Mroczny Nelu Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Bry. Szybkie pytanie - daję macerowaną w brandy kawę i wanilię na cichą. Zlać piwo do nowego wiadra? Drożdże nie przechodzą kawie w oddaniu aromatu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markos227 Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2017 zalezy czy chcesz ponownie uzyc tych drozdzy , jezeli nie to ja bym dal, bez przelewania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mroczny Nelu Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Nie, nie używam dalej drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WithoutStress Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Bry. Szybkie pytanie - daję macerowaną w brandy kawę i wanilię na cichą. Zlać piwo do nowego wiadra? Drożdże nie przechodzą kawie w oddaniu aromatu? A jak przelejesz do drugiego wiadra to kompletnie bez drożdży? Kawa i tak pewnie już oddała aromat do tego brandy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregory Jot Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Witam. Jestem w trakcie godzinnego gotowania brzeczki na Tea Pale Ale. Walnąłem się z czasem i zamiast na ostatnie 15 min gotowania sypnąłem mech irlandzki na pół godziny gotowania. Czy dłuższe gotowanie z mchem wpłynie negatywnie na finalne piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2017 (edytowane) Małej porady potrzebuję. Przez przypadek porcyjka 100 g chmielu która miała trafić na zimno do fermentującej od 25 dni DIPY trafiła do dziewięciodniowej APA. Piwo generalnie odfermentowane. Zeszło do 2° Blg, czyli do poziomu jaki uzyskałem w FFT. Plan był na minimum 14 dni bez zaglądania do fermentora, 4 dni chmielenia na zimno, cold crash, ale... Wypadki chodzą po ludziach. Co dalej z tym fantem mam zrobić? Edit: Sorry. Chyba nie na ostry dyżur temat. Edytowane 27 Kwietnia 2017 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Małej porady potrzebuję. Przez przypadek porcyjka 100 g chmielu która miała trafić na zimno do fermentującej od 25 dni DIPY trafiła do dziewięciodniowej APA. Piwo generalnie odfermentowane. Zeszło do 2° Blg, czyli do poziomu jaki uzyskałem w FFT. Plan był na minimum 14 dni bez zaglądania do fermentora, 4 dni chmielenia na zimno, cold crash, ale... Wypadki chodzą po ludziach. Co dalej z tym fantem mam zrobić? Edit: Sorry. Chyba nie na ostry dyżur temat. Ło panie,lej w kanał A serio,piwo odfermentowało,potrzymaj zakładany czas z chmielem,cold crash i butelkuj.Drożdże mają czas na "posprzątanie".Czego się obawiasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Ło panie. Wyjdzie mi schemat 7+7 HEHE. Klasyka. Czego się obawiasz? Mam dylemat pomiędzy nieposprzątaniem, a łodygą. Ps. Muszę twoją APA otworzyć w końcu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2017 I tak juz nie masz innego wyjscia. 4-5 dni i w butle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Ło panie. Wyjdzie mi schemat 7+7 HEHE. Klasyka. Czego się obawiasz? Mam dylemat pomiędzy nieposprzątaniem, a łodygą. Ps. Muszę twoją APA otworzyć w końcu. Będziesz miał okazję praktycznie doświadczyć,jak to z tą "łodygą" jest w rzeczywistości . Nic ciekawego nie wymyślisz,jak to mawiają "po ptokach". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Jagody jałowca suszone wrzucamy całe czy je pokruszyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Jagody jałowca suszone wrzucamy całe czy je pokruszyć? Zakładam, że wrzucasz na gotowanie. W takim wypadku najlepiej rozetrzeć w moździerzu, lub jak nie masz to zawiń w papier/folię, włóż w ścierkę i wałkiem je potraktuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Wyszło 20l 17brix Chciałbym to zmniejszyć do 15brix Ile wody dolać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Wyszło 20l 17brix Chciałbym to zmniejszyć do 15brix Ile wody dolać? 2.7 litra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 BTW: Litry°Blg = const Pun kOmora 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Dzięki. Mnie wyszło 2.66666 Muszę napisać do gościa aby go dodał do apki na telefonie. Wzór jest taki? Ilość brzeczki po gotowaniu razy ilość brix brzeczki = ilość brix jaką chcemy otrzymać razy X litrów Te X litrów odejmujemy od ilości brzeczki po gotowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Dzięki. Mnie wyszło 2.66666 Muszę napisać do gościa aby go dodał do apki na telefonie. Wzór jest taki? Ilość brzeczki po gotowaniu razy ilość brix brzeczki = ilość brix jaką chcemy otrzymać razy X litrów Te X litrów odejmujemy od ilości brzeczki po gotowaniu. Dokładnie. Choć ja bym odjął ilość brzeczki początkowej od X wtedy nie wyjdzie ujemnie albo wziął wartość bezwzględną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Szwajka Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Mam dziwny problem. Zrobiłem starter 1,3l, 8blg w 2l kolbie. Od godziny męczę się, żeby go ustawić na mieszadle, cały czas mieszadło ucieka mi na bok. Nie pamiętam jaki mam radzeń, ale już robiłem jeden starter(1,2l) w tej kolbie i pamiętam, że ustawiłem go na mieszadle po kilku próbach. Macie pomysły co jest przyczyną? Już powoli tracę nerwy, za 1,5h muszę wyjść z domu, chyba zostawię te drożdże bez mieszania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Mam dziwny problem. Zrobiłem starter 1,3l, 8blg w 2l kolbie. Od godziny męczę się, żeby go ustawić na mieszadle, cały czas mieszadło ucieka mi na bok. Nie pamiętam jaki mam radzeń, ale już robiłem jeden starter(1,2l) w tej kolbie i pamiętam, że ustawiłem go na mieszadle po kilku próbach. Macie pomysły co jest przyczyną? Już powoli tracę nerwy, za 1,5h muszę wyjść z domu, chyba zostawię te drożdże bez mieszania. Spróbuj zmniejszyć obroty. Mi to pomaga na uciekający rdzeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Szwajka Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Mam dziwny problem. Zrobiłem starter 1,3l, 8blg w 2l kolbie. Od godziny męczę się, żeby go ustawić na mieszadle, cały czas mieszadło ucieka mi na bok. Nie pamiętam jaki mam radzeń, ale już robiłem jeden starter(1,2l) w tej kolbie i pamiętam, że ustawiłem go na mieszadle po kilku próbach. Macie pomysły co jest przyczyną? Już powoli tracę nerwy, za 1,5h muszę wyjść z domu, chyba zostawię te drożdże bez mieszania. Spróbuj zmniejszyć obroty. Mi to pomaga na uciekający rdzeń. Już próbowałem, nic nie daje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Spróbuj obrócić kolbę lub przesunąć ją na bok. Dno nie jest idealnie płaskie i musisz ustawić w odpowiednim miejscu (niekoniecznie na środku), i w odpowiedniej pozycji. Ja po pierwszym ustawieniu zaznaczyłem markerem dwa znaki i zawsze ustawiam tak samo. Ani razu od tej pory nie było problemów. guma44 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Spróbuj obrócić kolbę lub przesunąć ją na bok. Dno nie jest idealnie płaskie i musisz ustawić w odpowiednim miejscu (niekoniecznie na środku), i w odpowiedniej pozycji. Ja po pierwszym ustawieniu zaznaczyłem markerem dwa znaki i zawsze ustawiam tak samo. Ani razu od tej pory nie było problemów. Cóż dodać, jak obroty nie pomagają to też kręcę i ustawiam. Nie mniej jednak czasem i tak wyskoczy. Dobry patent z tymi markerami. Sam sobie tak zrobię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Szwajka Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 próbowałem już chyba wszystkiego. Poddaję się, zamieszałem mocno, za pół godziny powtórka, pewnie namnożą się i bez mieszania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Namnożą się ale nie taka jest idea mieszadła i trochę szkoda. Ja mam podobny problem, u mnie pomaga startowanie na wyższych obrotach tj. ~30% skali potencjometru ale i tak jest trochę zabawy z ustawianiem X razy. Jak widzę filmiki kiedy ludzie po prostu stawiają kolbę, wrzucają od góry rdzeń, pstryk i się kręci to mi się odechciewa starterów robić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Szwajka Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Wiem, że nie taka idea starterów, ale trudno. Jak mi się zwolni kolba, to potrenuję na czystej wodzie i wyznaczę miejsce kolby markerem, tak jak podpowiedział ASadam. Drożdże ruszyły, wszystko wygląda ok. To starter na witbiera, więc nawet jak będzie lekki under pitching nie powinien być problemem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi