szejk Opublikowano 19 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 Ja zaczynałem używać BS na Windows 8.1 i tego problemu nie miałem, tym bardziej na Windows 10. Więc albo to wina wersji (ja mam 2.2.12 i jest git) albo rozdzielczości (w moim przypadku Full HD). Sorry, że na początku nie zrozumiałem o co Ci chodzi raku20 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browariat Opublikowano 21 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 Podpowiedzcie prosze który konkretnie plik zawiera zawarość magazynu? Wiem gdzie jest folder danych Beersmith - pytam dokładnie który to plik. z góry dzięki.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michwo1 Opublikowano 21 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 http://www.birdmanbrewing.com/beersmith-2-brewing-software-downloadable-version/ Musisz napisać do info@BirdmanBrewing.com, że chcesz kupić i jesteś Polski A chodzi o to że nie zadziała ci płatność polską kredytówką. Podeślą link do płatności PayPal (21$) i jak tylko przejdzie płatność to wysyłają mailem kod do BS (od płatności do maila z kodem zajęło to 30min) Dzięki za instrukcję, całość trwała (od zapłaty 20,99$ po email z kluczem) dosłownie 5 min. tylko należy to robić po godz. 18 naszego czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2015 W jaki sposób wklepujecie w recepturę dodatek chmielu na hop-stand (< 80C)? Co prawda, poniżej 80C, izomeryzacja alfakwasów znacznie maleje, ale wiadomo, że nie jest to na zasadzie 0/1. Ja ustawiam taki dodatek jako steeping/whirlpool z czasem 5 minut, ale może ktoś ma jakąś lepszą estymację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2015 A mnie ciekawi jak się wpisuje chmiel na FWH. Wybieram co prawda chmielenie brzeczki przedniej ale tam jest czas 60 min i nie wiem czy mam wpisać 60min + plus czas do zagotowania czy sam czas do zagotowania. Pomóżcie bo ta różnica znacząco może dopierdzielić ibu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Gotuję 90' i wpisuję 90'. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Zgadza się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Zgadza się. Chyba Zgodza się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 (edytowane) Mam takie pytanko. Czy program BeerSmith 2.2.12 dobre liczy nagazowanie w butelkach poprzez glukozę ? Bo kalkulator z tej strony http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html?17554129#tag inne wyniki wychodzą: BeerSmith 2,5 17c 25l waga glukozy 88,70g a suchy ekstrakt 136,42g A internetowy 2,5 17c 25l waga glukozy 156g Lub jest źle napisane tłumaczenie gdzie jest suchy ekstrakt to powinno być glukoza. Się pytam bo liczyłem przez BeerSmith trzy warki mi wyszli nie do gazowane. Współczynnik ustawiałem tak 2,4 2,5 2,6 . To lepsze piwa wychodziły nagazowane jak sypałem miarko do każdej butelki glukozą. Edytowane 9 Kwietnia 2015 przez br.an.tr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Od dłuższego czasu ufam temu co pokazuje BS i myślę, że wskazuje dobrze. Aczkolwiek stwierdziłem znów, że jednak wolę niestylowe nagazowanie, tzn raczej poniżej 2,0 vol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 czy ktoś ma aktualne słody z T. Fawcett? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 http://www.piwo.org/files/file/62-fawcettmalstersbsmx/ amap 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 dżizaz, przeszukałem cały internet a jak zwykle było pod ręką dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vpatyk Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 (edytowane) Jak zaimportować słody ze strzegomia (ściągnąłem ze strony- mogę plik otworzyć w programie, ale nie wiem jak dodać je do receptury, bo nie pojawiają się w oknie dodawania) Już nieaktualne- dałem radę Edytowane 30 Kwietnia 2015 przez vpatyk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 18 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2015 Do programu można wczytać sobie poprzez instalację dodatków (File->Adds on), nowe opisy BJCP 2015. Później w Options, pierwsze zakładka, zmienić domyślne ustawienia na BJCP 2015. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ozzi Opublikowano 30 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2015 Witam. Jako pierwszą warkę wybrałem Kölschlacznie 4,4kg zasyp / 25litrow garnek/ 100g chmiel lubelski warka 20 litrów, wydajnośc: 75%Postanowiłem skorzystać z programu BeerSmith 2 [ze spolczeniem] w celu ułatwieniu całego procesu oraz zachowania receptury.W programie można wybrać sprzęt do warzenia dlatego też postanowiłem skonfigurować go pod własną warkę. Jedynie nie jestem pewiem czy pola sa prawidlowo uzupełnionenie wiem tak ze jak porpawnie uzupełnić pola femnet/objętość butelkowania.http://www.image-sha...pg-2963-33.htmlz góry dzięki za wszelką pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżazder Opublikowano 30 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2015 Chyba najłatwiej będzie Ci to uzupełnić, jak uwarzysz przynajmniej jedno piwo, będziesz wtedy widział jakie masz straty, odparowanie, itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ozzi Opublikowano 30 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2015 Chyba najłatwiej będzie Ci to uzupełnić, jak uwarzysz przynajmniej jedno piwo, będziesz wtedy widział jakie masz straty, odparowanie, itp. w takim razie który sprzęt wybrać na 25 l warke? ustawiajac wlasne parametry sprzetu zmienilo mi calkowicie parametry warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marciu11 Opublikowano 30 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2015 Sprzęt nie dobierasz do przepisu, a wybierasz (jak nie ma podobnego to tworzysz swój profil) taki jakim dysponujesz i ja jakim tworzysz piwa. Przecież garnek nie jest z gumy i nie naciągasz go co warkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżazder Opublikowano 30 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2015 Zostaw tak, jak miałeś. Po pierwszym piwie zobaczysz ile Ci odparowało w czasie gotowania, ile wylałeś chmielin/osadów i przed następną warką sobie już powpisujesz dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marciu11 Opublikowano 31 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 Czy w przypadku używania niesłodowanej pszenicy mogę wybrać płatki pszeniczne w przepisie? Czy to będzie to samo, czy proces robienia płatków (błyskawiczne) coś zmienia? Ewentualnie na liście jest Wheat - Finlandia. Ale czy to jest pszenica czy słód pszeniczny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 31 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 Torrified wheat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Solid Opublikowano 31 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 W ustawieniach gara jest w zacieraniu rubryczka z martwą przestrzenią kadzi, a dokładniej "Opróżn Kadzi Martwa Przestrz". Może mi ktoś wyjaśnić, o co chodzi? Nie wiem ile litrów tam wpisać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 31 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 Nalej do gara określoną ilość wody, potem wylej, ale tak jak leje się przy filtracji czy po whirpoolu, to co w garze zostaje to Twoja martwa przestrzeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek1g Opublikowano 1 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2015 (edytowane) Mam kadź zacierną z filtratorem zrobioną z kega 50l. Nie wiem czy dobrze ustawiłem dane gara w programie. Czy może ktoś znający się na rzeczy rzucić na to okiem? Edytowane 1 Czerwca 2015 przez mirek1g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się