Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

Pomemłałem i porozciągałem wężyk i zrobił się wyraźnie grubszy. Teraz coś minimalnie ruszyło. Leci w tempie 100ml/min, czyli za 4h może będę miał 24 litry :D A miało być dzisiaj szybkie warzenie, bo dużo rzeczy do zrobienia ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A gdyby tak przełożyć do kadzi filtracyjnej tylko połowę zacieru, filtrować i wysłodzić co jest, opróżnić kadź i zabrać się za filtrację reszty? Odpadł by przynajmniej problem nacisku na wężyk.

Nie mam pojęcia na ile to w ogóle sensowne i czy by pomogło. Dopiero w planach na majówkę mam Weizenbocka, przy zakładanym zasypie w okolicach 7kg i zaczynam trochę się bać czy też nie zakończy się to katastrofą...

Edytowane przez KosciaK
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Powoli kończą mi sie nerwy

Jak mi się skończyły nerwy to delikatnie pomieszałem wierzchnią warstwę młóta, ale tak dość głęboko i filtracja ruszyła i nie było mętne :)

Na "zaciskający" się oplot to mam taki pomysł żeby wkręcić do środka oplotu coś na kształt rozciągniętej sprężyny z drutu miedzianego (1,5 mm2). Powinno pomóc w układaniu oplotu i przeciw ściskaniu go.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ostatniecznie sprawa skończyła się tak, że kilka litrów mi ciurkiem zleciało, rozcieńczyłem wodą do 17blg i wyszło tego 12 litrów. Lepsze tyle niż nic. Szkoda tylko, że siedzę przy tym już 8,5h i mam dość a tu jeszcze sporo roboty ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

możesz dać tyle samo, zależy jaki mocny aromat lubisz

chyba ze chmielisz Saazem też na goryczkę? bo nie piszesz jak dużą masz warkę

moim zdaniem Saaz zdecydowanie lepszy od lubelskiego

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chcę się trzymać stylu, czyli delikatne piwko, dlatego się waham, czy te 60g Saaz będzie dobrze. Na stronie sklepu, gdzie kupiłem chmiel podają Saaz jako 4.8% alfa kwasów, a Lubelski jako 3.0 - 5.0 % a-a.. Dlatego nie wiem co zrobić ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

porównaj swoje surowce do GCH 2011 wg gramoprocentów humulonów:

 

http://www.piwo.org/...gph-propozycja/

 

 

http://www.wiki.piwo...skie,_Jan_Szała

 

jak się wzorować to na najlepszym piwie ;)

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ok, wrzucę 60g saaz, myślę, że otrzymam piwo o podobnej goryczy co przy 60g lubelskiego ;)

Robię tak, ponieważ w podanej wyżej recepturze są użyte 2 rodzaje chmielu, ja niestety nie posiadam nic na gorycz, użyję do tego Saaz. Zastanawiałem się tylko, czy jeżeli ma inną zawartość alfakwasów to nie spieprzę tego piwa 60gramami. Warkę robię na 26litrów docelowych.

Edytowane przez maciek1221
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jeśli dajesz tylko Saaz to potrzebujesz na goryczkę 56g chmielu (godzina gotowania), na aromat 13g (15 minut)

 

wtedy uzyskasz podobny efekt co w Grand Championie 2011

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.