Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Za niedługo chmielenie i mam pytanie. Udało mi się otrzymać taki filtrator:

2wp893n.jpg

2rohwds.jpg

Sprawdzi się on jako filtr chmielin (granulat)? Ewentualnie mogę naciągnąć na niego czyścik spiralny tak jak widziałem to u jejskiego

Filtrator stanowi rurka z kwasówki ponacinana na całej długości, średnica nacięć ok 0,9 mm.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sprzęt ze spożywczej maszyny filtrującej, dospawałem zakończenia i nakrętki z obu stron - jedna do przymocowania do kadzi, a druga na przestrzał do mycia. Bałem się filtrować chmieliny samym filtratorem, więc nałożyłem spirale czyszczące - cały chmiel na nich został, mogę śmiało polecić.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Głupia sprawa...

 

Piwo typu Ale, 19blg, drożdże US-05. Było na burzliwej 6 dni, burzliwa była bardzo burzliwa, łącznie z tym że wychodziło z fermentatora. Z powodów logistycznych musiałem dziś przelać do innego fermentatora. Po takim czasie US-05 zazwyczaj kończą już robotę, więc bez sprawdzania blg zacząłem zlewać. Przy zlewaniu okazało się ze piana jest większa niż powinna, pomiar blg pokazał 8. Ewidentnie zlałem na cichą przed końcem burzliwej.

 

Tknęło mnie przeczucie, więc zlewając zaciągnąłem trochę drożdży. Teraz pytanie:

Dorzucić do tego piwa trochę gęstwy, czy to co zaciągnąłem przy zlewaniu + te które były zawieszone w piwie sobie poradzą?

Mam się spodziewać jakiś negatywnych konsekwencji w samym piwie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piwo może ci nie dofermentować przy przedwczesnym zlaniu jego na cichą, 6 dni to za mało... Po to robi się pomiary żeby wiedzieć kiedy fermentacja się skończy, nie bez kozery się powtarza cały czas że jak blg przy pomiarach przez 3 dni będzie takie samo to można zlewać. Nie dodawaj nowych drożdży zaczekaj być może sobie poradzą. A następnym razem jak piwo zacznie i uciekać z fermentora załóż Blow-off tube i będziesz miał z głowy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po to robi się pomiary żeby wiedzieć kiedy fermentacja się skończy, nie bez kozery się powtarza cały czas że jak blg przy pomiarach przez 3 dni będzie takie samo to można zlewać.

Wiem, wiem, wiem. Plany mi się nagle zmieniły, miałem warzyć za tydzień ale musiałem przełożyć na dzisiaj.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

nie bez kozery się powtarza cały czas że jak blg przy pomiarach przez 3 dni będzie takie samo to można zlewać.

Moim zdaniem "z kozerą". Nie wiem skąd ta powtarzana tu aż nazbyt często opinia (chyba coś takiego jest w wiki...hmmmm). Takie postępowanie to proszenie się o kłopoty i z niego wynika zła opinia o cichej, głoszona przez niektórych forumowiczów. Co prawda @adamsky przelał trochę wcześnie bo piwo pewno jeszcze z 3-4°P zejdzie ale to nie jest poważny problem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zalecana temperatura fermentacji jest w przedziale od 14 do 21°C, drożdże te posiadają dobrą tolerancje na niskie temperatury (12°C), co pozwala na użyciue tego szczepu do piw w stylu lager. Posiadają również wysoką tolerancje na alkohol. Drożdże Notthingam jest wspaniałych wyborem przy produkcji mocnych piw specjalnych.

 

Tak więc te 19 to raczej słaby pomysł, jeśli to ma być temperatura otoczenia, bo w środku będzie więcej.

 

A co do kwintesencji pytania - 12

 

edit: nie wspominając o odpowiedziach w poświęconym temu piwu temacie -.-

Edytowane przez jaras
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam!

Jestem w posiadaniu kega 10L ze złączem typu S. Wykręcam fitting, ale mimo to nie da się go wyjąć ze środka (jakby coś go trzymało od wewnątrz). Czy ma ktoś jakiś pomysł jak sobie z tym poradzić?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pomocy!

 

Receptura:

 

Pale Ale 4,4 kg

Caraamber 0,3 kg

Cukier 0,3 kg

 

Słód wrzucasz do 15 litrów wody o temp 55 st.C, podgrzewasz do

66-67 st.C przerwa 45 min, podgrzewasz do

70-71 st.C przerwa 15 min, podgrzewasz do

76 st. i zaczynasz filtrację

 

Z filtracji odbierasz 30 litrów i podgrzewasz do gotowania

 

Gotowanie 90 min

 

- Simcoe - 10g / 60 min

- Simcoe - 20g / 30 min

- Cascade - 30g / 15 min

- Amarillo- 30g / 10 min

- Citra- 30g / 5 min

 

Schłódź, drożdże zadaj w temp 15-16 st.C.

Fermentuj w temp 18-20 st.C.

 

Chmielenie na zimno:

 

Simcoe - 30 g

Amarillo - 30 g

Citra - 30 g

 

Czas chmielenia zależy od temperatury. Optymalnie 12-15 st.C przez około 5 dni.

 

Miała być aipa z ok 14blg początkowym. Receptura przygotowana przez jednego z forowiczów. Powiedział mi, ze byc może będe miał za mało słodów więc powinienem dodać albo cukru, albo płatków jęczmiennych. Być może źle go zrozumiałem i ten cukier powinienem dodać tak czy inaczej. Dodałem płatki, + 1 litr więcej wody przerwa scukrzająca przedłużona do 60 min. Efekt jest taki, że przed zadaniem drożdży mam 10blg. Brzeczka schłodzona do ok 20* teraz. Co mam robić? Da się to jeszcze jakoś uratować? cukromierz skalibrowany ok.

 

zacieranie i filtracja przeszło bez zadnych problemów, pomocy!

Edytowane przez kacper84
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

przed zadaniem drożdży mam 10blg

 

No ciężko by było z takiego zasypu uzyskać 14°Blg, chyba, że z 19 litrów.

Następnym razem pisz dokładnie - ile czego dodajesz, jak długo zacierasz itp.

Bo tego 10°Blg to nie wiem ile masz 20 litrów, a może 25? Ile płatków dodałeś i jakich (zwykłych czy błyskawicznych?). Co z nimi robiłeś. Przedłużyłeś białkową do 60 minut? W rozpisce w ogóle nie ma białkowej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie białkową a scukrzającą - bład

 

Płatki jęczmienne pół kilo, błyskawiczne.

 

Wszystko zrobiłem w/g receptury podanej wyzej. Jedyna różnicą jest to, że nie dodałem cukru, ale wynika to jak pisałem wcześniej z faktu, ze dodałem płatki + przedłużenie przerwy. Zrozumiałem, ze cukier miał stanowić uzupełnienie braku słodu. Teraz drożdże są już dodane, jeśli można jeszcze w jakis sensowny sposób podnieść ekstrakt - piszcie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kacper, zapisz sobie notatki z tego piwa. Poczekaj do końca fermentacji, nie papraj tam niczym, możesz na kilka dni cichą zastosować, zabutelkuj, po jakimś czasie napij się tego piwa, wlej w dwie butelki pet do kontroli nagazowania. Uwarz następne wg doświadczeń z tego, będziesz wiedział jakiego błędu uniknąć i jaki smak jest.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zostaw tak jak jest. Będziesz mieć super, mocno chmieloną dziesiątkę:) Można by jeszcze rozpuścić trochę suchego ekstraktu i dodać do fermentora, tylko po co? Co do cukru to tak, miał on być podbiciem ekstraktu. Ja bym na Twoim miejscu wysładzał do trochę mniejszej objętości, u mnie odparowuje max 5L a mam dość szeroki garnek i bardzo mocno się u mnie gotuje (na czterech palnikach na max), u niektórych odparowuje 2-3L podczas gotowania. Musisz sobie to po prostu zapamiętać ile Ci odparowało wody podczas gotowania i wysładzać do objętości jaką chcesz uzyskać plus to co odparuje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

po prawie roku zachciało mi się własnego piwa.

Podczas filtracji zostałem zaskoczony tym, że moje safale 05 to jednak są safbrew 06 a miała być ipa. Mam Safeale 04 o czasie przydatności 2007. Robiłem już z przeterminowanych, ale nie aż tak.

Na wodzie z miodem chyba ruszyły, ale co lepiej użyć - zombi 04 czy safebrew z paleale i ekg?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.