kiwitom Opublikowano 28 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2021 20 minut temu, smola napisał: idzie, ale tak 0,5l na 2 minuty Jak mi raz utknęła filtracja, tak od tamtej pory bez względu na składniki zawsze daję minimum 200-300g łuski i problem mam z głowy. Nieraz idzie szybciej, nieraz wolniej, ale zawsze idzie. Dodaj łuski, podgrzej i dokładnie wszystko wymieszaj, a później odczekaj tak ze 20-30 minut, żeby złoże się ułożyło. smola 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 28 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2021 (edytowane) @Wuuubardzo Ci dziękuję, dodatek łuski załatwił sprawę. @kiwitom Tobie również bardzo dziękuję. Z ciekawości dopytam, brzeczkę będę chmieliłtylko na whirlpool, zasadne jest aby ją gotować 60', czy można skrócić. Zakładam, że uzyskam zakładane blg przed gotowaniem. Edytowane 28 Czerwca 2021 przez smola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 28 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2021 18 minut temu, smola napisał: @Wuuubardzo Ci dziękuję, dodatek łuski załatwił sprawę. @kiwitom Tobie również bardzo dziękuję. Nie ma problemu, zawsze do usług ?. smola 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 28 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2021 Możesz spokonie skrócić gotowanie. Gotuje się zazwyczaj 60 minut, żeby w pełni zizomeryzować alfa kwasy. 15 minut w zupełności wystarczy, żeby wysterylizować brzeczkę.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka smola 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 28 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2021 https://wiki.piwo.org/Chmielenie [w wątku link nie działa] smola 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 28 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2021 Chmielenie to jedno, ale pytanie o DMS ze słodu... ja bym nie skracał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 28 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2021 Robiłem kwasy z bazą nawet na pilzneńskim z krótkim gotowaniem, raz nawet w ogóle nie gotowałem po zakwaszaniu i nie miałem DMSu.Ale może miałem szczęście, albo kwestia fermentacji 100% brett. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 28 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2021 Zasyp pod NEIPA na Voss Kveik. 365g Chmielu na whirlpool, na zimno 600g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rpiotrek Opublikowano 1 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2021 Poddałem się. Warzę witbier. płatki pszenne 2,7kg owsiane 0,3kg pilzneński weyermann 4,2kg (zwiękrzyłem z 3,75 bo jest sporo niesłodowanych) zacieranie 55°C - 20 min 64°C - powinno być 90 minut i tu jest problem trzymam już 3 godziny i próba jodowa nadal pokazuje skrobię nawet podniosłem temperaturę do 72 stopni ale nic to nie zmienia. Może trafiłem na jakiś kiepski słód? NIby weyermann z BA więc powinien być ok. nie wiem już co robić??? Poddałem się Cytat Cytat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 1 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2021 zostaw te próby i filtruj Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawc Opublikowano 1 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2021 6 minut temu, rpiotrek napisał: trzymam już 3 godziny i próba jodowa nadal pokazuje skrobię nawet podniosłem temperaturę do 72 stopni ale nic to nie zmienia. Nie ma opcji żeby nie zatarło się po 3 godzinach chyba że termometr ci mocno przekłamuje. Skończ już to zacieranie i bierz się za filtracje. Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rpiotrek Opublikowano 1 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2021 Sprawdzane dwoma termometrami. Może syfiaste slody? Mało enzymów? Nigdy tak nie było. Płatki skleikowałem żeby było łatwiej. Black magic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawc Opublikowano 1 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2021 1 minutę temu, rpiotrek napisał: Sprawdzane dwoma termometrami. Może syfiaste slody? Mało enzymów? Stawiam na błędną interpretacje koloru próby jodowej, bywały już takie przypadki na forum. Rób dalej bo do rana nie skończysz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rpiotrek Opublikowano 1 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2021 Dobra lecę dalej. Chociaż dla mnie próba jest wyraźnie szaro niebieska. Najwyżej piwo będzie niepijalne. Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 1 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2021 Wirbierowi nieco skrobii nie zaszkodzi. Odłóż sobie próbkę i jutro kup świeża jodynęWysłane z mojego RMX3081 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 1 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2021 Próbę rób na samej brzeczce, nie z ziarnem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 4 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2021 Czy tylko mi padlo brewness podczas warzenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 4 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2021 Sprawdziłem, nie działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 4 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2021 Dzięki, chmielenie z pamięci ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 12 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2021 Panowie i Panie, mam pytanie odnośnie Portera Bałtyckiego. Otóż piwko było w lodówce w 10°C przez 60 dni, później zostało zlane 10 dni temu z nad osadu do nowego fermentora i wylądowało w tejże lodówce w temperaturze 4°C. Wiem, że powinno dojrzewać w tej temperaturze przynajmniej miesiąc, a jeszcze lepiej dwa, problem w tym, że pilnie potrzebuję lodówki do innego piwa. Pytanie brzmi, czy jeżeli teraz zabutelkuję (przypominam po 60 dniach w 10°C i 10 dniach w 4°C), zostawię butelki w wyższej temperaturze dla zagazowania, a później dam wszystkie do lodówki na te 4°C, to piwo straci swoje walory? Inaczej mówiąc, czy piwo musi koniecznie dojrzewać w fermentorze te 60 dni, czy równie dobrze może w butelkach już po zagazowaniu? Będę wdzięczny za podpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 12 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2021 Ja bym butelkował bez stresu. smola i kiwitom 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 12 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2021 1 godzinę temu, x1d napisał: Ja bym butelkował bez stresu. Dawać później nagazowane butelki do lodówki na leżakowanie w 4°C, czy raczej to już nie ma sensu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 12 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2021 Myślę, że dużej różnicy między 4 czy 10 nie będzie, ale nie powinna być dużo wyższa. Ale nie czuję się ekspertem od takich piw kiwitom 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirooosss Opublikowano 21 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2021 Witam, Jakie drożdże pasują do Polski Pils słód pilzneński Viking Malt - 3kg słód monachijski typ 1 Viking Malt - 1kg chmiel Cascade (PL) - 25g chmiel Chinook (PL) - 25g Na aukcji zalecają Saflager W34 lecz są to dolnej fermentacji a ja chciałbym górnej, czy S-05 będą ok ? czy może coś innego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 21 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2021 @mirooosssnie ten wątek. Do takich pytań jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi