AR90 Opublikowano Sobota o 11:57 Udostępnij Opublikowano Sobota o 11:57 Witam, rozpoczynam dopiero zabawę w piwowara. Nastawiłem swoje pierwsze piwko z brewkitu po obejrzeniu 907999 filmików na YT. Rurka nie bulgotała, piany nie było zbytnio dużej, ale blg spadało (z 12 na starcie do 3-4 obecnie). Dodałem drugi raz drożdży, wtedy pojawiła się piana jak przy nalewaniu coli do szklanki, zaraz opadła. Fermentacja trwa już 3ci tydzień. Zmierzyłem zawartość alkoholu i jest ujemna, wymieniłem alkoholomierz i pokazuje to samo, alkohol na minusie. Kalibrowałem na wodzie, jest 0. Czy to normalne, że piwo, które mam zamiar zaraz butelkować ma 0%? Drożdże nie podjęły pracy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano Sobota o 12:22 Udostępnij Opublikowano Sobota o 12:22 No nie, nie może Wrzuć zdjęcie pomiaru, spławika w płynie. Ma ślepo powiem, że czytasz nie z tej strony kartki. Spławiki mają czasami skalę "potencjalna zawartość alkoholu", która w przefermentowanej brzeczce może pokazywać 0 albo minus. No i klasycznie jakie wartości przed fermentacją, jakie wartości w trakcie, jakie drożdże, jakie temperatury fermentacji etc. Fall095 i AR90 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano Sobota o 12:24 Udostępnij Opublikowano Sobota o 12:24 (edytowane) 29 minut temu, AR90 napisał(a): Witam, rozpoczynam dopiero zabawę w piwowara. Nastawiłem swoje pierwsze piwko z brewkitu po obejrzeniu 907999 filmików na YT. Rurka nie bulgotała, piany nie było zbytnio dużej, ale blg spadało (z 12 na starcie do 3-4 obecnie). Dodałem drugi raz drożdży, wtedy pojawiła się piana jak przy nalewaniu coli do szklanki, zaraz opadła. Fermentacja trwa już 3ci tydzień. Zmierzyłem zawartość alkoholu i jest ujemna, wymieniłem alkoholomierz i pokazuje to samo, alkohol na minusie. Kalibrowałem na wodzie, jest 0. Czy to normalne, że piwo, które mam zamiar zaraz butelkować ma 0%? Drożdże nie podjęły pracy? A o piwowarstwie jakieś filmiki obejrzałeś? Edytowane Sobota o 12:27 przez anteks Dawid Szatan, draker, Szumidło i 2 innych 1 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano Sobota o 13:23 Udostępnij Opublikowano Sobota o 13:23 Musisz obliczyć procent. Pomiar robisz refraktometrem lub spławikiem. Program z Googla. AR90 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano Sobota o 13:49 Udostępnij Opublikowano Sobota o 13:49 1 godzinę temu, AR90 napisał(a): Witam, rozpoczynam dopiero zabawę w piwowara. Nastawiłem swoje pierwsze piwko z brewkitu po obejrzeniu 907999 filmików na YT. Rurka nie bulgotała, piany nie było zbytnio dużej, ale blg spadało (z 12 na starcie do 3-4 obecnie). Dodałem drugi raz drożdży, wtedy pojawiła się piana jak przy nalewaniu coli do szklanki, zaraz opadła. Fermentacja trwa już 3ci tydzień. Zmierzyłem zawartość alkoholu i jest ujemna, wymieniłem alkoholomierz i pokazuje to samo, alkohol na minusie. Kalibrowałem na wodzie, jest 0. Czy to normalne, że piwo, które mam zamiar zaraz butelkować ma 0%? Drożdże nie podjęły pracy? Jak nie podjęły pracy, to co stało się z cukrem ? Może najpierw sprawdź, jak oznacza się poziom alkoholi w piwowawstwie domowym, bo na pewno nie za pomocą "alkoholomierza" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AR90 Opublikowano Sobota o 15:21 Autor Udostępnij Opublikowano Sobota o 15:21 Dzięki za pomoc Panowie. 2 godziny temu, zasada napisał(a): No nie, nie może Wrzuć zdjęcie pomiaru, spławika w płynie. Ma ślepo powiem, że czytasz nie z tej strony kartki. Spławiki mają czasami skalę "potencjalna zawartość alkoholu", która w przefermentowanej brzeczce może pokazywać 0 albo minus. No i klasycznie jakie wartości przed fermentacją, jakie wartości w trakcie, jakie drożdże, jakie temperatury fermentacji etc. Nie, nie, czytałem na pewno z dobrej strony kartki, urządzenie jest niemal całe ponad płynem😀. 2 godziny temu, anteks napisał(a): A o piwowarstwie jakieś filmiki obejrzałeś? A po co? Myślałem, że porno wystarczy 😅 To jeszcze pytanie odnośnie butelkowania, myślicie, że te 3,5 blg można butelkować? Jedni mówią, że śmiało, skoro nic się nie dzieje, inni, że granaty będą jeżeli nie spadnie do 2 blg. Co polecacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekGaaD Opublikowano Sobota o 15:31 Udostępnij Opublikowano Sobota o 15:31 To obejrzyj jeszcze kilka pornosów po co zadajesz pytania? 😁 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AR90 Opublikowano Sobota o 15:37 Autor Udostępnij Opublikowano Sobota o 15:37 5 minut temu, WojtekGaaD napisał(a): To obejrzyj jeszcze kilka pornosów po co zadajesz pytania? 😁 Po co odpowiadasz, skoro nie masz zamiaru ani ochoty w jakikolwiek sposób pomóc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano Sobota o 15:59 Udostępnij Opublikowano Sobota o 15:59 W piwowarstwie nie ma czegoś takiego, że MUSI odfermentować do wartości X blg. Nawet jeśli powtórzysz recepturę, drożdże dasz te same to może zdażyć się, że raz zejdzie do 2, innym razem zostanie na 3 albo 4. Podstawa to cierpliwość, czyli czekasz bez otwierania, zaglądania, mierzenia 4 tygodnie (kveik to wyjątek) i zakładając, że nie miałeś zbyt niskiej temperatury to fermentacja powinna być zakończona. Inny sposób to pomiar blg i powtórny pomiar po kilku dniach. Jeśli blg się nie zmniejsza, to fermentacja ustala. Polecam czekać i być cierpliwym, bez zaglądania, mniejsze ryzyko złapania infekcji 😉 AR90 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draker Opublikowano Sobota o 16:00 Udostępnij Opublikowano Sobota o 16:00 Przenieś fermentor do cieplejszego i potrzymaj jeszcze tydzień. Dodałeś drugi raz drożdże(zupełnie niepotrzebnie), więc wszystko może się wydarzyć. Jak BLG po tygodniu nie będzie spadać to butelkuj. Używasz zapewne alkomierza, który stosuję się do alkoholi, które nie mają cukrów resztkowych, on do piwa się nie nadaje. AR90 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AR90 Opublikowano Sobota o 16:06 Autor Udostępnij Opublikowano Sobota o 16:06 5 minut temu, arek-lin napisał(a): W piwowarstwie nie ma czegoś takiego, że MUSI odfermentować do wartości X blg. Nawet jeśli powtórzysz recepturę, drożdże dasz te same to może zdażyć się, że raz zejdzie do 2, innym razem zostanie na 3 albo 4. Podstawa to cierpliwość, czyli czekasz bez otwierania, zaglądania, mierzenia 4 tygodnie (kveik to wyjątek) i zakładając, że nie miałeś zbyt niskiej temperatury to fermentacja powinna być zakończona. Inny sposób to pomiar blg i powtórny pomiar po kilku dniach. Jeśli blg się nie zmniejsza, to fermentacja ustala. Polecam czekać i być cierpliwym, bez zaglądania, mniejsze ryzyko złapania infekcji 😉 5 minut temu, draker napisał(a): Przenieś fermentor do cieplejszego i potrzymaj jeszcze tydzień. Dodałeś drugi raz drożdże(zupełnie niepotrzebnie), więc wszystko może się wydarzyć. Jak BLG po tygodniu nie będzie spadać to butelkuj. Używasz zapewne alkomierza, który stosuję się do alkoholi, które nie mają cukrów resztkowych, on do piwa się nie nadaje. Dobrze, dziękuję Wam bardzo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano Sobota o 16:38 Udostępnij Opublikowano Sobota o 16:38 @AR90 zrób zdjęcie spławika w próbce i pokaż, serio piszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano Sobota o 19:17 Udostępnij Opublikowano Sobota o 19:17 3 godziny temu, AR90 napisał(a): 😀. A po co? Myślałem, że porno wystarczy 😅 To jeszcze pytanie odnośnie butelkowania, myślicie, że te 3,5 blg można butelkować? Jedni mówią, że śmiało, skoro nic się nie dzieje, inni, że granaty będą jeżeli nie spadnie do 2 blg. Co polecacie? Jak już jesteśmy przy temacie porno. Jak nie przesadzisz z cukrem do refermentacji to nie jebnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się