elroy Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Kraj pochodzenia: Polska Odmiana: aromatyczna Średnia zawartość alfakwasów: 6.5-8 Krótki opis: Polska odmiana chmielu do podwójnego stosowania - posiada cechy charakterystyczne dla odmian aromatycznych, ale charakteryzuje się też dość dużą zawartością alfa-kwasów. Zbliżony do odmiany Marynka, ale o większym wyczuwalnym aromacie. Wyhodowana w IUNG Puławy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Jak na razie mój ulubiony chmiel. Sprawdza się i w piwach lekkich i bardzo mocnych. Na Sybilli spróbuję uwarzyć prawdziwego single hop'a z prawdziwego zdarzenia, albo IPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 12 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 Gdy warzyłem FAH wrzuciłem 25g Sybilli na cichą - czy dobrze myślę, że silny kwiatowy aromat i smak to właśnie jej sprawka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 12 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 (edytowane) Gdy warzyłem FAH wrzuciłem 25g Sybilli na cichą - czy dobrze myślę, że silny kwiatowy aromat i smak to właśnie jej sprawka? Dobrze myślisz, miałem to samo. Najpierw myślałem, że to zakażenie, ale po dokładnym przeanalizowaniu wszystkiego głowę dać mogę, że to Sybilli sprawka. Na szczęście z upływem czasu kwiaty giną coraz bardziej. Póki co, Sybilla trafiła u mnie na czarną listę, wolę czystą goryczkę, bez udziwnień. Edytowane 12 Maja 2013 przez Jacenty PawelH 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 12 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 Ale to był jak dla mnie bardzo przyjemny aromat nadający lekkości i hmmm... poczucie orzeźwienia. Teraz już jest o wiele słabszy i bardziej czuć ale'owe estry i taką bardziej zwyczajną chmielową goryczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 12 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 Według mnie to są właśnie bałkańskie korzenie Sybilli. I też to lubię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 12 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 Zboczont jestem. Pierwszw skojarzenie z. sybillą to Muzealne Wydarzenie Roku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dvbelm Opublikowano 9 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2015 Uwarzyłem czarne IPA na Sybilli. aromaty bardzo ładne kwiatowe, w tle przebijały nawet przyjemny orzeźwiajacy. Goryczka też w pożądku, nie zalegała. minus taki ze trzeba sporo go wsadzić do brzeczki żeby był efekt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 26 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2017 No właśnie... ile go trzeba wsadzić aby był efekt. Ostatnio robiłem lekkiego górniaka i dałem 100g Sybilli na ostatnie 10 minut gotowania. Dało mi to 16 IBU natomiast aromat/smak jest jakby trochę słaby... Jakie macie doświadczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 19 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2018 Chmielił ktoś na zimno sybillą z 2017 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 6 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2018 No to szyszka z CP (50 g na zimno, pare dni) kompletnie nic pozytywnego nie wniosła, właściwie jakbym nic na cichą nie dał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukBeer Opublikowano 20 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2023 Chmiel ma typowo brytyjski charakter, bardzo zbliżony do chmieli pochodzenia goldingsowego. Goryczka bardzo fajna, delikatna nie zalegająca, wyjątkowo nie ściągająca. Aromat bardzo subtelny, biało owocowy, może trochę taki ogródkowy , trawiasty, bardzo orzeźwiający. Moc aromatyczna porównywalna do fuggle, może trochę nawet mocniej. Co sezon robię SH 18l z 100g Sybilli co daje wyjątkowo charakterystyczny aromat bez chmielenia na zimno. zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 20 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2023 Ile IBU wtedy wychodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychoo Opublikowano 21 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2023 Zależy od aa chmielu, schematu chmielenia jaki ułożysz i ile brzeczki gorącej uzyskasz. Planuje uwarzyć SMaSHa na wiedeńskim i Sybilli lub Marynce. Chmielić planuję tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się