Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

Litości! Proszę odpowiadać na pytania wymagające szybkiej odpowiedzi, a nie takie na które odpowiedź można wyszukać i ew. zadać pytanie w odpowiednim temacie.

"Ostry dyżur - wątek dla potrzebujących pilnej pomocy" to nie prostytutka!!!

mea culpa po napisaniu odpowiedzi zorientowałem się w jakim temacie piszę :(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jejski, z drugiej strony potrzebujemy wentylka dla początkujących. Potrzebujemy wątku o wszystkim. Tymbardziej w wątku "wątek dla potrzebujących ... pomocy" Z założenia jest to wątek zbiorczy.
Wykropkowałeś najbardziej istotne słowo SZYBKIEJ pomocy. Jasne że masz rację, to wątek zbiorczy, ale sam tytuł wyjaśnia wszystko. Coder go założył z myślą o ludziach np. stojących nad garem z problemem że pomylił pierwszą porcję chmielu z drugą, co robić? Pytania w stylu "za tydzień będę butelkował....." nie nadają się do tego wątku i zawsze będę je odsyłał linkiem do odpowiedniego tematu. Moim zdaniem pomagać trzeba, ale z głową. Jeszce trochę, a całe forum dało by się upchnąć w tym temacie. Apel do wszystkich! Nie piszmy wszystkiego w każdym temacie ,ale to ramy tematu niech narzucają odpowiedź.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Uwarzyłem w sobotę coś ala 6 zbóż z CP zadałem Zymoferm Z038-2-38 Altbier, Spezialbiere i dopiero dziś po przyjściu z pracy zaskoczyła mnie piękna biała piana.Niestety nie robiłem startera a także przypomniałem sobie po fakcie że kurier woził drożdże w te potężne mrozy.I teraz pytanie jaki wpływ na piwo będzie miał tak długi start burzliwej?Czytałem coś o dużej ilości estrów a także o częstych kwasach z tego powodu.Co Wy na to?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Estry to pikuś, obawiam się, że fermentacja będzie się ślimaczyć, piwo nie dofermentuje do końca i będzie miało wady techniczne (aldehyd, diacetyl), a smak nieczysty i obmierzły.

 

Ale może też wszystko się dobrze skończyć, teraz i tak nie pozostaje nic tylko czekać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Proszę o interpretację. Dzisiaj otwarłem wiaderko z pilsem po 2 tyg. cichej. Na zdjęciu poniżej to co zobaczyłem. Nie wygląda to najlepiej. Czy ktoś już się zetknął z podobnym obrazkiem. Na powierzchni pojawiły się kółka wielkości 1 max 2 groszówek. Jest to skupisko drobnych pęcherzyków, taka pianka. W środku jest bardziej zagęszczona po zew. stronie pęcherzyki są rzadsze. Nie próbowałem jeszcze jak piwko smakuje. Zapachu jakiejś zgnilizny nie poczułem. Dziś już nic z tym nie zrobie bo idę do pracy, dopiero jutro. Co radzicie? zbierać tę piankę z powierzchni czy zostawić, dolać syropu i do butelek?

post-3292-0-93699700-1330596026_thumb.jpg

post-3292-0-09589000-1330596820_thumb.jpg

Edytowane przez mcpol1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Spokojnie do butelek wg mnie. Takie drobne skupiska piany mogą występować, choćby ze względu na możliwość odgazowywania się piwa jeśli temperatura otoczenia zaczęła wzrastać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jutro zrobię test smakowy i zabutelkuję. Niepokoi mnie tylko że po 2 tyg niezbyt klarowne jest. Ale to też ocenię dopiero jutro jak wyciągnę fermentator z ciemnej piwniczki na rozlew... Widzę że pojawił się dziś podobny wątek do mojego. Fotki są niewyraźne ale wygląda to podobnie tyle że u mnie mniej tej pianki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ekstrakt słodowy w proszku (1kg) vs 1,7kg w płynie, cenowo wychodzi bardzo podobnie,

a jak będzie sprawa się miała z zawartością cukru w roztworze... np 10l wody ? co jest bardziej 'wydajne', 'smaczniejsze'.... etc...

Planuje dodać do portera celem podbicia ballingu

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Proszę o interpretację. Dzisiaj otwarłem wiaderko z pilsem po 2 tyg. cichej. Na zdjęciu poniżej to co zobaczyłem. Nie wygląda to najlepiej. Czy ktoś już się zetknął z podobnym obrazkiem. Na powierzchni pojawiły się kółka wielkości 1 max 2 groszówek. Jest to skupisko drobnych pęcherzyków, taka pianka. W środku jest bardziej zagęszczona po zew. stronie pęcherzyki są rzadsze. Nie próbowałem jeszcze jak piwko smakuje. Zapachu jakiejś zgnilizny nie poczułem. Dziś już nic z tym nie zrobie bo idę do pracy, dopiero jutro. Co radzicie? zbierać tę piankę z powierzchni czy zostawić, dolać syropu i do butelek?

Proszę o interpretację. Dzisiaj otwarłem wiaderko z pilsem po 2 tyg. cichej. Na zdjęciu poniżej to co zobaczyłem. Nie wygląda to najlepiej. Czy ktoś już się zetknął z podobnym obrazkiem. Na powierzchni pojawiły się kółka wielkości 1 max 2 groszówek. Jest to skupisko drobnych pęcherzyków, taka pianka. W środku jest bardziej zagęszczona po zew. stronie pęcherzyki są rzadsze. Nie próbowałem jeszcze jak piwko smakuje. Zapachu jakiejś zgnilizny nie poczułem. Dziś już nic z tym nie zrobie bo idę do pracy, dopiero jutro. Co radzicie? zbierać tę piankę z powierzchni czy zostawić, dolać syropu i do butelek?

 

No to w sumie mój pils już w butelkach.

Nie było tak źle. Smak czysty, taki delikatny PILS bez żadnych kwaśnych posmaków i zbytecznych smrodków. Tyle że dość mocno goryczkowaty. W tle tyle co rozróżniłem to jakby delikatny posmak chlebka,reszta dość czysta nie wyróżniłem w tym zielonym piwku innych posmaków.

Mam nadzieję że obyło się bez infekcji.

Dziękuję wszystkim za wsparcie i rady.

Edytowane przez elroy
Dbaj o czytelność własnych postów. Dwukrotnie sam siebie cytujesz.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piwo Stout po przelaniu na cichą 5 blg,z racji braku czasu stało na cichej miesiąc czasu,dzisiaj zamierzam butelkować.Otwieram wieko a tu brązową pianę z bańkami na powierzchni, spadło do 2 blg.Pytanie czy wszystko jest ok dodam że piwo smakuje dobrze

.aaaaaaaaaaaaaa_4_min.jpg

Edytowane przez maxhot
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.