Afghan Opublikowano 21 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2012 Mam pytanie w podobnym temacie. Dużo się piszę o tym w jakiej temperaturze fermentować piwo i często ktoś podaje dokładną temperaturę. Czy Faktycznie jest tak, że schładzacie brzeczkę do dokładnie takiej temperatury jaką podajecie, że piwo było w takiej fermentowane, czy zadajecie drożdże w temperaturze powiedzmy 27 stopni C (przy górnej fermentacji, bo o tą mi najbardziej chodzi) i schładzacie do temperatury którą podajecie jako temperaturę fermentacji? Pytam, bo w sobotę warzyłem piwko i zadałem drożdże właśnie w 27 stopniach i schładzanie nie za bardzo poszło po mojej myśli i jeszcze w niedziele po południu piwo miało 25 stopni, a piana już zaczynała opadać. Dopiero dzisiaj rano jak sprawdziłem temperaturę to była 22 stopnie i tak się zastanawiam czy te 25 stopnie przez ponad dobę nie wpłynie za mocno na smak piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 21 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2012 Obstawiam że wpłynie i to znacznie. Ja staram się schłodzić ile tylko się da w moich warunkach, nawet jakby miało być ciut za chłodno dla drożdży. Łatwiej i szybciej jest ogrzać z 15 do 16°C przy temperaturze powietrza 23°C niż w tej temperaturze schłodzić z 26 do 25°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 21 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2012 Brzeczkę ochładzam do ok. 30°C. Może później jeszcze zejdzie ze stopień albo dwa podczas utleniania (a może nie), wrzucam drożdże i wstawiam do piwnicy gdzie mam ok. 19-20 przez cały rok (warzę Ales). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 21 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2012 Hmm. Mam nadzieje, że będzie pijalne. Zapomniałem dodać jakie to piwo. Jest to dunkel weizen, a drożdże Zymoferm Weissbier Ayinger Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 21 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2012 (edytowane) Właśnie fermentuje mi Saison 3 tydzień na 3724 Belgian Saison. Przez pierwsze dwa tyg. temperatura na burzliwej wynosiła 21-24°C. Zeszło do 8°Blg z 14°Blg, podniosłem do 28°C i ruszyły od nowa ostro do pracy. Czyli tak jak w charakterystyce. Dość ciekawe drożdże, efekty za jakiś czas. Tyle że więcej robią szumu, niż pracy Narazie bulka , więc nie sprawdzam Blg. Edytowane 21 Maja 2012 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Preis Opublikowano 22 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 No i dobrze, lepiej nie grzebać za dużo w fermentorze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
franek_1986 Opublikowano 16 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2021 Mam w kotłowni chłodziarkozamrażarkę z funkcją wyłączenia chłodziarki. Przy obecnej temperaturze otoczenia (21C) temperatura w chłodziarce waha się od 12 do 14 stopni. Czy w takich warunkach mogę fermentować piwa górnej fermentacji np. na US-05, S-33, S-04? Jeśli tak, to czy po zakończeniu burzliwej wystawić piwo z lodówki, żeby dofermentowało w 21 stopniach? Drugie pytanie - jak przyjdą upały i w chłodziarce będzie np. 18 stopni - czy mogę fermentować górniki na w/w drożdżach, czy to już za ciepło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 16 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2021 18 lepiej niż 12, ta dolna granica trochę ryzykowna. Może sterownik podepnij, będziesz mieć lepsze warunki i kontrolę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
franek_1986 Opublikowano 16 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2021 Możesz zaproponować jakiś sterownik? Jestem zielony w temacie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golden_boy Opublikowano 16 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2021 Zobacz ten temat Sam również mam ten sterownik, możesz również obczaić BrewPiLess z tego tematu: Kolega z forum również robi fajny sterownik do lodowki, więcej możesz poczytać na ten temat tutaj : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 16 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2021 Można też po prostu kupić ITC-308 i mieć gotowca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
franek_1986 Opublikowano 17 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2021 Dzięki, to pewnie najlepsze rozwiązanie, ale... pod warunkiem, że nie ma niczego w zamrażarce, bo w niej też niestety podniesie się temperatura. Ciekawe też czy takie ciągłe włączanie i wyłączanie lodówki nie doprowadzi do jej awarii... Napiszcie, proszę, przy jakiej najniższej temperaturze można (w sensownym tempie) prowadzić fermentacje na w/w drożdżach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 17 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2021 @franek_1986 Doprowadzi do awarii, dlatego te sterowniki mają opcję histerezy. Ustawia się czas (5-10min) co jaki można załączyć kompresor). Ja fermentuje podobnie, w chłodziarce, bez dedykowanego sterownika. Zaczynam fermentację w 12 st w lodówce, po kilku dniach wyłączam chłodziarkę i pozwalam temperaturze wzrosnąć do 15. Pod koniec wyciągam fermentor z lodówki by dofermentowało. Na US-05, S-04 piwo wychodziło dobre. Najlepsze efekty uzyskiwałem na Nottinghamach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzywonos Jerzy Opublikowano 19 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2021 Cześć mam pytanie które wydaje mi się odpowiednie do tematu wątku. Będę warzył swoją trzecią warkę (pierwsza brewkit, druga chmielenie ekstraktów) piwo typu Hefewaizen z zacieraniem. Po zakupie surowców doczytałem na forum ze to dość trudne piwo ale trzeba próbować. Pytanie brzmi w jakiej temperaturze uwodnić drożdże skoro piwo będzie fermentowało w piwnicy gdzie panuje mniej wiecej stała temp ok 16 stopni. Czy temp wody do rehydratacji powinna być zbliżona do temp brzeczki, a jeśli tak ile powinna wynosić temperatura brzeczki przed zadaniem drożdży WB 06? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekGaaD Opublikowano 19 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2021 (edytowane) Edytowane 19 Maja 2021 przez WojtekGaaD DanielN i Krzywonos Jerzy 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 19 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2021 11 godzin temu, Krzywonos Jerzy napisał: Cześć mam pytanie które wydaje mi się odpowiednie do tematu wątku. Będę warzył swoją trzecią warkę (pierwsza brewkit, druga chmielenie ekstraktów) piwo typu Hefewaizen z zacieraniem. Po zakupie surowców doczytałem na forum ze to dość trudne piwo ale trzeba próbować. Pytanie brzmi w jakiej temperaturze uwodnić drożdże skoro piwo będzie fermentowało w piwnicy gdzie panuje mniej wiecej stała temp ok 16 stopni. Czy temp wody do rehydratacji powinna być zbliżona do temp brzeczki, a jeśli tak ile powinna wynosić temperatura brzeczki przed zadaniem drożdży WB 06? Drożdże uwadniasz w wodzie ~25 stopni i możesz spokojnie lać do brzeczki. Jeśli chcesz być super dokładny i boisz się że drożdże dostaną szoku temperaturowego, to po uwodnieniu możesz dolać do nich trochę chłodniejszej brzeczki, tak żeby zbić dodatkowo temperaturę mieszanki i dać im chwilę na aklimatyzację Krzywonos Jerzy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 19 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2021 54 minuty temu, Hary86 napisał: Drożdże uwadniasz w wodzie ~25 stopni i możesz spokojnie lać do brzeczki I wtedy albo ci wystartują albo nie. Krzywonos Jerzy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 20 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2021 Jak mi kiedyś nie wystartują albo naprodukują jakiego syfu, to może zmienię podejście Krzywonos Jerzy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kal800 Opublikowano 20 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2021 ja zadałem WB-06 bezpośrednio bez rehydracji do brzeczki schłodzonej do 18 stopni a fermentor stoi w 15 stopniach od tygodnia. Wszystko przebiega książkowo łącznie ze smakiem o naprawde wyczuwalnych goździkach. Krzywonos Jerzy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzywonos Jerzy Opublikowano 20 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2021 Ile piwowarów tyle opinii dzięki za odpowiedzi ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 20 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2021 (edytowane) W dniu 16.05.2021 o 21:00, franek_1986 napisał: Mam w kotłowni chłodziarkozamrażarkę z funkcją wyłączenia chłodziarki. Przy obecnej temperaturze otoczenia (21C) temperatura w chłodziarce waha się od 12 do 14 stopni. Czy w takich warunkach mogę fermentować piwa górnej fermentacji np. na US-05, S-33, S-04? Jeśli tak, to czy po zakończeniu burzliwej wystawić piwo z lodówki, żeby dofermentowało w 21 stopniach? Drugie pytanie - jak przyjdą upały i w chłodziarce będzie np. 18 stopni - czy mogę fermentować górniki na w/w drożdżach, czy to już za ciepło? US-05 Ci spokojnie pójdą w tylu i wyjdzie Ci lepsze piwo niż w 18C, ale S-33 i S-04 już mogą grymasić. 18C temperatury otoczenia to już tak trochę stykowo. Tu już pewnie S-04 da lepsze piwo niż US-05, choć to zależy od tego jakie poziomy estrów tolerujesz. Edytowane 20 Maja 2021 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 25 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2021 Używaj drożdży Omega Lutra Kveik jeśli nie chcesz inwestować w używaną chłodziarkę ani konstruować pudła stropianowego na chlodzenie wiadra butelkami z lodem (notabene tak można spokojnie fermentować lagery). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 25 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2021 W dniu 20.05.2021 o 13:56, Krzywonos Jerzy napisał: Ile piwowarów tyle opinii dzięki za odpowiedzi ? Hefeweizen to jedno z najprostszych piw do zrobienia. Najlepsze drożdże do niego to FM41. Co do temperatur, to możesz uwadniać drożdże w wyższej temperaturze, ale różnica temperatur uwodnionych drożdży do temperatury brzeczki nie powinna być większa niż 5°C. Oczywiście czym mniejsza różnica tym lepiej. Krzywonos Jerzy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 25 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2021 7 minut temu, kiwitom napisał: Hefeweizen to jedno z najprostszych piw do zrobienia. Śmiem się nie zgodzić. Wymaga wielotemperaturowego zacierania, może nastręczyć kłopotów z filtracją, niewielkie zmiany temperatury fermentacji wpływają na balans piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 25 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2021 (edytowane) 27 minut temu, x1d napisał: Śmiem się nie zgodzić. Wymaga wielotemperaturowego zacierania, może nastręczyć kłopotów z filtracją, niewielkie zmiany temperatury fermentacji wpływają na balans piwa. Z jednym się zgodzę, że strasznie uciążliwe jest wysładzanie, to fakt. Nawet łuska ryżowa nie pomaga. Co do temperatur zacierania, to ja warzę w kociołku, więc to nie stanowi żadnego problemu, programuję temperatury, reszta dzieje się sama. To samo tyczy się fermentacji, programuję lodówkę i też nie mam problemów z temperaturami. Może dlatego zawsze wychodził dobry i uważałem to za jedno z prostszych piw, w końcu wystarczą dwa słody pilzneński i pszeniczny po 50% i tyle, choć robiłem też przy innych konfiguracjach słodów. Edytowane 25 Maja 2021 przez kiwitom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się