Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie ponownie.

Warka (Bitburger na W34/70) już w garażu i mam jeden problemik.

 

Otóż garaż mam podziemny (pod blokiem) i termperatura tam waha się od lata do zimy od +22 do +2C.

Czekałem na zimniejsze dni, aby zrobić pilsa i zrobiłem właśnie w ten weekend widząc, że na zewnątrz temperatura regularnie poniżej 10C.

Niestety okazało się, że w garażu spada wolniej niż myślałem i dzisiaj jest tam 16C. Mam drugi dzień fermentacji więc brzeczka cielpejsza niż otoczenie i na fermentorze mam 18C, czyli za dużo...

 

Co robić?:

1. Pozostawić jak jest, bo przez pierwsze dwa/trzy tygodnie 16C będzie ok, a potem garaż się schłodzi do 12C, bo przyjdzie porządna jesień. Na dojrzewanie w butelkach za 5-6 tygodni to może będzie nawet poniżej 10C.

2. Wynieść dzisiaj fermentor na balkon - tam będzie na pewno znacznie chłodniej, bo w nocy nawet 6-8C, ale za to będą wahania temperatury pomiędzy dniem, a nocą. I to dość duże bo w dzień ma dochodzić do 17.

 

Jeszcze doczytałem o awaryjnej budowie pojemnika ze styropianu, do którego można by wrzucać zamrożone butelki.

No jak będzie trzeba to mogę coś takiego skonstruować, ale jeśli mi odpiszecie, że np. wariant 1 jest też jak najbardziej ok to oczywiście wolę sobie odpuścić prace "budowalno/montażowe" :-)

 

Czekam na Wasze porady.

 

Pozdrawiam serdecznie,

Robert

Edytowane przez roberto_g
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam podobne warunki do twoich i zdecydowalem się na pudło ze styropianu. Za dnia trzymam na balkonie w temp. 10-12 stopni, w nocy jak mam chłodniej wrzucam do pudła z butelkami pet - udaje mi się zbić temp. do 12 stopni. Te pierwsze dni w fermentacji sa bardzo ważne. Ja wolałbym jednak piwko trzymac w zimniejszej temp. niż w wyższej bo istnieje ryzyko powstania tzw. "kwiatków" w smaku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niestety, najpierw trzeba pomyśleć, potem robić. Po dwóch dniach w 18°C większość cukrów została zjedzona, więc cokolwiek teraz zrobisz, pewnych rzeczy nie odwrócisz. Na Twoim miejscu, teraz to już bym zostawił tak jak jest. Gwałtownym schłodzeniem i wachaniami temperaturą narażasz się na przedwczesne zatrzymanie fermentacji. O lodówce ze styropianu możesz pomyśleć i zastosować ją do cichej fermentacji oraz do następnych warek.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Minęła tak naprawdę dopiero doba fermentacji,a drugi dzień zaczął się dopiero teraz.

No wiesz, to nie było tak do końca źle przemyślane, gdyż specjalnie przez noc trzymałem w domu w 21C, a to po to, aby dobrze ruszyła fermentacja z suchych drożdży. Zgodnie z poradą bardziej dośwaidczonych kolegów.

Natomiast dzisiaj rano dopiero zniosłem do garażu. Więc może nie jest jeszcze tak późno. Wrzuciłem do zamrażalnika dwie butelki 2l, do rana się schłodzą i może coś tam jeszcze zdążę obłożyć przed pracą - w kartonowym pudle.

A po pracy mogę zrobić lodówkę ze styropianu.

 

Czy ma to wg Was sens?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki wielkie za poradę.

A co o tym sądzą inni forumowicze? Im więcej opinii tym będziemy mądrzejsi :-)

 

Robert

trzeba było zdecydować się na inne drożdże - 2112 California Lager nadal były by lagerowe w tej temperaturze - teraz tylko szybkie schłodzenie da radę, próbuj z tą lodówką styropianową, ale myślę, że niestety lager to nie będzie

Edytowane przez leszcz007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witajcie,

To na koniec się podzielę się radosną nowiną ;-)

Rano o 7.00 pojechałem na pobliską budowę, załatwiłem styropian 2cm i zmontowałem sześcian na fermentor.

Tak więc od rana chłodzi się z dwoma butelkami pet i mam nadzieję, że jutro rano dojdzie do 12-13C. Butelki oczywiście wymieniam dwa, trzy razy dziennie.

 

Dzięki za wsparcie i do następnego razu :-)

Edytowane przez roberto_g
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

w niedzielę tydzień temu postawiłem irish stouta Coopersa + suchy eksktart muntonsa 1 kg w 18l wody. Drożdże uwodniłem i zadałem do brzeczki ok 25stopni. Nastawne BLG 12,5.

wystartowało po ok 13 godz. przez 2 pierwsze dni brzeczka miała 23 stopni a później 21-22. Burzliwa trwała 3 dni. Potem nagle bulkanie z rurki ustało. poczekałem 1 dzień i sprawdziłem Blg - stanęło na 5 w czwartek. Próbowałem już natlenić brzeczkę i ruszyć drożdżami ale nie ma reakcji. Dziś rano Blg to nadal 5 więc zadałem ok. 4 g uwodnionych drożdży. Po 12 godz nie ma śladu piany ani pecherzyków CO2... piwo w smaku jest ok, wiec póki co infekcji raczej nie ma..

 

Co radzicie w takim przypadku? Dziekuję za wszystkie pomocne odpowiedzi

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2cm to strasznie cienka izolacja. No chyba, że dałeś 3 warstwy.

Dałem jedną warstwę.

Hmmm, jakoś mi się wydawało, że tej izolacji to wystarczy naprawdę niewiele. Bo w końcu nie chodzi tu o izolowanie z -15C na +20C (jak to jest w domu jednorodzinnym), tylko o różnicę kilku stopni.

A jaka byłaby Twoim zdaniem odpowiednia izolacja? Bo na budowie była też i grubsza ;-)

 

Robert

Edytowane przez roberto_g
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie dotarł kociołek zacierny, a że chce zrobić z niego kociołek zacierno-filtracyjny to muszę wymienić ten plastikowy kranik na porządny metalowy, ale nie wiem czym uszczelniacie wszystkie złączki? Teflon, konopie? Toto nadaje się do spożywki?

Druga kwestia, mam wężyk z oplotu przewidziany na filtrator, ale jest w wersji z takimi poprzeplatanymi paskami plastikowymi czerwonym i niebieskim. No i nie wiem czy go nie wymienić.

Edytowane przez mario633
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie dotarł kociołek zacierny, a że chce zrobić z niego kociołek zacierno-filtracyjny to muszę wymienić ten plastikowy kranik na porządny metalowy, ale nie wiem czym uszczelniacie wszystkie złączki? Teflon, konopie? Toto nadaje się do spożywki?

 

Masz zamiar dziś na nim zacierać/filtrować ?

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.