coder Opublikowano 13 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 Zrobiłeś jakieś piwo z cieńkusza? Nie, mam dość marnego piwa w piwniczce, żeby dokładać kolejne butelki których nie bedzie miał kto wypić. edit: co sądzis o słodzie z jęczmienia Maris Otter? Kupiłem worek, ale jeszcze nie napocząłem, miałem resztki pale z zeszłego roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 13 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 . Dzielne drożdze dalej pracują' date=' jest wielka czapa piany; w nagrodę natleniłem je ponownie i dodałem 3g pożywki Enartis Specjal.[/quote']Czy to jest standardowa procedura przy piwach o tej mocy? No, powiedzmy, że jest zalecana. Największym problemem dla drożdży w mocnych piwach jest ciśnienie osmotyczne, należy zapewnić im pożywkę wzmacniającą ścianki (nie wiem która to, więc na wszelki wypadek wziąłem wieloskładnikową) i zapewnić dodatkową porcję tlenu do producji steroli - budulca ścian komórkowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 13 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 Można też dodać oliwę z oliwek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 13 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 (edytowane) ... chcę zrobić wszystkie style BJCP (zostały mi jeszcze 3 najbardziej egzotyczne)... Pomysł fajny, wiele pracy wymagał. Ciekawi mnie (ewentualna) konkluzja po zakończeniu - pewnie już niedługo. Powodzenia. Edytowane 13 Października 2010 przez rubezahl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 14 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 (edytowane) Warka #148 - Herr Max Pilsner Piwo w stylu German Pils Przewidywane OG: 12 Blg, FG: 2 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 80% IBU 26 Kolor 8 EBC skład: weyerman pils 3.60 kg carapils 0.45 kg wiedeński 0.45 kg melanoidynowy 0.05 kg zacieranie: (kranówka +1/2 RO + 4ml kwasu mlekowego 80% 21L 67°C) 63-64°C -30' 70-72°C - 60' ->76°C //+6L wody wysładzanie 8L wody 72°C + 1ml kwasu gotowanie 90' Perle '09 gr ~6.5% 25 g 60' //163 GPH Mittelfruh '09 sz ~3,8% 25g 15' Mittelfruh '09 sz ~3,8% 25g 1' drożdże Wyeast Bohemian Lager starter z saszetki 2L Brakowało mi słodu pilzneńskiego, więc na maxa dosypałem słodów specjalnych. Postanowiłem też zrezygnować z używania słodu zakwaszającego, dowiedziałem się, że to zwykły słód moczony w kwasie mlekowym. Równie dobrze mogę użyć zwykłego kwasu. Przyjąłem przelicznik 100g słodu zakw. = 5 ml kwasu mlekowego 80%, na razie wygląda, że to działa Edytowane 21 Października 2010 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 14 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 Postanowiłem też zrezygnować z używania słodu zakwaszającego, dowiedziałem się, że to zwykły słód moczony w kwasie mlekowym. Równie dobrze mogę użyć zwykłego kwasu. Przyjąłem przelicznik 100g słodu zakw. = 5 ml kwasu mlekowego 80%, na razie wygląda, że to działa wedle producenta słód ten zawiera 1-2%kwasu mlekowego, a zatem w 100 g jest 1-2 g kwasu mlekowego. Stosując roztwór 80% powinniśmy użyć zamiast 100 g 1,2-2,4 grama kwasu mlekowego. Gęstość takiego roztworu jest około 1,15-1,20, co oznacza że zamiast 100 g słodu zakwaszającego powinno wystarczyć 1-2 ml kwasu mlekowego. No ale to teoria Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 15 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 Otworzyłem pierwszą butelke Oud Bruin. Bardzo fajne piwo, nie ma nic wspólnego z lambikami. Bardziej w klimacie ciężkiego, słodkiego wina; albo nawet miodu pitnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 15 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 Otworzyłem pierwszą butelke Oud Bruin. Bardzo fajne piwo, nie ma nic wspólnego z lambikami. Bardziej w klimacie ciężkiego, słodkiego wina; albo nawet miodu pitnego. Miałem przyjemność dość niedawno pić Grand Cru z Rodenbacha i uznaję je za jedno z najciekawszych piw ostatniego okresu. Choć to Flanders Red Ale, ale smakowało tak jak piszesz. Swoją drogą, czy to pierwsze (zamierzone) domowe Flanders Red Ale ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 15 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 Obejrzałem właśnie filmik na stronie Rodenbacha. Wynika z niego, źródłem estrów są bakterie tlenowe rozkłądające kwas mlekowy podczas leżakowania w dębowych beczkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 15 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 To nie Flanders Red, tylko Flanders Brown, komplentnie inne, niebo a ziemia. Żadnej kwaśności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 20 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2010 (edytowane) Warka #149 - Godefroy de Bouillon Piwo w stylu Belgian Golden Strong Ale (Duvel) Przewidywane OG: 18 Blg, FG: 2 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 75% IBU 29 Kolor 7 EBC skład: bohemian pils 5.30 kg cukier 1.20 kg //cukier zamierzam dodać dopiero w połowie fermentacji zacieranie: (kranówka + 50% RO 23L 66°C) + 5ml kwasu mlekowego 80% 62°C - 30' //pH=5.5 70-72°C - 60' ->75°C //+4l wrzątku wysładzanie 8L wody 72°C gotowanie 90' Saaz '09 gr ~3.2% 40g 60' Tettnanger '09 gr ~3.5 % 30g 60' //233 GPH mech irlandzki - 3g 15' + 3g pożywki Enartis Special ładny przełom drożdże Wyeast 1388 Belgian Strong Ale, gęstwa ok. 100 ml Kopia Gotfryda, ale tym razem mniej cukru, więcej słodu, zacieranie bardziej wytrawne Edytowane 21 Października 2010 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 24 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2010 Warka #150 - Weissbier Hell Piwo w stylu Hefe Weizen Przewidywane OG: 12 Blg, FG: 3 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 78% IBU 10 Kolor 8 EBC skład: wiedeński 1.20 kg pszeniczny 3.20 kg zakwaszający 0.10 kg zacieranie: (kranówka +2/3% RO + 3g CaCl2 19L 65°C) 63°C - 35' //ph 5.4 70-72°C - 60' ->77°C //+8L wody wysładzanie 8L wody 72°C + 1ml kwasu gotowanie 70' Tett '09 gr ~3,5% 22g 60' //77 GPH drożdże Wyeast 3068 Weihenstephan ~70ml gęstwy odmiana Cesarskiego weissbiera - ze słodem wiedeńskim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 28 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2010 (edytowane) Warka #151 - Żytnie Piwo w stylu Roggenbier Przewidywane OG: 13.5 Blg, FG: 4.5 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 78% IBU 17 kolor 27 EBC skład: Żytni 2.53 kg Weyermann munich II 1.40 kg Bohemian pils 1.20 kg Caramunich II 0.45 kg Caraaroma 0.10 kg Zakwaszający 25g zacieranie (kranówka 22L 72°C) 67* - 60' ->79* //+5L wrzątku wysładzanie - 8L + 1 ml kwasu 80% długa filtracja - 1h dostaję ~25L 13.7 Blg, dolewam 1L wrzątku gotowanie 70' Tettnanger '09 3.5% gr. 35 g 60' //122 GPH Tettnanger '09 3.5% gr. 10 g 15' 3g mchu + 1g pożywki Enatris - 15' drożdże Wyeast 3068 Edytowane 28 Października 2010 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 28 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2010 (edytowane) długa filtracja - 1h Myślę, że dużo osób się nie zgodzi z Tobą, że w przypadku żytniego 1godzina to długa filtracja. Edytowane 28 Października 2010 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 28 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2010 długa filtracja - 1h Myślę' date=' że duzo osób się nie zgodzi z Toba, że w przypadku żytniego 1godzina to długa filtracja. [/quote'] Po pierwszej godzinie miałem już ze trzy litry przefiltrowane... :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plx Opublikowano 29 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2010 długa filtracja - 1h Myślę' date=' że duzo osób się nie zgodzi z Toba, że w przypadku żytniego 1godzina to długa filtracja. [/quote'] Po pierwszej godzinie miałem już ze trzy litry przefiltrowane... :rolleyes: Ja uwierzę że jedna godzina. Widziałem jego filtrator. W skrócie rządzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 29 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2010 Myślę' date=' że duzo osób się nie zgodzi z Toba, że w przypadku żytniego 1godzina to długa filtracja. [/quote'] Po pierwszej godzinie miałem już ze trzy litry przefiltrowane... :rolleyes: Ja uwierzę że jedna godzina. Widziałem jego filtrator. W skrócie rządzi. A nie w skrócie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 29 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2010 (edytowane) W skrócie rządzi. Napisz coś więcej o tym filtratorze, lub sam autor niech opisze. edit: Hasintus mnie ubiegł Odświeżanie strony ma swoje plusy Edytowane 29 Października 2010 przez pablo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 29 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2010 Mi tez słabo się filtrowało. Ciekaw jestem filtratora Codera a jeszcze bardziej ciekaw jest jak długo mu się filtrują pilsy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 29 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2010 (edytowane) No, nie jest to nic niezwykłego, zwykły filtrator rurkowy z rurek wodociągowych do ciepłej wody. Mam tylko do niego długi i gruby wężyk igielitowy, a gar stawiam wysoko: http://www.browar.biz/forum/showpost.php?p=662551&postcount=112 i jest mocne ssanie. Nigdy nie mam problemów z filtracją, tylko na żytnim się potyka. Ale też śrutuję nie za drobno, i podgrzewam zacier na koniec. Przy żytnim jeszcze dodatkowo owijam gar karimatem i nie czekam za długo z filtracją (15 min). Edit: inne piwa filtruję 20-30 minut. Edytowane 29 Października 2010 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plx Opublikowano 29 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2010 I sam się przyznał. Ja mogłem naruszyć prawa autorskie, w dzisiejszych czasach nigdy nie wiadomo, poza tym z drugiej ręki wiedza to nie to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 31 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2010 Warka #152 - Husarskie Piwo w stylu Lager Wiedeński Przewidywane OG: 12 Blg, FG: 3 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 80% IBU 20 Kolor 25 EBC skład: wiedeński 2.00 kg pils bohemian 1.30 kg monach II 1.20 kg carafa specjal II 57g zacieranie: (kranówka +2/3% RO + 2g CaCl2 19L 66°C) 62-63°C - 30' //ph 5.7 69-72°C - 60' ->76°C //+8L wody wysładzanie 8L wody 72°C + 1ml kwasu gotowanie 70' Perle '09 gr ~6,5% 22g 60' //143 GPH Mittelfruh '09 sz ~3.5% 15g 10' 3g mchu - 15' drożdże WLH 308 Southern German Lager starter 1.5 l obudzony 1l świeżej brzeczki Ciemne wyszło, w zasadzie czerwone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 1 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2010 Flanders Red: Infekcja - Początek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 2 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2010 (edytowane) Warka #153 - Budziejowickie Lekkie Piwo w stylu Light American Lager Przewidywane OG: 9 Blg, FG: 3 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 70% IBU 10 Kolor 6 EBC skład: 6-row pils (castle) 3.20 kg ryż 0.87 kg //skleikowany w 6 litrach wody, 20 minut gotowania zacieranie: (kranówka +1/2 RO + 4ml kwasu 80% 17L 66°C) 65-66°C - 75' //ph 5.4; po 60' próba jodowa jeszcze lekko +; dolano ca. 8L wrzątku ->75°C wysładzanie 8L wody 80°C trudna filtracja, ok. 1h; dużo zwracania, trudno było uzyskać klarowny filtrat gotowanie 90' Mittelfruh '09 sz ~3.5% 25g 60' 3g mchu + 1g pożywki Enartis - 15' drożdże Wyeast Bohemian Lager starter 1l obudzony 1l świeżej brzeczki EDIT: wyszła za dobra ekstraktywność, piwo ma 11 Blg, więc dostało awans do kategorii Standard American Lager Edytowane 4 Listopada 2010 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 3 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2010 Przymierzałem się już do rozlewu Gose, fermentuje już miesiąc; ale niestety w ogóle się nie zakwasiło. Na powierzchni ma jakieś szczątki infekcyjnego kożucha, ale malutko. Chyba swieże drożdże pszeniczne przytłumiły bakterie. Nie czuję też słonego smaku, ale to można łatwo uzupełnić podczas rozlewu. Jak się nie zakwasi samo, to dodam trochę kwasu mlekowego, na razie dam mu jeszcze 2 tygodnie w trochę cieplejszym pomieszczeniu (25°C), a potem albo zleję na cichą, albo zabutelkuję. Za to Kriek ładnie dojrzewa w butelkach. Wrew moim obawom nie zaoctował się ani nie zaapteczył. Przykra goryczka łagodnieje, kwaśność nabiera szlachetności. Fajna, lepka, bakteryjna piana, ładny wiśniowy kolor. Siegam po niego z przyjemnością, choć jednak daleko mu do krieków belgijskich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się