Misiek30 Opublikowano 11 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2022 Kolejne odświeżenie tematu. Nadszedł czas na zadanie wiśni do mojego 9 miesięcznego lambika. Pytanie mam jak odzyskać bakterie do zaszczepienia następnej partii ( wstępnie przefermentowanej neutralnymi drożdżami)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 12 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2022 Czy wyeast lambic blend może dawać na początku aromaty siarkowodorowe? Spotkał się ktoś z taką sytuacją? W dniu 11.07.2022 o 11:01, Misiek30 napisał: Pytanie mam jak odzyskać bakterie do zaszczepienia następnej partii ( wstępnie przefermentowanej neutralnymi drożdżami)? Możesz dać część gęstwy z poprzedniego piwa lub część samego piwa. Przy czym efekt w mniejszym lub większym stopniu będzie się różnił od pierwszego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wo_Man Opublikowano 18 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2022 Witajcie. Mam 2 letnie flandryjskie w balonie 15. Pobrałem próbkę i jest świetne. Kwaśne, lekka dzikość. Nic nie męczy. Tutaj mam pytania:1. Czy do refermentacji w butelkach dodać do butelek trochę drożdży + cukier (mam us-05 lekko po terminie) czy tylko sam cukier?2. Chciałbym użyć tego piwa jako dawcy mikrobów. Czy mogę zostawić w baniaku powiedzmy 2-3l flandersa zalać to świeżą brzeczką, czy raczej wstępnie przefermentować ją samymi drożdżami, a następnie dodać do flandersa?Z góry dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wo_Man Opublikowano 20 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2022 Wyrazi ktoś doświadczony swoją opinię?Dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 20 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2022 Jeżeli nikt Ci nie pomoże, to pisz do Bartka Urbaniaka z Browaru Sarabanda (znajdziesz w necie). Piłem jego piwa i były zacne. Zresztą ma w tym temacie dość duże sukcesy konkursowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wo_Man Opublikowano 21 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2022 Jeżeli nikt Ci nie pomoże, to pisz do Bartka Urbaniaka z Browaru Sarabanda (znajdziesz w necie). Piłem jego piwa i były zacne. Zresztą ma w tym temacie dość duże sukcesy konkursowe.Dziękuję uprzejmie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek30 Opublikowano 26 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2022 W dniu 18.07.2022 o 22:55, Wo_Man napisał: Witajcie. Mam 2 letnie flandryjskie w balonie 15. Pobrałem próbkę i jest świetne. Kwaśne, lekka dzikość. Nic nie męczy. Tutaj mam pytania: 1. Czy do refermentacji w butelkach dodać do butelek trochę drożdży + cukier (mam us-05 lekko po terminie) czy tylko sam cukier? 2. Chciałbym użyć tego piwa jako dawcy mikrobów. Czy mogę zostawić w baniaku powiedzmy 2-3l flandersa zalać to świeżą brzeczką, czy raczej wstępnie przefermentować ją samymi drożdżami, a następnie dodać do flandersa? Z góry dziękuję za pomoc. Witam Czy na pytanie 2 pojawiły się jakieś sugestie. Byłbym wdzięczny za udostępnienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 26 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2022 Nie robiłem jeszcze nigdy flandersa, ale z tego co wiem, to zwykłe drożdże S. cerevisiae dość źle znoszą dłuższe przebywanie w fermentorze (mowa o wielu miesiącach). Osobiście użyłbym jakiegoś w miarę neutralnego szczepu nie odfermentowującego głęboko i zrobił to metodą solery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mina obelżywa Opublikowano 27 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2022 Pozwolę sobie jeszcze tutaj zapytać: Witam, do tej pory jeszcze nigdy nie dodawałem owoców do fermentującego piwa wiec może trochę przesadzam. 48h temu do 10 litrów dwuletniego lambika wrzuciłem 4kg świetnych malin. Lambik w szklanym dymionie bez dostępu tlenu z rurką fermentacyjną. Do tego momentu brak oznak fermentacji - nie bułka, brak pęcherzyków, brak błonki. jak wyglada start fermentacji owoców ? Mam powody do niepokoju ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 7 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2022 W dniu 27.10.2022 o 19:43, mina obelżywa napisał: Pozwolę sobie jeszcze tutaj zapytać: Witam, do tej pory jeszcze nigdy nie dodawałem owoców do fermentującego piwa wiec może trochę przesadzam. 48h temu do 10 litrów dwuletniego lambika wrzuciłem 4kg świetnych malin. Lambik w szklanym dymionie bez dostępu tlenu z rurką fermentacyjną. Do tego momentu brak oznak fermentacji - nie bułka, brak pęcherzyków, brak błonki. jak wyglada start fermentacji owoców ? Mam powody do niepokoju ? zostaw na 3 msc blona powinna pojawic sie z czasem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się