Skocz do zawartości

Z jakich fermentorow korzystacie


Molik

Jakich fermentorow używacie w domu  

30 użytkowników zagłosowało

  1. 1. Jakich fermentorow używacie w piwowarstwie?

    • Stal nierdzewna
      5
    • Plastikowe wiadro
      23
    • Plastik z ciśnieniem (np. fermzilla)
      5
    • Szklany balon
      0
    • Stal nierdzewna z cisnieniem
      0

  • Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.
  • Ankieta zostanie zamknięta 2025.07.31 o 08:54

Rekomendowane odpowiedzi

Część. 

 

Cały czas myślę nad fermentacja piwa. Jakich używacie fermentorow i jak długo one wytrzymują? Nie jestem super delikatny przy czyszczeniu wiec się zastanawiam jak długo mi all rounder posłuży. Czy nie zajadę go szybciej niż znajdę nowy.

 

Ceny fermentorow też są wysokie stąd taka ankieta. Myślę nad inwestycją w fermentor ze stali. Pytanie czy inwestycja w taki fermentor jest warta swojej ceny? Jakie macie opinie, wady zalety takiego fermentora? 

 

Chemia do fermzillii? Myślę nad połączeniem CIP do mycia sprzętu, jakaś chemia typu naoh. Myślę nad taką.myjka uniwersalna do butelek, kegów i fermentorow i sprzętu warzelniczego. Pytanie czy taka fermzilla wytrzyma chemię?

 

Czy ktoś z forum korzysta z fermentora brewtaurusa? 

 

 

Edytowane przez Molik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@Molik

Oddałem głos na Fermzillę, choć fermentuję w King Junior 20l, czasem w Corneliusie.

Ceny dedykowanych stalowych fermentorów startują od 2tyś zł za 30l.

Fajne, ale zawsze mam coś bardziej potrzebnego na tapecie

 

King Juniora myję głównie za pomocą Enzybrew + Oxi, a raz na kilkanaście warek NaOH

Edytowane przez fotohobby
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, korzen16 napisał(a):

Obecnie fermentor ciśnieniowy Apollo Snubnose 27l.Na Mikołaja dostałem 70l fermentor stożkowymi z nierdzewki od Klarstein'a, w którym kończę już jego modyfikacje, więc od następnej warki pewnie będą w obiegu oba. 

Który fermentor? Garkeller czy ten z mniejszym zaworem. Proszę, pochwal się jak będziesz już mial przetestowany. W niedalekiej przyszłości myślę nad stalą nierdzewna ale nadal nie jestem przekonany więc może jakaś opinia przeważy.

 

Szczególnie że plastiki z tego co Koledzy wyżej pisali sprawdzają się super i niepotrzebnie się martwię :)

Edytowane przez Molik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Molik napisał(a):

Który fermentor? Garkeller czy ten z mniejszym zaworem. Proszę, pochwal się jak będziesz już mial przetestowany. W niedalekiej przyszłości myślę nad stalą nierdzewna ale nadal nie jestem przekonany więc może jakaś opinia przeważy.

 

Szczególnie że plastiki z tego co Koledzy wyżej pisali sprawdzają się super i niepotrzebnie się martwię :)

Jestem już na ostatniej prostej z tematem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja już od jakiegoś czasu przerzuciłem się na fermentory kanciaste - ktoś na forum polecał
https://bimberhobby.pl/pojemniki-fermentacyjne/1029-beczka-pojemnik-fermentacyjny-100l.html

 

Na + jest to, że mało miejsca zajmują i można jest schować dobrze. Do lodówki też mniejszej się mieszczą niż klasyczne wiadra.

Na - jest jakość wykonania. Plastik przy króćcu do zaworu jest niedokładnie odlany - tam są odpryski z plastiku. Sam kranik też jest toporny i raczej słabo używalny, chyba, żeby wysmarować silikonem, czego raczej wolałbym unikać. Także nie używam kranika tylko dekantuję wężykiem.

Ale też ostatnio wywaliłem dość sporo na lodówkę i jak zobaczyłem, że są w miarę niewielkie fermentory stalowe w okolicach 1 tys. z możliwością odstrzelenia drożdży na dole i poboru próbek do badań to szczerze się zastanawiałem nad takim fermentorem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja w zeszłym roku na Black Friday oszalałem i kupiłem 2x Grainfathera GF30 z chłodziarką GC4. Korzystam z nich, jak i z niezawodnych wiader plastikowych.
Jak chce coś w konkretnej temperaturze fermentować to do GF30 leci, jak temperatura piwniczna jest ok to, do wiadra. Przedtem tylko wiadra miałem i dawałem radę, oczywiście górniaki i ew. graniczne w zimie.

Na pytanie czy żałuję wydanej kasy - mówię zdecydowanie nie. Przez rok nie gotowałem nic, bo remontowałem piwnicę, w tym czasie regularnie kupowałem browary w sklepie, podliczyłem i stwierdziłem, że przez poprzednie lata zaoszczędziłem na własnych browarach z dużą nawiązką, w porównaniu do kupowania w sklepie. A w dodatku komfort. Ustawiasz profil i się nie martwisz o przebieg fermentacji, możesz zrzut drożdży zrobić. I nie ważne czy chcesz używać kveiki, dolniaki, czy po prostu zrobić cold crash, wszystko robisz w jednym fermentorze, bez przenoszenia do pomieszczeń z inną temperaturą.

Na minus to potrzebują więcej miejsca niż zwykłe wiadra oraz cena, która odstrasza, ale można na raty wziąć.


Ale najważniejsze, przez kilka lat zacierałem ręcznie, gotowałem w kuchni na indukcji i fermentowałem w wiadrach w salonie. Wszystko działało i było tanie. Przejście na zacieranie w kotle automatycznym, czy fermentowanie z możliwością kontroli temperatury, daje po prostu większy komfort, możliwość dokładnego powtórzenia warki, możliwość łatwiejszego przeprowadzania eksperymentów,a przy okazji wygląda bardziej profesjonalnie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10 minut temu, anteks napisał(a):

Daj bosze , z doświadczenia na większych zbiornikach powiem że to nie jest takie oczywiste że odbierzesz gęstwę

Ja w swoich odbieram, ale po cold crashu, nie lubie sprawdzać i zbierać wcześniej.  Chociaż Kveiki to ciężko przechodzą 😊

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.