Skocz do zawartości

Dominus Tecum, mikrobrowar codera


Rekomendowane odpowiedzi

Zrobiłeś jakieś piwo z cieńkusza?

Nie, mam dość marnego piwa w piwniczce, żeby dokładać kolejne butelki których nie bedzie miał kto wypić.

 

edit: co sądzis o słodzie z jęczmienia Maris Otter?

Kupiłem worek, ale jeszcze nie napocząłem, miałem resztki pale z zeszłego roku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

. Dzielne drożdze dalej pracują' date=' jest wielka czapa piany; w nagrodę natleniłem je ponownie i dodałem 3g pożywki Enartis Specjal.[/quote']

Czy to jest standardowa procedura przy piwach o tej mocy?

No, powiedzmy, że jest zalecana. Największym problemem dla drożdży w mocnych piwach jest ciśnienie osmotyczne, należy zapewnić im pożywkę wzmacniającą ścianki (nie wiem która to, więc na wszelki wypadek wziąłem wieloskładnikową) i zapewnić dodatkową porcję tlenu do producji steroli - budulca ścian komórkowych.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... chcę zrobić wszystkie style BJCP (zostały mi jeszcze 3 najbardziej egzotyczne)...

Pomysł fajny, wiele pracy wymagał. Ciekawi mnie (ewentualna) konkluzja po zakończeniu - pewnie już niedługo. Powodzenia.

Edytowane przez rubezahl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #148 - Herr Max Pilsner

 

Piwo w stylu German Pils

Przewidywane OG: 12 Blg, FG: 2 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 80%

IBU 26 Kolor 8 EBC

 

skład:

weyerman pils 3.60 kg

carapils 0.45 kg

wiedeński 0.45 kg

melanoidynowy 0.05 kg

 

zacieranie: (kranówka +1/2 RO + 4ml kwasu mlekowego 80% 21L 67°C)

 

63-64°C -30'

70-72°C - 60'

->76°C //+6L wody

 

wysładzanie 8L wody 72°C + 1ml kwasu

 

gotowanie 90'

Perle '09 gr ~6.5% 25 g 60' //163 GPH

Mittelfruh '09 sz ~3,8% 25g 15'

Mittelfruh '09 sz ~3,8% 25g 1'

 

drożdże Wyeast Bohemian Lager starter z saszetki 2L

 

Brakowało mi słodu pilzneńskiego, więc na maxa dosypałem słodów specjalnych.

Postanowiłem też zrezygnować z używania słodu zakwaszającego, dowiedziałem się, że to zwykły słód moczony w kwasie mlekowym. Równie dobrze mogę użyć zwykłego kwasu.

 

Przyjąłem przelicznik 100g słodu zakw. = 5 ml kwasu mlekowego 80%, na razie wygląda, że to działa

Edytowane przez coder
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Postanowiłem też zrezygnować z używania słodu zakwaszającego, dowiedziałem się, że to zwykły słód moczony w kwasie mlekowym. Równie dobrze mogę użyć zwykłego kwasu.

 

Przyjąłem przelicznik 100g słodu zakw. = 5 ml kwasu mlekowego 80%, na razie wygląda, że to działa

wedle producenta słód ten zawiera 1-2%kwasu mlekowego, a zatem w 100 g jest 1-2 g kwasu mlekowego. Stosując roztwór 80% powinniśmy użyć zamiast 100 g 1,2-2,4 grama kwasu mlekowego. Gęstość takiego roztworu jest około 1,15-1,20, co oznacza że zamiast 100 g słodu zakwaszającego powinno wystarczyć 1-2 ml kwasu mlekowego. No ale to teoria :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Otworzyłem pierwszą butelke Oud Bruin. Bardzo fajne piwo, nie ma nic wspólnego z lambikami. Bardziej w klimacie ciężkiego, słodkiego wina; albo nawet miodu pitnego.

Miałem przyjemność dość niedawno pić Grand Cru z Rodenbacha i uznaję je za jedno z najciekawszych piw ostatniego okresu. Choć to Flanders Red Ale, ale smakowało tak jak piszesz.

Swoją drogą, czy to pierwsze (zamierzone) domowe Flanders Red Ale ? :smilies:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #149 - Godefroy de Bouillon

 

Piwo w stylu Belgian Golden Strong Ale (Duvel)

Przewidywane OG: 18 Blg, FG: 2 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 75%

IBU 29 Kolor 7 EBC

 

skład:

bohemian pils 5.30 kg

cukier 1.20 kg //cukier zamierzam dodać dopiero w połowie fermentacji

 

zacieranie: (kranówka + 50% RO 23L 66°C)

+ 5ml kwasu mlekowego 80%

 

62°C - 30' //pH=5.5

70-72°C - 60'

->75°C //+4l wrzątku

 

wysładzanie 8L wody 72°C

 

gotowanie 90'

 

Saaz '09 gr ~3.2% 40g 60'

Tettnanger '09 gr ~3.5 % 30g 60' //233 GPH

 

mech irlandzki - 3g 15' + 3g pożywki Enartis Special

 

ładny przełom

 

drożdże Wyeast 1388 Belgian Strong Ale, gęstwa ok. 100 ml

 

Kopia Gotfryda, ale tym razem mniej cukru, więcej słodu, zacieranie bardziej wytrawne

Edytowane przez coder
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #150 - Weissbier Hell

 

Piwo w stylu Hefe Weizen

Przewidywane OG: 12 Blg, FG: 3 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 78%

IBU 10 Kolor 8 EBC

 

skład:

wiedeński 1.20 kg

pszeniczny 3.20 kg

zakwaszający 0.10 kg

 

zacieranie: (kranówka +2/3% RO + 3g CaCl2 19L 65°C)

 

63°C - 35' //ph 5.4

70-72°C - 60'

->77°C //+8L wody

 

wysładzanie 8L wody 72°C + 1ml kwasu

 

gotowanie 70'

Tett '09 gr ~3,5% 22g 60' //77 GPH

 

drożdże Wyeast 3068 Weihenstephan ~70ml gęstwy

 

odmiana Cesarskiego weissbiera - ze słodem wiedeńskim

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #151 - Żytnie

 

Piwo w stylu Roggenbier

Przewidywane OG: 13.5 Blg, FG: 4.5 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 78%

IBU 17 kolor 27 EBC

 

skład:

Żytni 2.53 kg

Weyermann munich II 1.40 kg

Bohemian pils 1.20 kg

Caramunich II 0.45 kg

Caraaroma 0.10 kg

Zakwaszający 25g

 

zacieranie (kranówka 22L 72°C)

67* - 60'

->79* //+5L wrzątku

 

wysładzanie - 8L + 1 ml kwasu 80%

długa filtracja - 1h

dostaję ~25L 13.7 Blg, dolewam 1L wrzątku

 

gotowanie 70'

Tettnanger '09 3.5% gr. 35 g 60' //122 GPH

Tettnanger '09 3.5% gr. 10 g 15'

3g mchu + 1g pożywki Enatris - 15'

 

drożdże Wyeast 3068

Edytowane przez coder
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

długa filtracja - 1h

Myślę' date=' że duzo osób się nie zgodzi z Toba, że w przypadku żytniego 1godzina to długa filtracja. :okey:[/quote']

Po pierwszej godzinie miałem już ze trzy litry przefiltrowane... :rolleyes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

długa filtracja - 1h

Myślę' date=' że duzo osób się nie zgodzi z Toba, że w przypadku żytniego 1godzina to długa filtracja. :okey:[/quote']

Po pierwszej godzinie miałem już ze trzy litry przefiltrowane... :rolleyes:

Ja uwierzę że jedna godzina. Widziałem jego filtrator. W skrócie rządzi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Myślę' date=' że duzo osób się nie zgodzi z Toba, że w przypadku żytniego 1godzina to długa filtracja. :okey:[/quote']

Po pierwszej godzinie miałem już ze trzy litry przefiltrowane... :rolleyes:

Ja uwierzę że jedna godzina. Widziałem jego filtrator. W skrócie rządzi.

A nie w skrócie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No, nie jest to nic niezwykłego, zwykły filtrator rurkowy z rurek wodociągowych do ciepłej wody. Mam tylko do niego długi i gruby wężyk igielitowy, a gar stawiam wysoko:

 

http://www.browar.biz/forum/showpost.php?p=662551&postcount=112

 

i jest mocne ssanie. Nigdy nie mam problemów z filtracją, tylko na żytnim się potyka. Ale też śrutuję nie za drobno, i podgrzewam zacier na koniec. Przy żytnim jeszcze dodatkowo owijam gar karimatem i nie czekam za długo z filtracją (15 min).

 

Edit: inne piwa filtruję 20-30 minut.

Edytowane przez coder
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #152 - Husarskie

 

Piwo w stylu Lager Wiedeński

Przewidywane OG: 12 Blg, FG: 3 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 80%

IBU 20 Kolor 25 EBC

 

skład:

wiedeński 2.00 kg

pils bohemian 1.30 kg

monach II 1.20 kg

carafa specjal II 57g

 

zacieranie: (kranówka +2/3% RO + 2g CaCl2 19L 66°C)

 

62-63°C - 30' //ph 5.7

69-72°C - 60'

->76°C //+8L wody

 

wysładzanie 8L wody 72°C + 1ml kwasu

 

gotowanie 70'

Perle '09 gr ~6,5% 22g 60' //143 GPH

Mittelfruh '09 sz ~3.5% 15g 10'

3g mchu - 15'

 

drożdże WLH 308 Southern German Lager starter 1.5 l obudzony 1l świeżej brzeczki

 

Ciemne wyszło, w zasadzie czerwone

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #153 - Budziejowickie Lekkie

 

Piwo w stylu Light American Lager

Przewidywane OG: 9 Blg, FG: 3 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 70%

IBU 10 Kolor 6 EBC

 

skład:

6-row pils (castle) 3.20 kg

ryż 0.87 kg //skleikowany w 6 litrach wody, 20 minut gotowania

 

zacieranie: (kranówka +1/2 RO + 4ml kwasu 80% 17L 66°C)

 

65-66°C - 75' //ph 5.4; po 60' próba jodowa jeszcze lekko +; dolano ca. 8L wrzątku

->75°C

 

wysładzanie 8L wody 80°C

 

trudna filtracja, ok. 1h; dużo zwracania, trudno było uzyskać klarowny filtrat

 

gotowanie 90'

Mittelfruh '09 sz ~3.5% 25g 60'

3g mchu + 1g pożywki Enartis - 15'

 

drożdże Wyeast Bohemian Lager starter 1l obudzony 1l świeżej brzeczki

 

EDIT: wyszła za dobra ekstraktywność, piwo ma 11 Blg, więc dostało awans do kategorii Standard American Lager

Edytowane przez coder
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przymierzałem się już do rozlewu Gose, fermentuje już miesiąc; ale niestety w ogóle się nie zakwasiło. Na powierzchni ma jakieś szczątki infekcyjnego kożucha, ale malutko. Chyba swieże drożdże pszeniczne przytłumiły bakterie. Nie czuję też słonego smaku, ale to można łatwo uzupełnić podczas rozlewu. Jak się nie zakwasi samo, to dodam trochę kwasu mlekowego, na razie dam mu jeszcze 2 tygodnie w trochę cieplejszym pomieszczeniu (25°C), a potem albo zleję na cichą, albo zabutelkuję.

 

Za to Kriek ładnie dojrzewa w butelkach. Wrew moim obawom nie zaoctował się ani nie zaapteczył. Przykra goryczka łagodnieje, kwaśność nabiera szlachetności. Fajna, lepka, bakteryjna piana, ładny wiśniowy kolor. Siegam po niego z przyjemnością, choć jednak daleko mu do krieków belgijskich.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.