Skocz do zawartości

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony

gawo74

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, ArisRedDragons napisał(a):

Gdzieś czytałem, że właśnie trzeba od dołu dawać zimną bo wtedy góra szybciej oddaję 😜 ale wiem, że kilka osób miało różne zdania na ten temat. Zastanawiałem się jeszcze, czy nie podpiąć jej przeciwbieżnie? Wtedy jedna będzie szła od góry a druga od dołu?

Możesz potestować, to najlepszy sposób :)

Ja miałem zawór przy zasilaniu (w ścianie) i tylko tym jednym regulowałem, ale też nie miałem podwójnej chłodnicy. Tylko po co dławić po drodze, jak wystarczy w 1 miejscu?

1 godzinę temu, Fidley napisał(a):

Tylko po co dławić po drodze, jak wystarczy w 1 miejscu?

Bardziej chodziło mi o to, czy woda będzie rozchodziła się równomiernie po obu chłodnicach czy czasem nie będzie jedną płynąć szybciej a druga wolniej skoro mają one różną średnicę 🤔 dlatego pomyślałem o zaworze, żeby wyrównać przepływ w obu, ale nie mam pojęcia czy to będzie konieczne 🫣

12 minut temu, anteks napisał(a):

jeszcze taka złączka do podłączenia baterii

Też właśnie myślałem o czymś takim 🤗 Podobna zasada działania. Dziękuję 💪

Teraz, ArisRedDragons napisał(a):

Bardziej chodziło mi o to, czy woda będzie rozchodziła się równomiernie po obu chłodnicach czy czasem nie będzie jedną płynąć szybciej a druga wolniej skoro mają one różną średnicę 🤔 dlatego pomyślałem o zaworze, żeby wyrównać przepływ w obu, ale nie mam pojęcia czy to będzie konieczne 🫣

Jak je połączysz razem w jeden obieg to prędkość będzie równa. Ale z fizyki miałem miarę, więc mogę się mylić.🤣

Aj akie znaczenie ma "jeden obieg" ?
Więcej wody przepłynie tam, gdzie będzie mniejszy opór

Można obie chłodnice połączyć szeregowo, tzn odpływ jednej podłączyć do zasilania drugiej. Wydłużasz wtedy cały obieg. Czy będzie to lepsze niż podłączenie dwóch chłodnic osobno? Jak bym miał stawiać to bym powiedział, że nie, ale jeżeli myśleć o oszczędności wody, to lepiej połączyć w jeden obieg. Wydajność powinna być większa niż jednej chłodnicy.

Osobiście podłączył bym jedną tylko, ale to dlatego, że mycie tego dziadostwa mnie bardzo irytowało

2 godziny temu, Fidley napisał(a):

Można obie chłodnice połączyć szeregowo, tzn odpływ jednej podłączyć do zasilania drugiej. 

Zmniejszasz wydajność chłodzenia.

Jaka z tego oszczędność wody , skoro musisz chłodzić dłużej ?

Zmniejszasz wydajność chłodzenia.
Jaka z tego oszczędność wody , skoro musisz chłodzić dłużej ?

Niekoniecznie. Używając chłodnicy dawniej regulowałem przepływ wody w zależności od temperatury w garze. Im bliżej końca tym mniejszy przepływ, aby można było temperaturę wyciągnąć. W dłuższej chłodnicy masz więcej czasu na odebranie ciepła, wiec już przy mniejszych temperaturach w garze wydajności moim zdaniem wzrośnie. Ale to tylko moje zdanie Mogę się mylić.

Kolega potestuje, bo ma na czym, i da znać

21 godzin temu, Fidley napisał(a):

Niekoniecznie. Używając chłodnicy dawniej regulowałem przepływ wody w zależności od temperatury w garze. Im bliżej końca tym mniejszy przepływ, aby można było temperaturę wyciągnąć. W dłuższej chłodnicy masz więcej czasu na odebranie ciepła, wiec już przy mniejszych temperaturach w garze wydajności moim zdaniem wzrośnie. Ale to tylko moje zdanie emoji2369.png Mogę się mylić.

Kolega potestuje, bo ma na czym, i da znaćemoji106.png

To blad. Im mniejsza predkosc przeplywu wody tym mniejszy wspolczynnik przenikania ciepla i mniejsza roznica temperatur. Teoretycznie, zeby przyspieszyc chlodzenie mozna by jeszcze mieszac w garze. Ale czy to nie jest proszenie sie o zakazenie.

11 minut temu, Ununul napisał(a):

To blad. Im mniejsza predkosc przeplywu wody tym mniejszy wspolczynnik przenikania ciepla i mniejsza roznica temperatur. Teoretycznie, zeby przyspieszyc chlodzenie mozna by jeszcze mieszac w garze. Ale czy to nie jest proszenie sie o zakazenie.

Na szczęście, nie mam już chłodnicy zanurzeniowej, więc nie będę powtarzał błędu. Ale i tak dzięki za wyjaśnienie.

Godzinę temu, Ununul napisał(a):

Teoretycznie, zeby przyspieszyc chlodzenie mozna by jeszcze mieszac w garze. Ale czy to nie jest proszenie sie o zakazenie.

Zawsze mieszam w trakcie chłodzenia, od startu po koniec. Zakażenia jeszcze nie miałem, bo i czemu? Mieszadło wygotowane, siedzę sobie i mieszam. Co najwyżej natleniam brzeczkę niepotrzebnie, ale w sumie zaraz po chłodzeniu i tak będę musiał ją napowietrzyć.