Jejski Opublikowano 24 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 Litości! Proszę odpowiadać na pytania wymagające szybkiej odpowiedzi, a nie takie na które odpowiedź można wyszukać i ew. zadać pytanie w odpowiednim temacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 24 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 Jejski, z drugiej strony potrzebujemy wentylka dla początkujących. Potrzebujemy wątku o wszystkim. Tymbardziej w wątku "wątek dla potrzebujących ... pomocy" Z założenia jest to wątek zbiorczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 24 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 Litości! Proszę odpowiadać na pytania wymagające szybkiej odpowiedzi, a nie takie na które odpowiedź można wyszukać i ew. zadać pytanie w odpowiednim temacie. "Ostry dyżur - wątek dla potrzebujących pilnej pomocy" to nie prostytutka!!! mea culpa po napisaniu odpowiedzi zorientowałem się w jakim temacie piszę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 24 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 Jejski, z drugiej strony potrzebujemy wentylka dla początkujących. Potrzebujemy wątku o wszystkim. Tymbardziej w wątku "wątek dla potrzebujących ... pomocy" Z założenia jest to wątek zbiorczy. Wykropkowałeś najbardziej istotne słowo SZYBKIEJ pomocy. Jasne że masz rację, to wątek zbiorczy, ale sam tytuł wyjaśnia wszystko. Coder go założył z myślą o ludziach np. stojących nad garem z problemem że pomylił pierwszą porcję chmielu z drugą, co robić? Pytania w stylu "za tydzień będę butelkował....." nie nadają się do tego wątku i zawsze będę je odsyłał linkiem do odpowiedniego tematu. Moim zdaniem pomagać trzeba, ale z głową. Jeszce trochę, a całe forum dało by się upchnąć w tym temacie. Apel do wszystkich! Nie piszmy wszystkiego w każdym temacie ,ale to ramy tematu niech narzucają odpowiedź. anteks 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sn_phoenix Opublikowano 25 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 Witam CZy orientuje się ktos może czy słód karmelowy ciemny (strzegom) mozna dawać do mash out-u? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 25 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 Można Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 27 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 Ile EBC może mieć słód Zywiecki palony ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pieddro Opublikowano 27 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 Ile EBC może mieć słód Zywiecki palony ? 800EBC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 27 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 27 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 Cześć. Z tym 800 ebc to taka loteria. Kiedyś JKocurek powiedział ze tak by go ocenia i chyba się utarło. no chyba że są jakieś potwierdzone informacje ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pizmak666 Opublikowano 29 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2012 Uwarzyłem w sobotę coś ala 6 zbóż z CP zadałem Zymoferm Z038-2-38 Altbier, Spezialbiere i dopiero dziś po przyjściu z pracy zaskoczyła mnie piękna biała piana.Niestety nie robiłem startera a także przypomniałem sobie po fakcie że kurier woził drożdże w te potężne mrozy.I teraz pytanie jaki wpływ na piwo będzie miał tak długi start burzliwej?Czytałem coś o dużej ilości estrów a także o częstych kwasach z tego powodu.Co Wy na to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 29 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2012 Estry to pikuś, obawiam się, że fermentacja będzie się ślimaczyć, piwo nie dofermentuje do końca i będzie miało wady techniczne (aldehyd, diacetyl), a smak nieczysty i obmierzły. Ale może też wszystko się dobrze skończyć, teraz i tak nie pozostaje nic tylko czekać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 1 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2012 (edytowane) Proszę o interpretację. Dzisiaj otwarłem wiaderko z pilsem po 2 tyg. cichej. Na zdjęciu poniżej to co zobaczyłem. Nie wygląda to najlepiej. Czy ktoś już się zetknął z podobnym obrazkiem. Na powierzchni pojawiły się kółka wielkości 1 max 2 groszówek. Jest to skupisko drobnych pęcherzyków, taka pianka. W środku jest bardziej zagęszczona po zew. stronie pęcherzyki są rzadsze. Nie próbowałem jeszcze jak piwko smakuje. Zapachu jakiejś zgnilizny nie poczułem. Dziś już nic z tym nie zrobie bo idę do pracy, dopiero jutro. Co radzicie? zbierać tę piankę z powierzchni czy zostawić, dolać syropu i do butelek? Edytowane 1 Marca 2012 przez mcpol1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 1 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2012 Na oko wszystko jest ok. Zawsze trzeba zacząć sprawę od spróbowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 1 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2012 Wygląda jakby jeszcze na cichej ruszyło. Spróbujesz, to więcej dowiesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 1 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2012 Spokojnie do butelek wg mnie. Takie drobne skupiska piany mogą występować, choćby ze względu na możliwość odgazowywania się piwa jeśli temperatura otoczenia zaczęła wzrastać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 1 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2012 (edytowane) Coś tam pewnie na cichej dofermentowało i stąd ta pianka....spróbuj, jak cacy to do flaszek Edytowane 1 Marca 2012 przez kajtek99 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 1 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2012 Jutro zrobię test smakowy i zabutelkuję. Niepokoi mnie tylko że po 2 tyg niezbyt klarowne jest. Ale to też ocenię dopiero jutro jak wyciągnę fermentator z ciemnej piwniczki na rozlew... Widzę że pojawił się dziś podobny wątek do mojego. Fotki są niewyraźne ale wygląda to podobnie tyle że u mnie mniej tej pianki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 1 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2012 Ekstrakt słodowy w proszku (1kg) vs 1,7kg w płynie, cenowo wychodzi bardzo podobnie, a jak będzie sprawa się miała z zawartością cukru w roztworze... np 10l wody ? co jest bardziej 'wydajne', 'smaczniejsze'.... etc... Planuje dodać do portera celem podbicia ballingu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 2 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2012 (edytowane) Proszę o interpretację. Dzisiaj otwarłem wiaderko z pilsem po 2 tyg. cichej. Na zdjęciu poniżej to co zobaczyłem. Nie wygląda to najlepiej. Czy ktoś już się zetknął z podobnym obrazkiem. Na powierzchni pojawiły się kółka wielkości 1 max 2 groszówek. Jest to skupisko drobnych pęcherzyków, taka pianka. W środku jest bardziej zagęszczona po zew. stronie pęcherzyki są rzadsze. Nie próbowałem jeszcze jak piwko smakuje. Zapachu jakiejś zgnilizny nie poczułem. Dziś już nic z tym nie zrobie bo idę do pracy, dopiero jutro. Co radzicie? zbierać tę piankę z powierzchni czy zostawić, dolać syropu i do butelek? Proszę o interpretację. Dzisiaj otwarłem wiaderko z pilsem po 2 tyg. cichej. Na zdjęciu poniżej to co zobaczyłem. Nie wygląda to najlepiej. Czy ktoś już się zetknął z podobnym obrazkiem. Na powierzchni pojawiły się kółka wielkości 1 max 2 groszówek. Jest to skupisko drobnych pęcherzyków, taka pianka. W środku jest bardziej zagęszczona po zew. stronie pęcherzyki są rzadsze. Nie próbowałem jeszcze jak piwko smakuje. Zapachu jakiejś zgnilizny nie poczułem. Dziś już nic z tym nie zrobie bo idę do pracy, dopiero jutro. Co radzicie? zbierać tę piankę z powierzchni czy zostawić, dolać syropu i do butelek? No to w sumie mój pils już w butelkach. Nie było tak źle. Smak czysty, taki delikatny PILS bez żadnych kwaśnych posmaków i zbytecznych smrodków. Tyle że dość mocno goryczkowaty. W tle tyle co rozróżniłem to jakby delikatny posmak chlebka,reszta dość czysta nie wyróżniłem w tym zielonym piwku innych posmaków. Mam nadzieję że obyło się bez infekcji. Dziękuję wszystkim za wsparcie i rady. Edytowane 2 Marca 2012 przez elroy Dbaj o czytelność własnych postów. Dwukrotnie sam siebie cytujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 3 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 czy glutowatość brzeczki żytniej zafałszowuje pomiar blg ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 3 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 Z tego co wiem, na Blg wpływają tylko składniki rozpuszczalne w wodzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 3 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 a biorąc pod uwagę pomiar w próbówce i różnego rodzaju zanieczyszczenia brzeczki, męty i inne w niej nierozpuszczone substancje które powodują , że staje się zawiesiną w próbówce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 3 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 to ustrojstwo chyba mierzy gęstość,a to jest gęste,pytam,bo miało mi wyjść 10 blg,a wyszlo 11,5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 5 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 (edytowane) Piwo Stout po przelaniu na cichą 5 blg,z racji braku czasu stało na cichej miesiąc czasu,dzisiaj zamierzam butelkować.Otwieram wieko a tu brązową pianę z bańkami na powierzchni, spadło do 2 blg.Pytanie czy wszystko jest ok dodam że piwo smakuje dobrze . Edytowane 5 Marca 2012 przez maxhot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi