zgoda Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2014 <Selections><_MOD_>1972-03-26</_MOD_> <Name>Selections</Name> <Type>7406</Type> <Dirty>1</Dirty> <Owndata>0</Owndata> <TID>1</TID> <Size>1</Size> <_XName>Selections</_XName> <Allocinc>16</Allocinc> <Data><Grain><_MOD_>2010-10-15</_MOD_> <F_G_NAME>Spelt Malt (Weyermann)</F_G_NAME> <F_G_ORIGIN>Germany</F_G_ORIGIN> <F_G_SUPPLIER>Weyermann</F_G_SUPPLIER> <F_G_TYPE>0</F_G_TYPE> <F_G_IN_RECIPE>0</F_G_IN_RECIPE> <F_G_INVENTORY>0.0000000</F_G_INVENTORY> <F_G_AMOUNT>0.0000000</F_G_AMOUNT> <F_G_COLOR>2.7918782</F_G_COLOR> <F_G_YIELD>81.0000000</F_G_YIELD> <F_G_LATE_EXTRACT>0.0000000</F_G_LATE_EXTRACT> <F_G_PERCENT>0.0000000</F_G_PERCENT> <F_G_NOT_FERMENTABLE>0</F_G_NOT_FERMENTABLE> <F_ORDER>0</F_ORDER> <F_G_COARSE_FINE_DIFF>1.7000000</F_G_COARSE_FINE_DIFF> <F_G_MOISTURE>5.5000000</F_G_MOISTURE> <F_G_DIASTATIC_POWER>74.0000000</F_G_DIASTATIC_POWER> <F_G_PROTEIN>14.6000000</F_G_PROTEIN> <F_G_IBU_GAL_PER_LB>0.0000000</F_G_IBU_GAL_PER_LB> <F_G_ADD_AFTER_BOIL>0</F_G_ADD_AFTER_BOIL> <F_G_RECOMMEND_MASH>1</F_G_RECOMMEND_MASH> <F_G_MAX_IN_BATCH>80.0000000</F_G_MAX_IN_BATCH> <F_G_NOTES>Spelt malt</F_G_NOTES> <F_G_BOIL_TIME>60.0000000</F_G_BOIL_TIME> <F_G_PRICE>0.2409708</F_G_PRICE> <F_G_CONVERT_GRAIN></F_G_CONVERT_GRAIN> </Grain> </Data> <_TExpanded>1</_TExpanded> </Selections> Zapisz to sobie do jakiegoś pliku i zaimportuj do BS2 jako bsmx. elroy i Porter 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samael Opublikowano 1 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 Dobra majstry - jak wyeksportowac badz przeniesc "Magazyn".Potrzebuje, bo zmienilem kompa i ni chu chu nie mam pojecia jak to zrobic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 1 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 jak to zrobic Najprościej: zainstaluj na nowym systemie BS, a potem skopiuj ze starego cały katalog, w którym jest BS do katalogu instalacyjnego w nowym systemie. Samael 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samael Opublikowano 1 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 (edytowane) Doktor pod Linuxem tez zadziala ?? skopiowac BeerSmith 2 z usr/share czy .beersmith2 z katalogu home ?? Edytowane 1 Września 2014 przez Samael Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 1 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 Hmmm.. spróbować nie zawadzi nic nie ryzykujesz. (poza odrobiną czasu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 1 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 obstawiam, że chodzi o katalog .beersmith2 z kat. domowego Samael 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 1 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 Głównie chodzi o dane z katalogu .beersmith2 z home Samael 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samael Opublikowano 1 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 Ok, dzieki panowie - w razie czego mam kopie obydwu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krugerius Opublikowano 5 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2014 Zapewne było już w temacie, tylko przez 36 stron ciężko się dokopać do tego. Jeżeli chcemy uwzględnić wpływ surowca do refermentacji np. 120g cukru to wrzucamy taką ilość jako składnik piwa i zaznaczamy opcje dodania po wrzeniu czy jest jakiś inny sposób? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikro Opublikowano 27 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2014 Chcę kupić beersmith mobile na androida ale nie jestem pewien czy będę mógł też korzystać z wersji komputerowej 'w cenie' wersji mobile, czy będę musiał osobno kupić na kompa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 27 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2014 Oddzielna licencja. mikro 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikro Opublikowano 9 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 (edytowane) OK, Beersmith kupiony. Teraz mam mały problem. Kupiłem ze sklepu twojbrowar.pl zestaw słodów na American Pale Ale. Zestaw jest niby na 13° Plato i 20l (70 minut gotowania). Wpisując w Beersmith po kolei słody: - 2kg pale ale - 1kg wiedeński - 1kg monachijski - 0,3kg Castle Malting Crystal 150 wychodzi mi tylko 11° Plato. Czy to wina źle ustawionego sprzętu? Edytowane 9 Października 2014 przez mikro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 9 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 słowo klucz: wydajność Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 10 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2014 (edytowane) Mam pewną zagwostkę związaną z projektowaniem receptur, zawierających późne dodatki chmielu (1 minuta, whirlpool). Chciałbym podpytać jak to robicie Wy. Rzuccie okiem na załączony obrazek z przykładową recepturą. Umyślnie wybrałem chmiel z wysoką zawartoscią alfakwasów, żeby było widać o co mi chodzi. Chmiel dodany na 1 minutę gotowania: 0,7 IBU Chmiel dodany po wyłączeniu palnika, na 30 minut wirowania: 6,4 IBU W przypadku 30 minut wirowania po gotowaniu, wartość 0,7 IBU nie jest prawdziwa, podejrzewam, że będzie ona wyższa o tej drugiej. Przez to wyliczenia zrobione przez program nie będą się zgadzały z rzeczywistością. Jak sobie z tym radzicie? Pytanie poboczne. Modne jest ostatnio dodawanie chmielu poniżej temperatury 80 °C, gdzie już izomeryzacja alfakwasów już nie zachodzi. Załóżmy godzinę przerwy chmielowej. Dodają chmiel w programie jako "steep/whirlpool" na 60 minut, wygeneruje się spore IBU, które prawdą nie będzie. Jak to oznaczacie w programie? W notatkach i pomijacie te dodatkowe IBU, czy jest jakiś patent na to? Edytowane 10 Października 2014 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 10 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2014 Nie jestem tego pewien czy czasem BS przy wyborze opcji: Steep/Whirpool nie zakłada, że chmiel będzie wrzucony od razu po wyłączeniu palnika, a nie jak temperatura będzie <80oC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 10 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2014 No właśnie tak zakłada. Można to zmienić globalnie, tzn. procentową utylizację, ale wtedy nie będą się zgadzały wartości dla porcji dodanej tuż po wyłączeniu palnika. Potrzebny jest jakiś hack . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 13 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 Mike, Actually there is some isomerization at 80C - it is roughly 20% of what it might be at a boil of comparable length. Isomerization is a continuous process, but the rate of isomerization declines rapidly with temperature below 100C. In BeerSmith I would probably treat it as a whirlpool/steeped hop addition, but cut the time to half (or one third) of what the actual steep time is. Cheers! Brad Smith BeerSmith.com Learn more about home brewing from my new book, blog and podcast! Follow BeerSmith on Twitter and Facebook Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 13 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 Z racji wprowadzenie tej opcji chmielenia w whirlpoolu jest pewna niespójność z której trzeba sobie zdawać sprawę. Jeśli wrzucamy chmiel np. na 0 min - program nie wyliczy IBU, to oczywiste bo w domyśle rozumie, że następnie natychmiast schłodzimy brzeczkę. Ale, jeśli równocześnie, po tym chmieleniu na 0 min wymyślimy sobie, że będziemy chmielić w whirlpool (program oczywiście wyliczy IBU z whirlpoola) to już z tego chmielenia na 0 min nie policzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej.b Opublikowano 29 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 Witam. mam pytanko odnośnie czasu gazowania piwa w kegu bez refermentacji czyli Forced Carbonation. Program podaje że w temp 8st to około 1 bar tylko jak długo?. 7dni 14 dni ? Czy jak zostawię na dłużej to przegazuję piwo, bo jak jest nie dogazowane to prościej pozostawić na dłużej i będzie OK, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 30 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2014 Program nie powie Ci ile czasu to zajmie. W praktyce około 10-14 dni, przynajmniej tak to u mnie wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 3 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2015 Mam parę pytań. Za ten program BeerSmith jest inny sposób zapłaty nisz karta kredytowa ? A spolszczenie do BeerSmith najnowszego pasuje spolszczenie które są na naszym forum ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 3 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2015 Za ten program BeerSmith jest inny sposób zapłaty nisz karta kredytowa ? To chyba pytanie nie do nas. A spolszczenie do BeerSmith najnowszego pasuje spolszczenie które są na naszym forum ? Pasuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samael Opublikowano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 (edytowane) Pasuje. Lecz zawiera bledy, bo po spolszczeniu za chiny ludowe nie moglem dojsc, do chmielenia step/whirpool Edytowane 4 Stycznia 2015 przez Samael Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 W załączniku znajdują się 2 poprawione pliki z PL tłumaczeniem do BS2. Ostatnio zaczęło mnie irytować to, że wszędzie są błędy, dziwne zwroty, poucinane słowa, niedokończone zwroty itp. itd. Siadłem do tego i poprawiłem co mogłem. Przyznam szczerze, że na pewno jest tam jeszcze trochę byków do poprawy, ale oczy mnie już tak bolą, że dzisiaj nie dam rady na więcej. Mam natomiast prośbę - tutaj są też te pliki: http://www.piwo.org/files/file/75-polskie-tlumaczenie-do-bs2-poprawione/ Żeby nie zaśmiecać tego wątku to proszę wpisujcie tam co jeszcze trzeba poprawić - potrzebuje wskazanie, w którym jest to miejscu w BS2 (zakładka, menu itp.). P.S. Jest kilka rzeczy niezdefiniowanych, ale może dojdę do tego jak je przyporządkować. Pozdrawiam Łukasz Polskie tłumaczenie do BS2 - poprawione.rar Mariusz_CH 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jugulator Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Ja zapytam może trochę z innej beczki. Gdzie teraz w Polsce można dostać licencję BS? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się