kedyz Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2018 28 minut temu, noxny napisał: prośba o pomoc - podgrzałem zacier do 81C zagapiłem się bo w między czasie przelewałem coś innego. Przez dobre 5 minut było ponad 80C - teraz zeszło do 75 i tak trzymam bo taki był plan. Pytanie czy tak wysoka temp uniemożliwi dobre zatarcie się ? czy kontynować czy wylać w kanał i nie marnować chmielu i czasu na gotowanie? Zrób próbę jodową Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noxny Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2018 1 minutę temu, kedyz napisał: Zrób próbę jodową po 45 minutach zacierania - czarno jak w afryce. na chacie polecili dodać pilsa ale nie mam dodatkowego słodu. Generalnie piwko miało być mało alk - zasyp to 1,2 kg wiedeński 0,6 żytni i 0,3 płatyki ryżowe błyskaiwiczne czekam jeszcze 20' w temp 73 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mszewski Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Moje pytanie brzmi tak: Piwo rozlewane do butelek 30 marca. Do refermentacji użyłem 3 g glukozy. Po dwóch tygodniach (dziś) pierwsze próby i piwo jest mega płaskie bez nasycenia , refermentuje w piwnicy temperatura waha od 17 do 10 stopni. Piwo miało mieć "premierę" za dwa tygodnie czyli 5 maja , da się to jeszcze uratować? Polskie jasne 10 BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2018 najlepiej dodaj trochę świeżego słodu do zacieru, żeby zwiększyć ilość aktywnych enzymów. Zacieraj bez pośpiechu i koniecznie kontroluj próbę jodową. Może jeszcze coś z tego będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2018 2 godziny temu, TomX napisał: najlepiej dodaj trochę świeżego słodu do zacieru, żeby zwiększyć ilość aktywnych enzymów. Zacieraj bez pośpiechu i koniecznie kontroluj próbę jodową. Może jeszcze coś z tego będzie. Na pewno po 24 godzinach stoi nadal przy garnku 3 godziny temu, Mszewski napisał: Moje pytanie brzmi tak: Piwo rozlewane do butelek 30 marca. Do refermentacji użyłem 3 g glukozy. Po dwóch tygodniach (dziś) pierwsze próby i piwo jest mega płaskie bez nasycenia , refermentuje w piwnicy temperatura waha od 17 do 10 stopni. Piwo miało mieć "premierę" za dwa tygodnie czyli 5 maja , da się to jeszcze uratować? Polskie jasne 10 BLG. Przenieś w cieplejsze miejsce, do mieszkania czy coś. Gdzieś gdzie jest koło 20 st C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid B Opublikowano 15 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2018 Dodaj troszeczkę drożdży do refermentacji F2. Nagazuje się na pewno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mszewski Opublikowano 15 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2018 10 godzin temu, Dawid B napisał: Dodaj troszeczkę drożdży do refermentacji F2. Nagazuje się na pewno Mówiąc troszkę masz na myśli ile na butelkę? W ogóle wolałbym działać jednak bez dodatkowego otwierania butli. Na początek przeniosłem piwo do pokoju temperatura około 20 stopni , zobaczę po tygodniu czy ruszy. Jak nic się nie zmieni ewentualnie podziałam z dodatkowymi drożdżami. PS. W niektórych moich powagi , zwykle tych słabo chmielonych jest mocny osad a co za tym idzie posmak drożdży. Można to zniwelować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid B Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2018 zlewasz wszystko do fermentora, robisz rehydratację drożdży i jeszcze raz butelkujesz. Najpewniejsza metoda. Im dłużej poleżakuje, tym mniej powinno zajeżdżać drożdżami. Na 20 litrów daj 1/3 saszetki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HuciQ Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2018 (edytowane) Cześć Jest ktoś z Będzina? potrzebuje na już filtrator z oplotu. Nie wiem jak ale zgubiłem swój. Piwo czeka na filtrację:( zrobiłem na szybko nowy:) Edytowane 19 Kwietnia 2018 przez HuciQ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dżarem Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Panowie, potrzebuje Waszej pomocy zrobiłem Bittera 9 Blg w poniedziałek ( 17L brzeczki ) i zadałem połową paczki S-04 ( uwodnione ) około godziny 11:00. Całośc schłodzone do 18 C i trzymane w temperaturze 17 C cały czas Rurka zaczęła bulkać wieczorem lekko i bulkała przez następne dni już bardziej energicznie. Jednakże, jako że mam przezroczysty fermentor zauważyłem kompletny brak piany Czy to w porządku przy tak lekkim piwie ? Czy powinienem się martwić i zadać jeszcze drożdże ? Nie sprawdzałem Blg teraz bo niby pracuje ale ten brak piany mnie martwi bardzo Pomóżcie Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Godzinę temu, Dżarem napisał: Panowie, potrzebuje Waszej pomocy zrobiłem Bittera 9 Blg w poniedziałek ( 17L brzeczki ) i zadałem połową paczki S-04 ( uwodnione ) około godziny 11:00. Całośc schłodzone do 18 C i trzymane w temperaturze 17 C cały czas Rurka zaczęła bulkać wieczorem lekko i bulkała przez następne dni już bardziej energicznie. Jednakże, jako że mam przezroczysty fermentor zauważyłem kompletny brak piany Czy to w porządku przy tak lekkim piwie ? Czy powinienem się martwić i zadać jeszcze drożdże ? Nie sprawdzałem Blg teraz bo niby pracuje ale ten brak piany mnie martwi bardzo Pomóżcie Dzięki Nie widać nawet na ściankach żadnych pozostałości? Na powierzchni tez nic nawet żadnego nalotu? Piana może po prostu już opadła. Może jakąś fotkę wrzuć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dżarem Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Są lekkie bąble na powierzchni lecz piany jak zawsze nie ma. Pierwszy raz robie warke 9 blg ale przy 10 blg była piana ładna przez łądnych pare dni. Załączam zdjęcie bo faktycznie będzie łatwiej ocenic.Widoczne bąble na powierzchni + dziwne 2 plamki drożdżowe? ( to nie brudny fermentor ) Dodam że zauważam więcej widocznych bąbli niż jak wczoraj podczas gdy bulkanie wyraźnie spowolniło Piana była jedynie na początku przez dłuższy czas w wyniku napowietrzania ( 7 razy przelewanie ) a potem jak opadła to nic nowego nie było Obecnie temperatura otoczenia fermentora wynosi temperature do 19 C Nie wiem teraz czy zostawić, sprawić blg czy dodać drożdże ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Są lekkie bąble na powierzchni lecz piany jak zawsze nie ma. Pierwszy raz robie warke 9 blg ale przy 10 blg była piana ładna przez łądnych pare dni. Załączam zdjęcie bo faktycznie będzie łatwiej ocenic.Widoczne bąble na powierzchni + dziwne 2 plamki drożdżowe? ( to nie brudny fermentor ) Dodam że zauważam więcej widocznych bąbli niż jak wczoraj podczas gdy bulkanie wyraźnie spowolniło Piana była jedynie na początku przez dłuższy czas w wyniku napowietrzania ( 7 razy przelewanie ) a potem jak opadła to nic nowego nie było Obecnie temperatura otoczenia fermentora wynosi temperature do 19 C Nie wiem teraz czy zostawić, sprawić blg czy dodać drożdże ? Wygląda na drożdżeWysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dżarem Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2018 czy powinienem ruszać to? dodać drożdże Czy zdarza sie że tak szybko zjedza że praktycznie brak piany ? Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Nie ruszaj. Poczekaj jeszcze z tydzień. Zauważ, że na ściankach jest trochę osadu więc jakaś tam piana / nalot był. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dżarem Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2018 OK, poczekam trochę zobacze jak się rozwinie i może zmierze blg Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek Łasut Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Witam serdecznie forumowiczów, 3 tygodnie temu robiłem Barley Wine - gęstość początkowa 24BLG (17litrów brzeczki). Wygląda na to że termometr spłatał mi figla i zacierałem w nieco niższej temperaturze niż zamierzałem (teoretycznie wg wskazań było 67 stopni Celsjusza - w praktyce najwidoczniej mniej). Do brzeczki wychłodzonej do 19 stopni Celsjusza zadałem dwie paczki drożdży US-5. Fermentacja przebiegała prawidłowo - 2 tygodnie w okolicach 20-21 stopni (zeszło do okolo 6,5 blg) następnie tydzień dojadania (23stopnie). Dzisiaj dokonałem kolejnego pomiaru - piwo wg wskazań balingometru ma 4-4,5BLG (balingometr sprawdzony - pokazuje poprawnie). W smaku mocno alkoholowe/rozgrzewające, raczej wytrawne niż słodowe - moim zdaniem zbyt wytrawne. Moje pytanie brzmi - czy da się jakoś podratować to młode piwo i zwiększyć treściliwość (maltodekstryna?)? Jeśli tak to co zastosować i gdzie to można kupić Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Może ksylitol? Używałem kiedyś do skontrowania kwaśności w malinowym kwachu. Ale ja bym nic przy tym nie kombinował. Ewentualnie dodałbym na leżak płatki dębowe po bourbonie - wanilina trochę podbije odczucie słodkości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Piwo świerze i nie nagazowane więc i tak się zmieni. Może płatki dębowe dodaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek Łasut Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Dzięki za radę! Spróbuję z płatkami dębowymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2018 9 godzin temu, Marek Łasut napisał: Witam serdecznie forumowiczów, 3 tygodnie temu robiłem Barley Wine - gęstość początkowa 24BLG (17litrów brzeczki). Wygląda na to że termometr spłatał mi figla i zacierałem w nieco niższej temperaturze niż zamierzałem (teoretycznie wg wskazań było 67 stopni Celsjusza - w praktyce najwidoczniej mniej). Do brzeczki wychłodzonej do 19 stopni Celsjusza zadałem dwie paczki drożdży US-5. Fermentacja przebiegała prawidłowo - 2 tygodnie w okolicach 20-21 stopni (zeszło do okolo 6,5 blg) następnie tydzień dojadania (23stopnie). Dzisiaj dokonałem kolejnego pomiaru - piwo wg wskazań balingometru ma 4-4,5BLG (balingometr sprawdzony - pokazuje poprawnie). W smaku mocno alkoholowe/rozgrzewające, raczej wytrawne niż słodowe - moim zdaniem zbyt wytrawne. Moje pytanie brzmi - czy da się jakoś podratować to młode piwo i zwiększyć treściliwość (maltodekstryna?)? Jeśli tak to co zastosować i gdzie to można kupić Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc, 20-21 stopni to temperatura fermentacji czy otoczenia? Bo jak otoczenia to piwie mogles miec z 25 stopni i z alkoholowoscia juz nic nie zrobisz raczej. Moze sie z czasem ulozy, ale wtedy moze wyjsc np. utlenienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek Łasut Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Temperatura była w porządku. Fermentor był regularnie chłodzony (mokre ręczniki) - w większości czasu temperatura ścianek fermentora oscylowała w granicy 19 stopni. Przerobiłem już 20 warek na drożdżach US-5, więc znam te grzybki. Profil tego młodego piwa jest dość czysty - jedyny problem to brak treśćliwości przy wysokim poziomie alkoholu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2018 1 godzinę temu, Marek Łasut napisał: brak treśćliwości przy wysokim poziomie alkoholu. Ale to chyba normalne? Wysoki poziom alkoholu = wysokie odfermentowanie = mało ciała w piwie = mała treściwość. Czy coś źle czytam/ czegoś nie rozumiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek Łasut Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2018 17 godzin temu, zasada napisał: Ale to chyba normalne? Wysoki poziom alkoholu = wysokie odfermentowanie = mało ciała w piwie = mała treściwość. Czy coś źle czytam/ czegoś nie rozumiem. @zasada W skrócie pytanie zadane na początku wątku brzmiało następująco: czy da się coś zrobić żeby zwiększyć treściwość piwa w przypadku gdy zacierało się (przez przypadek) w zbyt niskiej temperaturze? Dnia 22.04.2018 o 11:25, Marek Łasut napisał: Witam serdecznie forumowiczów, 3 tygodnie temu robiłem Barley Wine - gęstość początkowa 24BLG (17litrów brzeczki). Wygląda na to że termometr spłatał mi figla i zacierałem w nieco niższej temperaturze niż zamierzałem (teoretycznie wg wskazań było 67 stopni Celsjusza - w praktyce najwidoczniej mniej) (..) W smaku mocno alkoholowe/rozgrzewające, raczej wytrawne niż słodowe - moim zdaniem zbyt wytrawne. Moje pytanie brzmi - czy da się jakoś podratować to młode piwo i zwiększyć treściliwość (maltodekstryna?)? Jeśli tak to co zastosować i gdzie to można kupić Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2018 19 minut temu, Marek Łasut napisał: @zasada W skrócie pytanie zadane na początku wątku brzmiało następująco: czy da się coś zrobić żeby zwiększyć treściwość piwa w przypadku gdy zacierało się (przez przypadek) w zbyt niskiej temperaturze? To, że jest mocno alkoholowe to nie wina złego zacierania, a złej fermentacji, zbyt wysoka temperatura pewnie. Przy takim ekstrakcie mimo chłodzenia to idzie kilka stopni w górę. Poza tym no Barley Wine z wiadra próbowany jakby nie kombinować będzie mniej lub bardziej alkoholowy. Teraz to moim zdaniem to piwo "uratować" może tylko czas... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi