watson Opublikowano 2 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 Witam, potrzebuję pilnej pomocy. Przelałem właśnie piwo po studzeniu z gara do fermentora. Wyszło 17,5 litra brzeczki o blg 15,5-16. Coś jeszcze zostało w garze w osadach i chmielinach. Drożdży jeszcze nie dodałem, czekam aż się uwodnią. Piwo to ma być American Pale Ale. Skład na szybko Pale ale 4,6kg, karmelowy jasny 0,35 kg. Zastanawiam się czy nie dolać wody mineralnej. Mam jedną nieotwieraną butelkę i część otwartej dzisiaj z jakieś 3 godzin temu. Proszę o pomoc, bo myślę że wyszło mi za wysokie blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 2 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 a jaki chcesz mieć ekstrakt? jak 12 to z 5L możesz wlać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
watson Opublikowano 2 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 (edytowane) chciałbym trafić w 13,5-14 a czy dodanie wody będzie miało jakiś wpływ na jakość piwa? Edytowane 2 Marca 2014 przez watson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 2 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 a czy dodanie wody będzie miało jakiś wpływ na jakość piwa? nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 2 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 (edytowane) Na 13,5 dolej z 2,5 litra. 15,5 x 17,5 = 271,25 271,5/13,5 = 20,09 litrów. Edytowane 2 Marca 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
watson Opublikowano 2 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 Dziękuję Wam za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 3 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 Jestem w trakcie robienia pierwszego starteru. Na początku widać było wir powietrza w kolbie, teraz powierzchnia jest płaska. Kiedy przesuwam dno po mieszadle, to słyszę jak rdzeń obija o ścianki. Piany brak. Jak mogę przywrócić wir powietrza? Czy jest on konieczny do napowietrzania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 3 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 Wyłącz na chwilę mieszadło. MichalW 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 3 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 Reset pomógł, dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 4 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2014 Nie wiem czy już panikować, dlatego pytam tutaj..... Otóż w ubiegłą sobotę uwarzyłem Pilsa niemieckiego (na uwodnionych W34/70) oraz Czeskiego pilznera na Wyeast'ach Urquell lager (1,5l starter). I teraz tak - fermentacja odbywa się w chłodni. Termometr położony na fermentorze wskazuje 8-9 st., a czujka (przyklejona do ferm. i oklejona folią bombelkową) wskazuje ok. 6-6,5°C. Na niemieckim jest "normalna" piana i od czasu do czasu "bulka", ale niestety na pilznerze piany nie ma (w sumie to są tylko śladowe jej ilości) i nie widać pracy w rurce. I teraz pytanie... czy jest możliwe, że drożdże już uporały się z fermentacją, a może temp. jest za niska i po prostu Urquelle nieco się uśpiły? ps. Nie miałem możliwości wizualnego kontrolowania fermentacji, ale z przekazywanych relacji wynika, że na pewno na początku "bulkały" obydwa. Tylko nie wiem jak z tą pianą przy starcie na Pilznerze ps.2 Nie mierzyłem blg, bo dziś niestety czas naglił i najprędzej mogę tego dokonać dopiero po niedzieli No i lipa... sprawdziłem dziś odczyt i wychodzi na to, że drożdże w pilznerze w ogóle nie ruszyły - ekstrakt nie zszedł nawet o 1 SG Co radzicie - zasypać suchymi (pod ręką mam tylko S-23), czy lepiej przenieść w do ciepła (mam możliwość na ok. 12-15°C)? No chyba, że kanał?! W sumie nie wyczułem żadnych niepokojących aromatów z wiadra - wizualnie też nie widać oznak infekcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 4 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2014 Wylać zawsze zdąźysz. Jak mówisz dobre po 4dniach, to co szkoda paczki wsypać czy 29l wylać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 4 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2014 Gdyby to było po 4 dniach to ok, ale dziś mija juz 10-ty - dlatego mam obawy Aaaaa... właśnie patrzę w moje zapiski... i jest jedna niepokojąca rzecz: otóż po korekcie kwasowości brzeczki (kwasem mlekowym) ph spadło aż do 4 - czy może to mieć wpływ na zdolność fermentowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 4 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2014 Przy fermentacji miodów pitnych, za graniczną wartość, poniżej której drożdże przestają pracować, przyjmuj się ph 3,2. Nie wiem jak z piwem, ale ph 4 wydaje mi się być dobrym poziomem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 4 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2014 ekstrakt nie zszedł nawet o 1 SG Czepię się trochę 1SG=0blg także nie wiem co chciałeś przez to powiedzieć? Jeżeli używasz już jakiś jednostek to proszę posługuj się nimi z głową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 4 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2014 Na początek przenieś w trochę cieplejsze miejsce, może drożdże ruszą. Wylać zawsze zdążysz. pH 4 to ciut nisko... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 4 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2014 ekstrakt nie zszedł nawet o 1 SG Czepię się trochę 1SG=0blg także nie wiem co chciałeś przez to powiedzieć? Jeżeli używasz już jakiś jednostek to proszę posługuj się nimi z głową. Dla mnie jednostka SG jest dokładniejsza niż stopnie blg - dlatego jej używam (i mam pełną świadomość jak jej używać). No i oczywiście chodziło mi o wartość względną w odniesieniu do OG. Czyli mając te 1054 spodziewałem się spadku co najmniej do 1053 (czyli: minus 1 jednostkę - a gwoli ścisłości: 1 SG = 0,25°Blg ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 4 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2014 No i super, teraz już rozumiem a tak w gwoli ścisłości, to czy 1054 nie powinno być zapisane jako 1,054? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 5 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 zależy czy w g/cm3 czy w g/dm3. Pracując w laboratorium nauczyłem się dokładnego określania jednostki bo już nie raz mieliśmy przez to problemy jak ktoś popieniczył kg/cm2 z kN/cm2 lub w ogóle mieszanie MPa z kN/m2 to już w ogóle kosmos wychodzi z dalszych obliczeń. A co do SG to jestem zdania, że powinno się podawać w g/cm3 lub w kg/dm3 (czyli de facto to samo) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 5 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 (edytowane) przepraszam, nad garem stoję i okazuje się, że nie mam lubelskiego żeby nachmielić grodziskie. z tego co mam i choć trochę wchodzi w grę to marynka, challenger, Hallertauer mittelfruh i Tradition. Proszę zaproponować jakieś chmielenie w oparciu o wyżej wymienione zasoby? Dotychczas chmieliłem single hop lubelskim. Mam też po bliższym przyjrzeniu się trochę szyszek sybilli, ale może być zleżałe Edytowane 5 Marca 2014 przez zbynieks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 5 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 (edytowane) Możesz dać Marynkę na goryczkę i aromat. Jaki planujesz ekstrakt i jaką masz objętość? Edytowane 5 Marca 2014 przez St. Anger Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 5 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 Gotować będę 70 minut, odebrałem ok. 27 litrów, bailing docelowy 8, pewnie taki będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 5 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 Daj niemiecki: Hallertauer mittelfruh lubTradition Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 5 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 ja bym dawał sam Tradition Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 5 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 Także najbardziej podchodzi mi Hallertauer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 5 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 Nie chmiel na aromat, szkoda przykryć i tak delikatną wędzoność Grodziskiego. Na goryczkę tak jak pisze wyżej Jacek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi