Pieron Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Warka 337 - Herkules Porter 22,4°Blg z dnia 27 marzec 2013r. W piątek był nawał ale i znalazło się chwilkę. Herkules poszedł na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Warka 335 - Czorny cug 13°Blg z dnia 27 marzec luty 2013r. Tyż w piątek poszło na cicho. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Warka 334 - Jasne Mocne 14,5°Blg z dnia 26 marzec 2013r. Tyż poszło na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Warka 338 - Bioły Porter 23°Blg z dnia 5 kwietnia 2013r. Składniki: - pilzeński 14 kg; - chmiel mosaic 120g; - drożdże 2001. Zacieranie: - 52°C - 10'; - 62°C - i 15'; - 72°C - i 60; - 77°C - filtracja. Chmielenie: - 10' - 80g; - 65' - 20g; - 70' - 20 i chłodzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Warka 336 - HameriKan Porter 21,2°Blg z dnia 27 marzec 2013r. Dziś poło na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Warka 332 - Konklawe Porter 21°Blg z dnia 12 marzec 2013r. Dziś podzło w flaszki. Zeszło na 4,8 i mo 9,3% alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Warka 333 - Czerwono Bana 13,8°Blg z dnia 12 marzec 2013r. Poszła dziś w dwa kegi. Zeszło na 2,5°Blg i mo 6,8% alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Warka 339 - Ostatnie Jasne tego sesonu 14,2°Blg z dnia 7 kwietnia 2013r. Składniki: - pilzeński 9 kg; - monachijski 1,5 kg; - chmiel sybilia 120g; - drożdże 2000. Zacieranie: - 52°C - 10'; - 62°C - i 15'; - 72°C - i 60; - 77°C - filtracja. Chmielenie: - 10' - 80g; - 65' - 20g; - 70' - 20 i chłodzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Warka 339 - Ostatnie Jasne tego sesonu 14,2°Blg z dnia 7 kwietnia 2013r. Dziś poszło na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Warka 330 - Pieroński Porter 22°Blg z dnia 4 marzec 2013r. Poszło w falszki. Zeszło na 6,1°Blg i ma 9,3%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Warka 331 - Porter Pierona 20°Blg z dnia 12 marzec 2013r. Rozlane do flaszek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Warka 325 - Icebock 18°Blg z dnia 22 luty 2013r. Już oba też w butelkach. Ciekawe czy zaś będą granaty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Warka 315 - Pieroński Koźlak 16,8°Blg z dnia 2 lutego 2013r. Obie wersje już w butelkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Warka 340 - Jasne 12°Blg z dnia 24 kwietnia 2013r. Składniki: - pilzeński 9 kg; - monachijski 1 kg; - chmiel sybilia 180g; - drożdże 3522 i 3787. Zacieranie: - 52°C - 10'; - 62°C - i 15'; - 72°C - i 30; - 77°C - filtracja. Chmielenie: - 10' - 100g; - 65' - 80g; - 70' - chłodzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 (edytowane) Warka 311 - Imperialny Herkules 24°Blg z dnia 24 styczeń 2013r. Dziś też poszedł w flaszki i ma 12% alk. Edytowane 24 Kwietnia 2013 przez Pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Morderca będzie z niego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Dziś też poszedł w flaszki i ma 12% alk. Z jakiego wzoru liczyłeś zawartość alkoholu dla tak mocnego piwa? Spotkałem się z kilkoma różnymi wzorami i nie wiem którego użyć, a jutro mam zamiar warzyć RIS-a i jakieś orientacyjne parametry dobrze byłoby wyznaczyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Przy wyższych gęstościach lepiej się sprawdza wzór: (OG - FG)/0,75. Skoro to piwo ma 12% alk, to odwracając ten wzór wychodzi że odfermentowało do ok 3-3,5°Blg. Zaiste bestia będzie z niego. Koniecznie muszę w tym roku w Żywcu spróbować. A swoją drogą Pieronie, powiedz na jakich drożdżach to zrobiłeś to piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Ja stosuję to: http://www.piwo.org/topic/8842-obliczenia-zawartosci-alkoholu/#entry189285 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 (edytowane) Przy wyższych gęstościach lepiej się sprawdza wzór: (OG - FG)/0,75. Skoro to piwo ma 12% alk, to odwracając ten wzór wychodzi że odfermentowało do ok 3-3,5°Blg. Zaiste bestia będzie z niego. Koniecznie muszę w tym roku w Żywcu spróbować. A swoją drogą Pieronie, powiedz na jakich drożdżach to zrobiłeś to piwo? Ja stosuję to: http://www.piwo.org/...lu/#entry189285 Licząc na przykładzie moje portera bałtyckiego różnica przy zastosowaniu tych wzorów wynosi ~1.5%. Sporo. Stosowałem do niego wzór podany przez Mariusza. Czyli dalej jestem w kropce Edytowane 25 Kwietnia 2013 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Morderca będzie z niego. 13.9 mi wyszło, 12% jest w miarę normalnym wynikiem, o ile będzie to poparte analizą gęstomierza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Niestety idę na lenia. Pomiary robię refraktometrem. A do obliczeń używam programu Codera. Do obliczeń refermentacji używam programu JKocurka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Czyli na koniec wychodzi spore przekłamanie, kiedyś dublowałem pomiar odfermentowania refraktometrem i balingomierzem /1-10 blg/ i różnica po skorygowaniu według wzoru wychodziła 2-3 stopnie refraktometr odczyty zaniżał, a już szczególnie /nie wiem dla czego/ przy ciemnych piwach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignac99 Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Czyli na koniec wychodzi spore przekłamanie, kiedyś dublowałem pomiar odfermentowania refraktometrem i balingomierzem /1-10 blg/ i różnica po skorygowaniu według wzoru wychodziła 2-3 stopnie refraktometr odczyty zaniżał, a już szczególnie /nie wiem dla czego/ przy ciemnych piwach. Ciemne piwa zaciemniają obraz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Ciemne piwa zaciemniają obraz raczej inaczej załamują światło, niż bezbarwne czy jasne ośrodki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się