Łachim Opublikowano 27 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2021 (edytowane) Ja bym wyrzucił młóto po pierwszym wysładzaniu, żeby nie wypłukać tanin. Albo bym zrobił to wszystko BIAB, z wysładzaniem z worka. Edytowane 27 Października 2021 przez Łachim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Addiezg Opublikowano 27 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2021 58 minut temu, x1d napisał: Wysłodzić i zamiast wody w drugim użyć brzeczki z pierwszego. To wiem. Pytałem o to czy wyrzucać młóto, czy dodać zacier do niego i wyslodzic wszystko. Finalnie wyrzuciłem, chyba i tak by mi nie weszło do fermentora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaerk Opublikowano 29 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2021 Cześć. Kilka godzin do katastrofy? Czytam forum od dwóch tygodni. Pierwsza warka. Kupiłem taki zestaw startowy z brewkitem https://allegro.pl/oferta/domowy-browar-zestaw-do-warzenia-piwa-piwo-domowe-10743076193 Wczoraj (godzina 22) wrzuciłem zamknięte opakowanie brewkita do gorącej wody (ok 60stopni) w celu podgrzania tegoż, aby łatwiej można go było wylać z tego worka. Wyciągnąłem ze zlewu po 5 minutach, odkręciłem korek i zacząłem przelewać tenże brewkit do gotującej się wody w garnku. I w tym momencie chwyciłem się za głowę - pod spodem brewkita była przyklejona saszetka z suchymi drożdżami. Przez nieuwagę zapomniałem o niej. Brewkita zagotowałem, odstawiłem na noc do ostudzenia. Aktualnie zupę z brewkitem i słodem mam zagotowaną, odstawioną na bok. Saszetkę na razie nie rozpakowałem. Pytanie: 1. Czy zniszczyłem suche drożdże w saszetce? Nie mam zapasowych. Nie mam szybkiego dostępu do sklepu w okolicy (południe Polski - okolice Kęt i Oświęcimia) Próbować dehydratyzacji i zadania tych drożdży? Pozdr. Jarek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 29 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2021 Imo uwodnić wtedy gdy brzeczka będzie miała właściwą temperaturę do zadania drożdży. Równolegle szukać w okolicy piwowara na wszelki wypadek mogącego poratować (https://www.piwo.org/membermap/) jaerk 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaerk Opublikowano 29 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2021 Dzięki. Chyba 50 razy czytałem na forum co trzeba zrobić przy zabawie w warzenie i czego unikać. I pierwsze podjęcie jakiejkolwiek czynności z najprostszą rzeczą do zrobienia i od razu duży błąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 29 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2021 Uwodnij i zadaj te drożdże, zamów na wszelki wypadek następne, jak przez 2 dni nie ruszą zagotuj ponownie, ostudź i daj te nowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emsc Opublikowano 29 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2021 Jak coś to mogę poratować paczką us05 lub gęstwą fm10 tylko byś musiał do Bielska podjechać. jaerk 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaerk Opublikowano 29 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2021 8 godzin temu, emsc napisał: Jak coś to mogę poratować paczką us05 lub gęstwą fm10 tylko byś musiał do Bielska podjechać. Dzięki. Trzymam za słowo. Uwodniłem drożdże w 16 stopniach na 20 minut. Wlałem do brzeczki, która miała 15 stopni i poszło to do garażu (o 18tej), gdzie mam 16 stopni. Zobaczymy czy zacznie to bulkać do jutra (będę w BB wieczorem na Diunie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fafd7 Opublikowano 31 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2021 Witam, piwko bloody Orange ipa, 8 dzień fermentacji burzliwej. Chcę właśnie zlewać na cicha z pulpa i chmielem ale piwo ciągle bulgocze co 2-3 minuty. Czy to oznacza że fermentacja burzliwa jeszcze się nie skończyła? Temperatura stała 19-20 stopni (otoczenia). Czy mogę spokojnie zlewać na cicha i wtedy sobie reszta dofermentuje? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izbor Mściwy Opublikowano 31 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2021 Pomocy!!! Nastawiłem imperial coffee stouta blg początkowe 25 fermentowalo prawie miesiąc była dodana laktoza i kawa zalana burbonem prawie 0,5l na 25l Dzisiaj przymierzałem się do zlewania i na refraktometrze wskazanie to 17blg czy dodatki mogą tak przekłamywać odczyt? Wyprowadzam się z mieszkania i chciałem już zabutelkowac.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 31 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2021 36 minut temu, Izbor Mściwy napisał: refraktometrze wskazanie to 17blg Refraktometr pokazuje w BRIX. To wartość po przeliczeniu, czy bezpośrednio odczytana? Zmierz najpierw spławikiem. Przefermentowanego piwa, a szczególnie mocnego i z dodatkami nie powinno się mierzyć refraktometrem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izbor Mściwy Opublikowano 31 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2021 Bezpośrednio odczytana, spławika nie mam. Nie wiem czy mogę butelkować czy czekać... Wyprowadzam się z mieszkania i nie chciałbym go wieźć w fermentatorze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 31 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2021 Nie panikuj Wysłane z mojego RMX3081 przy użyciu Tapatalka zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 31 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2021 17 minut temu, Izbor Mściwy napisał: Nie wiem czy mogę butelkować czy czekać... Ile dałeś laktozy? Jak nie masz wyboru, to butelkuj. Najwyżej daj mniej surowca do refermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fafd7 Opublikowano 31 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2021 W sumie nie doczekałem się odpowiedzi na moje pytanie ale mimo wszystko przelałem na cicha fermentacje i zmierzyłem też cukier refraktometrem i wyszło mi 6 stopni ale widzę po ostatnich postach że odczytywanie sfermentowanego piwa refraktometrem jest bez sensu tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 31 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2021 Napisz co to za piwo, jakie drożdże, zasyp itpWysłane z mojego RMX3081 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 31 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2021 2 minuty temu, fafd7 napisał: sfermentowanego piwa refraktometrem jest bez sensu tak? Nie jest bez sensu, wymaga dodatkowego przeliczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fafd7 Opublikowano 31 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2021 (edytowane) Ok rozumiem, wydaje mi się że już przeliczylem i teoretycznie wychodzi ok 2.5 BLG. Więc jeszcze tylko dopytam i kończę żeby nie zasmiecac tematu. Skoro spadło do 2.5 BLG to teoretycznie fermentacja jest zakończona więc dlaczego piwo ciągle dosyć mocno pracowało? Bulgotanie co 2-3 minuty. Edytowane 31 Października 2021 przez fafd7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 31 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2021 8 minut temu, fafd7 napisał: dlaczego piwo ciągle dosyć mocno pracowało? Jeśli podniosłeś temp pod koniec, to zwyczajnie zaczął się uwalniać dwutlenek węgla rozpuszczony w cieczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fafd7 Opublikowano 31 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2021 1 minutę temu, smola napisał: Jeśli podniosłeś temp pod koniec, to zwyczajnie zaczął się uwalniać dwutlenek węgla rozpuszczony w cieczy. Warunki fermentacji takie same przez cały okres fermentacji burzliwej. Stabilne 19-20°. Resztę doszukam na innych działach żeby nie zasmiecac ? dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 31 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2021 14 minut temu, fafd7 napisał: teoretycznie wychodzi ok 2.5 BLG Raczej niemożliwe, żeby z 25 blg z laktozą zeszło do 2,5. Najpierw napisałeś, że zmierzyłeś 17, a teraz, że 6 brix. To ile w końcu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 31 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2021 (edytowane) 2 minuty temu, Gawron napisał: 25 blg z laktozą zeszło do 2,5. nie te piwo 2 godziny temu, fafd7 napisał: Witam, piwko bloody Orange ipa, 8 dzień fermentacji burzliwej. Chcę właśnie zlewać na cicha z pulpa i chmielem ale piwo ciągle bulgocze co 2-3 minuty. Czy to oznacza że fermentacja burzliwa jeszcze się nie skończyła? Temperatura stała 19-20 stopni (otoczenia). Czy mogę spokojnie zlewać na cicha i wtedy sobie reszta dofermentuje? Pozdrawiam Edytowane 31 Października 2021 przez smola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 31 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2021 1 minutę temu, smola napisał: nie te piwo ??? Nie było tematu. Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izbor Mściwy Opublikowano 31 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2021 Wielkie dzięki za szybkie odpowiedzi. Niech się dzieje wola nieba fermentator zabezpieczyłem najlepiej jak mogłem i pojedzie ze mną na nowe mieszkanie dla bezpieczeństwa dam mu jeszcze dwa tygodnie. Tylko mam nadzieję że podczas podróży zbyt bardzo go nie napowietrze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kriss Opublikowano 16 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2022 Witam wszystkich. Mam następujący problem. Mianowicie wczoraj chciałem sobie uwarzyć pierwszą warkę tzw "rozgrzewkową" po dłuższej przerwie. Pacjent to English Pale Ale 11Blg. Moim problemem jest to, że chcąc uwodnić drożdże S-04 pomerdały mi się temp. i zamiast poniżej 30 stopni wrzuciłem je do wody o temp. 39,5. Co prawda zrobiła się pianka jak zwykle ale jakoś więcej tego jednak pływało po dnie szklanki. Dodatkowo drożdże były przeterminowane o 3miechy (trzymane w lodówce). Dziś rano zero oznak fermentacji (gdzie zwykle już większość piw była w pełni pracy) i tylko lekkie kółko z drożdżowej pianki na środku. Mam jeszcze saszetkę S-05 w terminie i teraz pytanie czy można to jeszcze uratować dodając je teraz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi