korzen16 Opublikowano 8 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2023 (edytowane) WARKA#46 Pszeniczne kończy się już powoli, więc zwolni mi się fermentor ciśnieniowy. Plan na najbliższy weekend: WARKA#48 Helles Munich Planowane 11,5°Blg 20L (do fermentora) Zakładana wydajność całkowita około 75% IBU 20 Wyszło .......°Blg, ........L - wydajność całkowita około .....) 3,5 kg słód pilzneński Viking 87,5% 0,3 kg słód Monachijski 7,5% 0,2 kg słód pszeniczny 5% 10g Marynka 30g Hallertauer Mittelfrucht Drożdże W34/70 (uwodnione) Zacieranie: Zasyp do 28l wody o temp. 70°C + 5ml kwasu ortofosforowego Zacieranie przez 60' w temperaturze 65°C Podgrzanie do 76° i wygrzew przez 10' Do gara trafiło ok. ......., gęstości około .........°Blg. (początek filtracji - .........°Blg; koniec filtracji .........°Blg) Chmielenie i dodatki Gotowanie 60' 10g Marynka 60' 10g Hallertauer 15' 20g Hallertauer 0' Chłodzenie (temperatura wody ok. ......°C) do temperatury ........°C ok. .........' - do fermentora trafiło ........L brzeczki o gęstości ok..........°Blg Drożdże: Uwodnione drożdże W34/70 Fermentacja: Blg po cichej ........° co daje ........ alkoholu ............ - Butelkowanie - wyszło .......x0,5L z dodatkiem 4,2g glukozy na butelkę - planowane nagazowanie 2,8v/v Edytowane 12 Listopada 2023 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 11 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2023 Przefiltrowałem dziś WARKĘ#47 i przeniosłem na cc w 0°C na jakiś tydzień. Popełniłem gafę, bo trzeba było na koniec wężyka założyć coś (pończochę, czyścik z nierdzewki czy coś innego). Co chwilę, wężyk zatykał mi się wiśniami 🤔 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 15 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2023 Przerobiony Pinlock Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 15 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2023 (edytowane) Zapomniałem domówić słody wiec powstanie pszeniczny, czerwony lager: WARKA#48 Pszeniczny Lager Planowane 11,5°Blg 23L (do fermentora) Zakładana wydajność całkowita około 80% IBU 15 Wyszło 10,5°Blg, 24L - wydajność całkowita około 90%) 2,0 kg słód pilzneński Viking 44,4% 2,0 kg słód pszeniczny Bestmalz 44,4% 0,5 kg słód czerwony Viking 11,2% 20g Premiant Drożdże W34/70 (uwodnione) Zacieranie: Zasyp do 22l wody o temp. 72°C + 3ml kwasu ortofosforowego + modyfikacja wody CaSO4 1g; MgSO4 3g; CaCl2 3g Zacieranie przez 60' w temperaturze 65°C Podgrzanie do 76° i wygrzew przez 10' Do gara trafiło ok. 28, gęstości około 9°Blg. (początek filtracji - 11,5°Blg; koniec wysładzania 3°Blg) Chmielenie i dodatki Gotowanie 60' 20g Premiant 60' Chłodzenie (temperatura wody ok. 13°C) do temperatury 13°C - do fermentora trafiło 24L brzeczki o gęstości ok.10,5°Blg Drożdże: Uwodnione drożdże W34/70 Fermentacja: Początek fermentacji: 1 bar, koniec 2 bary; przed butelkowaniem jeden strzał 3 bary bez mieszania piwa (butelkowanie po tygodniu Burzliwa: 17.10.2023 14,7°C 18.10.2023 15,1°C 19.10.2023 15,1°C 20-24.10.2023 14,9°C --> 14,4°C 25.10-13.11 - CC w temperaturze 4° Blg po cichej ........° co daje ........ alkoholu - zapomniałem zmierzyć odfermentowanie 13.11.2023 - zabutelkowane: 26x0,5l, reszta wypita prosto z kega. Komentarz: - wyszło bardzo udane piwo, trochę mętne. Zmienić słodownie i do powtórki Edytowane 19 Grudnia 2023 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 24 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2023 WARKA#48 to pierwsze moje piwo przefermentowane od początku ciśnieniowo. Całość procesu dość wygodna, ciśnienie ustawiłem na początek 1 bar, a pod koniec podniosłem do 1,5 bara. Wygodą jest to, że można spróbować piwa zaraz po burzliwej; jest ono już nagazowane i daje obraz co nas czeka. Małym utrudnieniem jest możliwość uzupełniania piwa o różne dodatki w czasie fermentacji (burzliwej czy cichej), bez otwarcia pokrywy w moim Apollo. Na razie jedyny pomysł to transfer między pojemnikami, ale cały czas kombinuję - chciałbym mieć możliwość dorzucenia czegoś do fermentacji i odebrania gęstwy. Wydaje mi się, że nie będę butelkował prosto z fermentora; lubię trochę mocniej gazowana piwa i czeka mnie dogazowanie w kegu i dopiero butelkowanie. Niestety pospieszyłem się trochę z moją nalewarką przeciwciśnieniową bo docelową raczej chcę korzystać w wygodniejszego kranu do nalewania ciśnieniowego. Myślałem, że przesiądę się całkowicie na kegi, jednak na pewno przeproszę się z butelkami. Spijam kega zbyt wolno, to raz, a dwa że lubię różnorodność, a nie chce mi się tworzyć multitapu w domu. Buteka daje wolność wyboru, muszę tyko mocno usprawnić cały rozlew i pomijać refermentację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 1 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2023 Przygotowałem sobie zestaw do rozlewu piwa z Petainera 30 litrowego. Cornelius ogranicza mnie do warek 20 literowych, a ja chętniej warzę takie pod 30 litrów. Nie mam jeszcze głowicy do kegow., więc zmajstrowalem z tego co miałem pod ręką. Trzyma ciśnienie więc chyba będzie OK. W tym tygodniu planuje rozlew z niego WARKI#48 Krzyżak 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 5 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2023 Dopiero dzisiaj udało mi się zabutelkować WARKĘ#47 Wyszło 28x0,5l. Nagazowanie to dwa strzały po 3 bary + mieszanie kegiem za każdym razem po ok. 2-3 minuty przy temperaturze piwo 4°C. Wyszynk do butelek przy ciśnieniu 2 barów. Nalewarka przeciwciśnieniowa spisała się nie najgorzej, ale to ciężki kawałem chleba. Pierwsze butelki to prawie sama piana, zanim się ogarnąłem. W kolejnych było już OK. Piany miałem na wysokość szyjki. Nalewać trzeba niestety powoli i powoli wyrównywać ciśnienie po napełnieniu butelki, bo inaczej mocno się pieni. Ale ogólnie jestem bardzo zadowolony, bo dwie godziny pracy i piwo jest gotowe do picia. Jutro rozlew WARKI#48 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 5 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2023 16 godzin temu, korzen16 napisał(a): Jutro rozlew WARKI#48 No i z planów nici, bo skończył się gaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 12 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2023 (edytowane) WARKA#49 Helles Munich Planowane 12°Blg 25L (do fermentora) Zakładana wydajność całkowita około 75% IBU 23 Wyszło 12,5°Blg, 25,5L - wydajność całkowita około 76%) 5 kg słód pilzneński Viking 94,1% 0,30 kg słód Caramel 5,9% 45g Hallertau Blanc (10,2%) zbiór 2022r. Drożdże W34/70 (gęstwa) Zacieranie: Zasyp do 25 wody o temp. 70°C + 5ml kwasu ortofosforowego Zacieranie przez 60' w temperaturze 65°C Podgrzanie do 76° i wygrzew przez 10' Do gara trafiło ok. 27L, gęstości około 11,5°Blg. (początek filtracji - 16°Blg; koniec filtracji 7°Blg) Chmielenie i dodatki Gotowanie 60' 15g Hallertau 60' 10g Hallertau 15' 20g Hallertau 0' (whirpool) Chłodzenie (temperatura wody ok. 14°C) do temperatury 15°C ok. 60' - do fermentora trafiło 25L brzeczki o gęstości ok. 12,5°Blg Drożdże: gęstwa W34/70 (ok. 0,6L) Fermentacja: Ciśnienie startowe 0,8 bara; początek fermentacji po około 6-8 godzinach od zadania gęstwy 13.11.2023 - 14,5°C --> 15,2°C 14-15.11.2023 - 15,7°C --> 16,4°C --> 17,1°C 16.11.2023 - 16,9°C --> 16,0°C 17-23.11.2023 - 16,0°C --> 14,0°C 23.11.2023-05.12.2023 - 14°C --> 4°C Koniec fermentacji burzliwej 1.9 bara Blg po cichej 4° co daje 4,6% obj. alkoholu Edytowane 5 Grudnia 2023 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 13 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2023 Zabutelkowałem WARKĘ#48. Poszło sprawniej niż za pierwszym razem, ale muszę jeszcze usprawnić proces. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 19 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2023 W WARCE#49 zakończyła się już burzliwa i zaczęło się powoli klarować. Kolor złotawy, jasno bursztynowy, na razie mętny piana drobna opadła dość szybko; w aromacie czyściutko, czuć słodować taką trochę pszenną, bardzo delikatną oraz chmiel w kierunku cytrusowym i jakby odrobinę siarki. W smaku też delikatnie - bardzo niska goryczka, delikatna, plus do tego podbudowa słodowa. Na razie zapowiada się dobrze. Poczekam jeszcze z tydzień w tej temperaturze (ok 14°C), a potem podniosę do ok 18-20°C i dam na CC w 0°C na tydzień, może dłużej i w butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 23 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2023 WARKA#49 wrzucona na CC (4°C) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 24 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2023 (edytowane) Przede mną warzenie pierwszej pięćdziesiątki. Nie będzie to żaden mocarz, bo za takimi nie przepadam, a jak zwykle coś jasnego i lekkiego. Jeżeli jutro dojdą brakujące chmiele, to w kotle warzone będzie NEIPA#50: WARKA#50 NEIPA Planowane ok. 15°Blg 27L (do fermentora) Zakładana wydajność całkowita około 75% IBU 38 Wyszło 15°Blg, 29,0L - wydajność całkowita około 80%, do fermentora trafiło 27l 4,0 kg słód pilzneński Viking 53,3% 1,0 kg słód przeniczny 13,3% 1,5kg jęczmień niesłodowany (kasza jęczmienna drobna) 20,0% 1,0kg płatki owsiane grube 13,3% 100g Simcoe (13%) zbiór 2022r. 100g Citra (12,50%) zbiór 2022r. 50g Mosaic (10,50%) zbiór 2021r. 50g Amarillo (9,20%) zbiór 2022r. Drożdże: gęstwa W 34/70 (około 0,5l mocno rozwodnionej gęstwy z warki #49) Zacieranie: Zasyp niesłodowych składników do 7,5l zimnej wody, zagotowanie całości i pozostawienie na 45 minut Dodanie 16l wody i podgrzanie całości do 67°Cc Zacieranie przez 1,5h' w temperaturze 65-62°C Zacieranie przez 10' w temperaturze 72°C Podgrzanie do 76° i wygrzew przez 10' Do gara trafiło ok. 30,5L, gęstości około 14°Blg Chmielenie i dodatki Gotowanie 60' Whirpool 15' : 50g Simcoe 50g Citra 50g Amarillo Chmielenie na zimno 3 dni w temperaturze ok. 4°C:ic 50g Simcoe 50g Citra 50g Mosaic Chłodzenie (temperatura wody ok. 10°C) do temperatury 72°C ok. 3'; przerwa 5'; chłodzenie do 45°C - 5', docelowo zeszło do 13.9°C - do fermentora trafiło 27l brzeczki o gęstości ok. 15°Blg + 0,5l gęstwy drożdżowej Drożdże: Gęstwa drożdżowa z warki #49 W 34/70 ok. 0,5l Fermentacja: Ciśnienie startowe 0,8 bara; początek fermentacji po około 24 godzinach od zadania drożdży - koniec burzliwej 07.12.2023, ciśnienie 1,8bara 03.12.2023 - Zadanie drożdży, temperatura 13,9°C --> 12,3°C 04.12.2023 - 12,3 --> 12,7°C 05.12.2023 - 12,7°C -->12,9°C 06.12.2023 - 13,1°C --> 13,7°C 07.12.2023 - 14,1°C --> 14,2°C --> 14,1°C 08.12.2023 - 13,9°C --> 13,4°C 09-13.12.2023 - 13,4°C --> 13,2--> 13,8°C 13.12.2023 wrzucone chmiele na zimno: 50g Simcoe, 50g Citra, 50g Mosaic - temperatura 13,8°C Blg po cichej 4° co daje 6% alkoholu Edytowane 27 Grudnia 2023 przez korzen16 rkkr i punix 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 3 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2023 (edytowane) Wczorajsza "jubileuszowa" WARKA#50 trochę się przeciągnęła przez filtrację. Mogłem dosypać łuski, ale jakoś nie pomyślałem, a potem to było już po ptakach. Po raz pierwszy nie wrzuciłem chmielu na gotowanie, ale wykorzystałem metodę chmielenia Whirpooloweg i Hop Stand. Po wyłączeniu palnika wrzuciłem całą partię chmielu i zacząłem chłodzenie - do 72°C zeszło w około 3 minuty. Następnie zrobiłem przerwę w tej temperaturze przez około 5 minut i chłodzenie przez kolejne 5 minut do temperatury 45°C. Docelowo schłodziłem brzeczkę do ok. 13°C i w tej temperaturze zadałem gęstwę. Po tych pięćdziesięciu warkach mam już wyraźnie określone preferencje piwne: 1. pierwsze i najważniejsze to oldskulowość i prostota - nowoczesne trendy w piwowarstwie raczej mnie nie zauroczyły; 2. ulubione style to wszelkiej maści IPY i APY, przy czym nie te imperialne; 3. wolę piwa jasne niż ciemne, ale nie oznacza to, że nie lubię ciemniejszych piw; 4. mocarze nie są dla mnie; 5. podobnie portery i stouty; 6. bardzo lubię piwa pszeniczne, ale amerykańskie, niemieckich pszenic po prostu nie lubię; 7. wolę raczej piwa górnej niż dolnej fermentacji, ale nie jest to 100% regułą; 8. nie wiem jeszcze nic o piwach belgijskich - jest plan na uwarzenie czegoś i zobaczymy czy mi smakuje czy nie; coś tam kiedyś piłem, ale pamiętam, że zachwycony nie byłem; 9. smakują mi piwa wędzone, ale tak od czasu do czasu; 10. lubię niestety piwa mocniej gazowane, staram się z tym walczyć, ale idzie to opornie; 11. smakują mi piwo owocowe, ale nie wszystkie 12. na pewno nie lubię osadu drożdżowego w butelkach - znalazłem na to rozwiązanie, tylko trzeba je ulepszyć co pozwoli na przyspieszenie rozlewu ciśnieniowego; Jedno nie zmieniło się od początku - uwielbiam warzyć. Sprawia mi to ogromną frajdę i mogę z całą pewnością stwierdzić, że z hobby trafiłem w punkt. Problemem jest tylko czas jaki mogę na nie poświęcić, obecnie jest go już dużo więcej niż kiedyś, ale ciągle za mało. Chętnie warzył bym częściej, bo wielkości warek mi pasują. W najbliższych planach jest upgrade sprzętowy, żeby ułatwić sobie życie. Muszę skończyć mieszadło, które leży chyba od dwóch czy trzech lat i czeka na złożenie i uruchomienie, muszę ułatwić sobie butelkowanie - nalewarka przeciwciśnieniowa to świetna sprawa, ale muszę zamienić ją na kran do rozlewu ciśnieniowego. Do refermentacji już zdecydowanie nie wrócę. Planowałem przejście na zacieranie elektryczne, ale chyba sobie to odpuszczę i zostanę przy gazie, może z czasem przesiądę się na ziemny, ale to zobaczę. Bardzo chciałbym popchać temat mojej warzelni - już coś tam wykonałem, ale idzie to jak po grudzie. Co planuję na następne 50 warek - będę kręcił się wokół styli które lubię najbardziej + do tego co jakiś czas piwa z stylach których do tej pory nie robiłem, żeby zobaczyć, jak mi podchodzą. Edytowane 3 Grudnia 2023 przez korzen16 Fidel i wizi 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 3 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2023 Gratulacje jubileuszu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 3 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2023 Dzięki za wsparcie, ale to taki mini jubileusz. Jak dojdę do 500 warki to będzie coś, ale w tym tempie to potrzebne będzie jeszcze 90 lat -więc słabo to widzę 😁😁 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakon Opublikowano 3 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2023 Jakby człowiek co tydzień warzył 40 piw i wszystko wypijał to by się to źle skończyło. Nie ma co się spieszyć Gratulacje 50tej warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 3 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2023 W naszym fachu "rozdawnictwo" bywa na porządku dziennym. Szacuje, że z jedna trzecia mojej produkcji nie jest wypijana przeze mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 3 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2023 To i tak z Ciebie pijak :P. Sto lat! korzen16 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 3 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2023 Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 13 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2023 (edytowane) WARKA#51 MILKSHAPE IPA 25.12.2023 Planowane ok. 14,5°Blg 28L (do fermentora) Zakładana wydajność całkowita około 75% IBU 4 Wyszło 16°Blg, 29,5L - wydajność całkowita około 84%, do fermentora trafiło 29l 5 kg słód Pale Ale Viking 71,4% 0,5 kg słód pszeniczny 7,1% 0,5kg płatki owsiane grube 7,1% 1kg laktoza 14,3% Mosaic 15g+35g Drożdże: gęstwa: uwodnione US-05 lub gęstwa W34/70 z WARKI#50 Zacieranie: Dodanie słodów do 25l wody o temperaturze 70°C i zacieranie w 65°C przez 45' Podgrzanie do 72° i zacieranie przez 15' Wygrzew w 75° przez 10' Do gara trafiło ok. 29L, gęstości około 13°Blg (przed dodaniem laktozy): początek filtracji 16°Blg, koniec wysładzania 9°Blg Po dodaniu laktozy - 30 litrów o gęstości około 15,5°Blg; koniec gotowania 29,5 litów 16°Blg Chmielenie i dodatki Gotowanie 60' 1kg Laktoza 45' Whirpool 15' : 50g Mosaic Chmielenie na zimno 3 dni w temperaturze ok. 10-12°C: 35g Mosaic Chłodzenie (temperatura wody ok. 10°C) do temperatury 18.5°C - do fermentora trafiło 29l brzeczki o gęstości ok. 16°Blg Drożdże: Gęstwa drożdżowa z warki #49 W34/70 ok. 0,5l gęstwy Fermentacja: Ciśnienie startowe 0,0 bara; początek fermentacji po około 3 godzinach od zadania drożdży - koniec burzliwej 02.01.2023, ciśnienie 1,2bara 25.12.2023-02.01.2024 - 18,5°C --> 16,5°C --> 14,1°C (koniec burzliwej) Pod koniec burzliwej dodane 1kg pulpy mango + 1kg pulpy z czarnej porzeczki (założyłem wzrost Blg i 1°) Blg po burzliwej 9° Blg po cichej ........° co daje ........ alko Edytowane 4 Stycznia przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 20 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2023 W tym sezonie powracam do etykiet. Jakoś tak nie bardzo widzi mi się rozdawanie "gołych" butelek. Wyglądają tak piwowar bez brody😁 Będzie dominował minimalizm, bez opowieści z Rzaholeckiego lasu. Pikczer, zasada i Joosto 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 21 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2023 Szanuję za lagera pszenicznego ! Świetny styl, zapomniany i niestety upodlony do dna przez komercyjnego "reprezentanta" Książęce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 22 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2023 Wyszedł nie najgorszy, ale zdecydowanym faworytem tego sezonu, do tej pory, jest WARKA#49, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 25 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2023 Po kilku warkach małe podsumowanie. Całość sprawdza się dość dobrze - mam możliwość działania na warkach o pojemności do prawie 30 litrów. Szykuje się tylko mały update na dosypywanie chmielu na zimno do fermentora. Nie podoba mi się otwieranie całej pokrywy, bo musze najpierw spuścić ciśnienie do zera i za chwilę nabijać z powrotem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się