truskawki, melon, ananas, pomarańczowy i grejpfrutów. więcej tu http://beerpulse.com/2013/05/hops-direct-llc-and-puterbaugh-farms-introduce-belma-hop-variety/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 3 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2013 Fajny odcinek z naszym przyjacielem Conradem. Wizyta w browarze gdzie karmelizują brzeczkę za pomocą rozgrzanych kostek granitowych. http://www.servustv.com/cs/Satellite/Article/NEU--Bier-on-Tour-011259497143427?p=1259088496217 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 6 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2013 http://charlesfaram.co.uk/Portals/0/Docs/Crop%20report%20media%20release%202013.pdf Niższe od zakładanych zbiory chmielu w Nowej Zelandii prawdopodobnie przełożą się na wyższe ceny dla odbiorców końcowych. Można się również spodziewać utrudnień w dostępności popularnych odmian jak Nelson Sauvin, Riwaka czy Waikatu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się