Skocz do zawartości

Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007


Rekomendowane odpowiedzi

Warka 338 - Bioły Porter 23°Blg

z dnia 5 kwietnia 2013r.

 

Składniki:

- pilzeński 14 kg;

- chmiel mosaic 120g;

- drożdże 2001.

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - i 15';

- 72°C - i 60;

- 77°C - filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - 80g;

- 65' - 20g;

- 70' - 20 i chłodzenie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 339 - Ostatnie Jasne tego sesonu 14,2°Blg

z dnia 7 kwietnia 2013r.

 

Składniki:

- pilzeński 9 kg;

- monachijski 1,5 kg;

- chmiel sybilia 120g;

- drożdże 2000.

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - i 15';

- 72°C - i 60;

- 77°C - filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - 80g;

- 65' - 20g;

- 70' - 20 i chłodzenie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 340 - Jasne 12°Blg

z dnia 24 kwietnia 2013r.

 

Składniki:

- pilzeński 9 kg;

- monachijski 1 kg;

- chmiel sybilia 180g;

- drożdże 3522 i 3787.

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - i 15';

- 72°C - i 30;

- 77°C - filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - 100g;

- 65' - 80g;

- 70' - chłodzenie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś też poszedł w flaszki i ma 12% alk. :)

Z jakiego wzoru liczyłeś zawartość alkoholu dla tak mocnego piwa? Spotkałem się z kilkoma różnymi wzorami i nie wiem którego użyć, a jutro mam zamiar warzyć RIS-a i jakieś orientacyjne parametry dobrze byłoby wyznaczyć :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przy wyższych gęstościach lepiej się sprawdza wzór: (OG - FG)/0,75.

Skoro to piwo ma 12% alk, to odwracając ten wzór wychodzi że odfermentowało do ok 3-3,5°Blg. Zaiste bestia będzie z niego. :beer: Koniecznie muszę w tym roku w Żywcu spróbować.

A swoją drogą Pieronie, powiedz na jakich drożdżach to zrobiłeś to piwo?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przy wyższych gęstościach lepiej się sprawdza wzór: (OG - FG)/0,75.

Skoro to piwo ma 12% alk, to odwracając ten wzór wychodzi że odfermentowało do ok 3-3,5°Blg. Zaiste bestia będzie z niego. :beer: Koniecznie muszę w tym roku w Żywcu spróbować.

A swoją drogą Pieronie, powiedz na jakich drożdżach to zrobiłeś to piwo?

Licząc na przykładzie moje portera bałtyckiego różnica przy zastosowaniu tych wzorów wynosi ~1.5%. Sporo. Stosowałem do niego wzór podany przez Mariusza. Czyli dalej jestem w kropce :)

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czyli na koniec wychodzi spore przekłamanie, kiedyś dublowałem pomiar odfermentowania refraktometrem i balingomierzem /1-10 blg/ i różnica po skorygowaniu według wzoru wychodziła 2-3 stopnie refraktometr odczyty zaniżał, a już szczególnie /nie wiem dla czego/ przy ciemnych piwach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czyli na koniec wychodzi spore przekłamanie, kiedyś dublowałem pomiar odfermentowania refraktometrem i balingomierzem /1-10 blg/ i różnica po skorygowaniu według wzoru wychodziła 2-3 stopnie refraktometr odczyty zaniżał, a już szczególnie /nie wiem dla czego/ przy ciemnych piwach.

Ciemne piwa zaciemniają obraz :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.