Makaron Opublikowano 18 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 1. Wraz z zestawem AIPA nabytym w HB otrzymałem 10 g gipsu. Kiedy należy go użyć? 2. Czy 14 L wody do zacierania do 6 kg słodów to nie za mało? 1.Czy wiesz jaką masz wodę? 2. Zależy od sposobu zacierania. Możesz podnieść troszkę do 15L (2,5L na 1 kg słodu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosolis Opublikowano 18 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 (edytowane) Woda jest dobra, ale analizy dokładniejszej nie posiadam. Edit Zacieranie 65/40 min i 72/40 min Edytowane 18 Stycznia 2013 przez Rosolis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 18 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 Woda jest dobra, ale analizy dokładniejszej nie posiadam. Edit Zacieranie 65/40 min i 72/40 min 1.Nie jakość w tym wypadku jest istotna, ale twardość. Jeśli masz miękką wodę to dodaj z 3g do zacierania i resztę do chmielenia. Jeśli masz umiarkowaną albo twardą wodę to ciężko powiedzieć czy powinnieneś użyć gispu czy nie. Jakby co dodaj połowę. 2. Możesz zacierać w jednej temperaturze. 67°C przez godzinę. Później można podgrzać do 75°C i zacząć filtrację. Możesz dodać wrzątku by podnieść trochę temperaturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 18 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 Tydzień temu wlałem na próbę do trzech petów IPA na drożdżach US-5 na refermentację. Butelki ładnie spuchły, po 5 dniach w tem. 24° drożdze zaczęły opadać i piwo zaczęło się klarować. Przeniosłem butelki do piwnicy w temperaturę ok. 3°C i jak dzisiaj spojrzałem to się zrobiło mętne jak cholera. Ma tak być?? Nie powinno iść w kierunku klarowania się??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 18 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 (edytowane) Przeniosłem butelki do piwnicy w temperaturę ok. 3°C i jak dzisiaj spojrzałem to się zrobiło mętne jak cholera Zmętnienie na zimno? http://www.piwo.org/topic/3919-zmetnienie-na-zimno/ Edytowane 18 Stycznia 2013 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 18 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 http://www.piwo.org/...ienie-na-zimno/ poczytałem i dalej nic nie wiem mchu nie było ale przełom tak i to nie taki byle jaki o ile dobrze pamiętam to temperatura nie ma za bardzo wpływu na rozpuszczalność białek, a ich wytrącanie to raczej substancje chemiczne i wysoka temp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosolis Opublikowano 18 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 Woda jest dobra, ale analizy dokładniejszej nie posiadam. Edit Zacieranie 65/40 min i 72/40 min 1.Nie jakość w tym wypadku jest istotna, ale twardość. Jeśli masz miękką wodę to dodaj z 3g do zacierania i resztę do chmielenia. Jeśli masz umiarkowaną albo twardą wodę to ciężko powiedzieć czy powinnieneś użyć gispu czy nie. Jakby co dodaj połowę. 2. Możesz zacierać w jednej temperaturze. 67°C przez godzinę. Później można podgrzać do 75°C i zacząć filtrację. Możesz dodać wrzątku by podnieść trochę temperaturę. Dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 18 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 poczytałem i dalej nic nie wiem mchu nie było ale przełom tak i to nie taki byle jaki o ile dobrze pamiętam to temperatura nie ma za bardzo wpływu na rozpuszczalność białek, a ich wytrącanie to raczej substancje chemiczne i wysoka temp Wiki cytat: "Osad złożony z małych cząstek białkowo-garbnikowych, które w zimniejszym środowisku silniej się wytrącają, a po podgrzaniu częściowo ponownie się rozpuszczają. Zimny osad powoduje mętnienie piwa w butelkach po schłodzeniu." Jest tego więcej: https://www.google.pl/#hl=pl&gs_rn=1&gs_ri=hp&tok=dIKawDTBLCZn9r2588YarQ&cp=4&gs_id=62&xhr=t&q=zmetnienie+na+zimno&es_nrs=true&pf=p&tbo=d&output=search&sclient=psy-ab&oq=zmet&gs_l=&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_cp.r_qf.&bvm=bv.41248874,d.Yms&fp=846f06913bb1d7d6&biw=1540&bih=828 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 18 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 Tydzień temu wlałem na próbę do trzech petów IPA na drożdżach US-5 na refermentację. Butelki ładnie spuchły, po 5 dniach w tem. 24° drożdze zaczęły opadać i piwo zaczęło się klarować. Przeniosłem butelki do piwnicy w temperaturę ok. 3°C i jak dzisiaj spojrzałem to się zrobiło mętne jak cholera. Ma tak być?? Nie powinno iść w kierunku klarowania się??? Na bank to pytanie nie wymaga tego wątku. pershi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 19 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2013 Na bank to pytanie nie wymaga tego wątku. co to za odpowiedź???????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 19 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2013 A jak przenosisz z powrotem do ciepła to co się dzieje? Nadal mętne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 19 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2013 A jak przenosisz z powrotem do ciepła to co się dzieje? Nadal mętne? przeniosłem do 12°C i poczekam na efekty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 19 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2013 (edytowane) Na bank to pytanie nie wymaga tego wątku. co to za odpowiedź???????? To nie jest odpowiedź tylko stwierdzenie, zresztą słuszne, że nie jest to zagadnienie wymagające PILNEJ pomocy. To jest wątek dla potrzebujących pilnej pomocy. Nie zaśmiecaj go niepotrzebnie tylko poszukaj odpowiedniego wątku z opisem Twojego problemu albo załóż nowy. Edytowane 19 Stycznia 2013 przez Fidel Jejski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 19 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2013 (edytowane) potrzebowałem odpowiedzi na proste pytanie, a robi się z tego przepychanka słowna ; zadałem proste pytanie dla kogoś z doświadczeniem i jedynie Mariusz_CH odpowiedział w normalny sposób za co mu dzięki; postąpiłem zgodnie z tym czego się dowiedziałem i czekam na efekty (już wczoraj mogłem zareagowac) Edytowane 19 Stycznia 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabe Opublikowano 19 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2013 Ale ten temat jest specyficzny - kilku dodwiadczonych piwowarow ma go suskrybowanych, przez co przy kazdym nowym poscie dostaja powiadomienie na e-mail. W zamierzeniu mialo to sluzyc do szybkiej pomocy tym ktorzy z jakims dylematem widza nad garem zaciernym i liczy sie dla nich kazda minuta, ale pewnie niedlugo skonczy sie tak, ze subskrypcje anuluja, bo bedzie za duzo falszywych alarmow od piwowarow, ktorzy potrzebuja pomocy, ale nie natychmiastowej. Jejski i WiHuRa 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 19 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2013 Ale ten temat jest specyficzny - kilku dodwiadczonych piwowarow ma go suskrybowanych, przez co przy kazdym nowym poscie dostaja powiadomienie na e-mail. W zamierzeniu mialo to sluzyc do szybkiej pomocy tym ktorzy z jakims dylematem widza nad garem zaciernym i liczy sie dla nich kazda minuta, ale pewnie niedlugo skonczy sie tak, ze subskrypcje anuluja, bo bedzie za duzo falszywych alarmow od piwowarow, ktorzy potrzebuja pomocy, ale nie natychmiastowej. Skoro tu zadałem swoje pytanie to uznałem że potrzebuje pilnie odpowiedzi, bo nie wiem co się dzieje. Jak się niewiele wie to wszystko, co jest niezrozumiałe, wydaje się zagrożeniem (łatwo jest "cwaniaczyc jak się dużo wie) liczę na to że takie tłumaczenie zakończy temat - dostałem odpowiedź na pytanie i jestem usatysfakcjonowany; dla mnie to koniec tematu zimnego zmętnienia. Wszystkich których uraziłem pytaniem proszę o wybaczenie a reszcie dziękuje za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 19 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2013 Witam. Jestem na etapie filtracji żytniego niestety nie pomaga nic. Od samego początku w zasadzie przez oplot nie przedostała się ani kropla Mieszałem, podgrzewałem, czekałem na ułożenie złoża, przy następnej próbie nie czekałem. Nie mam pomysłu co jeszcze można zrobić jestem bliski rezygnacji i wylania całości do kanalizacji, ale może można jeszcze coś zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabe Opublikowano 19 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2013 Dmuchnij w wężyk. Jak nie pomoże, nalej przegotowanej wody do niego do pełna, zatkaj palcem i puść jak będzie dużo niżej niż kraniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 19 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2013 Przelej całość do fermentora. Sprawdź czy wąż nie jest zagięty. Jeśli jest ok to możesz go nakryć lub luźno owinąć gazą np i wlać całość od nowa. Woda do wysładzania musi być maksymalnie gorąca, 80°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 19 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2013 Witam. Jestem na etapie filtracji żytniego niestety nie pomaga nic. Od samego początku w zasadzie przez oplot nie przedostała się ani kropla Mieszałem, podgrzewałem, czekałem na ułożenie złoża, przy następnej próbie nie czekałem. Nie mam pomysłu co jeszcze można zrobić jestem bliski rezygnacji i wylania całości do kanalizacji, ale może można jeszcze coś zrobić? Pewnie już po czasie ale może się przyda w przyszłości. Przed zadaniem słodu spuść trochę wody przez kranik, wypełnisz wodą filtr, kranik i pozbędziesz się powietrza w układzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Opublikowano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 tydzień fermentacji burzliwej na wierzchu pływają jakieś zielone? grudki co robić czy to infekcja??? BLG zeszło z 13 do 4. dziś znów będę mieżył blg zamieszczam fotki: http://fotoo.pl/show.php?img=480612_zdja-cie0647.jpg.html http://fotoo.pl/show.php?img=480619_zdja-cie0649.jpg.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 z 2-go zdjęcia wygląda jak drożdże, z 1-go ciężko coś wywnioskować, ten nalot może być wszystkim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Opublikowano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 to zlewać na cichą i liczyć żę wszystko w porządku czy wylać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Wylać zawszę zdążysz Przelej na cichą, a przelewając pobierz próbkę i sprawdź czy smak jest OK. Ale uważam, że nie ma się czym martwić - przynajmniej tak to wygląda ze zdjęć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Właśnie jak smakuje? Jaki aromat? Cuda się mogą dziać na powierzchni i wcale ładnie to nie musi wyglądać, nie ma obaw, przynajmniej dla mnie na infekcję to nie wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi