Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 13.10.2019 o 19:24, mandowskas napisał:

Hej

Czy w np. markecie budowalnym dostanę na szybko oring, który będzie pasował do pokrywy kega pepsi ?

Jeśli tak, to wiektoś może jaki rozmiar?

 

Odpowiem sam sobie, ale też dla potomnych :) 

NIe dostanę, a przynajmniej  nie udało mi sie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Panowie, jak to jest z trwałością słodów? Okazało się że mam jakieś zachomikowane słody którym termin przydatności do spożycia minął w maju zeszłego roku. Są zamknięte szczelnie w folii (sklep pakuje do worków i zgrzewa). Pytanie-warzyć na tym czy wywalić? Za robotę chce się zabrać jutro z rana, więc świeżych materiałów nie załatwię, a potem będę miał dłuższą przerwę od stania przy garach :(.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

Podczas robienia pierwszego piwa z zestawu surowców (Browamator Vermont IPA) nie odfiltrowałem chmielin po gotowaniu. Aktualnie piwo jest w trzecim dniu fermentacji. Chmieliny znajdują się w fermentorze. Przelewać i próbować je odfiltrować? a później fermentować dalej? Czy zostawić chmieliny w fermentorze do końca fermentacji?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10 minut temu, diask napisał:

Witam,

Podczas robienia pierwszego piwa z zestawu surowców (Browamator Vermont IPA) nie odfiltrowałem chmielin po gotowaniu. Aktualnie piwo jest w trzecim dniu fermentacji. Chmieliny znajdują się w fermentorze. Przelewać i próbować je odfiltrować? a później fermentować dalej? Czy zostawić chmieliny w fermentorze do końca fermentacji?

Nie kombinuj, dałeś ciała i sie nie pogrążaj :p.

 

 

ps A na poważnie- zostaw i nie grzeb

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, buk0 napisał:

drożdze rozpoczęły legendarną biotransformacje

Racja, tylko ta orkiestra nie z każdymi drożdżami gra :). W najgorszym przypadku będzie trawa, łodyga i przestroga na przyszłość.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dlatego zapytałem jakie drożdże ;) 

Edit. Sprawdziłem na stronie Browamatora, i do zestawu dodają S-04... także ten Vermont to z nazwy tylko. 

Edytowane przez buk0
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 13.11.2019 o 13:31, buk0 napisał:

Dlatego zapytałem jakie drożdże ;) 

Edit. Sprawdziłem na stronie Browamatora, i do zestawu dodają S-04... także ten Vermont to z nazwy tylko. 

Dokładnie, suche S04. Dałem to co było w paczce. Następne piwa będą z internetowych receptur. Polecisz jakieś receptury na początek?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chodzi o klasyczne style często sięgam do receptur z wiki: https://www.wiki.piwo.org/Kategoria:Receptury_ze_słodów  

Sporo o stylach i przepisach jest na blogu Dori - Homebrewing. No i jest wielu piwowarów na forum którzy uwarzyli ponad 100 warek i warto obserwować ich tematy. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

40 minut temu, buk0 napisał:

Sporo o stylach i przepisach jest na blogu Dori - Homebrewing

Na przykład tak dla porównania z twoim zestawem: http://blog.homebrewing.pl/new-england-ipavermont-ipa/, testowałem w różnych wariacjach i wychodzi bardzo dobre piwo.

Swoją drogą polecam raczej dział receptury na takie dywagacje.

Edytowane przez x1d
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Luk Luk napisał:

O co chodzi z tą biotransformacją?

W dużym uproszczeniu: fermentujące drożdże w kontakcie ze świeżo dodanym chmielem produkują owocowość, soczkowość - wszystko co pożądane w New England Ipa. Na stronach amerykańskich jest więcej informacji na ten temat. Oni starają się to badać laboratoryjne. Z polskich materiałów poza powyższym wykładem chyba nie ma nic obszerniejszego. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Cześć wszystkim. Jestem po swojej pierwszej Warce i potrzebuje pomocy. Przez pomyłkę rozwadniajac drożdże zapałem je gorąca wodą (odruchowo, przez nieuwagę). Prawdopodobnie je zabiłem. Nie miałem drugich, zapasowych żeby przygotować je na nowo. Była sobota, noc prawie. Zawahałem się co zrobić ale w końcu je zadałem. I teraz cały czas myślę o tym i nie wiem co zrobić. Bo jeśli drożdże zabiłem to nie zaczną fermentować. Pytanie, czy mogę zadać drożdże jeszcze raz? Z tym że jeśli je dzisiaj zamówię i odbiorę je np. we wtorek to czy nie będzie za późno na to? Piwo będzie juz miało 3 doby od zamknięcia w fermentorze. A może wysoka temperatura jednak nie zaszkodziła drożdżom i będą fermentować? Jak to sprawdzić, jak się upewnić? Nie chciałbym otwierać pokrywy żeby nie ryzykować zakażenia. Co robić? Pomoże ktoś?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To zależy jak bardzo gorąca ta woda była. Drożdże mogłeś całkiem ubić albo częściowo i nie udało im się namnożyć. A jeśli to było 30-40 stopni to może nawet nic się nie stało. Nie napisałeś jakie to drożdże to ciężko coś tu wróżyć.

Oznaki fermentacji to piana i CO2. Poświeć latarką przez ścianę fermentora to zobaczysz czy jest piana.

Jeśli fermentacja nie ruszy to ja bym spokojnie dodawał nawet po 3 dniach kolejną paczkę drożdży. Jeśli to pierwsza warka to, nawet jak piwo nie będzie udane, pewnie jakaś lekcja z tego będzie. Dodaj miasto w profilu to może ktoś w okolicy poratuje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, tangomagic napisał:

To zależy jak bardzo gorąca ta woda była. Drożdże mogłeś całkiem ubić albo częściowo i nie udało im się namnożyć. A jeśli to było 30-40 stopni to może nawet nic się nie stało. Nie napisałeś jakie to drożdże to ciężko coś tu wróżyć.

Oznaki fermentacji to piana i CO2. Poświeć latarką przez ścianę fermentora to zobaczysz czy jest piana.

Jeśli fermentacja nie ruszy to ja bym spokojnie dodawał nawet po 3 dniach kolejną paczkę drożdży. Jeśli to pierwsza warka to, nawet jak piwo nie będzie udane, pewnie jakaś lekcja z tego będzie. Dodaj miasto w profilu to może ktoś w okolicy poratuje.

Safale US-05.

Woda była na prawdę gorąca, wstyd przyznać, bardzo gorąca..:/

Czyli mówicie że próbować? Tak zrobię, zadam kolejna porcje, najprędzej pewnie we wtorek. A co z napowietrzaniem po zadaniu? Przemieszac solidnie czy lepiej nic nie robić?

 

Może jest tu ktoś z okolicy Poznania lub Wrześni kto jest w posiadaniu drożdży safale us-05 i chciałby poratować?? Będę wdzięczny..

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

33 minuty temu, Burza napisał:

Witam.  

Właśnie miałem chmielić na zimno i zobaczylem na powierzchni piwa biały kożuch (zdjęcie).

Czy ktoś sie z tym spotkał? Czy piwo sie jeszcze do czegoś nadaje?

Piwo to żytnia ipa ze słodów, 11 dzień burzliwej.  

20191124_113906.jpg

Nadaje się... do wylania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

12 minut temu, rs.juszczak napisał:

Czyli mówicie że próbować? Tak zrobię, zadam kolejna porcje, najprędzej pewnie we wtorek.

A ja bym je wlał z powrotem do garnka, zagotował przez 15 minut, schłodził i dopiero zadał nowe drożdże.

Szkoda byloby, żeby ci się niechcący wdała infekcja w pierwsze piwo.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

11 minut temu, Kaniutek napisał:

Czyli mówicie że próbować? Tak zrobię, zadam kolejna porcje, najprędzej pewnie we wtorek.

To, że drożdże padły to niemal pewne. Ewentualnie do tego czasu możesz wystawić pojemnik na balkon. Temperatura sprzyja.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

25 minut temu, Kaniutek napisał:

A ja bym je wlał z powrotem do garnka, zagotował przez 15 minut, schłodził i dopiero zadał nowe drożdże.

Szkoda byloby, żeby ci się niechcący wdała infekcja w pierwsze piwo.

Zebrać chochlą z fermentora i zagotować tak? I później dodać do piwa razem z nowymi?

Ponowie jeszcze pytanie. Czy po dodaniu nowych drożdży przemieszac piwo aby je napowietrzyć?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Całą brzeczkę z fermentora wlać do garnka i spasteryzować przez 15 minut, gotując. 

Fermentor na nowo umyć i zdezynfekować.

Oczywiscie, po gotowaniu trzeba brzeczkę na nowo napowietrzyc.

Edytowane przez Kaniutek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, rs.juszczak napisał:

Może jest tu ktoś z okolicy Poznania lub Wrześni kto jest w posiadaniu drożdży safale us-05 i chciałby poratować?? Będę wdzięczny..

Znajdzie się i to nie jeden. Jakie okolice Poznania? Jeśli na Rataje nie za daleko masz to zapraszam, bo szkoda Twojej roboty żeby czekać do wtorku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.