Emil_bdg Opublikowano 26 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2022 W dniu 8.05.2022 o 11:14, Emil_bdg napisał: Cześć. Właśnie kończę właśnie 2 warkę. Aktualnie white ipa 14,3 blg. Mam do.wrzucenia chmiel na zimno. Aktualnie odfermentowalo do 5 blg. Wrzucałem 2 saszetki suchych drożdży Lallemand Wit. Fermentacja ruszyła 19.04. I teraz kluczowe pytanie. Zlewać na cichą, wrzucić chmiel i butelkować ? Czy ominąć zlewanie i dodać chmiel i butelkować. Czy przelanie na cichą dużo zmieni ? Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka Czy z uwagi na długą fermentację (butelkowanie dopiero 22.05) piwo po zabutelkowaniu musi układać się około 4 tygodni tak jak było to opisane w instrukcji dodanej do surowców? Czy przez dłuższy pierwszy proces skraca się czas układania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kronelius Opublikowano 26 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2022 @Emil_bdg Najlepszą metodą są testy organoleptyczne ?. W teorii powinieneś poczekać z tydzień na nagazowanie (mówię o górniakach). Zwykle jednak drożdże górnej fermentacji szybko (czasem w kilka dni) nagazują piwo. Ipy najlepiej pić świeże, tak samo pszeniczne. Więc sprawdzaj sam i porównuj. Emil_bdg 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil_bdg Opublikowano 26 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2022 4 minuty temu, Kronelius napisał: @Emil_bdg Najlepszą metodą są testy organoleptyczne ?. W teorii powinieneś poczekać z tydzień na nagazowanie (mówię o górniakach). Zwykle jednak drożdże górnej fermentacji szybko (czasem w kilka dni) nagazują piwo. Ipy najlepiej pić świeże, tak samo pszeniczne. Więc sprawdzaj sam i porównuj. Przekonałeś mnie żeby pierwsze testy zrobić w takim razie w ten weekend Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 27 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2022 Jeśli dasz drożdżom tylko kilka dni na nagazowanie to potrzymaj piwo 1 dzień w lodówce. Drozdze zrobią Ci gaz, ale ten gaz musi się jeszcze rozpuścić w piwie - w zimnie zrobi to szybciej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil_bdg Opublikowano 27 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2022 3 minuty temu, Pingwinho napisał: Jeśli dasz drożdżom tylko kilka dni na nagazowanie to potrzymaj piwo 1 dzień w lodówce. Drozdze zrobią Ci gaz, ale ten gaz musi się jeszcze rozpuścić w piwie - w zimnie zrobi to szybciej. Jedną butle mam w lodówce, reszta w piwnicy. Dzisiaj czas testów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draker Opublikowano 28 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2022 W dniu 18.05.2022 o 20:06, Koora napisał: @draker Te same problemy, z 15 do okoła 5, średnie odfermentowanie to ich przypadłość. Jak skończyły to skończyły rozlać pić, szybko. @Koora Podniesienie temp + poruszanie fermentorem pobudziły drożdże i dojadły jeszcze 1.5 BLG. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 30 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2022 (edytowane) Mam pytanie co do obcowania z gęstwą. Fermentowałem ostatnio lagera 11 BLG, który był chmielony bardzo małą ilością chmielu, przez co w fermentorze miałem bardzo czysto przed i po fermentacji. Użyłem 2 paczek W34/70. Po 3 tygodniach fermentacji (BLG końcowe to 2,5 BLG) zrobiłem 5-dniowy cold crash, butelkowałem przedwczoraj w sobotę. Wtedy też zebrałem całą gęstwę z dna - wyszło mi tego prawie 1L w 2 słoikach. Na jutro bądź pojutrze planuję warzenie Portera Bałtyckiego na amerykańskich chmielach, zakładam że będę miał około 15L o ekstrakcie 20 BLG. Pytanie teraz jest takie - jak postępować z tą gęstwą? Wydaje mi się, że jest bardzo czysta, bo ciężko mi dostrzec tą 3 warstwę z syfem i umarłymi drożdżami. Naczytałem się wielu postów i ilu piwowarów, tyle opinii. Jedni mówią o przemywaniu tych drożdży w przegotowanej i ostudzonej wodzie, a nastepnie dodaniu 2-3 łyżek do piwa, inni mówią że nie kombinują tyle i po prostu zawartość słoika wlewają do fermentora. Co moglibyście mi doradzić? Robię mocarza, więc boję się underpitchingu i zatrzymania fermentacji. Edytowane 30 Maja 2022 przez ciezkicoswybrac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 30 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2022 Daj trochę więcej jak z kalkulatora wychodzi.Wysłane z mojego KB2003 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 30 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2022 (edytowane) Godzinę temu, INTseed napisał: Daj trochę więcej jak z kalkulatora wychodzi. Wysłane z mojego KB2003 przy użyciu Tapatalka 250 ml prosto ze słoika będzie w porządku, czy powinienem się bawić w czyszczenie? Edytowane 30 Maja 2022 przez ciezkicoswybrac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kronelius Opublikowano 30 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2022 @ciezkicoswybrac ja nigdy nie przemywałem. Po co tworzyć dodatkowe ryzyko zakażenia, ale co osoba to opinia. Jak wstawiasz gęstwę do lodówki, to zwykle cały syf opada na dno po jakimś czasie. Ja staram się zbierać ze słoika górną część. Jeżeli masz czystą gęstwę, to nie przejmuj się i dodawaj ją do piwa. Daj więcej niż pokazuje kalkulator. Lepiej dodać za dużo niż za mało ciezkicoswybrac 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 31 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2022 OK, dziękuję za pomoc. W takim razie wlewam ~250 ml bezpośrednio ze słoika, oby nie było infekcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Syllabub Opublikowano 31 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2022 Mam pytanie czy opłaca się kupować zestaw do kegowania (cornelius) jeżeli temperatury w którym będzie się gazował i leżakował keg to 16-20 stopni C? Nie mam miejsca na dodatkową lodówkę. Czy piwo w takich temperaturach będzie jakoś drastycznie traciło na jakości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 31 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2022 Drastycznie nie. Ale do wyszynku powinieneś schłodzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Syllabub Opublikowano 31 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2022 Godzinę temu, x1d napisał: Drastycznie nie. Ale do wyszynku powinieneś schłodzić. CO jeśli do wyszynku nie schłodzę piwa? Będzie problem z pianą? Czy coś jeszcze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 31 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2022 Chcesz ciepłe piwo pić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kronelius Opublikowano 1 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2022 @Syllabub Jak nie schłodzisz to będą trzy problemy: 1. Nalewanie/pienienie 2. Ciepłe piwo 3. Bardziej trudne nagazowanie piwa - powiązane z pkt nr 1. Można kupić carbonation cap i przy jego pomocy przelać piwo do petów. A następnie schłodzić w lodówce. Poszukaj na Ali. Są jeszcze trójniki, gdzie podłączasz dwa carbonation capy, jednym nalewasz, a drugim wyrównujesz ciśnienie/podajesz gaz. Zdjęcie pożyczone z internetu: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 1 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2022 Możesz też zainwestować w schładzarkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 4 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2022 Jest jakaś aplikacja na telefon gdzie mogę wpisać ile mam słodów, ile chmieli i jak zrobię piwo to mi zapisze i odejmie od tego co mam? Darmowa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 4 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2022 (edytowane) Jest. Niedawno tłumaczyłem brewfather http://www.brewfather.app. Darmowa do 10 warek w sensie 10 receptur i 10 warek można mieć zapisane w aplikacji. Są jeszcze inne ograniczenia w wersji darmowej np. używanie różnych urządzeń typu ispindel etc., z którymi aplikacja może się połączyć. Trzeba założyć darmowe konto w aplikacji. Dobrze się sprawdza podczas warzenia, przynajmniej ja jej z powodzeniem używam. Edytowane 4 Czerwca 2022 przez g_berger Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaktusr Opublikowano 6 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2022 Mam problem z nagazowaniem piwa Zasyp powiedzmy standardowy 5kg pale ale 2kg pszenicznego 0.5 zakwaszającego. Drożdże Voss Kveik 2 opakowania 11g suchar z lalemanda. Piwo fermentowało przez 3 tygodnie nie zlewałem na cichą tylko odrazu do butelek, gazowałem mało cel był na 2.2 vol czyli do 15 litrów piwa dałem 94g glukozy. Zabutelkowałem w zeszły poniedziałek i wczoraj ledwo co jest trochę gazu w piwie Butelki oczywiście czekają w domu na nagazowanie i nie wiem czy czekać czy "coś" tworzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 6 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2022 Chłodziłeś przed otwarciem? "Syknięcie" było wyraźne? I, chyba najważniejsze - w jaki sposób dodawałeś glukozę do refermentacji? Nierównomiernie dodana może powodować słabe nagazowanie części butelek, a przegazowanie/granaty w innych przypadkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaktusr Opublikowano 6 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2022 24 minuty temu, punix napisał: Chłodziłeś przed otwarciem? "Syknięcie" było wyraźne? I, chyba najważniejsze - w jaki sposób dodawałeś glukozę do refermentacji? Nierównomiernie dodana może powodować słabe nagazowanie części butelek, a przegazowanie/granaty w innych przypadkach. Syknięcie jest ale słabe, refermentacja była robiona tak jak zawsze czyli glukoza rozpuszczona w 0,5l wody wlana do piwa i mieszana kilka minut. Sprawdzałem buteltki te z końca i początku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 6 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2022 Dałbym im jeszcze czas. Skoro jakiś gaz jest, to drożdże pracują, a tydzień to jeszcze nie jest długo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
invector Opublikowano 15 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2022 Czy może mi ktoś podpowiedzieć jak i ile zadać tej gestwy? Zebrana z dna fermentora, bez resztek piwa. Drożdże suche safale S-04. Po 3 dniach takie coś w litrowym słoiku. Jutro będę warzył 2 warkę i nie chciałabym popełnić jakiegoś karygodnego błędu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kronelius Opublikowano 15 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2022 Skorzystaj z kalkulatora. Bo to wszystko zależy od: ilości piwa i jego BLG. Ja natomiast zawsze daje na oko i szwagrowi smakuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się