Łachim Opublikowano 13 Lutego Udostępnij Opublikowano 13 Lutego Kwasowy środek najlepiej dać na koniec, oxi można na samym początku, bo pomaga w myciu. Wtedy dobrze wypłukać, można dać NaOH, jeśli jest potrzeba (uwaga, powoli niszczy szkło), dobrze wypłukać i wtedy Star San lub coś podobnego. Ja nigdy nie używałem NaOH do butelek, dawałem OXI, potem płukałem bardzo gorącą wodą i dawałem Star San. Uważam, że butelki ze śladami pleśni, nieusuwalnym nalotem itp lepiej po prostu wyrzucić. ciezkicoswybrac i ArisRedDragons 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 13 Lutego Udostępnij Opublikowano 13 Lutego (edytowane) Tak jak @Łachim pisze, Oxi/NaOH do czyszczenia, starsan do dezynfekcji czystej butelki przed rozlewem. Przy NaOH koniecznie rękawice i okulary, to mocno żrący środek, który jest w stanie wypalić skórę. Edytowane 13 Lutego przez ciezkicoswybrac ArisRedDragons 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Szatan Opublikowano 13 Lutego Udostępnij Opublikowano 13 Lutego Szczerze, to jakbym miał myć tak wielostopniowo jak niektórzy, to chyba przestałbym warzyć. Ja po wypiciu butelki, opłukuje ją wodą, wstawiam do pokoju, gdzie stoi z reguły prowizorycznie przykryta czymś kilka tygodni/miesięcy, a jak wreszcie zamierzam jej użyć do butelkowania, to przed samym rozlewem przepłukuje ją tylko roztworem Sanipro przelanym z innej płukanej butelki i nic poza tym. Żadnego wyparzania wrzątkiem, wstępnego mycia płynem, OXI czy wodą. Tylko roztwór 1 litr wody + 3-5 ml Sanipro na 40 butelek, fermentor, kranik, wężyk... Nawet butelek z pleśnią w środku od teścia nie traktowałem inaczej tylko wydłubałem szczotką syf z dna, przepłukałem Sanipro i tyle. Przez pierwsze, nie wiem, 15 warek to sprzętu nawet płynem do mycia naczyń nie myłem tylko samą wodą i gąbką. Ostatnio coś mnie tknęło, że wypadałoby płynu użyć Do pierwszej infekcji nic nie zmieniam, bo mi się nie chce, a i ciekaw jestem jak daleko zajadę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano 13 Lutego Udostępnij Opublikowano 13 Lutego Robię identycznie z butelkami i nigdy nie miałem problemów w samej butelce. Warka zdarzyłą się zainfekowana, ale w całości i do kilka razy raptem. Ostatnie 20 warek, od kiedy powróciłem do piwowarstwa to nic nie złapałem. Tak jak Dawid, płuczę po wypiciu, na suszarkę odstawiam. Przed rozlewem myjką trzy psiknięcia roztworu Sanipro, suszarka i butelkowanie. Często nawet kapsli nie dezynfekuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 13 Lutego Udostępnij Opublikowano 13 Lutego Jak butelki są czyste, to nie ma problemu, natomiast jeśli są brudne, to dezynfekcja tego nie załatwi. ArisRedDragons 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 15 Lutego Udostępnij Opublikowano 15 Lutego W dniu 13.02.2025 o 16:15, Łachim napisał(a): Jak butelki są czyste, to nie ma problemu, natomiast jeśli są brudne, to dezynfekcja tego nie załatwi. NaOH to załatwia, w 2-3 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 15 Lutego Udostępnij Opublikowano 15 Lutego NaOH wiadomo, odnoszę się do dezynfekcji niedomytych butelek Sanipro czy podobnymi środkami. Z NaOH odczyściłem balon do wina, który stał z 10 lat na dworze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 3 Marca Udostępnij Opublikowano 3 Marca (edytowane) @DeTomek i inni (w tym ja) co zakupili promkę z BA - wracam do mojego wątku pisałem że mi się w tej recepturze od nich coś mi się nie podoba więc pierwsze piwo zmodyfikowałem nieco wg kalkulatora ale i dziś postanowiłem uwarzyć piwo wg ich pomysłu. No i stało się co następuje: - 2,8 słodu w 6 l wody utworzyło gęstą papkę - gęsta papka nie chciała przerobić skrobi na cukry przez 2h w 64st (próby jodowe to stwierdziły) - podniosłem do 73 na 10 min - to samo - odpuściłem i zrobiłem wygrzew (niewiele zmienił jeśli chodzi o konsystencję) - i do wysładzania - wysładzanie i filtracja szła jakbym robił jakiegoś mocarnego IS'a - w końcu wysłodziłem i schłodziłem 10l mętnęgo płynu (niektórzy powiedzą że hazy xD) 15 blg + S-33 no i ciekawy jestem co z tego będzie, to zmodyfikowane wyszło całkiem ok a przy tym jestem pełen obaw Edytowane 3 Marca przez g_berger Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Marca Udostępnij Opublikowano 3 Marca 12 minut temu, g_berger napisał(a): @DeTomek i inni (w tym ja) co zakupili promkę z BA - wracam do mojego wątku pisałem że mi się w tej recepturze od nich coś mi się nie podoba więc pierwsze piwo zmodyfikowałem nieco wg kalkulatora ale i dziś postanowiłem uwarzyć piwo wg ich pomysłu. No i stało się co następuje: - 2,8 słodu w 6 l wody utworzyło gęstą papkę - gęsta papka nie chciała przerobić skrobi na cukry przez 2h w 64st (próby jodowe to stwierdziły) - podniosłem do 73 na 10 min - to samo - odpuściłem i zrobiłem wygrzew (niewiele zmienił jeśli chodzi o konsystencję) - i do wysładzania - wysładzanie i filtracja szła jakbym robił jakiegoś mocarnego IS'a - w końcu wysłodziłem i schłodziłem 10l mętnęgo płynu (niektórzy powiedzą że hazy xD) 15 blg + S-33 no i ciekawy jestem co z tego będzie, to zmodyfikowane wyszło całkiem ok a przy tym jestem pełen obaw A tak dokładnie to o która recepture chodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Szatan Opublikowano 3 Marca Udostępnij Opublikowano 3 Marca Powiedz nam ilo litrowy masz garnek? Jeśli ok. 15 litrów to wystarczyło wprowadzić w życie podstawową informację o stosunku wody do słodu w zacieraniu, tj. 3-3,5 litra na 1kg i nie miałbyś "gęstej papki". 25 minut temu, g_berger napisał(a): gęsta papka nie chciała przerobić skrobi na cukry przez 2h w 64st (próby jodowe to stwierdziły) Wpisrw pomyślałem czy aby na pewno masz zestaw z ześrutowanymi słodami, ale 27 minut temu, g_berger napisał(a): w końcu wysłodziłem i schłodziłem 10l mętnęgo płynu (niektórzy powiedzą że hazy xD) 15 blg + S-33 Skoro 15blg to jednak zatarłeś słód, więc może wskaźnik jodowy masz do bani? Koniec końców zrobiłeś wszystko, tj. zatarłeś, odfiltrowałeś, gotowałeś (chyba), schlodzileś, napowietrzyłeś (chyba) i zadałeś drożdże, więc w czym problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 3 Marca Udostępnij Opublikowano 3 Marca (edytowane) @anteks robiłem warkę pt Crystal Hop IPA 14 blg taki zestaw z BA @Dawid Szatan nie czepiaj się. wiem co napisałem i co robiłem, miałem ci zrobić relację video? weś ja nie kopyr. Gar 15. gdybyś przeczytał uważnie co napisałem to dowiedziałbyś się że już jedną warkę od nich zmodyfikowałem i wyszło. chodzi o to że podają recepturę. kumasz? która działa średnio Edytowane 3 Marca przez g_berger Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Szatan Opublikowano 3 Marca Udostępnij Opublikowano 3 Marca Jeśli ktoś się czepia, to ty zestawów BA. Zatarłeś prawie 3 kg w 6 litrach - musiało być gęste. A wskaźnik jodowy musisz mieć do bani. PS. Ludzie tu coś piszą, jak mają zagwozdkę, a skoro wszystko wiesz... ArisRedDragons 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 4 Marca Udostępnij Opublikowano 4 Marca (edytowane) W dniu 1.02.2025 o 20:34, DeTomek napisał(a): Cześć, moja pierwsza warka (....) Z góry dziękuję za rady. Załączam zdjęcie przepisu @Dawid Szatan Przeczytaj z uwagą i zrozumieniem pkt pt. Zacieranie. Dobra, napiszę jeszcze raz bo widzę że niektórzy mają problem ze zrozumieniem tego co sygnalizuję: moje pytanie brzmiało czy ludzie z BA znają się na warzeniu czy tylko sprzedają surowce (nikogo nei zamierzam oceniać) ale jak się do zestawu dołącza taki przepis to on generuje fizyczne problemy, rozumiesz? Kupilem u nich 3 identyczne zestawy różniące się jedynie chmielem: pierwszy zmodyfikowałem i wyszło nieźle, drugi zrobiłem wg ich receptury i miałem sporo problemów o czym wyżej. Trzeci czeka. Czy to takie trudne do zrozumienia? Dodatkowo nie wyszło 14 tylko 13,3 i nie 5,1 tylko 5,6. Tylko nie pisz że to "kwestia pomiarów, temperatury, sprzętu, wydajności, etc". Skup się na recepturze podanej do zestawu i wyobraź sobie że jesteś początkujące jak np @DeTomek Edytowane 4 Marca przez g_berger Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 4 Marca Udostępnij Opublikowano 4 Marca [mention=27211]Dawid Szatan[/mention] Przeczytaj z uwagą i zrozumieniem pkt pt. Zacieranie. Dobra, napiszę jeszcze raz bo widzę że niektórzy mają problem ze zrozumieniem tego co sygnalizuję: moje pytanie brzmiało czy ludzie z BA znają się na warzeniu czy tylko sprzedają surowce (nikogo nei zamierzam oceniać) ale jak się do zestawu dołącza taki przepis to on generuje fizyczne problemy, rozumiesz? Kupilem u nich 3 identyczne zestawy różniące się jedynie chmielem: pierwszy zmodyfikowałem i wyszło nieźle, drugi zrobiłem wg ich receptury i miałem sporo problemów o czym wyżej. Trzeci czeka. Czy to takie trudne do zrozumienia? Dodatkowo nie wyszło 14 tylko 13,3 i nie 5,1 tylko 5,6. Tylko nie pisz że to "kwestia pomiarów, temperatury, sprzętu, wydajności, etc". Skup się na recepturze podanej do zestawu i wyobraź sobie że jesteś początkujące jak np [mention=27970]DeTomek[/mention]Pisz do nich jak masz problem z instrukcją. Bo jest błędna. Kolega ci napisał. Zacierasz na 1kg 3-3.5l wody.Ja trzymałem się pierwszy raz instrukcji i dodałem drożdże do fermentacji w 28C. Piwo wyszło. Ale po roku wiedziałem że nie ;(Jak coś to masz kalkulator zacierania i nie tylko.https://piwo.org/files/file/46-pppp-polskie-proste-piwne-porachunki/page/2/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Marca Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2 godziny temu, g_berger napisał(a): @Dawid Szatan Przeczytaj z uwagą i zrozumieniem pkt pt. Zacieranie. Dobra, napiszę jeszcze raz bo widzę że niektórzy mają problem ze zrozumieniem tego co sygnalizuję: moje pytanie brzmiało czy ludzie z BA znają się na warzeniu czy tylko sprzedają surowce (nikogo nei zamierzam oceniać) ale jak się do zestawu dołącza taki przepis to on generuje fizyczne problemy, rozumiesz? Kupilem u nich 3 identyczne zestawy różniące się jedynie chmielem: pierwszy zmodyfikowałem i wyszło nieźle, drugi zrobiłem wg ich receptury i miałem sporo problemów o czym wyżej. Trzeci czeka. Czy to takie trudne do zrozumienia? Dodatkowo nie wyszło 14 tylko 13,3 i nie 5,1 tylko 5,6. Tylko nie pisz że to "kwestia pomiarów, temperatury, sprzętu, wydajności, etc". Skup się na recepturze podanej do zestawu i wyobraź sobie że jesteś początkujące jak np @DeTomek Zapewniam że ludzie z BA znaja się na warzeniu. Ten pierwszy przepis który wyszedł to w jaki sposób zmodyfikowałeś? ps Obecnie w automacie daje ponad 4l/kg ArisRedDragons 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidley Opublikowano 5 Marca Udostępnij Opublikowano 5 Marca W dniu 13.02.2025 o 07:58, arek-lin napisał(a): StarSan został wycofany z UE i zastąpiony SaniproRinse W dniu 13.02.2025 o 08:26, ArisRedDragons napisał(a): Właśnie gdzieś mi się rzuciła ta informacja że już w unii się go nie dostanie. Mam właśnie Sanipro Rinse, kupiłem też OXI, NaOh i dostałem resztkę Piro od sprzedającego zestaw który kupiłem. W niedzielę będę zlewał swoje pierwsze piwo (z Brewkitu) i chce wcześniej dobrze wyczyścić butelki. Dlatego zacznę NaOH (bo sporo przeleżały w piwnicy 🙈) potem przepłukam je dokładnie i... myślałem na koniec użyć OXI wlanego do myjki do butelek, ale z waszych podpowiedzi domyślam się że chyba lepiej będzie użyć Sanipro, dobrze rozumiem? Można zamówić w Belgii. Pojemniki 946ml można nawet zakupić po 26€, przy kupnie 4. Wtedy po obecnym kursie ~120PLN za butelkę razem z dostawą. https://brouwland.com/en/cleaning-products/20618-star-san-hb-five-star-946-ml.html Są też duże pojemności jeszcze. https://brouwland.com/en/cleaning-products/20619-star-san-hb-five-star-378-litre.html Przesyłka 12-13€ do punktu odbioru, gdzie mając apkę np. DPD, można przekierować sobie do domu 😊 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamski_68 Opublikowano 5 Marca Udostępnij Opublikowano 5 Marca W Polsce w podobnym pieniądzach:https://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/dezynfekcja/starsan-hb-946-ml-usa Fidley 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano Środa o 20:00 Udostępnij Opublikowano Środa o 20:00 @INTseed moja modyfikacja: 2,8 pale ale 0,2 pilzneński 9l wody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano Środa o 20:05 Udostępnij Opublikowano Środa o 20:05 4 minuty temu, g_berger napisał(a): @INTseed moja modyfikacja: 2,8 pale ale 0,2 pilzneński 9l wody Dałeś 50% więcej wody to poszło lepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArisRedDragons Opublikowano Czwartek o 13:02 Udostępnij Opublikowano Czwartek o 13:02 23 godziny temu, Fidley napisał(a): Można zamówić w Belgii. Pojemniki 946ml można nawet zakupić po 26€, przy kupnie 4. Wtedy po obecnym kursie ~120PLN za butelkę razem z dostawą. https://brouwland.com/en/cleaning-products/20618-star-san-hb-five-star-946-ml.html Są też duże pojemności jeszcze. https://brouwland.com/en/cleaning-products/20619-star-san-hb-five-star-378-litre.html Przesyłka 12-13€ do punktu odbioru, gdzie mając apkę np. DPD, można przekierować sobie do domu 😊 Dzięki za info🤗 Chociaż skoro SaniPro to też kwas fosforowy to nie wiem czy jest sens szukać konkretnie StarSanu czy to ten sam produkt ale pod inną nazwą. SaniPro cenowo wychodzi nawet korzystniej 😜 Chyba, że jest jakaś różnica w składzie?🤔 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidley Opublikowano Czwartek o 13:29 Udostępnij Opublikowano Czwartek o 13:29 16 minut temu, ArisRedDragons napisał(a): Dzięki za info🤗 Chociaż skoro SaniPro to też kwas fosforowy to nie wiem czy jest sens szukać konkretnie StarSanu czy to ten sam produkt ale pod inną nazwą. SaniPro cenowo wychodzi nawet korzystniej 😜 Chyba, że jest jakaś różnica w składzie?🤔 Ja się nie wypowiem bo nie wiem 🙂 Ale podpowiem, że Brouwland jest producentem Chemipro OXI i innych z produktów marki Chemipro serii, więc cenowo wychodzi u nich nawet nieźle. Zwłaszcza jak są jeszcze jakieś dodatkowe zniżki typu 10%. Gdzieś oglądałem filmik na YT o dezynfekcji i myciu przy użyciu serii tych środków, ale póki co oprócz Oxi nie miałem u siebie. Na pewno mają Chemipro San jako alternatywe StarSana również. I mają butelki 5L dla tych co dużo potrzebują tego i wychodzi wtedy z 70 zyla za L. Pytanie tylko, czy jest sens kupować tyle, czy ma się gdzie to trzymać itd. Ale alternatyw jak widać jest kilka. ArisRedDragons 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArisRedDragons Opublikowano Czwartek o 15:37 Udostępnij Opublikowano Czwartek o 15:37 2 godziny temu, Fidley napisał(a): Pytanie tylko, czy jest sens kupować tyle, czy ma się gdzie to trzymać itd. Ale alternatyw jak widać jest kilka. No właśnie i czy jest sens trzymać to długo, bo Sanipro idzie na prawdę nie dużo na chociażby 5l wody to raptem ~7 ml (użyłem destylowanej bo podobno można dłużej trzymać taki roztwór) a na oprysk itp idzie tak naprawdę niewiele. Nawet do płukania butelek nie wlewam się dużo tego roztworu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArisRedDragons Opublikowano Piątek o 11:48 Udostępnij Opublikowano Piątek o 11:48 Mam pytanie. Czy taki zestaw będzie "działał" bez przeciekania? Mam taką chłodnice z nierdzewki o średnicy zewnętrznej 8mm (mierzone suwmiarką). Składa się ona z dwóch chłodnic które można rozdzielić ale wolę ich używać razem aby szybciej chłodziły brzeczkę. Zdjęcie: Pytanie 1: Jak puścić wodę? W sensie do obu rurek zimna ma lecieć od dołu a ciepła od góry? Pytanie 2: Czy takie szybko złączki będą się trzymać na tej rurze? Czy średnia OD 8mm to rozmiar dla mnie? Link do aukcji a zdjęcie konkretnej złączki w załączniku. https://a.aliexpress.com/_EuOBvKg Zdjęcie: Za źródło wody posłuży mi kran kuchenny i chce użyć takiego ustrojstwa: Link: https://a.aliexpress.com/_ExkCZeo Zdjęcie: Lub skorzystać z takiego rozwiązania: Link: https://a.aliexpress.com/_EJvpIKy Zdjęcie: Do tego przejściówka: Link: https://a.aliexpress.com/_Ewjfdla Zdjęcie: Pytanie 3: Które rozwiązanie uważacie za najlepsze? A może po prostu na rurkę silikonową użyć cybantów? No takich: Link: https://a.aliexpress.com/_EuTxRQo Zdjęcie: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidley Opublikowano Piątek o 11:55 Udostępnij Opublikowano Piątek o 11:55 Ciepła woda trzyma się góry, więc jak bym celował w podpięcie tak, aby zimna leciała od góry. Podpięcie wężyków na zaciski wystarczy, miałem tak dawniej i działało bez problemów i przeciekania. Jedyne co to para się skraplała na rurce zasilającej, ale tego nie ominiesz. A chłodnicy widać masz ze 2x więcej niż miałem z browamatora, więc na pewno zadziała. Pytanie tylko czy włóżona jedna w drugą da ci dużo większą wydajność. Pewnie na początku chłodzenia tak. ArisRedDragons 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArisRedDragons Opublikowano Piątek o 12:44 Udostępnij Opublikowano Piątek o 12:44 43 minuty temu, Fidley napisał(a): Podpięcie wężyków na zaciski wystarczy, miałem tak dawniej i działało bez problemów i przeciekania. Wtedy musiałbym zastosować coś takiego: Lub takiego, z funkcją regulacji przepływu: 44 minuty temu, Fidley napisał(a): Pytanie tylko czy włóżona jedna w drugą da ci dużo większą wydajność. Pewnie na początku chłodzenia tak. Podobno tak był lepszy efekt, a skoro i tak już mam podwójną chłodnice to chyba grzech nie skorzystać. Tak sądzę, nie wiem czy słusznie 🤣 Wodę z schłodzenia też mam do czego wykorzystać, więc "strat nie będzie" a i ekologia będzie zadowolona 😜😜 47 minut temu, Fidley napisał(a): Ciepła woda trzyma się góry, więc jak bym celował w podpięcie tak, aby zimna leciała od góry. Gdzieś czytałem, że właśnie trzeba od dołu dawać zimną bo wtedy góra szybciej oddaję 😜 ale wiem, że kilka osób miało różne zdania na ten temat. Zastanawiałem się jeszcze, czy nie podpiąć jej przeciwbieżnie? Wtedy jedna będzie szła od góry a druga od dołu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się