bzium1986 Opublikowano 17 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 (edytowane) Panowie, nie spinajcie się tak bardzo, to szkodzi urodzie i powoduje liczne choroby na starość... Jeśli ktoś nie znajduje wiki, nie korzysta z opcji "szukaj", nie zauważa podpiętych tematów w dziale "piaskownica", to potem sadzi takie tematy. Wcale też nie musi to być robione z powodu lenistwa - wystarczy że ktoś jest nieobeznany z Internetem i nie zna zbyt dobrze netykiety, albo zagubiona osoba nie wie jak skorzystać z wyszukiwarki. A jeśli nawet to efekt lenistwa - niezbyt grzeczne jest wyrzucanie pretensji pod tytułem "ojapiernicze, ile razy mam odpowiadać na to samo pytanie?". Takie tematy były, są i będą, trzeba więcej wyrozumiałości i mimo wszystko, skończyć na rzeczowej odpowiedzi. W piaskownicy tematy są zakładane przez świeżych użytkowników z kilkoma postami - po takich początkowych "uprzejmościach" może się zniechęcić do dalszego zaglądania na forum i piwowarzenia. W tym dziale szczególnie trzeba dbać o życzliwość i dobrze pisze Makaron - jak ktoś jest niecierpliwy i łatwo się rozdrażnia, niech nie odpowiada. Edytowane 17 Czerwca 2013 przez bzium1986 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 17 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 Dokładnie, nie róbmy sztucznych problemów. Zawsze jest ktoś kto chce odpowiedzieć nawet na tak błahe pytania, bo po prostu lubi, a jak ktoś nie lubi to niech nie pisze. Przecież nie trzeba się wypowiadać w każdym temacie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 17 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 Młodzi LUDZIE ,nauczcie się czytać KSIĄŻKI.Tam jest WIEDZA. Mscigniew 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 17 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 Wierzcie mi, że nie jeden wieczór spędziłem dumając jak to wszystko pozmieniać, żeby było dobrze i temat nie jest łatwy. Rozmawiając z początkującymi piwowarami wynika, że często problemem nie jest jako takie poruszanie się po stronie, co brak znajomości pewnych terminologii. Co z tego, że się stworzy przecudnie działającą wyszukiwarkę, jak taka osoba właśnie zaczynająca to hobby nie będzie wiedziała co wpisać Na ten moment wydaje mi się za rozsądne zabranie się w końcu za faq (trochę materiałów już zebrałem, ale skończyć to miałem jakoś w lutym ) jak uporządkowanie wiki, bo jest tam co nieco bałaganu. Niestety jak zawsze problemem jest czas Może udałoby się zebrać jakiś forumowy mały team do pomocy w tych pracach ? Myślę, że w parę osób, dobrze rozdzielając zadania uda nam się to w kilka wieczorów. Jeżeli uważacie, że tak to stworzę osobne wątki i tam będziemy działać. Może Samson_Miodek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 17 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 Jeśłi mógłbym jakoś pomóc to jestem chętny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 17 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 Może po prostu wrzuć na wiki i dalej już się potoczy? Podobnie mapy wątków można by trzymać na wiki, wtedy każdy może się zarejestrować i dodawać tematy, a opiekun mapy tylko co jakiś czasy by uzupełniał i moderował na wiki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suthum Opublikowano 17 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 A może podpiąć w piaskownicy na samej górze jako piewszy temat: "JAK ZACZĄĆ" i w tym temacie napisać podstawowe podstawy? co potrzeba, ile czasu zajmuje warzenie, co jak się nazywa, a na dole odnośnik do wiki. moim skromnym zdaniem dla "świeżaka" to taki strzał w 10. Dominik_Bydgoszcz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 17 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 (edytowane) Wierzcie mi, że nie jeden wieczór spędziłem dumając jak to wszystko pozmieniać, żeby było dobrze i temat nie jest łatwy. Rozmawiając z początkującymi piwowarami wynika, że często problemem nie jest jako takie poruszanie się po stronie, co brak znajomości pewnych terminologii. Co z tego, że się stworzy przecudnie działającą wyszukiwarkę, jak taka osoba właśnie zaczynająca to hobby nie będzie wiedziała co wpisać Na ten moment wydaje mi się za rozsądne zabranie się w końcu za faq (trochę materiałów już zebrałem, ale skończyć to miałem jakoś w lutym ) jak uporządkowanie wiki, bo jest tam co nieco bałaganu. Niestety jak zawsze problemem jest czas Może udałoby się zebrać jakiś forumowy mały team do pomocy w tych pracach ? Myślę, że w parę osób, dobrze rozdzielając zadania uda nam się to w kilka wieczorów. Jeżeli uważacie, że tak to stworzę osobne wątki i tam będziemy działać. Może Jak sesja mi się skończy to chętnie pomogę. Edytowane 17 Czerwca 2013 przez St. Anger Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Slonx Opublikowano 18 Czerwca 2013 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 Co do pomocy - w lipcu z pewnością będę miał czas, zatem jestem chętny. Co do tematu - nie jest to proste zagadnienie i nie ma idealnych rozwiązań. To, co uwielbiam w serwisie piwo.org to to, że oprócz olbrzymiej bazy wiedzy, są tu wspaniali, kulturalni ludzie na poziomie. Jest to swoista enklawa w internecie, gdzie panują dobre obyczaje i kultura, miejsce, jakich niewiele w sieci i na pewno nie można tego zniszczyć, bo według mnie, jest to wizytówka tego portalu. Mimo wszystko, uprzejmości uprzejmościami a stanowczość stanowczością. W ogóle mnie nie przekonuje argument, że ktoś, poruszając się po internecie, może być niezaznajomiony z konwenansami, netykietą, może nie wiedzieć, jak się poruszać w sieci. Przecież właśnie w internecie może zdobyć informacje, jak należy postępować, może zapytać znajomych, dzieci, wnuki, możliwości jest dużo. Jeżeli nie zdobył podstawowych umiejętności korzystania z internetu, z for tematycznych, z baz wiedzy, niech się najpierw w tym podciągnie, bo to nie jest trudne. Jeżeli chodzi o samo forum - mnie irytują pytania, na które odpowiedź padła nie raz, nie dwa i nawet nie pięć razy, ale znacznie więcej. Staram się je po prostu zignorować, ale nie jestem w stanie ignorować tego, jak rozrasta się forum, poszerzane o puste, nieprzydatne treści. Czyni je to mniej przejrzystym, mniej czytelnym. Nie o to chyba nam chodzi, by było w tym jak najwięcej tematów i postów, ale jak najwięcej treści. Sam, zanim założyłem konto, czytałem forum i wiki tygodniami. Jak już założyłem konto, starałem się nie pytać o banały, chociaż nie ma ludzi doskonałych i zdarzyło mi się zadać, z przeoczenia pytanie, na które odpowiedź już była. Mimo wszystko, zanim zadam pytanie, korzystam z wyszukiwarki. Tracę na tym może parę minut, ale przynajmniej nie zaśmiecam forum. Mama mnie uczyła, żeby nie śmiecić, to nie śmiecę. Mój przyjaciel również się zainteresował tematem. Założył nawet tutaj konto (użytkownik Balczak). Jeżeli jednak spojrzycie w profil, to nie zobaczycie żadnego napisanego tematu. Uwierzcie mi, rozmawialiśmy przy piwie długimi godzinami. Wszystko wyjaśniałem, tłumaczyłem, był nawet u mnie na warzeniu (ale utknęła filtracja, więc wszystkiego nie zobaczył), przekazałem mu niemal wszystko, co wiem. Dodatkowo, obejrzał cały cykl warzenia z Kopyrem, z ekstraktów i z zacieraniem i cały czas czyta to forum. Można? Można. Czy to jest takie trudne? Nie. Problem jest taki, że dzisiaj ludzie oczekują, że wszystko dostaną jak na tacy. Mają to może nie na tacy, ale na szwedzkim stole, z którego muszą sobie tylko czerpać wiedzę, na jaki temat chcą. Oczywiście, że jest potrzebne ujednolicenie, że opracowania są ważne, ale naprawdę, nie jest tak źle z tym zacnym portalem, bo wszystko łatwo można znaleźć. Można ewentualnie spróbować bardziej wyeksponować wiki, ale kto naprawdę przychodzi tutaj czegoś się dowiedzieć, to to znajdzie. Kiedyś mój kolega prowadził forum tematyczne. Pomagałem mu w moderowaniu. Atmosfera była całkiem miła i był podczepiony, wytłuszczony i napisany czerwonymi literami temat, z czym trzeba się zapoznać, zanim się napisze, zada pytanie. Były wszystkie podstawowe informacje. Jasna sprawa, że trafiały się osoby, nawet często, które po prostu to olewały i pytały o coś, o co by pytać nie musiały, gdyby zajrzały do tego wyeksponowanego tematu. Zwyczajne usuwanie tematów, wlepianie ostrzeżeń itp. nie pomagało i kumpel wymyślił sposób, może i surowy, ale skuteczny. Wlepiał użytkownikowi zakaz pisania na tydzień, o czym była informacja, gdy ktoś odwiedzał swój profil, a jako powód było wklejone: "przeczytaj: (tutaj link do tematu)". W 8/10 przypadkach pomagało. Może i nie było to zbyt uprzejme, ale skuteczne, chociaż nie wiem, czy pasowałoby do tego portalu. Powiem wam jeszcze, że mnie na studiach (studiowałem dziennikarstwo) uczono, jak zbierać informacje, uczono dobrych nawyków i obyczajów przy rozmowie z drugą osobą. Było to istotne zwłaszcza podczas wywiadu. Pokazywano nam, jak wyglądają wywiady kogoś, kto jest kompletnie nieprzygotowany, kto pyta o coś, o czym można było przeczytać w prasie, w wywiadzie z tym jegomościem np. parę dni wcześniej. Nie były to dla młodych adeptów dziennikarstwa (czy również dla starych wyjadaczy, jak mieli gorszy dzień) miłe chwile, ale nikomu nie było ich żal. Bo oni wiedzieli, co jest ich zadaniem i wiedzieli, że trzeba się do tego przygotować. Ja się tego trzymam. Sądzę, że tego wymagają przede wszystkim dobre obyczaje. Ponieważ jestem człowiekiem dosyć drażliwym, unikam odpowiadania na pytania w stylu: "czym się mierzy BLG", "rurka nie bulka, co robić" czy np. "moje piwo z brewkita zeszło z 12BLG do 4 po dwóch dniach, butelkować już czy się wstrzymać". Nie byłbym w stanie odpowiedzieć na to kulturalnie i poważnie, bo już wielokrotnie ktoś na takie pytania udzielił odpowiedzi. Atmosfera, wzajemna pomoc, kultura, uprzejmości, dzielenie się wiedzą - jak najbardziej tak, ale granica musi być i trzeba się zastanowić, gdzie ją ustalić. Dla mnie np. ten temat powinien zostać zwyczajnie usunięty, bo nic nie wnosi. Pytania o to, czy należy ściągnąć piwo znad osadów, co należy zrobić, by piwa nie zepsuć, czy czym mierzyć BLG to jest zwyczajna kpina z ludzi, którzy poświęcają swój czas dla tego portalu. Usiu, Jacenty, St. Anger i 4 innych 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwozlop Opublikowano 18 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 Chciałbym już zamówić nowy zestaw myślę o AIPA - American India Pale Ale 16Blg PREMIUM - http://www.homebrewing.pl/aipa-american-india-pale-ale-16blg-premium-zestaw-surowcow-p-709.html I mam pytania, czy to mi się zmieści do 30L gara ? drugie głupsze pytanie bo jestem początkujący, czy z tym słodem który jest w zestawie trzeba coś więcej robić np. kiełkować czy jest on gotowy do gotowania ? jest opcja aby zamówić śrutowany rozumiem że jest to taki bez łupin ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 18 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 Chciałbym już zamówić nowy zestaw myślę o AIPA - American India Pale Ale 16Blg PREMIUM - http://www.homebrewi...wcow-p-709.html I mam pytania, czy to mi się zmieści do 30L gara ? drugie głupsze pytanie bo jestem początkujący, czy z tym słodem który jest w zestawie trzeba coś więcej robić np. kiełkować czy jest on gotowy do gotowania ? jest opcja aby zamówić śrutowany rozumiem że jest to taki bez łupin ? Przeczytaj tutaj: http://www.wiki.piwo.org/Warka_z_procesem_zacierania_s%C5%82odu 1. Zmieści się do 30l gara. U większości taki gar to standard. Dokup sobie drugi mniejszy, z 12l, przyda się 2. Słód jest gotowy do pracy. Kiełkowanie było już robione w słodowni, ze słodów juz nic Ci nie wykielkuje (chyba że pleśń) 3. Łupiny są ważne - ułatwiają filtrację. Słód ześrutowany = odpowiednio zmielony. Słód nieśrutowany = w całości, śrutowanie trzeba wykonać samemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 18 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 (edytowane) Aś się podpiął idealnie pod temat Masz szczęście, że ja z tych cierpliwych. Do gara się zmieścisz, zamów zestaw śrutowany, z tym zestawem nic nie trzeba robić - tylko go zatrzeć, śrutowany słód to taki z łuską i ziarnem osobno, uff Edytowane 18 Czerwca 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 18 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 O wilku mowa: http://www.wiki.piwo.org/S%C5%82%C3%B3d http://www.wiki.piwo.org/Warka_z_procesem_zacierania_s%C5%82odu. Śrutowany ma łuskę, z resztą niby czemu nie miałby nie mieć, bez łuski nie odfiltrujesz... Co do gara to spokojnie wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 18 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 3 posty dla totalnie początkującego w 1 minucie. Piwowarzy to fajne chłopy są .... a piwowarki to fajne babki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 18 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 No wiem, nic mnie nie usprawiedliwia, zamiast kuć na egzaminy siedzę na forum i robię wszystko, by się nie uczyć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 18 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 zamiast kuć na egzaminy siedzę na forum i robię wszystko, by się nie uczyć... ja niby siedzę nad projektem..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 18 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 i robię wszystko, by się nie uczyć... skąd ja to znam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 18 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 Anger, a w pokoju już posprzątane? Elroy, odnośnie jakichś prac pomocowych to głównie w pracy siedzę przy kompie i się opierdzielam, więc się piszę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 18 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 Anger, a w pokoju już posprzątane? Jakbym jeszcze musiał coś sprzątać, to nie wiem co bym zrobił... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 18 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 U mnie zawsze podczas sesji nawet sprzątanie było lepsze od nauki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 18 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 A ja piszę magisterkę wiecej czasu spędzając na patrzeniu w bursztynowy kolor belga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 18 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 jeżeli picie - i produkcja piwa przeszkadza ci w nauce - zrezygnuj z nauki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 18 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 jeżeli picie - i produkcja piwa przeszkadza ci w nauce - zrezygnuj z nauki. Święte słowa! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 18 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 Wy to potraficie podbudować człowieka... Ale offtop zrobiliśmy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 18 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 galopujący OT jeżeli picie - i produkcja piwa przeszkadza ci w nauce - zrezygnuj z nauki. Ojciec mi tak mawiał: Jak Ci picie w szkole szkodzi, porzuć szkołę - o co chodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się