Wuuu Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Utlenienie. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2020 8 minut temu, ads napisał: Co oprócz zasypu wpływa na barwę piwa? Te dwa piwa różnią się tylko chmielem na smak i aromat. Jak widać fermentacja przebiegła też inaczej ? Tutaj zapewne utlenienie. Ewentualnie bardziej przyciemnić może dłuższe gotowanie, a rozjaśnić większe zmętnienie. ads 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ads Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2020 4 minuty temu, Oskaliber napisał: Tutaj zapewne utlenienie. Ewentualnie bardziej przyciemnić może dłuższe gotowanie, a rozjaśnić większe zmętnienie. Gotowane tyle samo, mętne raczej na tym samym poziomie. Czyli pewnie utlenienie. To jaśniejsze butelkowane 3 miesiące temu i aromat, który pozostał nie umywa się do tego z przed 3 tygodni. Jak temu przeciwdziałać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2020 10 godzin temu, ads napisał: Gotowane tyle samo, mętne raczej na tym samym poziomie. Czyli pewnie utlenienie. To jaśniejsze butelkowane 3 miesiące temu i aromat, który pozostał nie umywa się do tego z przed 3 tygodni. Jak temu przeciwdziałać? 4gr kwasu askorbinowego na 20l piwa ponoć pomaga. ads 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2020 (edytowane) 12 godzin temu, ads napisał: To jaśniejsze butelkowane 3 miesiące temu i aromat, który pozostał nie umywa się do tego z przed 3 tygodni. Jak temu przeciwdziałać? Utlenienie akurat przyciemnia, a nie rozjaśnia. Ale tu masz niewielką różnice, może to wynikać po prostu z nieco ciemniejszej/jaśniejszej partii jakiegoś słodu specjalnego. Domyślam się, że to jakieś mocno chmielone piwo? Niestety uniknięcie szybkiego utlenienia w warunkach domowych w takich piwach to nie jest prosta sprawa. Przede wszystkim trzymanie piwa w chłodzie pomaga, kwas askorbinowy też sprawuje się całkiem nieźle, no i oczywistość czyli minimalizacja natleniania na wszystkich etapach po fermentacji. Edytowane 15 Kwietnia 2020 przez Oskaliber ads 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ads Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2020 1 minutę temu, Oskaliber napisał: Utlenienie akurat przyciemnia, a nie rozjaśnia. Ale tu masz niewielką różnice, może to wynikać po prostu z nieco ciemniejszej/jaśniejszej partii jakiegoś słodu specjalnego. Domyślam się, że to jakieś mocno chmielone piwo? Niestety uniknięcie szybkiego utlenienia w warunkach domowych w takich piwach to nie jest prosta sprawa. Przede wszystkim trzymanie piwa w chłodzie pomaga, kwas askorbinowy też sprawuję się całkiem nieźle, no i oczywistość czyli minimalizacja natleniania na wszystkich etapach po fermentacji. 15g chmielu na litr. Akurat zasyp jest z jednego wora. Jak walczyć z natlenianiem przy przelewaniu na cichą lub na butelkowanie? Zlewam kranikiem i mam jeszcze ten zacisk, który chyba nie działa jak powinien bo ma za duże skoki w przepustowości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
błysk Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Wtopa. Robiłem sobie bittera, rozpuszczony cukier (4g/butelkę) do refermentacji i jakoś zapomniałem zamieszać w fermentorze po zlaniu znad osadu. Część się na pewno rozmieszała podczas zlewania, ale jak po butelkowaniu dopiłem jeszcze pozostałą resztkę to była mocno przesłodzona... W jakim czasie powinienem dopić to piwo, żeby powiedzmy "być bezpiecznym"? Może ewentualnie upuszczać gaz np. co dwa dni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2020 12 minut temu, błysk napisał: Wtopa. Robiłem sobie bittera, rozpuszczony cukier (4g/butelkę) do refermentacji i jakoś zapomniałem zamieszać w fermentorze po zlaniu znad osadu. Część się na pewno rozmieszała podczas zlewania, ale jak po butelkowaniu dopiłem jeszcze pozostałą resztkę to była mocno przesłodzona... W jakim czasie powinienem dopić to piwo, żeby powiedzmy "być bezpiecznym"? Może ewentualnie upuszczać gaz np. co dwa dni? Zrobiłeś syrop cukrowy, czy po prostu wsypałeś cukier do piwa? Jeśli cukier się nie rozmieszał, to możesz mieć spory problem w niektórych butelkach. Możesz próbować upuszczać gaz z zachowaniem ostrożności. Skąd w ogóle pomysł, żeby do bittera dawać 4g cukru na butelkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
błysk Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Syrop cukrowy wlany do fermentora, a potem zlewanie piwa wężykiem. Zawsze to potem jeszcze delikatnie mieszałem, a tym razem zapomniałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Powinno być dobrze i be z mieszania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OxyMoLot Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Myślicie że takie kapsle mogą być naprawdę skuteczne jeśli chodzi o szybkie utlenianie w butelce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2020 (edytowane) Zdarza wam się umyć balingometr i termometr w NaOH? Niby mała powiechrznia przyrządów, ale kontakt z schłodzoną brzeczką często mają. Tylko się zastanawiam czy tak cienkie szkło wytrzyma Zanurzyłem na chwilę w roztworze. Blg wynosi 10 ? Edytowane 15 Kwietnia 2020 przez advisorylyrics primordial 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Nie prościej przelać do cylindra brzeczka i ja poprostu później wylać, a w trakcie fermentacji to spróbować piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2020 10 minut temu, Juniorek napisał: Nie prościej przelać do cylindra brzeczka i ja poprostu później wylać, a w trakcie fermentacji to spróbować piwa? Nie używam kranika więc mi najprościej wrzucić do wiadra spławik czy termometr. Wymoczyłem, wszystko ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobieslaw Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Lageruje ktoś z Was w butelkach leżących poziomo? Nie mogę znaleźć żadnego takiego tematu, czy wpływa to negatywnie na coś, a dużo łatwiej jest mi zmieścić tak wszystko w lodówce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WincyjChmielu Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Przedwczoraj mierzyłem blg wyszło 3blg. dzis znowu pomiar i to samo. Można już dawac chmiel na zimno? Trochę się waham bo jeszcze troche bulka w rurce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Lageruje ktoś z Was w butelkach leżących poziomo? Nie mogę znaleźć żadnego takiego tematu, czy wpływa to negatywnie na coś, a dużo łatwiej jest mi zmieścić tak wszystko w lodówce.Nie robi się tak. Jak chcesz potem pić piwo bez osadu i śmieci które ci opadną na bok butelki, a nie na dno? sobieslaw 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrmrooz Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 [mention=14420]INTseed[/mention] - postawi potem normalnie i opadnie wszystko na dno. [mention=22452]sobieslaw[/mention] - sprawdź i zobacz. Jak potem piwo będzie paskudne, to zawalisz na lagerowanie bokiem :-). Skoro nie masz możliwości zrobienia jak powinno być idealnie, to zrób jak możesz, nie powinno być bardzo źle. Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka sobieslaw 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 [mention=14420]INTseed[/mention] - postawi potem normalnie i opadnie wszystko na dno. [mention=22452]sobieslaw[/mention] - sprawdź i zobacz. Jak potem piwo będzie paskudne, to zawalisz na lagerowanie bokiem :-). Skoro nie masz możliwości zrobienia jak powinno być idealnie, to zrób jak możesz, nie powinno być bardzo źle. Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka Lagerujesz ile czasu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 9 godzin temu, INTseed napisał: 9 godzin temu, sobieslaw napisał: Lageruje ktoś z Was w butelkach leżących poziomo? Nie mogę znaleźć żadnego takiego tematu, czy wpływa to negatywnie na coś, a dużo łatwiej jest mi zmieścić tak wszystko w lodówce. Nie robi się tak. Jak chcesz potem pić piwo bez osadu i śmieci które ci opadną na bok butelki, a nie na dno? Krakowskim targiem ustaw je skosem, osad na dnie, a może zmieścisz, trochę trudniej nalać ale daje radę. sobieslaw 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruby. Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2020 U mnie też leżą poziomo, ale dodatkowo mam półeczkę na drzwiach i zawsze 5 buteleczek stoi w pionie. Dzień wcześniej wystarczy przełożyć i wszystko jest w najlepszymi porządku. Chyba że ktoś ma większe potrzeby sobieslaw 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2020 W dniu 15.04.2020 o 11:56, ads napisał: 15g chmielu na litr. Akurat zasyp jest z jednego wora. Jak walczyć z natlenianiem przy przelewaniu na cichą lub na butelkowanie? Zlewam kranikiem i mam jeszcze ten zacisk, który chyba nie działa jak powinien bo ma za duże skoki w przepustowości Lepsza rurka zaworkiem grawitacyjnym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karmelsik Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Witam, chcę zrobić piwo z pulpą z mango i zastanawiam się jak pozbyć się tych farfocli przy rozlewie. Nie mam hop spidera. Pomyślałem, żeby wrzucić ją tak jak przy chmieleniu do woreczka muślinowego (lub dwóch) - czy takie coś ma szanse powodzenia? Jak generalnie postępujecie z takim piwem, żeby za dużo cząstek nie przedostało się do butelek i nie było gushingu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2020 1 minutę temu, karmelsik napisał: Witam, chcę zrobić piwo z pulpą z mango i zastanawiam się jak pozbyć się tych farfocli przy rozlewie. Nie mam hop spidera. Pomyślałem, żeby wrzucić ją tak jak przy chmieleniu do woreczka muślinowego (lub dwóch) - czy takie coś ma szanse powodzenia? Jak generalnie postępujecie z takim piwem, żeby za dużo cząstek nie przedostało się do butelek i nie było gushingu? Woreczek raczej niewiele pomoże. Dobry efekt daje cold crash i dekantacja od góry. Niestety trzeba się liczyć z większymi stratami, ale gushingu nie miałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2020 3 godziny temu, karmelsik napisał: Witam, chcę zrobić piwo z pulpą z mango i zastanawiam się jak pozbyć się tych farfocli przy rozlewie. Nie mam hop spidera. Pomyślałem, żeby wrzucić ją tak jak przy chmieleniu do woreczka muślinowego (lub dwóch) - czy takie coś ma szanse powodzenia? Jak generalnie postępujecie z takim piwem, żeby za dużo cząstek nie przedostało się do butelek i nie było gushingu? Cold crash i pończocha wystatczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się