Grzegorz Żukowski Opublikowano 23 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2019 Fermentacja wraz z gorącym osadem może negatywnie wpłynąć na smak i jakość piany. Problemu z klarownością piwa czy zlewaniem na cichą cichą nie powinno być nogmot 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 23 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2019 20 minut temu, Grzegorz Żukowski napisał: Fermentacja wraz z gorącym osadem może negatywnie wpłynąć na smak i jakość piany. Problemu z klarownością piwa czy zlewaniem na cichą cichą nie powinno być Dzięki. Człowiek uczy się na doświadczeniu Pierwszy raz miałem taki przełom - białkowa też po raz pierwszy. Szkoda, ale może jak zdekantuję przy cichej, to może da się to wypić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 23 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2019 Na pewno da się wypić. Najgorsze jest filtrowanie chmielin. Z tego powodu ja zawsze po schłodzeniu przelewam do fermentatora przez zdezynfekowane sitko. Z tym, że chmielę w worku albo jakieś rajstopie wygotowanej kilkukrotnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 23 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2019 5 minut temu, Grzegorz Żukowski napisał: Na pewno da się wypić. Najgorsze jest filtrowanie chmielin. Z tego powodu ja zawsze po schłodzeniu przelewam do fermentatora przez zdezynfekowane sitko. Z tym, że chmielę w worku albo jakieś rajstopie wygotowanej kilkukrotnie No widzisz. Dziś dałem chmiel w rajstopie i stwierdziłem, że nie ma już co filtrować. I jeszcze z premedytacją zamieszkałem białka cz dna Pomyślałem, że to one dają tę mętność w pszenicznym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beier Opublikowano 26 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2019 Popełniłem czeski błąd i dodałem 10 razy więcej roztworu chlorku cynku. Zamiast stężenia 0,4mg/l jest 4mg/l. Piwo w kibel? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bialy77 Opublikowano 27 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2019 Pytanie do osób z Olsztyna. Czy gdzieś na miejscu, stacjonarnie, można kupić drożdże piwowarskie? Nie wystartowała mi fermentacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 27 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2019 12 minut temu, bialy77 napisał: Nie wystartowała mi fermentacja Napisz coś więcej, jakie drożdże, kiedy zadane, blg, temperatury, itp... bialy77 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bialy77 Opublikowano 27 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2019 Drożdże zadane wczoraj wieczorem. S05 oraz jakieś noname dołączone do brewkitu. Obawiam się że po terminie, nie znalazłem dat. One mi juz podejrzanie wyglądały przy uwadnianiu dlatego dodałem od razu s05 bo już resztę przygotowałem. Uwodnione były w okolicach 30 stopni. warka schłodzona (nie zmierzyłem przyznam się szczerze). Mam nadzieję że może jeszcze ruszy fermnentacja ale dla świętego spokoju wolałbym dokupić jednak drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 27 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2019 Daj im z 48 godzin zanim zaczniesz panikować. W tym czasie kup sobie zapasowe. Poza tym jest gógle... bialy77 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 27 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2019 15 minut temu, bialy77 napisał: Drożdże zadane wczoraj wieczorem. S05 oraz jakieś noname dołączone do brewkitu. Obawiam się że po terminie, nie znalazłem dat. One mi juz podejrzanie wyglądały przy uwadnianiu dlatego dodałem od razu s05 bo już resztę przygotowałem. Uwodnione były w okolicach 30 stopni. warka schłodzona (nie zmierzyłem przyznam się szczerze). Mam nadzieję że może jeszcze ruszy fermnentacja ale dla świętego spokoju wolałbym dokupić jednak drożdże. Spokojnie, ruszą. Zacznij panikować najwcześniej jutro jeśli nie będzie oznak fermentacji. 16 minut temu, bialy77 napisał: One mi juz podejrzanie wyglądały przy uwadnianiu Czyli jak? bialy77 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bialy77 Opublikowano 27 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2019 5 minut temu, x1d napisał: Poza tym jest gógle... Tak. Był jeden sklep. Który zamienił się w sklep internetowy. Na stronie napisali że stacjonarny został zamknięty na stałe. Dziś dzwoniłem, nie ma żadnej możliwości odbioru w Olsztynie. W wyniakch google, mimo różnych nazw to jest ten sam sklep pod tym samym adresem - Partyzantów 66. Jest jeszcze jakieś stoisko w OBI ale tam mają tylko akcesoria winiarskie. 4 minuty temu, Jancewicz napisał: Czyli jak? Jakbym rozpuścił farbę. Woda zrobiła się brunatna i tyle. Nie było oznak życia w sensie pianki która wcześniej mi się pojawiała. Ale spoko. Zamowię dziś przez internet. I poczekam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 27 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2019 Jak rozpuściłeś drożdze to po wlaniu ich do wiadra przelej troche brzeczki do tego pojemnika. Daj w cieplejsze mniejsce i sprawdź po czterech dniach ile ci odfermentowało. bialy77 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 27 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2019 W Gorzowie w Obiektywie jedyne, co posiadają do piwa, to drożdże piwowarskie z biowinu. W ostateczności mogą być jakimś poratowaniem. Podejrzewam, że w Obi w innych miastach też mogą być one dostępne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 27 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2019 (edytowane) 3 godziny temu, bialy77 napisał: Pytanie do osób z Olsztyna. Czy gdzieś na miejscu, stacjonarnie, można kupić drożdże piwowarskie? Nie wystartowała mi fermentacja Ja jestem z pod Olsztyna, tam musisz dostać drożdże. Zadzwoń do tego byłego sklepu na Partyzantów i zapytaj czy w Oln jest inny. W Sklepie "Cwiartka" mają piwo z beczki to może Ci też udzielą jakiś informacji gdzie dostać albo sami mają na zapleczu Ostatnia opcja to dzwoń do Kormoranu ? Edytowane 27 Marca 2019 przez advisorylyrics bialy77 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 27 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2019 9 godzin temu, bialy77 napisał: One mi juz podejrzanie wyglądały przy uwadnianiu dlatego dodałem od razu s05 bo już resztę przygotowałem. Tak na przyszłość, jeśli drożdże/gęstwa wzbudza jakieś obawy to lepiej je wywalić i zadać inne szkoda pracy i surowców. Tym bardziej kiedy z niepewności planujesz dodać inne. Tu kompletnie nie widzę sensu dodawania drożdży z brekitu kiedy razem z nimi dodajesz Us-05. Druga sprawa, zdarzyła mi się sytuacja że uwarzyłem piwo a kiedy chciałem przelać już przefermentowane, z którego miałem pobrać drożdże, okazało się że jest zainfekowane i to na ocet. Od tej pory najpierw sprawdzam czy mam dobre drożdże, a dopiero potem zaczynam warzyć. Na szczęście miałem awaryjne Us-05 i piwo było bezstylowym, ale całkiem przyzwoitym. Polecam najpierw sprawdzić czy masz odpowiednie drożdże a dopiero potem odpalać palnik. I trzecia sprawa, niezależnie czy używasz sucharów czy płynnych, paczka Us-05 czy innych uniwersalnych drożdży w lodówce zapobiegnie niejednej stresowej sytuacji. Termin długi, a jak coś pójdzie nie tak to się nie martwisz tylko zadajesz awaryjną saszetkę i po problemie. bialy77 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 27 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2019 Też nauczyłem się trzymać w lodówce dwie paczki sucharów na awaryjne sytuacje. Jedne górnej, drugie dolnej fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bialy77 Opublikowano 28 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2019 20 godzin temu, Fradio napisał: Tak na przyszłość, jeśli drożdże/gęstwa wzbudza jakieś obawy to lepiej je wywalić i zadać inne szkoda pracy i surowców. Tym bardziej kiedy z niepewności planujesz dodać inne. Tu kompletnie nie widzę sensu dodawania drożdży z brekitu kiedy razem z nimi dodajesz Us-05. Na przyszłość będę uważał. Zamówiłem wczoraj drożdże, powinny być jutro. Aczkolwiek fermentacja wystartowała i teraz bulgocze elegancko. Chyba faktycznie za wcześnie zacząłem panikować. Dzięki wszystkim za porady ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 29 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2019 18 godzin temu, bialy77 napisał: Na przyszłość będę uważał. Zamówiłem wczoraj drożdże, powinny być jutro. Aczkolwiek fermentacja wystartowała i teraz bulgocze elegancko. Chyba faktycznie za wcześnie zacząłem panikować. Dzięki wszystkim za porady ? Też tak mam. Początki zawsze trudne ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 30 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2019 podczas wysładzania przedostało mi sie do brzeczki dużo maki ze slodu. czy użycie whirlfloc wyklaruje mi chociaż częściowo brzeczke ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Cześć! Jutro warzę pilsa czeskiego i będę butelkował bałtyka. Dać gęstwę z portera do pilsa czy jednak lepiej dać suchary ( 1 paczkę Saflager W 34/70)? Porter miał 24 blg, pils planuję 12.5 blg i 25 l brzeczki nastawnej. Co radzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Moim zdaniem ani jedno ani drugie. Drożdże po bałtyku są już tak zmęczone, że lepiej w kibel. A jedna paczka sucharów na tyle litrów lagera to za mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2019 2 godziny temu, nogmot napisał: Cześć! Jutro warzę pilsa czeskiego i będę butelkował bałtyka. Dać gęstwę z portera do pilsa czy jednak lepiej dać suchary ( 1 paczkę Saflager W 34/70)? Porter miał 24 blg, pils planuję 12.5 blg i 25 l brzeczki nastawnej. Co radzicie? Jak nie masz innych możliwości to daj jedną paczkę i gęstwę... ☺️ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2019 22 minuty temu, Jancewicz napisał: Jak nie masz innych możliwości to daj jedną paczkę i gęstwę... ☺️ Dzięki! Mam z 3 paczki, więc... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Po tak mocnym piwie daj gęstwę w kanał. Drożdże na pewno się zdegenerowały. Mogą dać dziwne posmaki lub niedofermentować. Tym bardziej jak masz tyle sucharów, to wylej tą gęstwę nogmot 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Panowie mam maly problem. A mianowicie warzy mi sie wlasnie pierwotnie zaplanowany Amerykanski Hefeweizen. Zasyp pilznenski, monachijski i pszeniczny. Chmielone mialo byc ameryka. No i tu jest maly problem bo zrobilem dobre 30 min przerwy ferulikowej, nastepnie 62 stopnie 30 min, teraz leci 30 min 72 stopni. Wyciagam gestwe na hefeweizena z lodowki no i.. niestety male zdziwienie - nie chcialem ryzykowac poszlo w kanal. Jedyne co mi przychodzi do glowy do zrobienie z tego pseudo "Amercian Wheata". W lodowce mam wyesty american ale II ale juz za pozno na aktywacje. Mam jeszcze WL Irish Ale ktore mialy byc na Stouta, ale czytalem ze niezle sie tez w ejlach prezentuja. No coz innego wyboru nie mam wiec musze ich uzyc bez startera , zrobie kolo 17 litrow 12 plato powinno dac rade. Tylko nie mam pojecia jak przerwa ferulikowa wplynie na ogolny caloksztalt piwa bez hefeweizenowskich drozdzy. Bedzie jakis negatywny wplyw? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi