leech Opublikowano 13 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 Możesz też kilka godzin po zadaniu drożdży znowu napowietrzyć brzeczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_g Opublikowano 13 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 Możesz też kilka godzin po zadaniu drożdży znowu napowietrzyć brzeczkę. Rozumiem, że zamiast robienia startera, tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_g Opublikowano 14 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2012 (edytowane) Witajcie ponownie. Warka (Bitburger na W34/70) już w garażu i mam jeden problemik. Otóż garaż mam podziemny (pod blokiem) i termperatura tam waha się od lata do zimy od +22 do +2C. Czekałem na zimniejsze dni, aby zrobić pilsa i zrobiłem właśnie w ten weekend widząc, że na zewnątrz temperatura regularnie poniżej 10C. Niestety okazało się, że w garażu spada wolniej niż myślałem i dzisiaj jest tam 16C. Mam drugi dzień fermentacji więc brzeczka cielpejsza niż otoczenie i na fermentorze mam 18C, czyli za dużo... Co robić?: 1. Pozostawić jak jest, bo przez pierwsze dwa/trzy tygodnie 16C będzie ok, a potem garaż się schłodzi do 12C, bo przyjdzie porządna jesień. Na dojrzewanie w butelkach za 5-6 tygodni to może będzie nawet poniżej 10C. 2. Wynieść dzisiaj fermentor na balkon - tam będzie na pewno znacznie chłodniej, bo w nocy nawet 6-8C, ale za to będą wahania temperatury pomiędzy dniem, a nocą. I to dość duże bo w dzień ma dochodzić do 17. Jeszcze doczytałem o awaryjnej budowie pojemnika ze styropianu, do którego można by wrzucać zamrożone butelki. No jak będzie trzeba to mogę coś takiego skonstruować, ale jeśli mi odpiszecie, że np. wariant 1 jest też jak najbardziej ok to oczywiście wolę sobie odpuścić prace "budowalno/montażowe" :-) Czekam na Wasze porady. Pozdrawiam serdecznie, Robert Edytowane 14 Października 2012 przez roberto_g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gradagala Opublikowano 14 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2012 Mam podobne warunki do twoich i zdecydowalem się na pudło ze styropianu. Za dnia trzymam na balkonie w temp. 10-12 stopni, w nocy jak mam chłodniej wrzucam do pudła z butelkami pet - udaje mi się zbić temp. do 12 stopni. Te pierwsze dni w fermentacji sa bardzo ważne. Ja wolałbym jednak piwko trzymac w zimniejszej temp. niż w wyższej bo istnieje ryzyko powstania tzw. "kwiatków" w smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_g Opublikowano 14 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2012 Dzięki wielkie za poradę. A co o tym sądzą inni forumowicze? Im więcej opinii tym będziemy mądrzejsi :-) Robert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 14 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2012 Niestety, najpierw trzeba pomyśleć, potem robić. Po dwóch dniach w 18°C większość cukrów została zjedzona, więc cokolwiek teraz zrobisz, pewnych rzeczy nie odwrócisz. Na Twoim miejscu, teraz to już bym zostawił tak jak jest. Gwałtownym schłodzeniem i wachaniami temperaturą narażasz się na przedwczesne zatrzymanie fermentacji. O lodówce ze styropianu możesz pomyśleć i zastosować ją do cichej fermentacji oraz do następnych warek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_g Opublikowano 14 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2012 Minęła tak naprawdę dopiero doba fermentacji,a drugi dzień zaczął się dopiero teraz. No wiesz, to nie było tak do końca źle przemyślane, gdyż specjalnie przez noc trzymałem w domu w 21C, a to po to, aby dobrze ruszyła fermentacja z suchych drożdży. Zgodnie z poradą bardziej dośwaidczonych kolegów. Natomiast dzisiaj rano dopiero zniosłem do garażu. Więc może nie jest jeszcze tak późno. Wrzuciłem do zamrażalnika dwie butelki 2l, do rana się schłodzą i może coś tam jeszcze zdążę obłożyć przed pracą - w kartonowym pudle. A po pracy mogę zrobić lodówkę ze styropianu. Czy ma to wg Was sens? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosimazaki Opublikowano 14 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2012 Szybkie pytanie - czy taki znak na rurce pcv oznacza atest do spożywki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 14 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2012 Tak. To klasyczny wężyk igielitowy. Mając na uwadze widoczne piktogramy pytanie lekko tendencyjne . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosimazaki Opublikowano 14 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2012 Tak mi się zdawało, ale wolałem potwierdzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 14 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2012 (edytowane) Dzięki wielkie za poradę. A co o tym sądzą inni forumowicze? Im więcej opinii tym będziemy mądrzejsi :-) Robert trzeba było zdecydować się na inne drożdże - 2112 California Lager nadal były by lagerowe w tej temperaturze - teraz tylko szybkie schłodzenie da radę, próbuj z tą lodówką styropianową, ale myślę, że niestety lager to nie będzie Edytowane 14 Października 2012 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_g Opublikowano 15 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 (edytowane) Witajcie, To na koniec się podzielę się radosną nowiną ;-) Rano o 7.00 pojechałem na pobliską budowę, załatwiłem styropian 2cm i zmontowałem sześcian na fermentor. Tak więc od rana chłodzi się z dwoma butelkami pet i mam nadzieję, że jutro rano dojdzie do 12-13C. Butelki oczywiście wymieniam dwa, trzy razy dziennie. Dzięki za wsparcie i do następnego razu :-) Edytowane 15 Października 2012 przez roberto_g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 15 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 2cm to strasznie cienka izolacja. No chyba, że dałeś 3 warstwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harboe Opublikowano 15 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 Witam, w niedzielę tydzień temu postawiłem irish stouta Coopersa + suchy eksktart muntonsa 1 kg w 18l wody. Drożdże uwodniłem i zadałem do brzeczki ok 25stopni. Nastawne BLG 12,5. wystartowało po ok 13 godz. przez 2 pierwsze dni brzeczka miała 23 stopni a później 21-22. Burzliwa trwała 3 dni. Potem nagle bulkanie z rurki ustało. poczekałem 1 dzień i sprawdziłem Blg - stanęło na 5 w czwartek. Próbowałem już natlenić brzeczkę i ruszyć drożdżami ale nie ma reakcji. Dziś rano Blg to nadal 5 więc zadałem ok. 4 g uwodnionych drożdży. Po 12 godz nie ma śladu piany ani pecherzyków CO2... piwo w smaku jest ok, wiec póki co infekcji raczej nie ma.. Co radzicie w takim przypadku? Dziekuję za wszystkie pomocne odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_g Opublikowano 15 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 (edytowane) 2cm to strasznie cienka izolacja. No chyba, że dałeś 3 warstwy. Dałem jedną warstwę. Hmmm, jakoś mi się wydawało, że tej izolacji to wystarczy naprawdę niewiele. Bo w końcu nie chodzi tu o izolowanie z -15C na +20C (jak to jest w domu jednorodzinnym), tylko o różnicę kilku stopni. A jaka byłaby Twoim zdaniem odpowiednia izolacja? Bo na budowie była też i grubsza ;-) Robert Edytowane 15 Października 2012 przez roberto_g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gradagala Opublikowano 15 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 Najbardziej praktyczny to twardy styropian 5 cm. 4 butelki pet obnizaja mi temp. w takim boxie do ok. 10-12 stopni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 15 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 Bardzo przepraszam, ale co te ostatnie posty mają wspólnego z tytułem wątku? Proszę tu nie śmiecić i używać wyszukiwarki. To nie boli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 17 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2012 (edytowane) Właśnie dotarł kociołek zacierny, a że chce zrobić z niego kociołek zacierno-filtracyjny to muszę wymienić ten plastikowy kranik na porządny metalowy, ale nie wiem czym uszczelniacie wszystkie złączki? Teflon, konopie? Toto nadaje się do spożywki? Druga kwestia, mam wężyk z oplotu przewidziany na filtrator, ale jest w wersji z takimi poprzeplatanymi paskami plastikowymi czerwonym i niebieskim. No i nie wiem czy go nie wymienić. Edytowane 17 Października 2012 przez mario633 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 17 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2012 Również mam taki filtrator, po dwóch warkach wysładzanych nic złego z tym plastikiem się nie dzieje. Nie wygląda żeby coś się odbarwiało do zacieru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosimazaki Opublikowano 17 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2012 Ja również miałem taki filtrator, ale pozbyłem się tych plastikowych (niebieskich i czerwonych) włókien. Pół godziny z żyletką i igłą w ręku. Myślę, że warto dla świętego spokoju wykonać taką operację Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 17 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2012 (edytowane) Właśnie dotarł kociołek zacierny, a że chce zrobić z niego kociołek zacierno-filtracyjny to muszę wymienić ten plastikowy kranik na porządny metalowy, ale nie wiem czym uszczelniacie wszystkie złączki? Teflon, konopie? Toto nadaje się do spożywki? Masz zamiar dziś na nim zacierać/filtrować ? Edytowane 17 Października 2012 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 17 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2012 (edytowane) Masz zamiar dziś na nim zacierać/filtrować ? Jak najszybciej się da Edytowane 17 Października 2012 przez mario633 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 17 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2012 Jako uszczelkę do kranika możesz wykorzystać kawałek wężyka silikonowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 17 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2012 Jako uszczelkę do kranika możesz wykorzystać kawałek wężyka silikonowego. tutaj nie ma problemu, chodzi mi o połączenia kształtek z zaworkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 17 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2012 Bardzo przepraszam, ale co te ostatnie posty mają wspólnego z tytułem wątku? Proszę tu nie śmiecić i używać wyszukiwarki. To nie boli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi