Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

20 minut temu, Grzegorz Żukowski napisał:

Fermentacja wraz z gorącym osadem może negatywnie wpłynąć na smak i jakość piany. Problemu z klarownością piwa czy zlewaniem na cichą cichą nie powinno być

Dzięki.

Człowiek uczy się na doświadczeniu :/

Pierwszy raz miałem taki przełom - białkowa też po raz pierwszy.

 

Szkoda, ale może jak zdekantuję przy cichej, to może da się to wypić.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na pewno da się wypić. Najgorsze jest filtrowanie chmielin.

Z tego powodu ja zawsze po schłodzeniu przelewam do fermentatora przez zdezynfekowane sitko. Z tym, że chmielę w worku albo jakieś rajstopie wygotowanej kilkukrotnie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5 minut temu, Grzegorz Żukowski napisał:

Na pewno da się wypić. Najgorsze jest filtrowanie chmielin.

Z tego powodu ja zawsze po schłodzeniu przelewam do fermentatora przez zdezynfekowane sitko. Z tym, że chmielę w worku albo jakieś rajstopie wygotowanej kilkukrotnie

 

No widzisz. Dziś dałem chmiel w rajstopie i stwierdziłem, że nie ma już co filtrować.

I jeszcze z premedytacją zamieszkałem białka cz dna:/

Pomyślałem, że to one dają tę mętność w pszenicznym.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Drożdże zadane wczoraj wieczorem. S05 oraz jakieś noname dołączone do brewkitu. Obawiam się że po terminie, nie znalazłem dat.
One mi juz podejrzanie wyglądały przy uwadnianiu dlatego dodałem od razu s05 bo już resztę przygotowałem.
Uwodnione były w okolicach 30 stopni. warka schłodzona (nie zmierzyłem przyznam się szczerze).
Mam nadzieję że może jeszcze ruszy fermnentacja ale dla świętego spokoju wolałbym dokupić jednak drożdże.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

15 minut temu, bialy77 napisał:

Drożdże zadane wczoraj wieczorem. S05 oraz jakieś noname dołączone do brewkitu. Obawiam się że po terminie, nie znalazłem dat.
One mi juz podejrzanie wyglądały przy uwadnianiu dlatego dodałem od razu s05 bo już resztę przygotowałem.
Uwodnione były w okolicach 30 stopni. warka schłodzona (nie zmierzyłem przyznam się szczerze).
Mam nadzieję że może jeszcze ruszy fermnentacja ale dla świętego spokoju wolałbym dokupić jednak drożdże.

 

Spokojnie, ruszą. Zacznij panikować najwcześniej jutro jeśli nie będzie oznak fermentacji.

16 minut temu, bialy77 napisał:

One mi juz podejrzanie wyglądały przy uwadnianiu

 

Czyli jak?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5 minut temu, x1d napisał:

 

Poza tym jest gógle... 

Tak. Był jeden sklep. Który zamienił się w sklep internetowy. Na stronie napisali że stacjonarny został zamknięty na stałe. Dziś dzwoniłem, nie ma żadnej możliwości odbioru w Olsztynie.
W wyniakch google, mimo różnych nazw to jest ten sam sklep pod tym samym adresem - Partyzantów 66.
Jest jeszcze jakieś stoisko w OBI ale tam mają tylko akcesoria winiarskie.

 

4 minuty temu, Jancewicz napisał:

 

Czyli jak? 

Jakbym rozpuścił farbę. Woda zrobiła się brunatna i tyle. Nie było oznak życia w sensie pianki która wcześniej mi się pojawiała.
Ale spoko. Zamowię dziś przez internet. I poczekam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, bialy77 napisał:

Pytanie do osób z Olsztyna.
Czy gdzieś na miejscu, stacjonarnie, można kupić drożdże piwowarskie? Nie wystartowała mi fermentacja :/

Ja jestem z pod Olsztyna, tam musisz dostać drożdże. Zadzwoń do tego byłego sklepu na Partyzantów i zapytaj czy w Oln jest inny. W Sklepie "Cwiartka" mają piwo z beczki to może Ci też udzielą jakiś informacji gdzie dostać albo sami mają na zapleczu :) Ostatnia opcja to dzwoń do Kormoranu ?

Edytowane przez advisorylyrics
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

9 godzin temu, bialy77 napisał:

One mi juz podejrzanie wyglądały przy uwadnianiu dlatego dodałem od razu s05 bo już resztę przygotowałem.

Tak na przyszłość, jeśli drożdże/gęstwa wzbudza jakieś obawy to lepiej je wywalić i zadać inne szkoda pracy i surowców. Tym bardziej kiedy z niepewności planujesz dodać inne. Tu kompletnie nie widzę sensu dodawania drożdży z brekitu kiedy razem z nimi dodajesz Us-05.

 

Druga sprawa, zdarzyła mi się sytuacja że uwarzyłem piwo a kiedy chciałem przelać już przefermentowane, z którego miałem pobrać drożdże,  okazało się że jest zainfekowane i to na ocet. Od tej pory najpierw sprawdzam czy mam dobre drożdże, a dopiero potem zaczynam warzyć. Na szczęście miałem awaryjne Us-05 i piwo było bezstylowym,  ale całkiem przyzwoitym. Polecam najpierw sprawdzić czy masz odpowiednie drożdże a dopiero potem odpalać palnik.

 

I trzecia sprawa, niezależnie czy używasz sucharów czy płynnych, paczka Us-05 czy innych uniwersalnych drożdży w lodówce zapobiegnie niejednej stresowej sytuacji. Termin długi, a jak coś pójdzie nie tak to się nie martwisz tylko zadajesz awaryjną saszetkę i po problemie. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

20 godzin temu, Fradio napisał:

Tak na przyszłość, jeśli drożdże/gęstwa wzbudza jakieś obawy to lepiej je wywalić i zadać inne szkoda pracy i surowców. Tym bardziej kiedy z niepewności planujesz dodać inne. Tu kompletnie nie widzę sensu dodawania drożdży z brekitu kiedy razem z nimi dodajesz Us-05.

Na przyszłość będę uważał. Zamówiłem wczoraj drożdże, powinny być jutro.
Aczkolwiek fermentacja wystartowała i teraz bulgocze elegancko. Chyba faktycznie za wcześnie zacząłem panikować. Dzięki wszystkim za porady ? :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

18 godzin temu, bialy77 napisał:

Na przyszłość będę uważał. Zamówiłem wczoraj drożdże, powinny być jutro.
Aczkolwiek fermentacja wystartowała i teraz bulgocze elegancko. Chyba faktycznie za wcześnie zacząłem panikować. Dzięki wszystkim za porady ? :)

Też tak mam. Początki zawsze trudne ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć! 

Jutro warzę pilsa czeskiego i będę butelkował bałtyka.

Dać gęstwę z portera do pilsa czy jednak lepiej dać suchary ( 1 paczkę Saflager W 34/70)?

 

Porter miał 24 blg, pils planuję 12.5 blg i 25 l brzeczki nastawnej.

 

Co radzicie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, nogmot napisał:

Cześć! 

Jutro warzę pilsa czeskiego i będę butelkował bałtyka.

Dać gęstwę z portera do pilsa czy jednak lepiej dać suchary ( 1 paczkę Saflager W 34/70)?

 

Porter miał 24 blg, pils planuję 12.5 blg i 25 l brzeczki nastawnej.

 

Co radzicie?

 

Jak nie masz innych możliwości to daj jedną paczkę i gęstwę... ☺️ 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Panowie mam maly problem.

A mianowicie warzy mi sie wlasnie pierwotnie zaplanowany Amerykanski Hefeweizen. Zasyp pilznenski, monachijski i pszeniczny. Chmielone mialo byc ameryka.

No i tu jest maly problem bo zrobilem dobre 30 min przerwy ferulikowej, nastepnie 62 stopnie 30 min, teraz leci 30 min 72 stopni.

Wyciagam gestwe na hefeweizena z lodowki no i.. niestety male zdziwienie - nie chcialem ryzykowac poszlo w kanal.

Jedyne co mi przychodzi do glowy do zrobienie z tego pseudo "Amercian Wheata". W lodowce mam wyesty american ale II ale juz za pozno na aktywacje. Mam jeszcze WL Irish Ale ktore mialy byc na Stouta, ale czytalem ze niezle sie tez w ejlach prezentuja. No coz innego wyboru nie mam wiec musze ich uzyc bez startera , zrobie kolo 17 litrow 12 plato powinno dac rade.

 

Tylko nie mam pojecia jak przerwa ferulikowa wplynie na ogolny caloksztalt piwa bez hefeweizenowskich drozdzy. Bedzie jakis negatywny wplyw?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.