WiHuRa Opublikowano 9 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2011 (edytowane) SEZON 14 - 2024/2025 (warki 10l): W 2024/2025 uwarzyłem ... warki (.... l). Razem od początku istnienia browaru .... warki (.... l) 14.09.2023 - warka #185 Free Stout 10°Blg (10l) SEZON 13 - 2023/2024 (warki 10l): W 2023/2024 uwarzyłem 2 warki (20l). Razem od początku istnienia browaru 184 warki (4 535l) 17.08.2023 - warka #184 Free Porter 10°Blg (10l) 20.01.2024 - warka #183 Free Mild 2°Blg (10l) SEZON 12 - 2022/2023 (warki 10-20l): W 2022/2023 uwarzyłem 10 warek (134l). Razem od początku istnienia browaru 182 warki (4 515l) 29.08.2023 - warka #182 Micro IPA 3/20 10°Blg (10l) 27.07.2023 - warka #181 Micro IPA 2/20 10,5°Blg (10l) 02.07.2023 - warka #180 Wiśniowy Sour 10°Blg (10l) 30.11.2022 - warka #179 NE-ish Bitter 11°Blg (10l) - podsumowanie warek na FM11 Wichrowe Wzgórza #176-179 22.11.2022 - warka #178 100% Peated v.10 9,5°Blg (10l) 15.11.2022 - warka #177 Wild Rice Mild 9,5°Blg (10l) 04.11.2022 - warka #176 Bitter 11,5°Blg (10l) - pierwsza warka w systemie BIAB 03.10.2022 - warka #175 Lutra Pils (20l) - podsumowanie warek na drożdżach Kveik Lutra #173-175 04.09.2022 - warka #174 Session Black IPA (22l) 20.08.2022 - warka #173 Session Cold IPA (22l) SEZON 11 - 2021/2022 (warki 18-28l): W 2021/2022 uwarzyłem 1 warkę (20l). Razem od początku istnienia browaru 172 warek (4 381l) 20.03.2022 - warka #172 Sesyjne Ryżowe IPA 1.046 (20l) SEZON 10 - 2020/2021 (warki 18-28l): W 2020/2021 uwarzyłem 18 warek (363l). Razem od początku istnienia browaru 171 warek (4 361l) 08.05.2021 - warka #171 Witiber 1.042 (24l) 05.04.2021 - warka #170 100% Peated Ale 1.048 v.9 (20l) 03.04.2021 - warka #169 Hazy Zesty 1.043 (19l) 28.03.2021 - warka #168 SH Zula Session Hazy IPA 1.049 (19l) 06.03.2021 - warka #167 Red Magnum 11,7°Blg (19l) 28.02.2021 - warka #166 Desitka 11°Blg (24l) 21.02.2021 - warka #165 Desitka 10,5°Blg (24l) 30.01.2021 - warka #164 Monachijskie Ciemne 11,8°Blg (19l) 16.01.2021 - warka #163 Pacific Lager 11,2°Blg (19l) 09.01.2021 - warka #162 Boston Lager 10,2°Blg (18l) 23.12.2020 - warka #161 Doppel Urbock 22,2°Blg (20l) 13.12.2020 - warka #160 American Pilzner 11,8°Blg (18l) 06.12.2020 - warka #159 Tmave 12,2°Blg (22l) 28.11.2020 - warka #158 Desitka 9,8°Blg (20l) 21.11.2020 - warka #157 Pacific Pale Ale 10,2°Blg (20l) 14.11.2020 - warka #156 Wild Rice Mild 9,5°Blg (20l) 08.11.2020 - warka #155 Pałacowy Bitter 9°Blg (19l) 11.10.2020 - warka #154 Session Rice IPL 11,2°Blg (19l) SEZON 9 - 2019/2020 (warki 12-28l): W 2019/2020 uwarzyłem 13 warek (265l). Razem od początku istnienia browaru 153 warki (3998l) 20.07.2020 - podsumowanie 9 sezonu 04.05.2020 - warka #153 Rowerowe 5,2°Blg (21l) 21.05.2020 - warka #152 Witbier 10°Blg (24l) 13.05.2020 - warka #151 Best Bitter 13°Blg (12l) 26.04.2020 - warka #150 Session Black IPA 11,5°Blg (19l) 19.04.2020 - warka #149 100% Peated Ale 12,2°Blg v.8 (18l) 13.04.2020 - warka #148 Hazy Oat 11,2°Blg (20l) 05.04.2020 - warka #147 Witbier 10,7°Blg (19l) 29.03.2020 - warka #146 California Porter 12,2°Blg (22l) 22.03.2020 - warka #145 Petite 9,5°Blg (21l) 15.03.2020 - warka #144 Hoppy Kolsch 11,5°Blg (16l) 02.02.2020 - warka #143 Wheaty Brown 12,2°Blg (23l) 06.10.2019 - warka #142 Coffee Bitter 12°Blg (22l) 29.09.2019 - warka #141 Wild Rice Mild 7,5°Blg (28l) SEZON 8 - 2018/2019 (warki 12-28l): W 2018/2019 uwarzyłem 12 warek (304l). Razem od początku istnienia browaru 140 warek (3733l) 29.09.2019 - podsumowanie całego 8 sezonu 31.05.2019 - warka #140 Witbier 10.5°Blg (28l) 03.05.2019 - warka #139 Witbier 9.5°Blg (28l) 19.04.2019 - warka #138 Wild Rice Mild 8.5°Blg (28l) 14.04.2019 - warka #137 100% Peated Ale v.7 10.5°Blg (28l) 19.03.2019 - warka #136 Wild Rice Mild 8,5°Blg (28l) 10.03.2019 - warka #135 Golden Izabella 10,0°Blg (28l) 26.01.2019 - warka #134 Wędzony Żytni Porter 19,0°Blg (12l) 20.01.2019 - warka #133 NE Bitter 9,8°Blg (28l) 16.12.2018 - warka #132 Liberty Lager 11,5°Blg (28l) 04.11.2018 - warka #131 Best Bitter 10,0°Blg (20l) 30.09.2018 - warka #130 Wild Rice Mild 8,8°Blg (22l) 16.09.2018 - warka #129 Blond Ale 10,0°Blg (26l) SEZON 7 - 2017/2018 (warki 10-28l): W 2017/2018 uwarzyłem 14 warek (308l). Razem od początku istnienia browaru 128 warki (3429l) 15.07.2018 - podsumowanie całego 7 sezonu 10.06.2018 - warka #128 Witbier 11,6°Blg (28l) 20.05.2018 - warka #127 Belgian Pale Ale 10,5°Blg (20l) 06.05.2018 - warka #126 Rowerowe 6,2°Blg (28l) 18.03.2018 - warka #125 American Red Ale 11,5°Blg (25l) 04.03.2018 - warka #124 Session NEIPA 10,9°Blg (20l) 25.02.2018 - warka #123 Old New Bitter 11,8°Blg (25l) 01.01.2018 - warka #122 Wędzony Porter Bałtycki 20,5°Blg (10l) / Klarstein 17.12.2017 - warka #121 California Lager 12,1°Blg (25,5l) / Klarstein 10.12.2017 - warka #120 American Stout 18,1°Blg (16l) / Klarstein 03.12.2017 - warka #119 Kolesch 12,1°Blg (25l) / Klarstein 19.11.2017 - warka #118 100% Peated Ale 10°Blg v.6 (17l) 12.11.2017 - warka #117 Owsiany Stout 13,2°Blg (22l) 17.09.2017 - warka #116 APA 11,3°Blg (25l) 30.08.2017 - warka #115 Session IPA 11,2°Blg (22l) SEZON 6 - 2016/2017 (warki 17-40l): W 2016/2017 uwarzyłem 11 warek (263l). Razem od początku istnienia browaru 114 warki (3121l) 16.09.2017 - podsumowanie całego 6 sezonu 06.05.2017 - warka #114 Witbier 11,6°Blg (40l), o Witbierze słów kilka 03.05.2017 - warka #113 Alelite 8,9°Blg (20l) 17.04.2017 - warka #112 Belgian Pale Ale 10,7°Blg (19l) 26.02.2017 - warka #111 Koelsch 12,4°Blg (40l) 19.02.2017 - warka #110 American White Wheat 12,5°Blg (23l) 21.01.2017 - warka #109 Imperial Urbock 26,1°Blg (18l) 06.01.2017 - warka #108 Lager wiedeński 13,1°Blg (20l) 31.12.2016 - warka #107 Black Peat 12,4°Blg (17,5l) 23.12.2016 - warka #106 Czeski Pilzner 12,6°Blg (22l) 30.11.2016 - warka #105 Coffee Stout 12,3°Blg (20l) 11.11.2016 - warka #104 Nova IPA 11,6°Blg (23l) SEZON 5 - 2015/2016 (warki 10-40l): Razem w 2015/2016 uwarzyłem 30 warek (829l). Razem od początku istnienia browaru 103 warki (2858l) 15.07.2016 - podsumowanie całego 5 sezonu 11.07.2016 - warka #103 Summer Ale 11,1°Blg (40l) 01.07.2016 - warka #102 Belgian Porter 10,5°Blg (30l) 12.06.2016 - warka #101 Witbier 11,5°Blg (40l) 28.05.2016 - warka #100 Dziki Gon v.3 14,7°Blg (20l) 28.05.2016 - warka #99 Belgian Pale Ale 10,0°Blg (20l) 25.05.2016 - sezon lagerowy - podsumowanie 14.05.2016 - warka #97 i #98 Porter 20°Blg (2x40l, Akcja Beczka III) 03.05.2016 - warka #96 Double IPA 20,4°Blg (11l) 17.04.2016 - warka #95 Koelsch 12,3°Blg (40l) 20.03.2016 - warka #94 100% Peated Ale v.5 11°Blg (20l) 13.03.2016 - warka #93 Podwójne Grodziskie 10,5°Blg (20l) 28.02.2016 - warka #92 Wędzony Porter 20°Blg (18l) 25.02.2016 - warka #91 Zlotowe 12°Blg (40l) 22.02.2016 - jesienno-zimowe ale - podsumowanie 14.02.2016 - warka #90 Czeski Pilzner 11°Blg (39l) 04.02.2016 - warka #89 Wiosenne 11,5°Blg (10l) 24.01.2016 - warka #88 Boston Lager 11,2°Blg (39l) 06.01.2016 - warka #87 German Pilzner 12,3°Blg (40l) 01.01.2016 - warka #86 Rauchbier 15,3°Blg (17l) 27.12.2015 - warka #85 Smoked Red Ale 13,3°Blg (20l) 20.12.2015 - warka #84 Dortmunder 13,2°Blg (28l) 07.12.2015 - warka #83 West Coast IPA 14,2°Blg (27l) 22.11.2015 - warka #82 American Pale Ale 12°Blg (28l) 08.11.2015 - warka #81 American Brown Ale 12,5°Blg (25l) 05.11.2015 - warka #80 Pale Ale 12,6°Blg (8l, warka pokazowa) 25.10.2015 - warka #79 Imperial Porter 25°Blg (17l) 10.10.2015 - warka #78 100% Peated Ale v.4 22,5°Blg (22l) 07.10.2015 - warka #77 Kriek 9°Blg (20l) 03.10.2015 - wakra #76 Golden Ale 11,6°Blg (37l) 27.09.2015 - warka #75 Oatmeal Stout / Coffee Stout 13,5°Blg (36l) 13.09.2015 - warka #74 Best Bitter 9,7°Blg (37l) SEZON 4 - 2014/2015 (warki 15-50l): Razem w 2014/2015 uwarzyłem 22 warek (674l). Razem od początku istnienia browaru 73 warek (2029l) 22.06.2015 - podsumowanie całego 4 sezonu 07.08.2015 - warka #73 American Pale Ale (15l) 02.08.2015 - warka #72 American Weizen (21l) 19.07.2015 - warka #71 Pszenica wędzona (18l) 05.07.2015 - warka #70 Pszenica z pomarańczą (21l) 21.05.2015 - zimowy sezon dolnej fermentacji - podsumowanie 15.05.2015 - warka #69 Flanders Red 16°Blg (50l, Akcja beczka II) 03.05.2015 - warka #68 Witbier 11°Blg (37l) 13.04.2015 - warka #67 Belgian Pale Ale 10,3°Blg (20l) 17.03.2015 - warka #66 Boston Lager 12,6°Blg (40l) 17.03.2015 - warka #65 Desitka 10,7°Blg (46l) 26.02.2015 - warka #64 Dziki Gon v.2 21°Blg (15l) 15.02.2015 - warka #63 Czeski Pilzner 12,5°Blg (51l) 31.01.2015 - warka #62 American Pale Ale 12,6°Blg (20l) 11.01.2015 - warka #61 Smoked India Pale Lager 13,7°Blg (42l) 06.01.2015 - warka #60 100% Peated Lager v.3 13°Blg (22l), etykieta 30.12.2014 - jesienny sezon górnej fermentacji - podsumowanie 21.12.2014 - warka #59 Schwarzbier 12°Blg (47l), etykieta 14.12.2014 - warka #58 100% Smoked Lager 11,7°Blg (22l), etykieta 30.11.2014 - warka #57 Pacific Red Ale 11,6°Blg (26l), etykieta, relacja (nowy kąt warzelny) 11.11.2014 - warka #56 Pacific Pale Ale 10,5°Blg (24l), etykieta 28.09.2014 - warka #55 Dry Stout 12,1°Blg (45l), etykieta 14.09.2014 - warka #54 Wet IPA 11,0°Blg (20l) 14.09.2014 - warka #53 Landlord Pale Ale 10,2°Blg (43l), etykieta 02.09.2014 - warka #52 100% Peated Ale v.2 10,0°Blg (29l), relacja, etykieta SEZON 3 - 2013/2014 (warki 20-40l): Razem w 2013/2014 uwarzyłem 25 warek (621l). Razem od początku istnienia browaru 51 warek (1355l) 14.07.2014 - podsumowanie 3 sezonu 15.06.2014 - warka #51 Grodziskie 8°Blg (20l) 18.05.2014 - warka #50 Dziki Gon v.1 15°Blg (20l), etykieta 18.05.2014 - warka #49 Grodziskie IPA 7,5°Blg (23l), etykieta 12.05.2014 - warka #48 White IPA 13,6°Blg (40l), etykieta 27.04.2014 - warka #47 Biały Jasiek 9,2°Blg (40l), etykieta 14.04.2014 - warka #46 Żytni Ciemny Saison 14,8°Blg (25l), etykieta 25.03.2014 - warka #45 Porter 16,7°Blg (20l), etykieta 25.03.2014 - warka #44 Urbock 16,5°Blg (20l), etykieta 16.03.2014 - warka #43 Grodziskie 7,7°Blg (24l), etykieta 02.03.2014 - warka #42 Marcowe 12,6°Blg (40l), etykieta 16.02.2014 - warka #41 100% Peated Ale v.1 13,2°Blg (20l), etykieta 09.02.2014 - warka #40 Boston Lager 10,5°Blg (40l), etykieta 23.01.2014 - warka #39 Czeski Pilzner 11°Blg (40l), etykieta 29.12.2013 - warka #38 Schwarzbier 12°Blg (40l), etykieta 23.12.2013 - jesienny sezon górnej fermentacji - podsumowanie 08.12.2013 - warka #37 Dortmunder 12,5°Blg i Alertmunder 12,5°Blg (20l), etykieta, etykieta 17.11.2013 - warka #36 Riggwelter Brown Ale 13,5°Blg (20l), etykieta 11.11.2013 - warka #35 Strawberry Lambic 12°Blg (20l), etykieta 27.10.2013 - warka #34 Owsiany Stout 12,5°Blg (20l), etykieta 27.10.2013 - warka #33 Specjalne Grodziskie 12°Blg (20l), etykieta 07.10.2013 - drugie urodziny browaru - podsumowanie 30.09.2013 - warka #32 Cienki 12,7°Blg (8l, wysłodziny po RIS), etykieta 29.09.2013 - warka #31 Russian Imperial Stout 25°Blg (20l, Akcja beczka I), zdjęcia 13.09.2013 - warka #30 Old Peculier 14°Blg (20l),etykieta 12.09.2013 - warka #29 American Red Ale 13°Blg (20l), etykieta 04.09.2013 - warka #28 Pacific Pale Ale 11,8°Blg (20l), etykieta 04.09.2013 - warka #27 Landlord Best Bitter 10,2°Blg (20l), etykieta SEZON 2 - 2012/2013 (warki 20-40l): Razem w 2012/2013 uwarzyłem 12 warek (420l) Razem od początku istnienia browaru 26 warek (734l) 04.06.2013 - podsumowanie 2 sezonu 02.04.2013 - warka #26 "pępkowy" Porter Bałtycki 22,5°Blg (20l), etykieta 27.03.2013 - warka #25 Witbier 11°Blg (20l), etykieta 08.03.2013 - warka #24 Urbock 17°Blg (20l), etykieta 08.03.2013 - warka #23 Maibock 15,5°Blg (20l), etykieta 17.02.2013 - warka #22 Czeski Pilzner 13°Blg, etykieta 20.01.2013 - warka #21 Ciemny lager i Owsiany Stout 13,5°Blg, etykieta, etykieta 30.12.2012 - warka #20 Marcowe 13,5°Blg, etykieta 11.12.2012 - warka #19 Czeski Pilzner 11,5°Blg, etykieta 18.11.2012 - warka #18 American Lager 13°Blg i American Ale 13°Blg, etykieta 28.10.2012 - warka #17 Brown Ale 11°Blg, etykieta 07.10.2012 - pierwsze urodziny browaru - podsumowanie 05.10.2012 - warka #16 Pipa pipa 13°Blg, etykieta 09.09.2012 - warka #15 Best Bitter 12°Blg, komentarz i zdjęcia, etykieta SEZON 1 - 2011/2012 (warki 20l): Razem w 2011/2012 uwarzyłem 14 warek (314l) 01.06.2012 - podsumowanie 1 sezonu 25.04.2012 - warka #14 Witbier (receptura własna) 11°Blg 25.04.2012 - warka #13 Kolsch (receptura własna) 12°Blg 15.04.2012 - warka #12 Alt (receptura własna) 12,5°Blg 03.04.2012 - warka #11 Islay Ale (receptura własna) 13,5°Blg 03.04.2012 - warka #10 Strong Scotch Ale (receptura własna) 17°Blg 11.03.2012 - warka #9 Scottish 80/- (receptura własna) 11,5°Blg 19.02.2012 - warka #8 Lager wiedeński (receptura własna) 12,5°Blg 06.02.2012 - warka #7 Czech Pils Kumburak (przepis z książki Clonebrews) 13°Blg 22.01.2012 - warka #6 Imperial IPA (receptura własna) 17,5°Blg 29.12.2011 - warka #5 Dry Stout (Cartmann) 13°Blg 19.12.2011 - warka #4 Best Bitter (Makaron) 12°Blg 16.11.2011 - warka #3 Pale Ale (HB) 10,5°Blg 24.10.2011 - warka #2 IRA (HB) 12°Blg 07.10.2011 - warka #1 Kolsch (HB) 12°Blg ------------------- Użyteczne linki: Parametry mojej wody, Kalkulator % do mocnych piw, Statystyka drożdżowa Edytowane 17 Września przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 14 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2011 (edytowane) Browar Czarny Ryś startuje! Czas zacząć powoli zapiski, start już wnet - październik 2011. Będę zacierał i warzył na kociołki z Lidla, kociołek właśnie czeka na przeróbki, zawór kulowy, filtrator i termoizolacje, mam nadzieję wykonać to do tygodnia czasu. Dodatkowo będę się wspierał grzałką zanurzeniową. Wysładzanie będzie z izolowanego fermentora z ciepłą wodą która wcześniej będę grzał w kociołku, lub bezpośrednio grzałką w fermentorze. Jeszcze jestem na etapie decyzji jaki rodzaj wysładzania zastosować ale chyba będzie to wysładzanie ciągłe - czyli będę działał na zasadzie systemu 3 stopniowego. Jeśli tak czeka mnie jeszcze wykonanie "deszczownicy" - chyba z rurek PEX. Poszukuje aktualnie w Rzeszowie i okolicach miękkich rurek miedzianych do chłodnicy - może ktoś z tego terenu ma jakieś namiary ? Jeśli nie zdążę będę chłodził w wannie + lód. Na początek planowałem 3 warki (Kolsch, Alt, Grodziskie) na płynnych German Ale 1007 ale z racji tego że byłyby to moje 3 pierwsze warki w życiu a także to że nie posiadam jeszcze mieszadła magnetycznego (brak jeszcze zasilacza i mieszadełka no i czasu na złożenia wszystkiego) to odpuściłem. Zamówiłem trzy zestawy z HB na drożdżach suchych: Kolsch na S-33 Pale Ale na Mauribrew Ale 514 IRA na gęstwie po Mauribrew Ale 514 Butelki już czekają, piwo będzie refermentować za pomocą rezerwy + glukoza, obliczenie za pomocą kalkulatora z tutejszych zasobów plikowych. Do kupienie została mi jeszcze tylko kapslownica - jestem zdecydowany na Grifo. Jako że mieszkam w domu jednorodzinnym, będę warzył w garażu który z biegiem czasu będzie przerabiany na browar Będzie zamrażalka na dolniaki, kegaratora do wyszynku, tv, wygodne składane fotele - ale to na razie melodia przyszłości, jeszcze przecież nawet nie uwarzyłem pierwszej warki Edytowane 27 Maja 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 17 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2011 (edytowane) 07.10.2011 warka #1 Kolsch (zestaw HB) IBU ~ 22 EBC ~ 10 SKŁAD: Pilzneński Litovel - 4,0kg Pszeniczny Weyermann - 0,5kg Lubelski 40g Safbrew S-33 7g (rehydratacja) ZACIERANIE: woda do zasypu - 15l 30' - 64-65C 25' - 70-71C 20' - 75C WYSŁADZANIE: 7,5l+7,5l=15l - 75C 24l - 10,5Blg GOTOWANIE: 60' Lubelski 40g Po gotowaniu - 20l - 12Blg 1l odzyskany z chmielin - z tego poszło 0,5l na FFT oraz 0,5l na test stabilności WYDAJNOŚĆ - ~59% Na pierwszy raz nie miało to dla mnie znaczenia ale trzeba będzie nad tym popracować bo na pewno może być lepsze, zmiana metody wysładzania na ciągłą lub wysładzanie na min. 3-4 raty (świadomie poszedłem na skróty wysładzając 2x7,5l) FERMENTACJA: Napowietrzenie brzeczki przez mocne kołysanie (na piłce córki ) fermentorem przez 5min Drożdze zadane w 22C, ruszyły żwawo na drugi dzień Burzliwa: 18-20C - 5 dni Cicha: 18,5l - 4Blg Mimo że jest 4Blg przelałem na cichą bo test FFT po 4 dniach też zszedł do 4Blg 17C - 10 dni (do 22.10) ROZLEW: Przelewanie planowane na 22.10.2011 z dodatkiem glukozy (zapomniałem sobie odłożyć brzeczkę do refermentacji). KOMENTARZ: - Strata podczac przelewu na cichą 1,5l, mogłem tu powalczyć ale latające muszki raczej przyspieszały moją pracę (stres). - Podczas przelewu mały zonk - cześciowa ochlapłem się przy zaciągu ustami i cześć skapła do fermentora (jak będzie kwas to będę wiedział dlaczego) - Czas pracy 7,5h razem ze sprzątaniem, po zoptymalizowaniu poszczególnych procesów licze na skrócenie o 1h (samo gotowanie wody do wysładzania trwało 40min a mogłem to robić równolegle z grzaniem wody do zacierania tylko na innej kuchence) - Problemy z lekkimi przeciekami, i w kociołku i w fermentorze z kranikiem i przy chłodnicy - wszystko do poprawy. - Test stabilności - OK, po 4 dniach piwo wciąż smakowało bardzo dobrze (stało w 18-20C) - Test FFT częsciowo spity, smakuje w moim odczuciu prawidłowo, cześć zostawiłem żeby zobaczyć co będzie dalej. Edytowane 27 Maja 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 19 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 (edytowane) Krótkie foto story z warki #1 Chłodnica (narazie połączenie z wężykiem za pomocą taśmy samowulkanizacyjnej, o dziwo jest bardzo szczelnie - przynajmniej narazie, w tle warzelnia) Zacieranie (zaizolowany kociołek prawie w ogóle nie tracił temperatury - tylko 1C, poszczególne próby trwały bez dodatkowego podgrzewania) Próba jodowa (to ciemnejsze to płyn lugola, chciałem porównać jaki sam w sobie ma kolor) Wysładzanie (w tle, wiadro 15l - pełne wody do wysładzania, zaizolowane, świetnie trzyma temperature) Gotowanie (bez dodatkowej grzałki aniu rusz, przy tak ustawionej pokrywce opary kapią poza kociołek) Edytowane 10 Maja 2012 przez elroy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 19 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 O widzę że masz prawie identyczny sprzęt jak ja (bifinett, chlodnica z miedzi, grzałka, wiaderko 15L). Jeszcze nie warzyłem z grzałką dodatkową bo kupiłem tydzień temu. Pomysł na izolację wykorzystam, ja myślałem o karimacie. Jak łączysz ten wężyk igielitowy z wodociągiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 19 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 Do izolacji szukałem w sumie takich piankowych mat do ocieplania rur o dużych średnicach ale w leroy ani castoramie tego nie było więc kupiłem maty grzejnikowe. O podłączenie z kranem lepiej nie pytaj - narazie totalna prowizorka. To była jedna z tych rzeczy której nie przewidziałem wcześniej i podczas warzenia trzeba było coś wykombinować na cito. Igielit jest fi8 więc nie wchodzi na kran 1/2 stąd wsadziłem go w kawałek węża ogrodowego 1/2 z szybkozłączką - połączenie igielt->waż ogrodowy okręciłem taśmą samowulkanizacyjną - nie przeciekało ale nie szło puścić wody na maksymalny przepływ bo ciśnienie wypychało igielit z węża ogrodowego. Ta prowizorka dała rady schłodzić 20l do 23C ale trwało to ponad 60min (wolny przepływ wody). Właśnie myśle jak to rozwiązać bo weekend czeka mnie następne warzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 19 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 No to ja walczyłem podobnie, tyle że lałem wodę z fermentora z kranikiem - tak samo słaby przepływ i chłodzenie, bez sensu. Ja chcę wąż ogrodowy/pralkowy założyć na rurkę miedzianą, w środek wąż igielitowy i cienki wężyk biowinu (5cm odcinki wypełniające różnicę średnic przelotów) i ścisnąć opaskami metalowymi. A wąż ogrodowy do wodociągu już standardowo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 19 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 Podjedź do sklepu typu praktiker lub do jakiegoś z armaturą wodną i poszukaj perlatora na kran, ważne aby był z przedłużką na kawałku wężyka. Demontujesz końcówkę, która nakręcana jest na kran, wyjmujesz z wężyka trzpień i nakładasz razem z nakrętką na swój wężyka od chłodnicy. Dla pewności możesz skręcić opaską. Jeśli masz w pobliżu baterię prysznicową to wąż który idzie do "słuchawki" jest idealny. Nie mam w tej chwili możliwości zrobić zdjęcia ale jakby co to jutro mogę ci podesłać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 19 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 Dzięki, obecnie jest perlator z ustawianiem kierunku ale na sztywnej rurce w przegubie, pokombinuje tak jak piszesz. Z prysznicem też OK ale wolałbym z baterii kuchennej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 20 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 (edytowane) polter chyba chodzi Ci o coś takiego ? Ucinamy dużą końcówkę i zakładamy wężyk z opaską ? (srednica tej rurki perlatora to podobno 5-6mm więc by pasowało) Jednak w moim przypadku chce się zapiąć w garażu do zaworu kulowego 1/2 i nie wiem czy ten perlator spasi, krucieć z zaworu jest oczywiście do odkręcenia, tylko czy na ten gwint zaworu kulowego da się zakręcić powyższy perlator? Najprościej byłoby znaleźć cienki króciec na taki zawór i wtedy od razu na to igielit ale takowych nie znalazłem. yapko, na baterie może spasi Ci coś takiego Edytowane 21 Października 2011 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 20 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 polter chyba chodzi Ci o coś takiego ? Ucinamy dużą końcówkę i zakładamy wężyk z opaską ? (srednica tej rurki perlatora to podobno 5-6mm więc by pasowało) Dokładnie taki sam kupiłem. W miejscu które zaznaczyłem, zsuwasz tę czarną opaskę, za nią zjeżdża srebrna nakrętka. Wtedy zobaczysz na końcówce wężyka wciśnięty do środka trzpień. To własnie ten trzpień musisz wyjąć z wężyka. Na swój przewód do chłodnicy nakładasz najpierw nakrętkę, później wciskasz w swój wężyk ten trzpień i masz gotowe przyłącze do baterii kuchennej, umywalkowej. Dotatkowo możesz skręcić wężyk opaską zaciskową na tym trzpieniu bo ciśnienie czasami zsuwa wężyk z trzpienia i wtedy trochę pryska na boki. W zestawie jest też przejściówka w razie gdybyś miał wylewkę z gwintem wewnętrznym Jednak w moim przypadku chce się zapiąć w garażu do zaworu kulowego 1/2 i nie wiem czy ten perlator spasi, krucieć z zaworu jest oczywiście do odkręcenia, tylko czy na ten gwint zaworu kulowego da się zakręcić powyższy perlator? Na zawór kulowy to nie wejdzie, ale może udałoby się za pomocą jakiś przejściówek z instalacji miedzianej dojść do średnicy 8-10mm na który nałożysz swój wąż z chłodnicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 26 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 warka #1 Kolsch (zestaw HB) Fermentacja 23.10.2011 - fermentacja cicha zakończona, piwo zeszło do spodziewanego 3 Blg - 18,5l Rozlew 23.10.2011 - przelałem piwo do 0,5l butelek z 128g rozpuszczonej gluzkozy do refermentacji Komentarz - mycie butelek to nie będzie moje ulubione zajęcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 28 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 (edytowane) 24.10.2011 warka #2 IRA (zestaw HB) SKŁAD: Pilzneński Litovel - 4,0kg Carared Weyermann - 0,25kg Caraamber Weyermann - 0,25kg Palone ziarna Weyermann 60g Marynka - 20g Lubelski 20g Mauribrew Ale 514 - 7g (rehydratacja) ZACIERANIE: woda do zasypu - 15l 30' - 65-64C 20' - 71-72C 20' - 76C WYSŁADZANIE: 5+5+4=14l - 72-78C 23l - 10,5Blg Mogłem więcej wody wysłodzić. GOTOWANIE: 60' - Marynka 20g 10' - Lublelski 20g Po gotowaniu - 20l - 12Blg 0,2l odzyskany z chmielin na FFT WYDAJNOŚĆ - ~59% Mimo zmiany przy wsyładzaniu wydajność taka sama jak poprzednio. Chyba zaczne używać więcej wody do wysładzania, żeby po gotowaniu i stratach po przelewaniu na cichą było te 20l piwa - czyli wysładzanie do około 25l lub więcej (zawsze można dolewać w trakcie gotowania to co się nie zmieści do kociołka.) FERMENTACJA: Napowietrzenie brzeczki przez mocne kołysanie fermentorem przez 5min Drożdze zadane w 20C, ruszyły w nocy Burzliwa: 18C - planowana na 7 dni (do 31.10.2011) KOMENTARZ: - Czas pracy zmniejszyłem do 7h razem ze sprzątaniem - Prawdopodobnie dla oszczedzenia czasu będę przekładał zacier do filtracji do osobnego fermentora i tam wysładzał do umytego między czasie kociołka, pozwoli mi to rozpczać grzanie cześci wysłodzonej brzeczki o wiele wcześniej, liczę że mogę tu zaoszczedzić około 20-25 min (doporowadzanie do gotowania 20l na kociołku nawet z dodatkową grzałką trwa około 40min), aczkolwiek będzie przez to trochę więcej roboty. Pozwoli mi to również zrezygnować z filtratora w kociołku - plącze się podczas mieszania słodów przy zacieraniu. - Problem przyłącza chłodnicy do kranu rozwiązany, pozostałe nieszczelności wciąż pozostały do poprawienia. - FFT po 3 dniach zszedł do 4Blg - Wali siarką z fermentora - ma nadzieję że to się ulotni z czasem Edytowane 27 Grudnia 2011 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 30 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 (edytowane) Przyłączenie chłodnicy do kranu kulowego 3/4. Chłodzenie skróciło się o połowę dzięki możliwości zastosowania maksymalnego przepływu. Po dokładnym opatrzeniu asortymentu w budowlankach znalazłem końcówki z różnym fi - m.in z fi8. Końcówki te są z zewnętrzym gwintem 1/2 stąd zastosowałem jeszcze przejście z 1/2 na 3/4 z wewnętrznymi gwintami. Uszczelnie końcówki z przejściówką za pomocą taśmy, zaś przejściówki z kranem 3/4 za pomocą uszczelki przełożonej z standardowej końcówki która była z kranem. Waż fi8 wchodzi na końcówkę dość ciasno stąd nie trzeba bylo żadnych zacisków. Za oba elementy zapłaciłem 10 zł Edytowane 2 Listopada 2011 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 10 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2011 (edytowane) warka #2 IRA (zestaw HB) Fermentacja 30.10.2011 - fermentacja burzliwa zakończona, 4 Blg - 20l 08.11.2011 - fermentacja cicha - po tygodniu wciąż jest 4Blg , zostawiam piwo jeszcze na tydzień, FFT zszedł do 3-3,5Blg i na takie zakończenie liczę. Temperatura fermentacji 18C. Komentarz - wydaje mi się, że jednak mogłem potrzymać jeszcze 1-2 dni piwo na burzliwej - wychodzi brak doświadczenia. - po trzecim dniu fermentacji burzliwej siarka ulotniła się z fermentora - uff, teraz, na cichej, w smaku jak i w zapachu już jej nie czuć - uff. Edytowane 10 Listopada 2011 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 14 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 warka #2 IRA (zestaw HB) Fermentacja 14.11.2011 - fermentacja cicha zakończona - zostało 4Blg Albo coś źle popatrzyłem przy mierzeniu FFT albo coś utknęło. Rozlew 14.11.2011 Rozlałem 20 litrów piwa do butelek 0,5l i 0,33l z dodatkiem 116g glukozy. Celowane w nagazowanie v2.3 -- P.S W tym tygodniu kolejna warka - Pale Ale na gęstwie z poprzedniej warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 17 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 (edytowane) 16.11.2011 warka #3 Pale Ale (zestaw HB) SKŁAD: Pilzneński - 4,0kg Karmelowy Jasny - 0,15kg Marynka - 30g Lubelski - 30g ok 200ml gęstwy Mauribrew Ale 514 ZACIERANIE: woda do zasypu - 14l 60' - 67-68C 10' - 76C WYSŁADZANIE: Przełożenie młóta do fermentora z wężykiem. 5+5+5+5=20l - 60-70C 28l - 9,5Blg GOTOWANIE: 60' - Marynka 30g 10' - Lublelski 30g Po gotowaniu - 24,5l - 10,5Blg z czego 0,5l poszło na FFT Kociołek mieści tylko ok. 25-26l więc te 2-3 litry dolewałem w trakcie gotowania. Chyba dlatego Blg po gotowaniu wzrosło tylko o 1, poprzednim razem zwiększało się o 1,5. WYDAJNOŚĆ - ~65% Sporo przyłożyłem sie tym razem do wysładzania. Zbadałem "na sucho" jak ustawić kranik ale przepływ na 1 minute nie przkraczał 1 litra. Użyłem co prawda za dużo wody ale wysładzałem do 3Blg i po prostu tyle wyszło, miałem to zredukować dłuższym gotowaniem ale jak tylko zawrzało rzuciłem chmiel zapominając o wcześniejszej ustaleniu. FERMENTACJA: Napowietrzenie jak poprzednio Drożdze zadane w 19C, ruszyły w nocy Burzliwa: 18C - planowana na 7 dni (do 23.11.2011) KOMENTARZ: - Czas pracy zmniejszyłem do 6h razem ze sprzątaniem, a to dzięki przełożeniu młóta do wsyładzania i grzaniu brzeczki już w trakcie wysładzania oraz dzięki szybkiemu zagotowaniu wody do zacierania na płycie indukcyjnej a nie w kociołku (zajęło mi to 10 min a nie jak poprzednio 40min). Ogólnie skróciłem czasy gotowania a w przypadku kociołka było co skrócić. - dokupiłem uszczelki i problem z przeciekaniem w fermentorze i kociołku nie istnieje. - po 3 warce mogę powiedzieć że "warsztat" pracy jest prawie dopracowany, logistycznie jak i umysłowo Podczas warzenia wszystko leży po ręka, nie ma paniki ani nagłego biegania - to mi sie podoba, przyjemniej sie pracuje. - przy następnych warkach trzeba będzie popracować nad trafianiem w zamierzone Blg. ---- P.S Kolejne warki dopiero w połowie grudnia, będą już na drożdżach płynnych (i gęstwach po nich) więc muszę się do tego dobrze przygotować. Czeka mnie budowa mieszadła i zakup osprzętu. Zakupione XL 1968 London ESB Ale i XL 1728 Scottish Ale czekają już w lodówce. Edytowane 27 Grudnia 2011 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 21 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2011 (edytowane) Nadszedł czas na próbę mojego pierwszego, własnego piwa (choć tak naprawdę przed tą próbą odbyły się trzy mini testy 0,33l po każdym tygodniu leżakowania - byłem ciekawe jak piwa się zmienia z biegiem czasu). Piwo nie jest szczytem marzeń ale jest pijalne, kilka postronnych osób próbowało w ten weekend i określiło jak "niespodziewanie" dobre, chyba oczekiwali gorszych rezultatów Jest mętne, kolor jasny (jaśniejszy niż na zdjęciu), piana szybko redukuję się do małego kożuszka, w smaku lekkie z ziemistymi i chlebowymi posmakami, raczej nisko nasycone (troszkę na nisko ale może jeszcze dojdzie), goryczka stonowana - bardzo się zmienia w kolejnych próbach in plus. Jak na pierwsze piwo jestem zadowolony z rezultatów co mobilizuje mnie do dalszych działań. P.S. A tak naprawdę największa ulga że żona pije ze smakiem tak więc jest przyzwolenie na dalszą działalność Edytowane 21 Marca 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 28 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 warka #3 Pale Ale (zestaw HB) Fermentacja 26.11.2011 - fermentacja burzliwa zakończona - zeszło do 3,5°Blg, 23,5l - fermentacja cicha planowa na 2 tygodnie, prognoza na 3°Blg (prognozę podał FFT ) Komentarz - powtórka z rozrywki z poprzedniej warki, przez 2-3 dni waliło siarką z fermentora podczas burzliwej, teraz pachnie i smakuje ładnie, czy te drożdże tak mają czy nie spasiło im "miejsce" fermentacji tego się nie dowiem bo nie będę ich już używał --- P.S Mały test IRA po 2 tygodniach od butelkowania, zapowiada się smaczne, słodowe piwo (to dobrze bo Kolsch'a zostało już tylko 8 butelek ), jeszcze wciąż mętne, jeśli się nie wyklaruje to od następnych warek chyba zacznę używać mchu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 28 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 (edytowane) PLANY NA GRUDZIEŃ 2011/STYCZEŃ 2012: Do boju będą wysłane drożdże Wyeast 1968 London ESB Ale. Plan na 3 potyczki. warka #4: Best Bitter (Marynka Bitter), Arkadiusz Makarenko (Makaron) http://www.wiki.piwo...renko_(Makaron) warka #5: Dry Stout (Czarnuch), Kamil Soluch (Cartmann) http://www.wiki.piwo...luch_(Cartmann) warka #6: Imperial IPA (receptura własna) Plan: Warka - 21l Gęstość - 17,5 °Blg IBU - 104 EBC - 22 ABV - 7,5% Zasyp i chmielenie: Pale Ale - 4,6 kg Wiedeński - 1,0 kg Caramunich III - 0,30 kg Caraamber - 0,30 kg Simcoe 13%AA - ?? Amarillo 9,9%AA - ?? Citra 12%AA - ?? PLAN NA LUTY/MARZEC 2012 W ruch pójdą drożdże Wyeast 1728 Scottish Ale. Plan także na 3 potyczki. warka #7 Scottish Export 80/- (receptura własna) Plan: Warka - 21l Gęstość - 11,5 °Blg IBU - 21 EBC - 22 ABV - 4,8% Zasyp i chmielenie: Pale Ale - 3,9 kg Carahell - 0,30 kg Palony jęczmień - 0,08 kg Goldings E.K. 4,5% AA - 30g, 60min Fuggles 4,3% AA - 30g, 15min warka #8 Peated Scotch Ale (receptura własna) Plan: Gęstośc ~ 16,8 °Blg EBC ~44 IBU ~ 23 ABV ~7,2% Zasyp i chmielenie. Receptura w wersji beta : Pale Ale - 3,0 kg Słód whisky - 1,5 kg Monachijski - 1,0 kg Carared - 0,5 kg Carafa II - 0,20 kg special B - 0,10 kg East Kent Goldings - 30g, 60min Fuggle - 30g, 10min warka #9 Strong Scotch Ale (receptura własna - w opracowaniu) Edytowane 9 Stycznia 2012 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 28 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 Dobry wybór, jedynie ta 70tka... robiłem i próbowałem paru po kategorii konkursowej w Żywcu - no nie jest to piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 28 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 A co sugerujesz z zamian na tych drożdżach ? 80-tka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 28 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 W/g producenta pasują do: American Barleywine (kategoria w Żywcu, mógłbyś zrobić jako 3 z serii z większą ilością gęstwy) Baltic Porter (tak, tak, może być górnej fermentacji, cały czas mnie to kusi) Braggot Christmas/Winter Specialty Spiced Beer Foreign Extra Stout Imperial IPA Old Ale Other Smoked Beer Russian Imperial Stout Scottish Export 80/- Scottish Heavy 70/- Scottish Light 60/- Strong Scotch Ale Wood-Aged Beer Ale ogólnie możesz zastosować do wyspiarskich ale, mają dużą tolerancję alkoholu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 28 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 Zamierzam uderzyć w szkockie piwa bo pijąc kilkanaście "sklepowych" przykładów bardzo mi podchodzą. Jedynie zastanawiam się czy aby Strong Scotch nie zamienić na coś "ciężkiego", "dojrzewającego", tak na przyszłą zimę może RIS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 28 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 Zamierzam uderzyć w szkockie piwa bo pijąc kilkanaście "sklepowych" przykładów bardzo mi podchodzą. Jedynie zastanawiam się czy aby Strong Scotch nie zamienić na coś "ciężkiego", "dojrzewającego", tak na przyszłą zimę może RIS. Strong Scotish Ale to właśnie jest coś ciężkiego, a przy tym jest pyszne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się