Bieluch Opublikowano 6 Lutego Udostępnij Opublikowano 6 Lutego Witam Ostatnio wpadły mi w ręce uniwersalne drożdże piwowarskie firmy Coopers (zdjęcie w załączniku). Pytanie brzmi czy miał już ktoś z nimi doczynienia, próbował ich w akcji i czy wogóle nada się to do każdego piwa poprzez etykietę "uniwersalne". Kierując się przysłowiem "Człowiek do wszystkiego jest do niczego" zakładam że mają jakieś minusy. Z góry wielkie dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 6 Lutego Udostępnij Opublikowano 6 Lutego Piekarskie też są uniwersalne! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 6 Lutego Udostępnij Opublikowano 6 Lutego (edytowane) Drożdżaki z brewkitu. Chyba że na warkę 10l ale i tak za mało bo tylko 7 gr;) Nie mówiąc już o dolnej fermentacji. Edytowane 6 Lutego przez Reters Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 6 Lutego Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 5 godzin temu, Bieluch napisał(a): Pytanie brzmi czy miał już ktoś z nimi doczynienia, próbował ich w akcji Myślę, że co najmniej 90% piwowarów, którzy robili brewkity Coopersa. 5 godzin temu, Bieluch napisał(a): zakładam że mają jakieś minusy. Ich minus, to że są dodawane do brewkitów, a więc w większości używane przez niedoświadczonych piwowarów. 5 godzin temu, Bieluch napisał(a): czy wogóle nada się to do każdego piwa poprzez etykietę "uniwersalne" Lagera na nich nie zrobisz. Ale jak się przyłożysz, to wyjdzie przyzwoite piwo górnej fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 6 Lutego Udostępnij Opublikowano 6 Lutego Godzinę temu, wizi napisał(a): 6 godzin temu, Bieluch napisał(a): czy wogóle nada się to do każdego piwa poprzez etykietę "uniwersalne" Lagera na nich nie zrobisz. Ale jak się przyłożysz, to wyjdzie przyzwoite piwo górnej fermentacji. Z tego co kojarzę to jest jakiś neutralny szczep brytyjski. Czytałem coś na Homebrewtalk i jak znajdę to podkleję. edit: https://www.homebrewtalk.com/threads/coopers-yeasts-origin.710833/ https://www.homebrewtalk.com/threads/coopers-ale-or-lager-yeast.623566/ https://www.homebrewtalk.com/threads/coopers-pale-ale-yeast.593320/ Wyglądają na konia pociągowego, jak kiedyś Mangrove Jacks Workhorse Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 6 Lutego Udostępnij Opublikowano 6 Lutego Szczególnie właśnie lager/pils wymaga rewelacyjnego podejścia do drożdżaków, fermentacji itp. Ostatniego mojego na starterze z drożdży WLP na tą chwilę po około 1.5 miesiącach oceniam na 8/10 jednak jeszcze trochę brakuje do dychy;) A przecież po radach tutaj na forum itp. na prawdę się do tego przyłożyłem. Styl, gdzie każdy minimalny błąd wyjdzie w smaku, zapachu czy kolorze. Oczywiście jak chcemy uwarzyć wybitnego. Bo jak nam wyjdzie taki na 5/10 i tak jest spokojnie do wypicia. Jednak domowe to domowe:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 7 Lutego Udostępnij Opublikowano 7 Lutego Przy okazji, czy ktoś kojarzy, czy ten szczep Coopers to drożdże jak do Australian Sparkling Ale? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 8 Lutego Udostępnij Opublikowano 8 Lutego Robiłem na drożdżach z puszki raz.Nie wiem czy to były te same drożdże. Ale pamiętam że one bardzo dobrze fermentowały w 25C. Fermentowałem jak instrukcja podawała Utleniłem piwo a i tak po refermentacji było bardzo dobre.Jak ktoś ma możliwości fermentacji w 18C to pewnie piwo wyjdzie jak na us05 lub podobne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi