Panama_536 Opublikowano 28 Października Udostępnij Opublikowano 28 Października Witam robilem piwo z brewkitu coopeers dark ale miesiac czasu fermentowało dzisiaj chcialem rozlewac początkowe blg miało 12 % a koncowe 6 piwo jest kwaśne w smaku wiec nie ak sensu butelkowac jaks infekcja pewnie sie wdala mam juz dosc kupilem nowy fermentor wszystko nowe a i tak infekcja sie wdała jak byk nowy zupelnie wyszlo piwo ok wymylem wyparzylem zrobilem wszystko jak sie nalezy potem zalalem nowe piwo z brewkitu i znowu to samo kwaśne juz pewnie nie do odratowania ? co myslicie o tym?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 28 Października Udostępnij Opublikowano 28 Października 16 minut temu, Panama_536 napisał(a): wymylem wyparzylem zrobilem wszystko jak sie nalezy Jak to zrobiłeś? Polecam wątek: https://piwo.org/forums/topic/14975-mycie-i-dezynfekcja-najpopularniejsze-środki-chemiczne-używane-w-piwowarstwie/#comment-298567 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 28 Października Udostępnij Opublikowano 28 Października To i tak dobrze, ze szybko rozpoznales, ze to infekcja. Ja sie meczylem sporo na poczatku zanim zaczalem uzywac NaOH do mycia fermentorow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 28 Października Udostępnij Opublikowano 28 Października Przy infekcji odfermentowanie prędzej wyjdzie za wysokie niż za niskie (jak w Twoim przypadku). Kwaśność przy tak wysokim BLG raczej na pewno wskazuje na infekcję, ale coś jeszcze musiało pójść nie tak przy tym piwie. Jaką formę dezynfekcji stosowałeś? Wyparzanie to kompletnie nieskuteczna metoda w piwowarstwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panama_536 Opublikowano 28 Października Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października Panowie . Zaraz po zrobieniu ostatniego piwa umyłem fermentor płynem do naczyń potem kraniki rozebralem dokładnie oraz ouszczelki. Potem wszyatko spryskalem desanem tak jak koledzy mowili . I odstawilem fermentor razek wszystkim po 2 tygodnia przed robieniem kolejnego piwa powtorzylem wszystko raz jeszcze desan płym do mycia naczyn dbalem z najwiekszymi szcsególami o wszystko i wychldzi na to ze fermentor wystarcza na raz bo to jiz 2 taka sytuacja a chlorem aż sie dusilem jak mylem wiec wszystko bylo odpowiednio wymyte dodam jeszcze ze oczywiscie wszystko potem splukalem woda gorącą po desanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fall095 Opublikowano 28 Października Udostępnij Opublikowano 28 Października Używaj sanipro rinse. Odkąd dostałem w swoje łapy ten specyfik problem z zakażeniami zniknął. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 28 Października Udostępnij Opublikowano 28 Października Czy mierzyłeś blg? Jeśli refraktometrem, to czy przeliczyłeś wynik? Poza kwaśnością - były jakieś inne oznaki potencjalnego zakażenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 28 Października Udostępnij Opublikowano 28 Października 2 godziny temu, Fall095 napisał(a): Używaj sanipro rinse. Odkąd dostałem w swoje łapy ten specyfik problem z zakażeniami zniknął. Też ostatnio kupiłem. Desam jest super, jednak po jakimś czasie i on nie starcza bo łajzy bakterie są jakieś trudniejsze w usunięciu. A sprzęt ten sam używam od prawie 3 lat. Desam powierzchownie jest jak najbardziej spoko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panama_536 Opublikowano 28 Października Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października kurcze ale przecież desan to jest praktycznie ten sam skład a fermentor byl ledwie raz użyty nie wiem moze cos z kranikiem tak myśle w fermentorze może tam jest jakas nieszczelność ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jimi_ Opublikowano 28 Października Udostępnij Opublikowano 28 Października Też mam sanipro i nigdy infekcji na razie nie miałem (8 warek więc żaden wyczyn). Mówisz, że spłukiwałeś po użyciu. Sanipro czy oxi się nie płucze tylko zostawia na powierzchni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draker Opublikowano 28 Października Udostępnij Opublikowano 28 Października Wygotuj kranik lub wrzuć go do NaOH. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 28 Października Udostępnij Opublikowano 28 Października Kiedyś, ktoś tutaj też zmagał się z infekcjami, i poradzili mu zeby sprobował warzyc w innej lokalizacji. Tzn u kolegi. I wyszlo ok. Istnieje możliwość mikroklimatu w miejscu warzenia, który ma dużo dzikich drożdży lub bakterii. iht 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 28 Października Udostępnij Opublikowano 28 Października A ja ponowię pytania: czym mierzysz blg i po czym poza kwaśnością wnosisz, że było zakażenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano 29 Października Udostępnij Opublikowano 29 Października 11 godzin temu, Koora napisał(a): Kiedyś, ktoś tutaj też zmagał się z infekcjami, i poradzili mu zeby sprobował warzyc w innej lokalizacji. Tzn u kolegi. I wyszlo ok. Istnieje możliwość mikroklimatu w miejscu warzenia, który ma dużo dzikich drożdży lub bakterii. Ciekawi mnie gdyby do pomieszczenia wrzucić ozonator, czy by coś dało w takich przypadkach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 29 Października Udostępnij Opublikowano 29 Października Dla mnie wszystkie piwa z ekstraktów sa kwaśnawe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 29 Października Udostępnij Opublikowano 29 Października 1. Gotowałeś wszystko po dodaniu puszek?2. Jak chłodzisz?2. Jak bardzo kwaśne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panama_536 Opublikowano 30 Października Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października tqk gotowalem wssystko po dodaniu puszek no czuć kwaskowate hehe nie czuć jak piwo normalne ostatnio robiłem lagera i nie był kwasny :)tego czuć ze jest kwasny ale tez czuc duża gorycz rozlalem 3 sztuki na próbe i zobacze co z tego bedzie heh. pozostale piwo zostawilem w fermentorze bo jak nie wyjdzie nie chce mi sie 40 butelek wylewć a jak bedzie dobre jakims cudem to rozleje w przyłym tygosniu W dniu 28.10.2025 o 23:38, punix napisał(a): A ja ponowię pytania: czym mierzysz blg i po czym poza kwaśnością wnosisz, że było zakażenie? mierze blg początkowe 12 koncowe 4 było . poza kwaśnościa nic wiecej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 30 Października Udostępnij Opublikowano 30 Października Ale czym mierzysz: spławikiem czy refraktometrem? Dark ale to ciemny ekstrakt, który też może podnieść poziom kwaśności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panama_536 Opublikowano 2 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada spławikiem mierzyłem i refektometrem to wyszło 6 a splawikiem 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 2 Listopada Udostępnij Opublikowano 2 Listopada Coś tu się nie klei. Przy Blg 12 początkowym i 6 końcowym z reflektometru, po przeliczeniu powinno wyjść około 2. Jakieś odczyty są niedokładne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panama_536 Opublikowano 2 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada no wlasnie nie wi czemu ale refektometr zawsze pokazuje wiecej niż szkło . Ale kurde mam inny problem bo dostałem od kumpla.craftowe piwo i okazuje sie ze jest kwasne a kosztowalo 10 zl o data ważnosci jest wiec kurde moze te piwo mialo takie wyjsc a nie jak kozel.cerny mam nadzieje ze jeszcze mie wszysyko stracone bo 4 piwa rozlalem i nie wiem czy przez kranik podczas tego rozlewu sie nic nie zagniedzi mimo ze go zdezyfekowalem starsanem i uda mi sie porozlewac te piwa heh ale jeszcze i tak chce poczekac i sprpbowac ttyc 3 ktorw rozlalem pare dni temu ..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 2 Listopada Udostępnij Opublikowano 2 Listopada Spławik i refraktometr będą pokazywać różne odczyty i to normalne - szczególnie po/w trakcie fermentacji. Odczyt refraktometrem jest zaburzony alkohol i musi zostać przeliczony odpowiednim kalkulatorem. Natomiast w tym wypadku nie zgadzają się wartości już po przeliczeniu (z refraktometru wychodzi w okolicy 2°blg), więc któryś z odczytów jest niepoprawny, albo któryś z przyrządów oszukuje. Co do oceny kwaśności - może warto poszukać innych piwowarów w okolicy i dać im do degustacji i oceny własne piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panama_536 Opublikowano 3 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada refketoketr od nowosci noe byl kalobrowany wiec moze bede musial to sprawdzic natomiast nie mam pojecia nie znam tu piwowarów ze ślaska cieszyńskiego jestem nowy w temacie może ktos zna i da namiar 😛 a może jest ktow na forum;) pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 3 Listopada Udostępnij Opublikowano 3 Listopada Sprawdź na czystej wodzie, później na roztworze cukru, np. 10 blg. Predzej jednak obstawiałbym przekłamanie areometru lub zły odczyt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Molik Opublikowano 3 Listopada Udostępnij Opublikowano 3 Listopada Jestem z Bielska i mogę coś spróbować pomoc z wątpliwościami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się