Panama_536 Opublikowano 8 Października Udostępnij Opublikowano 8 Października Witam panowie . W niedziele warzyłem swoje kolejne piwko tym razem apa z samodzielnym chmieleniem na extrakcie słodowym bruntal. Mam pewien problem ponieważ piwko uwarzyłem w niedziele dodalem 11 gram drożdy us 05 na 22 litry i 3.6 kg extraktu . Blg początkoww mialo 14 . Widze że jest piana w fermentorze na górze sie unosi ale rurka nie bulgocze . Temperatura jaka jest w tej chwili w spiżarce to 17 stopni wedlugo przepisu ktory wzielem z homebeer to od 18 do 20 pisze zeby utrzymywac . Czy moze temperatura jest za niska ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Szatan Opublikowano 8 Października Udostępnij Opublikowano 8 Października (edytowane) Zostaw, zaraz się zacznie magia. Na dnie masz namnożone drożdże, więc powinno być dobrze. Widać długi lag ci się trafił - może słabo napowietrzyłeś, może takie drożdże... Co do rurki - pokrywka nadmuchana? Może jest gdzieś nieszczelna i gaz bokiem idzie zamiast przez rurkę. Sprawdź wieko i nic nie rób. Edytowane 8 Października przez Dawid Szatan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 8 Października Udostępnij Opublikowano 8 Października To piwo wygląda jakby było już po fermentacji.Zawsze dodawaj pożywkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panama_536 Opublikowano 8 Października Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 7 godzin temu, Dawid Szatan napisał(a): Zostaw, zaraz się zacznie magia. Na dnie masz namnożone drożdże, więc powinno być dobrze. Widać długi lag ci się trafił - może słabo napowietrzyłeś, może takie drożdże... Co do rurki - pokrywka nadmuchana? Może jest gdzieś nieszczelna i gaz bokiem idzie zamiast przez rurkę. Sprawdź wieko i nic nie rób. Pokrywa jest nadmuchana dość trochę:) ale raczej szczelny jest zaminiete wieko jest odpowiednio itd. Czyli powiadasz ze lepiej nie przenosić nigdzie w cieplejsze miejce ??;) kiedys robilem piwo na tych drożdżach z brewkitu i stało w 20 stopnkach to rurka bardzo bulkala juz nastepnego dnia a tutaj nic dlatego sie zdziwiłem troche . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Szatan Opublikowano 9 Października Udostępnij Opublikowano 9 Października No i co tam się dzieje, bo ciekawy jestem? Ruszyło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panama_536 Opublikowano 9 Października Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 5 godzin temu, Dawid Szatan napisał(a): No i co tam się dzieje, bo ciekawy jestem? Ruszyło? ale rurka dalej nie bulka ale piany jest sporo wiec nie wiem czy ruszylo czy nie mowiles zeby nic nie robic . A widzialem u Ciebie ze ty przenosiles fermentor w cieplejsze miejsce naert pare razy to jak to jest przenosić czy nie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Szatan Opublikowano 9 Października Udostępnij Opublikowano 9 Października Daj sobie spokój z tym bulkaniem - połowa wpisów na tym forum jest o tym czy bulka czy nie. Skoro piany - jak mówisz - jest sporo (w sensie więcej niż w porównaniu do ostatnich zdjęć), tzn. że fermentacja jest w toku - poczytaj o oznakach fermentacji. Twoja temperatura jest odpowiednia - najważniejszą część fermentacji lepiej prowadzić w niższym zakresie temperatur. Fermentor przenoś w cieplejsze miejsca (najlepiej stopniowo) dopiero jak zauważysz, że fermentacja zwalnia. Po to zwiększasz temperaturę, żeby drożdże nie skończyły tak szybko roboty i dofermentowały ile się da resztek - o tym też w kółko tu piszemy. Reters 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panama_536 Opublikowano 11 Października Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października a spoko dzieki Ci wielkie fermentacja ruszyła pełną para piana jest mega duża dziś przeniose w nieco cieplejsze miejsce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panama_536 Opublikowano Środa o 09:13 Autor Udostępnij Opublikowano Środa o 09:13 Witam piwko miało początkowe blg 14 a koncowe po miesiącu 3 blg . Zostało wczoraj zabutelkowane tylko słabo nachmielone nie wiem z czego to wynika czy dlatego ze w workach muslinowych był chmiel zamiast wsypany bezposrednio czy ktos mi moze wytłumaczyc ? . Mam tylko jedna wątpliwosc bo dalem 100 gram chmielu cascade w woreczku muslinowym i gotowem 60 minut a potem jak juz gotowanie sie zakonczylo dalem 30 gram amarillo i 30 citra na 5 minut moze powonienem te woreczki wykrecic albo dac inne chmiele albo wiecej??;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano Środa o 09:36 Udostępnij Opublikowano Środa o 09:36 17 minut temu, Panama_536 napisał(a): Witam piwko miało początkowe blg 14 a koncowe po miesiącu 3 blg . Zostało wczoraj zabutelkowane tylko słabo nachmielone nie wiem z czego to wynika czy dlatego ze w workach muslinowych był chmiel zamiast wsypany bezposrednio czy ktos mi moze wytłumaczyc ? . Mam tylko jedna wątpliwosc bo dalem 100 gram chmielu cascade w woreczku muslinowym i gotowem 60 minut a potem jak juz gotowanie sie zakonczylo dalem 30 gram amarillo i 30 citra na 5 minut moze powonienem te woreczki wykrecic albo dac inne chmiele albo wiecej??;) Chmiel ma jeszcze tak zwane alfa-kwasy, które tworzą goryczkę. Im większe alfa-kwasy tym więcej tej goryczki przechodzi do piw - są odmiany aromatyczne typu właśnie Cascade, Amarillo czy Lubelski, które powinno się używać na ostatnie minuty chmielenia lub na zimno, i są odmiany goryczkowe Iunga, Magnus, Marynka, Chinok, CTZ itp. oraz część chmieli o dualnych właściwościach - Citra, Simcoe itp. Dodając chmiel o alfakwasach na poziomi 3,5-5,5% Cascade nie wyciągniesz z niego tyle goryczki jak z chmielu typowo goryczkowego. 100 g chmielu o niskich alfakwasach równa się wręcz 20 g o wysokich zawartościach. Więc 100 g cascade w woreczku po prostu było zdecydowanie za mało. Polceam używać kalkulatorów do chmielenia - są na forum w plikach w formie exela, albo w programach. Często są już dostepne Online lub w aplikacjach na tel. Tam wprowadzasz podstawowy parametr chmielu czyli Alfa kwasy, czas gotowania i wychodzi Ci jednostka IBU. Po za tym tak jak mówisz chmielenie w woreczkach ogranicza pole kontaktu chmielu z brzeczką i delikatnie słabiej oddaje swoje właściwości. Polecam woreczki odłożyć do lamusa, a nauczyć się robić whirpoola i dobrze dekontować piwo. Poczytaj też więcej o chmieleniu i rodzajach chmielu, to dość podstawowa wiedza - wiki jest dużo na ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panama_536 Opublikowano Środa o 09:47 Autor Udostępnij Opublikowano Środa o 09:47 (edytowane) Świetnie dzięki wielkie .Poraz pirwszy chmieliłem a przepis wzięlem gotowy z homebeer myslałem ze może bedzie ciekawy;)ale jak widać brewkit był bardziej nachmielony . No ale zobaczymy co bedzie za 2 tygodnie ;)może zmieni sie teoxhe aromat. Natomiast jest jeszcze jedna sprawa ktora mnie nurtuje i juz tyle sie naczytale. na ten temat i nadal nie wiem o co kaman . Ponieważ mam balingometr i aerometr elektroniczny . I podczas mierzenia extraktu po uważeniu dane siw zgadzaja na jednym i drugim było 14 blg i 14 brix .Natomiast po miesiacu zmierzylem i na aerometrze wyszło 6 brix. a na baligometrze 3 blg Edytowane Środa o 13:36 przez Panama_536 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano Środa o 20:54 Udostępnij Opublikowano Środa o 20:54 11 godzin temu, Panama_536 napisał(a): Świetnie dzięki wielkie .Poraz pirwszy chmieliłem a przepis wzięlem gotowy z homebeer myslałem ze może bedzie ciekawy;)ale jak widać brewkit był bardziej nachmielony . No ale zobaczymy co bedzie za 2 tygodnie ;)może zmieni sie teoxhe aromat. Natomiast jest jeszcze jedna sprawa ktora mnie nurtuje i juz tyle sie naczytale. na ten temat i nadal nie wiem o co kaman . Ponieważ mam balingometr i aerometr elektroniczny . I podczas mierzenia extraktu po uważeniu dane siw zgadzaja na jednym i drugim było 14 blg i 14 brix .Natomiast po miesiacu zmierzylem i na aerometrze wyszło 6 brix. a na baligometrze 3 blg Alkohol zaburza wynik. Dostajesz tak zwany wynik pozorny - musisz to przeliczyć także w jakimś kalkulatorze jest ich pełno na necie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi