bielok Opublikowano 29 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2012 Czekaj spokoknie nie zagladaj do wiadra! Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 29 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2012 Powód do niepokoju będzie gdy po 48 godzinach nic się nie będzie działo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arusb Opublikowano 29 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2012 Ok. W takim razie czekam cierpliwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 29 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2012 I uwadniaj suche drożdże, bo rozsypując połowę ubijasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arusb Opublikowano 29 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2012 Tyle razy w różnych tematach czytałem o cierpliwości przy warzeniu piwa,a jakoś czasem jej brakuje i nerwy niepotrzebne.Ruszyło i hula ładnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 30 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2012 Cześć. Czy jest możliwe, że starter z drożdży THG będzie dawał w wyższej temperaturze (pow. 30°C) jakieś kwaśnawe zapachy? Już miałem krechę postawić na tej gęstwie, ale nieco się teraz schłodził starterek i pachnie normalnie, estrowo (nie ma tylko zielonego jabłuszka). Wygląda też normalnie, mętny i piana. Ostry dyżur, ponieważ jestem w trakcie zacierania wrzucone mam słody na bittera, ale jeśli THG by były ok. to jeszcze trochę dorzucę słodu Dodam, że gęstwa stałą po triplu (8,5% alc.) ok. 5 miesięcy w lodówce, zacząłem ją ruszać od piątku, z tym że wlałem trochę brzeczki i zlałem potem drożdże z góry do nowej brzeczki. PS Tyle warek a taki niedouk :-o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 30 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2012 gęstwa stałą po triplu (8,5% alc.) ok. 5 miesięcy w lodówce ja bym czegoś takiego do piwa nie użył Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 1 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2012 witam robię bittera z zestawu BA na drożdżach S-04, po 5 dniach burzliwej fermentacji zostawiłem fermentor na noc w pomieszczeniu z otwartym oknem, temperatura spadła do 12 C BLG przez ten czas zeszło z 9,5 do 5 i tak już pozostało, zlałem piwo na cichą fermentację. Ten poziom utrzymuje się od 10 dni mimo przeniesienia fermentora do piwnicy ze stałą temperaturą 20 C. Co zrobić lepiej: 1) uwodnić świeże drożdże i fermentować na nowo (drożdże rzecz jasna się znajdą) 2) butelkować bez dodatku cukru 3) butelkować normalnie z dodatkiem cukru do refermentacji 4) poczekać jeszcze kilka dni, niech sobie postoi na cichej 5) jakieś inne propozycje? Osobiście przyznam (odnośnie 2 i 3), że słodowy smak piwa mi nie przeszkadza, tylko czy aby się w butelkach nagazuje? Robię tego bittera z przeznaczeniem na szybkie wypicie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 1 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2012 Trzeba było nie zlewać na cichą, tylko dać mu dofermentować. Warto by mu zrobić test fermentowalności FFT - weź próbkę 250 ml, dodaj drożdzy piekarskich i zostaw w cieple, zobaczymy do ilu zejdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 1 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2012 Jest raczej pewnym że fermentacja ustała. Z 9,5 do 5 to zdecydowanie za płytko. Możesz zrobić test dla pewności ale najlepszym wyjściem bedzie refermentacja nowymi drożdżami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 1 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2012 Ostatnio jak komuś doradzałem test na piekarskich to mnie objechano Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 1 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2012 Ostatnio jak komuś doradzałem test na piekarskich to mnie objechano Bo to źli piwowarzy byli ... elroy, slotish i pablo 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 2 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2012 (edytowane) Szybkie pytanie, a nie wiem gdzie zapytać, więc spróbuje tu: w jakiej temperaturze wystartować z fermentacją dolniaka? Drożdże W 34/70. Najpierw cieplej (ile stopni?) a później do niższej temperatury? Czy od razu do 12 stopni? Edytowane 2 Października 2012 przez mario633 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 2 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2012 (edytowane) Najlepiej w normalnej dedykowanej dla drożdży dolnej fermentacji, jeśli zadasz w wyższej możesz nie zdążyć schłodzić i zacznie ci fermentować, co będzie miało negatywny wpływ na jakość piwa. Edit Pomijam oczywistą rzecz jak zadanie piwa odpowiednia ilością drożdży. Edytowane 2 Października 2012 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 2 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2012 (edytowane) Najlepiej w normalnej, ale ja startuję w 20° i od razu wstawiam do lodówki w której mam +3°. Systematycznie reguluję potem temperaturę. Edytowane 2 Października 2012 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 2 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2012 Czyli dla W-34/70 WIKI: Rekomendowana temperatura fermentacji: 9°C - 15°C, idealnie 12°C. No a cicha także w takiej temperaturze ma się odbywać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 2 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2012 Czyli dla W-34/70 WIKI: Rekomendowana temperatura fermentacji: 9°C - 15°C, idealnie 12°C. No a cicha także w takiej temperaturze ma się odbywać? A to już nie pytanie na ostry dyżur. Fermentacja cicha przy dolnej granicy /8-9C /. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 2 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2012 (edytowane) Nie na temat- josefik Twój spis treści to genialny pomysł Edytowane 2 Października 2012 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 2 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2012 (edytowane) No i już mam odpowiedzi na dręczące mnie pytania. Fakt, z tą cichą to nie tu powinienem pytać Dzięki wielkie Edytowane 2 Października 2012 przez mario633 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 2 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2012 http://www.piwo.org/...ntacji-lagerow/ mario633 tu masz sporą dawkę wiedzy na temat fermentacji lagerów. Zadawać można też w temp. 1-2°C poniżej docelowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 2 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2012 (edytowane) A tak w praktyce to udało Ci się schłodzić brzeczkę w rozsądnym odstępie czasowym o te 2C i zadać drożdże? Edytowane 2 Października 2012 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 2 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2012 A tak w praktyce to udało Ci się schłodzić brzeczkę w rozsądnym odstępie czasowym o te 2C i zadać drożdże? W praktyce domowej jest to bardzo utrudnione... Ja u siebie robiłem tak, że chłodziłem chłodnicą zanurzeniową do kilkunastu °C a potem brzeczkę wystawiałem na dwór na mróz na parę godzin i wtedy dodawałem drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 2 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2012 ...na dwór na mróz na parę godzin i wtedy dodawałem drożdże. przy ilu stopniach i w jakiej ilości? Bo ilość drożdży zdaje się zwiększa się. wraz ze spadkiem temperatury zadania... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 2 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2012 W kwestii zadawania drożdży polecam ten link. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viki Opublikowano 3 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 jest sobie warka o składzie pszenica 45% pilzneński 50% karmelowy ciemny 5% + miód jakieś 300g Zadane WB-06 15.09.2012 23.09 poszło na cichą ale wyjechałem i temperatura spadła do 13 stopni w poniedziałek 1.10 przyniosłem fermentator do domu i stoi w 21 stopniach po przyniesieniu było nieco ponad 2 BLG a teraz jest lekko mniej niż 1,5 ( jakieś 1,3-1,4) Pytanie - rozlewać dziś czy czekać do poniedziałku bo znowu wyjeżdżam jak czekać to w 21-22 czy w 13-14?? Wolałbym uniknąć granatów jak przy poprzednim WB-06 proszę o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi