Skocz do zawartości

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony

gawo74

Rekomendowane odpowiedzi

Kwasowy środek najlepiej dać na koniec, oxi można na samym początku, bo pomaga w myciu. Wtedy dobrze wypłukać, można dać NaOH, jeśli jest potrzeba (uwaga, powoli niszczy szkło), dobrze wypłukać i wtedy Star San lub coś podobnego. Ja nigdy nie używałem NaOH do butelek, dawałem OXI, potem płukałem bardzo gorącą wodą i dawałem Star San. Uważam, że butelki ze śladami pleśni, nieusuwalnym nalotem itp lepiej po prostu wyrzucić. 

Szczerze, to jakbym miał myć tak wielostopniowo jak niektórzy, to chyba przestałbym warzyć. Ja po wypiciu butelki, opłukuje ją wodą, wstawiam do pokoju, gdzie stoi z reguły prowizorycznie przykryta czymś kilka tygodni/miesięcy, a jak wreszcie zamierzam jej użyć do butelkowania, to przed samym rozlewem przepłukuje ją tylko roztworem Sanipro przelanym z innej płukanej butelki i nic poza tym. Żadnego wyparzania wrzątkiem, wstępnego mycia płynem, OXI czy wodą. Tylko roztwór 1 litr wody + 3-5 ml Sanipro na 40 butelek, fermentor, kranik, wężyk... Nawet butelek z pleśnią w środku od teścia nie traktowałem inaczej tylko wydłubałem szczotką syf z dna, przepłukałem Sanipro i tyle. Przez pierwsze, nie wiem, 15 warek to sprzętu nawet płynem do mycia naczyń nie myłem tylko samą wodą i gąbką. Ostatnio coś mnie tknęło, że wypadałoby płynu użyć :) Do pierwszej infekcji nic nie zmieniam, bo mi się nie chce, a i ciekaw jestem jak daleko zajadę.

Robię identycznie z butelkami i nigdy nie miałem problemów w samej butelce. Warka zdarzyłą się zainfekowana, ale w całości i do kilka razy raptem. Ostatnie 20 warek, od kiedy powróciłem do piwowarstwa to nic nie złapałem.

Tak jak Dawid, płuczę po wypiciu, na suszarkę odstawiam. Przed rozlewem myjką trzy psiknięcia roztworu Sanipro, suszarka i butelkowanie. Często nawet kapsli nie dezynfekuję.

• 3 tygodnie później...

@DeTomek i inni (w tym ja) co zakupili promkę z BA - wracam do mojego wątku

pisałem że mi się w tej recepturze od nich coś mi się nie podoba więc pierwsze piwo zmodyfikowałem nieco wg kalkulatora ale i dziś postanowiłem uwarzyć piwo wg ich pomysłu. No i stało się co następuje:

- 2,8 słodu w 6 l wody utworzyło gęstą papkę

- gęsta papka nie chciała przerobić skrobi na cukry przez 2h w 64st (próby jodowe to stwierdziły)

- podniosłem do 73 na 10 min - to samo

- odpuściłem i zrobiłem wygrzew (niewiele zmienił jeśli chodzi o konsystencję) - i do wysładzania

- wysładzanie i filtracja szła jakbym robił jakiegoś mocarnego IS'a

- w końcu wysłodziłem i schłodziłem 10l mętnęgo płynu (niektórzy powiedzą że hazy xD) 15 blg + S-33

no i ciekawy jestem co z tego będzie, to zmodyfikowane wyszło całkiem ok a przy tym jestem pełen obaw

Edytowane przez g_berger

12 minut temu, g_berger napisał(a):

@DeTomek i inni (w tym ja) co zakupili promkę z BA - wracam do mojego wątku

pisałem że mi się w tej recepturze od nich coś mi się nie podoba więc pierwsze piwo zmodyfikowałem nieco wg kalkulatora ale i dziś postanowiłem uwarzyć piwo wg ich pomysłu. No i stało się co następuje:

- 2,8 słodu w 6 l wody utworzyło gęstą papkę

- gęsta papka nie chciała przerobić skrobi na cukry przez 2h w 64st (próby jodowe to stwierdziły)

- podniosłem do 73 na 10 min - to samo

- odpuściłem i zrobiłem wygrzew (niewiele zmienił jeśli chodzi o konsystencję) - i do wysładzania

- wysładzanie i filtracja szła jakbym robił jakiegoś mocarnego IS'a

- w końcu wysłodziłem i schłodziłem 10l mętnęgo płynu (niektórzy powiedzą że hazy xD) 15 blg + S-33

no i ciekawy jestem co z tego będzie, to zmodyfikowane wyszło całkiem ok a przy tym jestem pełen obaw

A tak dokładnie to o która recepture chodzi?

Powiedz nam ilo litrowy masz garnek? Jeśli ok. 15 litrów to wystarczyło wprowadzić w życie podstawową informację o stosunku wody do słodu w zacieraniu, tj. 3-3,5 litra na 1kg i nie miałbyś "gęstej papki".

25 minut temu, g_berger napisał(a):

gęsta papka nie chciała przerobić skrobi na cukry przez 2h w 64st (próby jodowe to stwierdziły)

Wpisrw pomyślałem czy aby na pewno masz zestaw z ześrutowanymi słodami, ale

27 minut temu, g_berger napisał(a):

w końcu wysłodziłem i schłodziłem 10l mętnęgo płynu (niektórzy powiedzą że hazy xD) 15 blg + S-33

Skoro 15blg to jednak zatarłeś słód, więc może wskaźnik jodowy masz do bani?

Koniec końców zrobiłeś wszystko, tj. zatarłeś, odfiltrowałeś, gotowałeś (chyba), schlodzileś, napowietrzyłeś (chyba) i zadałeś drożdże, więc w czym problem?

@anteks robiłem warkę pt Crystal Hop IPA 14 blg taki zestaw z BA

@Dawid Szatan  nie czepiaj się. wiem co napisałem i co robiłem, miałem ci zrobić relację video? weś ja nie kopyr. Gar 15. gdybyś przeczytał uważnie co napisałem to dowiedziałbyś się że już jedną warkę od nich zmodyfikowałem i wyszło. chodzi o to że podają recepturę. kumasz? która działa średnio

Edytowane przez g_berger

Jeśli ktoś się czepia, to ty zestawów BA. Zatarłeś prawie 3 kg w 6 litrach - musiało być gęste. A wskaźnik jodowy musisz mieć do bani.

PS. Ludzie tu coś piszą, jak mają zagwozdkę, a skoro wszystko wiesz...

W dniu 1.02.2025 o 20:34, DeTomek napisał(a):

Cześć,

moja pierwsza warka (....)

Z góry dziękuję za rady. Załączam zdjęcie przepisu 

IMG_20250201_203007.jpg

@Dawid Szatan

Przeczytaj z uwagą i zrozumieniem pkt pt. Zacieranie. 

Dobra, napiszę jeszcze raz bo widzę że niektórzy mają problem ze zrozumieniem tego co sygnalizuję:

moje pytanie brzmiało czy ludzie z BA znają się na warzeniu czy tylko sprzedają surowce (nikogo nei zamierzam oceniać) ale jak się do zestawu dołącza taki przepis to on generuje fizyczne problemy, rozumiesz? Kupilem u nich 3 identyczne zestawy różniące się jedynie chmielem: pierwszy zmodyfikowałem i wyszło nieźle, drugi zrobiłem wg ich receptury i miałem sporo problemów o czym wyżej. Trzeci czeka. Czy to takie trudne do zrozumienia?

Dodatkowo nie wyszło 14 tylko 13,3 i nie 5,1 tylko 5,6. Tylko nie pisz że to "kwestia pomiarów, temperatury, sprzętu, wydajności, etc". Skup się na recepturze podanej do zestawu i wyobraź sobie że jesteś początkujące jak np @DeTomek

Edytowane przez g_berger

[mention=27211]Dawid Szatan[/mention]
Dobra, napiszę jeszcze raz bo widzę że niektórzy mają problem ze zrozumieniem tego co sygnalizuję:
moje pytanie brzmiało czy ludzie z BA znają się na warzeniu czy tylko sprzedają surowce (nikogo nei zamierzam oceniać) ale jak się do zestawu dołącza taki przepis to on generuje fizyczne problemy, rozumiesz? Kupilem u nich 3 identyczne zestawy różniące się jedynie chmielem: pierwszy zmodyfikowałem i wyszło nieźle, drugi zrobiłem wg ich receptury i miałem sporo problemów o czym wyżej. Trzeci czeka. Czy to takie trudne do zrozumienia?
Dodatkowo nie wyszło 14 tylko 13,3 i nie 5,1 tylko 5,6. Tylko nie pisz że to "kwestia pomiarów, temperatury, sprzętu, wydajności, etc". Skup się na recepturze podanej do zestawu i wyobraź sobie że jesteś początkujące jak np [mention=27970]DeTomek[/mention]
Pisz do nich jak masz problem z instrukcją. Bo jest błędna. Kolega ci napisał. Zacierasz na 1kg 3-3.5l wody.
Ja trzymałem się pierwszy raz instrukcji i dodałem drożdże do fermentacji w 28C. Piwo wyszło. Ale po roku wiedziałem że nie ;(
Jak coś to masz kalkulator zacierania i nie tylko.
https://piwo.org/files/file/46-pppp-polskie-proste-piwne-porachunki/page/2/

2 godziny temu, g_berger napisał(a):

@Dawid Szatan

Dodatkowo nie wyszło 14 tylko 13,3 i nie 5,1 tylko 5,6. Tylko nie pisz że to "kwestia pomiarów, temperatury, sprzętu, wydajności, etc". Skup się na recepturze podanej do zestawu i wyobraź sobie że jesteś początkujące jak np @DeTomek

Zapewniam że ludzie z BA znaja się na warzeniu. Ten pierwszy przepis który wyszedł to w jaki sposób zmodyfikowałeś?

ps Obecnie w automacie daje ponad 4l/kg

W dniu 13.02.2025 o 07:58, arek-lin napisał(a):

StarSan został wycofany z UE i zastąpiony SaniproRinse

W dniu 13.02.2025 o 08:26, ArisRedDragons napisał(a):

Właśnie gdzieś mi się rzuciła ta informacja że już w unii się go nie dostanie. 

Mam właśnie Sanipro Rinse, kupiłem też OXI, NaOh i dostałem resztkę Piro od sprzedającego zestaw który kupiłem.

W niedzielę będę zlewał swoje pierwsze piwo (z Brewkitu) i chce wcześniej dobrze wyczyścić butelki. Dlatego zacznę NaOH (bo sporo przeleżały w piwnicy 🙈) potem przepłukam je dokładnie i... myślałem na koniec użyć OXI wlanego do myjki do butelek, ale z waszych podpowiedzi domyślam się że chyba lepiej będzie użyć Sanipro, dobrze rozumiem?

Można zamówić w Belgii. Pojemniki 946ml można nawet zakupić po 26€, przy kupnie 4. Wtedy po obecnym kursie ~120PLN za butelkę razem z dostawą.
https://brouwland.com/en/cleaning-products/20618-star-san-hb-five-star-946-ml.html
Są też duże pojemności jeszcze.

https://brouwland.com/en/cleaning-products/20619-star-san-hb-five-star-378-litre.html

Przesyłka 12-13€ do punktu odbioru, gdzie mając apkę np. DPD, można przekierować sobie do domu 😊

23 godziny temu, Fidley napisał(a):

Można zamówić w Belgii. Pojemniki 946ml można nawet zakupić po 26€, przy kupnie 4. Wtedy po obecnym kursie ~120PLN za butelkę razem z dostawą.
https://brouwland.com/en/cleaning-products/20618-star-san-hb-five-star-946-ml.html
Są też duże pojemności jeszcze.

https://brouwland.com/en/cleaning-products/20619-star-san-hb-five-star-378-litre.html

Przesyłka 12-13€ do punktu odbioru, gdzie mając apkę np. DPD, można przekierować sobie do domu 😊

Dzięki za info🤗

Chociaż skoro SaniPro to też kwas fosforowy to nie wiem czy jest sens szukać konkretnie StarSanu czy to ten sam produkt ale pod inną nazwą. SaniPro cenowo wychodzi nawet korzystniej 😜

Chyba, że jest jakaś różnica w składzie?🤔

16 minut temu, ArisRedDragons napisał(a):

Dzięki za info🤗

Chociaż skoro SaniPro to też kwas fosforowy to nie wiem czy jest sens szukać konkretnie StarSanu czy to ten sam produkt ale pod inną nazwą. SaniPro cenowo wychodzi nawet korzystniej 😜

Chyba, że jest jakaś różnica w składzie?🤔

Ja się nie wypowiem bo nie wiem 🙂 Ale podpowiem, że Brouwland jest producentem Chemipro OXI i innych z produktów marki Chemipro serii, więc cenowo wychodzi u nich nawet nieźle. Zwłaszcza jak są jeszcze jakieś dodatkowe zniżki typu 10%. Gdzieś oglądałem filmik na YT o dezynfekcji i myciu przy użyciu serii tych środków, ale póki co oprócz Oxi nie miałem u siebie. Na pewno mają Chemipro San jako alternatywe StarSana również. I mają butelki 5L dla tych co dużo potrzebują tego i wychodzi wtedy z 70 zyla za L. Pytanie tylko, czy jest sens kupować tyle, czy ma się gdzie to trzymać itd.  Ale alternatyw jak widać jest kilka. 

2 godziny temu, Fidley napisał(a):

Pytanie tylko, czy jest sens kupować tyle, czy ma się gdzie to trzymać itd.  Ale alternatyw jak widać jest kilka. 

No właśnie i czy jest sens trzymać to długo, bo Sanipro idzie na prawdę nie dużo na chociażby 5l wody to raptem ~7 ml (użyłem destylowanej bo podobno można dłużej trzymać taki roztwór) a na oprysk itp idzie tak naprawdę niewiele. Nawet do płukania butelek nie wlewam się dużo tego roztworu...

Mam pytanie. Czy taki zestaw będzie "działał" bez przeciekania?

Mam taką chłodnice z nierdzewki o średnicy zewnętrznej 8mm (mierzone suwmiarką). 

Składa się ona z dwóch chłodnic które można rozdzielić ale wolę ich używać razem aby szybciej chłodziły brzeczkę.

Zdjęcie:

Screenshot_2025-02-12-19-25-03-905_pl.tablica-edit.thumb.jpg.ce6c50636de8b8c06a9c91a5f5dbb803.jpg

Pytanie 1:

Jak puścić wodę? W sensie do obu rurek zimna ma lecieć od dołu a ciepła od góry?

Pytanie 2:

Czy takie szybko złączki będą się trzymać na tej rurze? Czy średnia OD 8mm to rozmiar dla mnie? Link do aukcji a zdjęcie konkretnej złączki w załączniku.

https://a.aliexpress.com/_EuOBvKg

Zdjęcie:

Screenshot_2025-03-07-12-39-25-968_com.alibaba.aliexpresshd-edit.thumb.jpg.5ff7bae0758a3c842957b9ff8fb3074d.jpg

Za źródło wody posłuży mi kran kuchenny i chce użyć takiego ustrojstwa:

Link:

https://a.aliexpress.com/_ExkCZeo

Zdjęcie:

Screenshot_2025-03-07-12-41-20-626_com.alibaba.aliexpresshd-edit.thumb.jpg.c74cd173c904c87b65bcbbc47abddb0f.jpg

Lub skorzystać z takiego rozwiązania:

Link:

https://a.aliexpress.com/_EJvpIKy

Zdjęcie:

Screenshot_2025-03-07-12-42-08-439_com.alibaba.aliexpresshd.thumb.jpg.869ad0a387d98e6bcb5c93f5420f980f.jpg

Do tego przejściówka:

Link:

https://a.aliexpress.com/_Ewjfdla

Zdjęcie:

Screenshot_2025-03-07-12-44-24-229_com.alibaba.aliexpresshd-edit.thumb.jpg.8d258c4437f7cbc9d01af72509e6a844.jpg

Pytanie 3:

Które rozwiązanie uważacie za najlepsze?

A może po prostu na rurkę silikonową użyć cybantów? 

No takich:

Link:

https://a.aliexpress.com/_EuTxRQo

Zdjęcie:

Screenshot_2025-03-07-12-47-40-354_com.alibaba.aliexpresshd-edit.thumb.jpg.aa0ab3bc4dd20730db43dde419014601.jpg

Ciepła woda trzyma się góry, więc jak bym celował w podpięcie tak, aby zimna leciała od góry. Podpięcie wężyków na zaciski wystarczy, miałem tak dawniej i działało bez problemów i przeciekania. Jedyne co to para się skraplała na rurce zasilającej, ale tego nie ominiesz. 

A chłodnicy widać masz ze 2x więcej niż miałem z browamatora, więc na pewno zadziała. Pytanie tylko czy włóżona jedna w drugą da ci dużo większą wydajność. Pewnie na początku chłodzenia tak.

43 minuty temu, Fidley napisał(a):

Podpięcie wężyków na zaciski wystarczy, miałem tak dawniej i działało bez problemów i przeciekania.

Wtedy musiałbym zastosować coś takiego:Screenshot_2025-03-07-13-38-44-775_com.alibaba.aliexpresshd-edit.thumb.jpg.6a552ed00d21e79153ded993531e26fb.jpg

Lub takiego, z funkcją regulacji przepływu:

Screenshot_2025-03-07-13-38-02-124_com.alibaba.aliexpresshd-edit.thumb.jpg.ec6ac78955022748c364724191e01150.jpg

44 minuty temu, Fidley napisał(a):

Pytanie tylko czy włóżona jedna w drugą da ci dużo większą wydajność. Pewnie na początku chłodzenia tak.

Podobno tak był lepszy efekt, a skoro i tak już mam podwójną chłodnice to chyba grzech nie skorzystać. Tak sądzę, nie wiem czy słusznie 🤣

Wodę z schłodzenia też mam do czego wykorzystać, więc "strat nie będzie" a i ekologia będzie zadowolona 😜😜

47 minut temu, Fidley napisał(a):

Ciepła woda trzyma się góry, więc jak bym celował w podpięcie tak, aby zimna leciała od góry.

Gdzieś czytałem, że właśnie trzeba od dołu dawać zimną bo wtedy góra szybciej oddaję 😜 ale wiem, że kilka osób miało różne zdania na ten temat. Zastanawiałem się jeszcze, czy nie podpiąć jej przeciwbieżnie? Wtedy jedna będzie szła od góry a druga od dołu?