Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Czy jest możliwe, że starter z drożdży THG będzie dawał w wyższej temperaturze (pow. 30°C) jakieś kwaśnawe zapachy? Już miałem krechę postawić na tej gęstwie, ale nieco się teraz schłodził starterek i pachnie normalnie, estrowo (nie ma tylko zielonego jabłuszka). Wygląda też normalnie, mętny i piana. Ostry dyżur, ponieważ jestem w trakcie zacierania wrzucone mam słody na bittera, ale jeśli THG by były ok. to jeszcze trochę dorzucę słodu :P

Dodam, że gęstwa stałą po triplu (8,5% alc.) ok. 5 miesięcy w lodówce, zacząłem ją ruszać od piątku, z tym że wlałem trochę brzeczki i zlałem potem drożdże z góry do nowej brzeczki.

PS Tyle warek a taki niedouk :-o

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

witam

robię bittera z zestawu BA na drożdżach S-04, po 5 dniach burzliwej fermentacji zostawiłem fermentor na noc w pomieszczeniu z otwartym oknem, temperatura spadła do 12 C

BLG przez ten czas zeszło z 9,5 do 5 i tak już pozostało, zlałem piwo na cichą fermentację. Ten poziom utrzymuje się od 10 dni mimo przeniesienia fermentora do piwnicy ze stałą temperaturą 20 C.

 

Co zrobić lepiej:

1) uwodnić świeże drożdże i fermentować na nowo (drożdże rzecz jasna się znajdą)

2) butelkować bez dodatku cukru

3) butelkować normalnie z dodatkiem cukru do refermentacji

4) poczekać jeszcze kilka dni, niech sobie postoi na cichej

5) jakieś inne propozycje?

 

Osobiście przyznam (odnośnie 2 i 3), że słodowy smak piwa mi nie przeszkadza, tylko czy aby się w butelkach nagazuje? Robię tego bittera z przeznaczeniem na szybkie wypicie ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szybkie pytanie, a nie wiem gdzie zapytać, więc spróbuje tu: w jakiej temperaturze wystartować z fermentacją dolniaka? Drożdże W 34/70.

Najpierw cieplej (ile stopni?) a później do niższej temperatury? Czy od razu do 12 stopni?

Edytowane przez mario633
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Najlepiej w normalnej dedykowanej dla drożdży dolnej fermentacji, jeśli zadasz w wyższej możesz nie zdążyć schłodzić i zacznie ci fermentować, co będzie miało negatywny wpływ na jakość piwa.

 

Edit

Pomijam oczywistą rzecz jak zadanie piwa odpowiednia ilością drożdży.

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czyli dla W-34/70

WIKI:

Rekomendowana temperatura fermentacji: 9°C - 15°C, idealnie 12°C.

 

No a cicha także w takiej temperaturze ma się odbywać?

A to już nie pytanie na ostry dyżur. :)

 

Fermentacja cicha przy dolnej granicy /8-9C /.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A tak w praktyce to udało Ci się schłodzić brzeczkę w rozsądnym odstępie czasowym o te 2C i zadać drożdże?

W praktyce domowej jest to bardzo utrudnione... Ja u siebie robiłem tak, że chłodziłem chłodnicą zanurzeniową do kilkunastu °C a potem brzeczkę wystawiałem na dwór na mróz na parę godzin i wtedy dodawałem drożdże.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jest sobie warka o składzie

pszenica 45%

pilzneński 50%

karmelowy ciemny 5%

+ miód jakieś 300g

 

Zadane WB-06 15.09.2012

23.09 poszło na cichą ale wyjechałem i temperatura spadła do 13 stopni

w poniedziałek 1.10 przyniosłem fermentator do domu i stoi w 21 stopniach

po przyniesieniu było nieco ponad 2 BLG a teraz jest lekko mniej niż 1,5 ( jakieś 1,3-1,4)

 

Pytanie - rozlewać dziś czy czekać do poniedziałku bo znowu wyjeżdżam

jak czekać to w 21-22 czy w 13-14??

 

Wolałbym uniknąć granatów jak przy poprzednim WB-06

proszę o pomoc

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.