Skocz do zawartości

Browar domowy "Na Szlaku"


Rekomendowane odpowiedzi

WARKA#46 Pszeniczne  kończy się już powoli, więc zwolni mi się fermentor ciśnieniowy. Plan na najbliższy weekend:

 

WARKA#48 Helles Munich

Planowane 11,5°Blg 20L (do fermentora) Zakładana wydajność całkowita około 75% IBU 20

Wyszło .......°Blg, ........L - wydajność całkowita około .....) 

 

 

3,5 kg słód pilzneński Viking 87,5%

0,3 kg słód Monachijski 7,5% 

0,2 kg słód pszeniczny 5%

10g Marynka

30g Hallertauer Mittelfrucht

Drożdże W34/70 (uwodnione)

 

Zacieranie:

 

Zasyp do 28l wody o temp. 70°C + 5ml kwasu ortofosforowego 

Zacieranie przez 60' w temperaturze 65°C

Podgrzanie do 76° i wygrzew przez 10'

 

Do gara trafiło ok. ......., gęstości około .........°Blg. (początek filtracji - .........°Blg; koniec filtracji .........°Blg)

 

Chmielenie i dodatki

Gotowanie 60'

10g Marynka 60'

10g Hallertauer 15'

20g Hallertauer 0'

 

Chłodzenie (temperatura wody ok. ......°C) do temperatury ........°C ok. .........' - do fermentora trafiło ........L brzeczki o gęstości ok..........°Blg

 

Drożdże: Uwodnione drożdże W34/70

 

Fermentacja:

 

 

 

 

Blg po cichej ........° co daje ........ alkoholu

 

 

............ -  Butelkowanie - wyszło .......x0,5L z dodatkiem 4,2g glukozy na butelkę - planowane nagazowanie 2,8v/v

 

Edytowane przez korzen16
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przefiltrowałem dziś WARKĘ#47 i przeniosłem na cc w 0°C na jakiś tydzień. Popełniłem gafę, bo trzeba było na koniec wężyka założyć coś (pończochę, czyścik z nierdzewki czy coś innego). Co chwilę, wężyk zatykał mi się wiśniami 🤔

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zapomniałem domówić słody wiec powstanie pszeniczny, czerwony lager:

 

WARKA#48 Pszeniczny Lager

Planowane 11,5°Blg 23L (do fermentora) Zakładana wydajność całkowita około 80% IBU 15

Wyszło 10,5°Blg, 24L - wydajność całkowita około 90%) 

 

 

2,0 kg słód pilzneński Viking 44,4%

2,0 kg słód pszeniczny Bestmalz 44,4% 

0,5 kg słód czerwony Viking 11,2%

20g Premiant

Drożdże W34/70 (uwodnione)

 

Zacieranie:

 

Zasyp do 22l wody o temp. 72°C + 3ml kwasu ortofosforowego + modyfikacja wody CaSO4 1g; MgSO4 3g; CaCl2 3g

Zacieranie przez 60' w temperaturze 65°C

Podgrzanie do 76° i wygrzew przez 10'

 

Do gara trafiło ok. 28, gęstości około 9°Blg. (początek filtracji - 11,5°Blg; koniec wysładzania 3°Blg)

 

Chmielenie i dodatki

Gotowanie 60'

20g Premiant 60'

 

Chłodzenie (temperatura wody ok. 13°C) do temperatury 13°C - do fermentora trafiło 24L brzeczki o gęstości ok.10,5°Blg

 

Drożdże: Uwodnione drożdże W34/70

 

Fermentacja:

Początek fermentacji: 1 bar, koniec 2 bary; przed butelkowaniem jeden strzał 3 bary bez mieszania piwa (butelkowanie po tygodniu

Burzliwa:

17.10.2023 14,7°C

18.10.2023 15,1°C

19.10.2023 15,1°C

20-24.10.2023 14,9°C --> 14,4°C

25.10-13.11 - CC w temperaturze 4°

 

Blg po cichej ........° co daje ........ alkoholu - zapomniałem zmierzyć odfermentowanie

 

13.11.2023 - zabutelkowane: 26x0,5l, reszta wypita prosto z kega.

 

Komentarz: - wyszło bardzo udane piwo, trochę mętne. Zmienić słodownie i do powtórki

 

 

 

 

 

Edytowane przez korzen16
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

WARKA#48 to pierwsze moje piwo przefermentowane od początku ciśnieniowo. Całość procesu dość wygodna, ciśnienie ustawiłem na początek 1 bar, a pod koniec podniosłem do 1,5 bara. Wygodą jest to, że można spróbować piwa zaraz po burzliwej; jest ono już nagazowane i daje obraz co nas czeka.

Małym utrudnieniem jest możliwość uzupełniania piwa o różne dodatki w czasie fermentacji (burzliwej czy cichej), bez otwarcia pokrywy w moim Apollo. Na razie jedyny pomysł to transfer między pojemnikami, ale cały czas kombinuję - chciałbym mieć możliwość dorzucenia czegoś do fermentacji i odebrania gęstwy. 

 

Wydaje mi się, że nie będę butelkował prosto z fermentora; lubię trochę mocniej gazowana piwa i czeka mnie dogazowanie w kegu i dopiero butelkowanie. Niestety pospieszyłem się trochę z moją nalewarką przeciwciśnieniową bo docelową raczej chcę korzystać w wygodniejszego kranu do nalewania ciśnieniowego. Myślałem, że przesiądę się całkowicie na kegi, jednak na pewno przeproszę się z butelkami. Spijam kega zbyt wolno, to raz, a dwa że lubię różnorodność, a nie chce mi się tworzyć multitapu w domu. Buteka daje wolność wyboru, muszę tyko mocno usprawnić cały rozlew i pomijać refermentację. 

a2900779-e7bc-4bc0-972f-ce56aec049c1.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Przygotowałem sobie zestaw do rozlewu piwa z Petainera 30 litrowego.  Cornelius ogranicza mnie do warek 20 literowych, a ja chętniej warzę takie pod 30 litrów. 

Nie mam jeszcze głowicy do kegow., więc zmajstrowalem z tego co miałem pod ręką. Trzyma ciśnienie więc chyba będzie OK. W tym tygodniu planuje rozlew z niego WARKI#48

IMG_20231101_183421.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dopiero dzisiaj udało mi się zabutelkować WARKĘ#47 Wyszło 28x0,5l. Nagazowanie to dwa strzały po 3 bary + mieszanie kegiem za każdym razem po ok. 2-3 minuty przy temperaturze piwo 4°C. Wyszynk do butelek przy ciśnieniu 2 barów.

 

Nalewarka przeciwciśnieniowa spisała się nie najgorzej, ale to ciężki kawałem chleba. Pierwsze butelki to prawie sama piana, zanim się ogarnąłem. W kolejnych było już OK. Piany miałem na wysokość szyjki. Nalewać trzeba niestety powoli i powoli wyrównywać ciśnienie po napełnieniu butelki, bo inaczej mocno się pieni. Ale ogólnie jestem bardzo zadowolony, bo dwie godziny pracy i piwo jest gotowe do picia.

Jutro rozlew WARKI#48

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA#49 Helles Munich

Planowane 12°Blg 25L (do fermentora) Zakładana wydajność całkowita około 75% IBU 23

Wyszło 12,5°Blg, 25,5L - wydajność całkowita około 76%) 

 

 

5 kg słód pilzneński Viking 94,1%

0,30 kg słód Caramel 5,9% 

45g Hallertau Blanc (10,2%) zbiór 2022r.

Drożdże W34/70 (gęstwa)

 

Zacieranie:

 

Zasyp do 25 wody o temp. 70°C + 5ml kwasu ortofosforowego 

Zacieranie przez 60' w temperaturze 65°C

Podgrzanie do 76° i wygrzew przez 10'

 

Do gara trafiło ok. 27L, gęstości około 11,5°Blg. (początek filtracji - 16°Blg; koniec filtracji 7°Blg)

 

Chmielenie i dodatki

Gotowanie 60'

15g Hallertau 60'

10g Hallertau 15'

20g Hallertau 0' (whirpool)

 

Chłodzenie (temperatura wody ok. 14°C) do temperatury 15°C ok. 60' - do fermentora trafiło 25L brzeczki o gęstości ok. 12,5°Blg

 

Drożdże: gęstwa W34/70 (ok. 0,6L)

 

Fermentacja:

Ciśnienie startowe 0,8 bara; początek fermentacji po około 6-8 godzinach od zadania gęstwy

13.11.2023 - 14,5°C --> 15,2°C

14-15.11.2023 - 15,7°C --> 16,4°C --> 17,1°C

16.11.2023 - 16,9°C --> 16,0°C

17-23.11.2023 - 16,0°C --> 14,0°C

23.11.2023-05.12.2023 - 14°C --> 4°C 

Koniec fermentacji burzliwej 1.9 bara

 

 

Blg po cichej 4° co daje 4,6% obj. alkoholu

 

 

Edytowane przez korzen16
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W WARCE#49 zakończyła się już burzliwa i zaczęło się powoli klarować. Kolor złotawy, jasno bursztynowy, na razie mętny piana drobna opadła dość szybko; w aromacie czyściutko, czuć słodować taką trochę pszenną, bardzo delikatną oraz chmiel w kierunku cytrusowym i jakby odrobinę siarki. W smaku też delikatnie - bardzo niska goryczka, delikatna, plus do tego podbudowa słodowa. Na razie zapowiada się dobrze. Poczekam jeszcze z tydzień w tej temperaturze (ok 14°C), a potem podniosę do ok 18-20°C i dam na CC w 0°C na tydzień, może dłużej i w butelki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przede mną warzenie pierwszej pięćdziesiątki. Nie będzie to żaden mocarz, bo za takimi nie przepadam, a jak zwykle coś jasnego i lekkiego. Jeżeli jutro dojdą brakujące chmiele, to w kotle warzone będzie NEIPA#50:

 

WARKA#50 NEIPA

Planowane ok. 15°Blg 27L (do fermentora) Zakładana wydajność całkowita około 75% IBU 38

Wyszło 15°Blg, 29,0L - wydajność całkowita około 80%, do fermentora trafiło 27l

 

 

4,0 kg słód pilzneński Viking 53,3%

1,0 kg słód przeniczny 13,3% 

1,5kg jęczmień niesłodowany (kasza jęczmienna drobna) 20,0%

1,0kg płatki owsiane grube 13,3%

100g Simcoe (13%) zbiór 2022r.

100g Citra (12,50%) zbiór 2022r.

50g Mosaic (10,50%) zbiór 2021r.

50g Amarillo (9,20%) zbiór 2022r.

 

Drożdże:  gęstwa W 34/70 (około 0,5l mocno rozwodnionej gęstwy z warki #49)

 

Zacieranie:

 

Zasyp niesłodowych składników do 7,5l zimnej wody, zagotowanie całości i pozostawienie na 45 minut 

Dodanie 16l wody i podgrzanie całości do 67°Cc

Zacieranie przez 1,5h' w temperaturze 65-62°C

Zacieranie przez 10' w temperaturze 72°C

Podgrzanie do 76° i wygrzew przez 10'

 

Do gara trafiło ok. 30,5L, gęstości około 14°Blg

 

Chmielenie i dodatki

Gotowanie 60'

Whirpool 15' :

50g Simcoe

50g Citra

50g Amarillo

 

Chmielenie na zimno 3 dni w temperaturze ok. 4°C:ic

50g Simcoe

50g Citra

50g Mosaic

 

Chłodzenie (temperatura wody ok. 10°C) do temperatury 72°C ok. 3'; przerwa 5'; chłodzenie do 45°C - 5', docelowo zeszło do 13.9°C  - do fermentora trafiło 27l brzeczki o gęstości ok. 15°Blg + 0,5l gęstwy drożdżowej

 

Drożdże: Gęstwa drożdżowa z warki #49 W 34/70 ok. 0,5l

 

Fermentacja:

Ciśnienie startowe 0,8 bara; początek fermentacji po około 24 godzinach od zadania drożdży - koniec burzliwej 07.12.2023, ciśnienie 1,8bara

03.12.2023 - Zadanie drożdży, temperatura 13,9°C --> 12,3°C

04.12.2023 - 12,3 --> 12,7°C

05.12.2023 - 12,7°C -->12,9°C

06.12.2023 - 13,1°C --> 13,7°C

07.12.2023 - 14,1°C --> 14,2°C --> 14,1°C

08.12.2023 - 13,9°C --> 13,4°C

09-13.12.2023 - 13,4°C --> 13,2--> 13,8°C

 

13.12.2023 wrzucone chmiele na zimno: 50g Simcoe, 50g Citra, 50g Mosaic - temperatura  13,8°C

 

Blg po cichej 4° co daje 6% alkoholu

 

 

 

Warka nr 50.jpg

Edytowane przez korzen16
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wczorajsza "jubileuszowa" WARKA#50 trochę się przeciągnęła przez filtrację. Mogłem dosypać łuski, ale jakoś nie pomyślałem, a potem to było już po ptakach.

Po raz pierwszy nie wrzuciłem chmielu na gotowanie, ale wykorzystałem metodę chmielenia Whirpooloweg i Hop Stand. Po wyłączeniu palnika wrzuciłem całą partię chmielu i zacząłem chłodzenie - do 72°C zeszło w około 3 minuty. Następnie zrobiłem przerwę w tej temperaturze przez około 5 minut i chłodzenie przez kolejne 5 minut do temperatury 45°C. Docelowo schłodziłem brzeczkę do ok. 13°C i w tej temperaturze zadałem gęstwę. 

 

Po tych pięćdziesięciu warkach mam już wyraźnie określone preferencje piwne:

1. pierwsze i najważniejsze to oldskulowość i prostota - nowoczesne trendy w piwowarstwie raczej mnie nie zauroczyły;

2. ulubione style to wszelkiej maści IPY i APY, przy czym nie te imperialne;

3. wolę piwa jasne niż ciemne, ale nie oznacza to, że nie lubię ciemniejszych piw;

4. mocarze nie są dla mnie;

5. podobnie portery i stouty;

6. bardzo lubię piwa pszeniczne, ale amerykańskie, niemieckich pszenic po prostu nie lubię;

7. wolę raczej piwa górnej niż dolnej fermentacji, ale nie jest to 100% regułą;

8. nie wiem jeszcze nic o piwach belgijskich - jest plan na uwarzenie czegoś i zobaczymy czy mi smakuje czy nie; coś tam kiedyś piłem, ale pamiętam, że zachwycony nie byłem;

9. smakują mi piwa wędzone, ale tak od czasu do czasu;

10. lubię niestety piwa mocniej gazowane, staram się z tym walczyć, ale idzie to opornie;

11. smakują mi piwo owocowe, ale nie wszystkie

12. na pewno nie lubię osadu drożdżowego w butelkach - znalazłem na to rozwiązanie, tylko trzeba je ulepszyć co pozwoli na przyspieszenie rozlewu ciśnieniowego;

 

Jedno nie zmieniło się od początku - uwielbiam warzyć. Sprawia mi to ogromną frajdę i mogę z całą pewnością stwierdzić, że z hobby trafiłem w punkt. Problemem jest tylko czas jaki mogę na nie poświęcić, obecnie jest go już dużo więcej niż kiedyś, ale ciągle za mało. Chętnie warzył bym częściej, bo wielkości warek mi pasują.

W najbliższych planach jest upgrade sprzętowy, żeby ułatwić sobie życie. Muszę skończyć mieszadło, które leży chyba od dwóch czy trzech lat i czeka na złożenie i uruchomienie, muszę ułatwić sobie butelkowanie - nalewarka przeciwciśnieniowa to świetna sprawa, ale muszę zamienić ją na kran do rozlewu ciśnieniowego. Do refermentacji już zdecydowanie nie wrócę. Planowałem przejście na zacieranie elektryczne, ale chyba sobie to odpuszczę i zostanę przy gazie, może z czasem przesiądę się na ziemny, ale to zobaczę. Bardzo chciałbym popchać temat mojej warzelni - już coś tam wykonałem, ale idzie to jak po grudzie.

 

Co planuję na następne 50 warek - będę kręcił się wokół styli które lubię najbardziej + do tego co jakiś czas piwa z stylach których do tej pory nie robiłem, żeby zobaczyć, jak mi podchodzą.

 

Edytowane przez korzen16
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA#51 MILKSHAPE IPA 25.12.2023

Planowane ok. 14,5°Blg 28L (do fermentora) Zakładana wydajność całkowita około 75% IBU 4

Wyszło 16°Blg, 29,5L - wydajność całkowita około 84%, do fermentora trafiło 29l

 

 

5 kg słód Pale Ale Viking 71,4%

0,5 kg słód pszeniczny 7,1% 

0,5kg płatki owsiane grube 7,1%

1kg laktoza 14,3%

Mosaic 15g+35g

 

Drożdże:  gęstwa: uwodnione US-05 lub gęstwa W34/70 z WARKI#50

 

Zacieranie:

 

Dodanie słodów do 25l wody o temperaturze 70°C i zacieranie w 65°C przez 45'

Podgrzanie do 72° i zacieranie przez 15'

Wygrzew w 75° przez 10'

 

Do gara trafiło ok. 29L, gęstości około 13°Blg (przed dodaniem laktozy): początek filtracji 16°Blg, koniec wysładzania 9°Blg

Po dodaniu laktozy - 30 litrów o gęstości około 15,5°Blg; koniec gotowania 29,5 litów 16°Blg

 

Chmielenie i dodatki

Gotowanie 60'

1kg Laktoza 45'

Whirpool 15' 50g Mosaic

 

Chmielenie na zimno 3 dni w temperaturze ok. 10-12°C: 35g Mosaic

 

Chłodzenie (temperatura wody ok. 10°C) do temperatury 18.5°C  - do fermentora trafiło 29l brzeczki o gęstości ok. 16°Blg

 

Drożdże: Gęstwa drożdżowa z warki #49 W34/70 ok. 0,5l gęstwy

 

Fermentacja:

Ciśnienie startowe 0,0 bara; początek fermentacji po około 3 godzinach od zadania drożdży - koniec burzliwej 02.01.2023, ciśnienie 1,2bara

25.12.2023-02.01.2024 - 18,5°C --> 16,5°C --> 14,1°C (koniec burzliwej)

 

Pod koniec burzliwej dodane 1kg pulpy mango + 1kg pulpy z czarnej porzeczki (założyłem wzrost Blg i 1°)

Blg po burzliwej 9°

Blg po cichej ........° co daje ........ alko

Edytowane przez korzen16
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W tym sezonie powracam do etykiet. Jakoś tak nie bardzo widzi mi się rozdawanie "gołych" butelek. Wyglądają tak piwowar bez brody😁

Będzie dominował minimalizm, bez opowieści z Rzaholeckiego lasu.

Warka nr 43.jpg

Warka nr 44.jpg

Warka nr 45.jpg

Warka nr 46.jpg

Warka nr 47.jpg

Warka nr 48.jpg

Warka nr 49.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po kilku warkach małe podsumowanie. Całość sprawdza się dość dobrze - mam możliwość działania na warkach o pojemności do prawie 30 litrów. Szykuje się tylko mały update na dosypywanie chmielu na zimno do fermentora. Nie podoba mi się otwieranie całej pokrywy, bo musze najpierw spuścić ciśnienie do zera i za chwilę nabijać z powrotem.

1703480652566.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.