seniorroberto Opublikowano 27 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2010 Pszeniczne warka #17 Wczoraj popełniłem takie coś: Pilzeński 2 kg Pszeniczny 2 kg Carahell 0,25 kg Zakwaszający 0,15 kg Zacieranie Cały ześrutowany słód do wody o temp. 40°C. Podnosimy temp. do 45°C i utrzymujemy przez 20 minut. Podnosimy temp. do 52°C i utrzymujemy przez 10 minut. Podnosimy temp. do 62°C i utrzymujemy przez 30 minut. Podnosimy temp. do 72°C i utrzymujemy przez 30 minut. Próba jodowa, jeśli negatywna, podgrzewamy do 78°C i filtrujemy. Chmielenie Objętość początkowa (przed gotowaniem) - 26 litrów Gotowanie przez 70 minut z dodatkiem 20 g marynka szyszka 2008 20 minut z dodatkiem 25 g dzikusa szyszka 2008 Objętość końcowa brzeczki: 22 litry, gęstość 14°Blg. Wydajność 73% Drożdże WB 06 Pszeniczny z pełną premedytacją ześrutowałem (zmieliłem) prawie na mąkę. Filtracja przebiegła super, czyli 50min. w tym 20min. na ułożenie złoża, a bardzo się tego bałem. Nie mogłem się powstrzymać żeby nie spróbować dzikusa. Pachniał coś tak pomiędzy marynką i lubelskim, a w dotyku "kleistości" podobnie. Oczywiście mogłem dodać szyszki lub granulat lubelskiego, ale jak zabawa to zabawa . Jednak najlepsze było gotowanie i chłodzenie. Gotowałem na żeleźnioku? na podwórku, a chłodziłem w taczce z dopływem wody z rynny . Gotowanie było fajne, duża moc pieca to jest to. Koniecznie muszę kupić taboret gazowy! Ciekawe czy stado bakterii nie miało wyżerki w tych warunkach ? ? Żeleżniok - piec zrobiony rury dużej średnicy ( niech gorole wiedzom o co łazi) Twoje praktyki piwowarskie budzą mój podziw i szacunek... szczerego plusa daję... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 10 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2010 Butelkowanie warki 50 i 52 z dnia 07.06.10. Obydwie warki z dodatkiem 200g. cukru, z tym że pszenica zacierania w "locie" na drożdżach WB-06 odfermentowała do zaledwie 2,5°Blg HUUUURRRAAA!!!! ,a "szybki lopez" do 3°Blg. Grodzisz chyba załapał tlenowce i nie wiem do końca co z tym fantem począć? Za chwilę będę plewić chmiel co też mnie nie cieszy, ale puki co siedzę sobie w cieniu i piję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 10 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2010 Cześc Obydwie warki z dodatkiem 200g. cukru, z tym że pszenica zacierania w "locie" na drożdżach WB-06 odfermentowała do zaledwie 2,5°Blg HUUUURRRAAA!!!! Gratki więc się da U mnie te z było nieźle: http://www.piwo.org/forum/p53605-05-06-2010-17-02-20.html#p53605 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 28 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2010 (edytowane) Warka z dnia 17.06.2010 "Niby Belg" #53 Quantity Grain Type Use 0.15 kg Cara Wheat Grain Mashed 0.15 kg Carared Grain Mashed 1.30 kg Pale Ale Grain Mashed 3.70 kg Pilzeński Grain Other Quantity Hop Type Time 10.00 g Marynka Pellet 60 minutes 18.00 g Saaz/Żatecki Pellet 15 minutes Quantity Misc Notes 1.00 unit S-33 Other 1/3 paczki - starter Słody wsypane do wody 65°C' 63°C 15min 72°C 45min 76°C i filtracja Gotowanie 1h. Wyszło ok 24l 13,5°Blg i ok 2,5l z osadów dodane po przegotowaniu i ostudzeniu po dwóch dniach fermentacji. Pierwszy raz zacierałem na taborecie . Pełny luksus mocy palnika, bezcenne! P.S. Przeszedłem na Propan i chyba nie żałuję. Edytowane 28 Czerwca 2010 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 28 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2010 Warka z dnia 26.06.2010 Ciemny Typ #54 Recipe Gravity 1.046 OG Estimated FG 1.011 FG Recipe Bitterness 18 IBU Alcohol by Volume 4.4% Recipe Color 15° SRM Alcohol by Weight 3.5% Ingredients Quantity Grain Type Use 4.20 kg Pilzeński Grain Other 0.80 kg Płatki jęczmienne Adjunct Mashed 0.20 kg Żywiecki palony Grain Mashed Quantity Hop Type Time 20.00 g Lubelski szyszka Pellet 15 minutes 15.00 g Marynka Pellet 60 minutes Quantity Misc Notes 1.00 unit S-04 Other 1/3 paczki-starter Słody jasne i płatki błyskawiczne wsypane do wody 68' i zacierane przez 1godz. w temp. 68-69' 76' i filtracja. Wyszło ok. 26-27l 13Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 29 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2010 Pierwszy raz zacierałem na taborecie . Pełny luksus mocy palnika, bezcenne!P.S. Przeszedłem na Propan i chyba nie żałuję. Rozumiem, że warzysz na dworze? Też bym tak chciał, niestety brak warunków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 29 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2010 No to się pochwalę. Na dworze mam kuchnię letnią i wiatę W zależności od temperatury i ogólnych warunków warzę gdzie chcę. Cały ubiegły sezon remontowałem podwórko i miałem tego serdecznie dość, ale teraz wysiłek się odwdzięcza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 29 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2010 No to się pochwalę. Na dworze mam kuchnię letnią i wiatę W zależności od temperatury i ogólnych warunków warzę gdzie chcę. Cały ubiegły sezon remontowałem podwórko i miałem tego serdecznie dość, ale teraz wysiłek się odwdzięcza Pozazdrościć... Ale, ale, odgrażałeś się u Weny, że jak skończysz remontować plac to zorganizujesz jakieś spotkanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 29 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2010 Chyba też tak zrobię. TYlko jeszcze pomyśleć o dostępie do wody i tak chyba zrobię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 29 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2010 Ale, ale, odgrażałeś się u Weny, że jak skończysz remontować plac to zorganizujesz jakieś spotkanie I absolutnie się nie wycofuję! Niestety termin to będzie druga połowa sierpnia lub początek września Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 29 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2010 OK, 3mam za słowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 6 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2010 (edytowane) Jako że w mojej piwniczce od dawna świeci pustkami i temp. spadła do 15°C, postanowiłem nareszcie coś uwarzyć. Byłem strasznie zmartwiony gdy się okazało że słód zawilgotniał od podłoża, i obawiałem się że będę go musiał wywalić. Po mimo to spróbowałem i i chyba nie żałuję. Całe prawie 6,5kg pilzeńskiego użyłem na raz i wyszedł z tego niby kozioł. Po raz pierwszy zacierałem i gotowałem w kegach 30 i 50l. warkę 25l. Wniosek jest taki że trzeba się przyzwyczaić do nowych warunków warzenia. Termometry analogowe na ściankach kega podczas grzania pokazywały o ok. 10°C więcej niż cyfrowy w środku zacieru. Na filtracji taż się przejechałem, bo zamiast otworzyć zawór przykręcałem i się dziwiłem dlaczego tak powoli leci (czeski błąd). Dolałem wody gdy jeszcze przednia nie zeszła i chyba z tego powodu mała wydajność, lub z jakości słodu. Niby Koziołek ale matołek #55 Batch 25.00 L Recipe Gravity 1.074 OG Estimated FG 1.018 FG Recipe Bitterness 22 IBU Alcohol by Volume 7.1% Recipe Color 7° SRM Alcohol by Weight 5.6% 0.26 kg CaraPils Grain Mashed 6.40 kg German pilzeński Grain Mashed 0.30 kg German pszeniczny Grain Mashed 0.32 kg Melanoidynowy Grain Other Quantity Hop Type Time 20.00 g Lubelski szyszka Pellet 5minutes 25.00 g Lubelski szyszka Pellet 15minutes 20.00 g Marynka Pellet 60minutes 0.50 unit Danstar Nottingham Other Uwodnione 55°C 15min. 63°C 30min. 72°C 30nim. 78°C i filtracja Wyszło 26l 16°Blg plus 3l rezerwy fermentowane w 15°C Edytowane 19 Września 2010 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 19 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2010 (edytowane) Warka z dnia 11.09.2010 Stout #56 Recipe Stout #56 Style Stout Brewer Batch 26.00 L Recipe Gravity 1.051 OG Estimated FG 1.013 FG Recipe Bitterness 27 IBU Alcohol by Volume 5.0% Recipe Color 19° SRM Alcohol by Weight 3.9% 0.15 kg Żywiecki palony Grain Mashed 0.25 kg Cara Wheat Grain Mashed 0.25 kg CaraMunich Grain Mashed 0.10 kg Caraaroma Grain Other 1.50 kg monachijski Grain Mashed 1.50 kg pilzeński Grain Mashed 1.00 kg wiedeński Grain Mashed 0.50 kg Płatki jęczmienne Adjunct Other 0.10 kg Jęczmień palony Grain Mashed 25.00 g Lubelski szyszka Pellet 15 minutes 25.00 g Marynka Pellet 60 minutes Quantity Misc Notes 0.50 unit Danstar Windsor Other starter Recipe Notes Batch Notes Słody jasne i karmelowe wsypane do wody 60°C' i podgrzane 70-69°C' na 1 godz. Wsypałem palony i żywiecki 76°C' 15min. Wyszło 25l. 13,5°Blg i trzy litry rezerwy pasteryzowanej w słoikach. Edytowane 19 Września 2010 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 19 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2010 Warka z dnia 12.09.2010 Pszenica #57 Style Weizen/Weissbier Brewer Batch 26.00 L Recipe Gravity 1.052 OG Estimated FG 1.013 FG Recipe Bitterness 12 IBU Alcohol by Volume 5.0% Recipe Color 5° SRM Alcohol by Weight 4.0% 0.10 kg Zakwaszający Grain Other 0.15 kg CaraWheat Grain Mashed 2.00 kg Pilzeński Grain Mashed 2.70 kg Pszeniczny Grain Mashed Quantity Hop Type Time 15.00 g Lubelski Pellet 20 minutes 10.00 g Marynka Pellet 60 minutes 1.00 unit Wyeast 3638 Bavarian Wheat Other Starter z gęstwy Słody wsypane do 40°C podgrzane do 44°C' i przerwa 30min. 63°C 30min. i 72°C 30min. 76°C 15min i wysładzanie. Wyszło 25l 12,5°Blg i trzy litry rezerwy pasteryzowanej w słoikach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 20 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2010 (edytowane) Warka z dnia 18.09.2010 Ale #58 Recipe Gravity 1.048 OG Estimated FG 1.012 FG Recipe Bitterness 23 IBU Alcohol by Volume 4.7% Recipe Color 3° SRM Alcohol by Weight 3.7% 0.25 kg CaraPils Grain Mashed 4.25 kg Pilzeński Grain Mashed 15.00 g Lubelski Pellet 5 minutes 15.00 g Lubelski Pellet 15 minutes 20.00 g Marynka Pellet 60 minutes 1.00 unit Danstar Nottingham Other Gęstwa 6 łyżek Słody wsypane do wody 50°C , 63°C 30min. 72°C 30min 76°C 15min. Wyszło 26l 12,5°Blg i 1,5 rezerwy. Przelałem jeszcze warkę 55 na cichą. Zeszło do 4°Blg . Jeszcze poglądowa fotka z warzenia jak się młodzież uczy piwowarstwa Edytowane 20 Września 2010 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 20 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2010 Wczoraj przeniosłem pszenicę #57 do temp. 20°C obawiając się że mogło nie dofermentować w 17°C. Dzisiaj okazało się że zeszło 3°Blg czyli w sam raz W smaku jest bardzo obiecujące Posmak fenolowy jest bardzo wyczuwalny, czyli bananek na 5+ , a goźdźika troszkę mało. Drożdże Wyeasta 3638 od dzisiaj są moim faworytem do weizenów, acz mają cechę której nie lubię, czyli robią czapkę z drożdży na powierzchni. Jutro butelkuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 20 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2010 FOTKA jest najlepsza - piwowarstwo uczy cierpliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 20 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2010 Andrzeju, a to masz już stojak pod kegi, czy zdecydowałeś się na pompkę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 20 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2010 Jeszcze nie mam, bo nadal brakuje mi trzeciego kega 50l. Na razie zacieram w kegu 30l. który będzie docelowo przeznaczony na wodę do wysładzania, a warzę kegu 50l. też z filtratorem z rurki dla odfiltrowania chmielin 25l. warki i przenoszę po wystudzeniu nieco wyżej. Docelowo będzie stojak jak będzie trzeci keg. Grawitacyjny system ma tą wadę że keg do zacierania będzie dość wysoko, co utrudni proces. Wolę jednak wejść na jakiś schodek niż używać pompy. Materiał na stojak już mam czyli profile 2x2cm, a przykręcę je do ram z taboretów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 21 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2010 Posmak fenolowy jest bardzo wyczuwalny, czyli bananek na 5+ , a goźdźika troszkę mało. Drożdże Wyeasta 3638 od dzisiaj są moim faworytem do weizenów, acz mają cechę której nie lubię, czyli robią czapkę z drożdży na powierzchni. Jutro butelkuję. Jeżeli fenole to właśnie goździki a bananek to z estru się wywodzi. Dziwne, że Ci w 17°C wyszła przewaga banana. Co do czapy to cóż, chyba wszystkie dobre pszeniczne tak mają - trzeba się z tym pogodzić. Cieszę się, że piwo wyszło OK bo trochę się te drożdże naczekały . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 21 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2010 Jakoś zawsze myli mi się fenol z estrem , dzięki. Dzisiaj pszenica #57 trafiła do 48 butelek z 2,1l. rezerwy i 20g. cukru. Przelałem też na cichą stouta #56. Zszedł z 13,5°Blg na 5°Blg, ale drożdże Danstar Windsor tak mają zwłaszcza przy zacieraniu prawie na słodko. Jeszcze bardzo dobra wiadomość w moim browarku, czyli od dzisiaj mam trzeci keg do mojej instalacji . Prace nad resztą wyposażenia ruszą z kopyta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 24 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 (edytowane) Wczoraj przerobiłem kega 50l. pod kocioł warzelny. W hurtowni zabrakło mufek 1/2" przez co będzie tygodniowy poślizg z zakończeniem pracy z kegami. Wykonałem pokrywkę z dekla po kegu 30l. , jak i filtrator z rurki Cu. Dzisiaj Matołek #55 przelana na cichą o przynajmniej tydzień za późno, więc cicha będzie symboliczna. I tak w sumie ładnie się sklarowało, a odfermentował do nieco mniej niż 4°Blg. Ale #58 też przelane na cichą z wynikiem 3°Blg. Ma bardzo ładny złoty kolorek i niezły smak. Stout #56 jest już w 57 butelkach z dodatkiem 1,5l rezerwy i 50g. cukru. Na cichej nie zszedł poniżej 5°Blg , a na to troszkę liczyłem . PS Od wczoraj myję 120 butelek Edytowane 25 Września 2010 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 25 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2010 czyli ze stoutami to reguła prawie , schodzą do 4 max Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 25 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2010 Akurat co do tego stouta to przyczyn słabego odtermentowania upatruję w drożdżach Danstar Windsor. Lenie i tyle. Od dzisiaj matołek #55 siedzi w 50 butelkach z dodatkiem 200g. cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 26 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2010 mój stout na S-04 też zszedł tylko do 4°Blg a zebrana gęstwa była na pewno w dobrej kondycji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się