Dawid Szatan Opublikowano Piątek o 09:32 Udostępnij Opublikowano Piątek o 09:32 1 godzinę temu, Slawulo napisał(a): Rozumiem, że po przygotowaniu brzeczki zostawiam ją na jakiś czas, aby się ochłodziła i dorzucam drożdże w docelowej temperaturze fermentacji. Tak. Ewentualnie możesz schłodzić do temperatury o kilka stopni wyższej, napowietrzyć, zadać drożdże i wstawić wiadro do styroboxu - temperatura sobie będzie powoli spadać, a drożdże namnażać w trakcie. To ma plusy i minusy. Minus to spadek temperatury, który dla drożdży przyjemny nie jest. Plus, że wcześniej drożdże przejmą otoczenie niepozbawione organizmów chętnych podjeść cukier. 1 godzinę temu, Slawulo napisał(a): A jak z napowietrzeniem, po ochłodzeniu mam dopiero napowietrzyć ? Tak. Bezpośrednio przed zadaniem drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano Piątek o 11:44 Udostępnij Opublikowano Piątek o 11:44 @ArisRedDragons w recepturze brewness (wydruk) masz jak byk podane do jakiej temp podgrzać wodę ArisRedDragons 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArisRedDragons Opublikowano Piątek o 12:17 Udostępnij Opublikowano Piątek o 12:17 (edytowane) 44 minuty temu, g_berger napisał(a): @ArisRedDragons w recepturze brewness (wydruk) masz jak byk podane do jakiej temp podgrzać wodę Wow😍 Nie wiedziałem, że tam jest takie coś 🙈 Dziękuję 👍 A mógłbyś mi jeszcze podpowiedzieć, czy jak jest recepturze napisane chmielenie na zimno dwa dni to chodzi 2 dni od rozpoczęcia fermentacji czy dwa dni przed rozlewem? Edytowane Piątek o 12:29 przez ArisRedDragons Dodałem pytanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Szatan Opublikowano Piątek o 13:22 Udostępnij Opublikowano Piątek o 13:22 @ArisRedDragons przed rozlewem. ArisRedDragons 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano Piątek o 19:23 Udostępnij Opublikowano Piątek o 19:23 (edytowane) 22 godziny temu, ArisRedDragons napisał(a): W sensie do chłodzenia gotowego już piwa? 😁 W sensie trzymania temp. Fermentacji 11 godzin temu, Slawulo napisał(a): Chciałbym zadać jeszcze jedno pytanie, tym razem w kwestii fermentacji w styroboksie , ponieważ będę tak nastawiał pierwszy raz . Jeśli chcę fermentować np. w temperaturze 16-18 c (ogólnie mniejszej niż pokojowa , nie wiem jaką uda się uzyskać w pudle) Rozumiem, że po przygotowaniu brzeczki zostawiam ją na jakiś czas, aby się ochłodziła i dorzucam drożdże w docelowej temperaturze fermentacji. A jak z napowietrzeniem, po ochłodzeniu mam dopiero napowietrzyć ? Dla zawodowców to może głupie pytanie, ale zawsze od razu napowietrzałem i dodawałem drożdże 🙂 Zbijasz do temp i dopiero wtedy napowietrzasz i dodajesz drozdze. 7 godzin temu, ArisRedDragons napisał(a): Wow😍 Nie wiedziałem, że tam jest takie coś 🙈 Dziękuję 👍 A mógłbyś mi jeszcze podpowiedzieć, czy jak jest recepturze napisane chmielenie na zimno dwa dni to chodzi 2 dni od rozpoczęcia fermentacji czy dwa dni przed rozlewem? 2 dni przed rozlewem Ogólnie zapraszamy na discorda. Najmniej tam o piwie, ale wszyscy chętnie pomogą. Edytowane Piątek o 19:35 przez Adamiko ArisRedDragons 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano Sobota o 11:24 Udostępnij Opublikowano Sobota o 11:24 W sensie do chłodzenia gotowego już piwa? Fermentacji i chmielenie na zimno. ArisRedDragons 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArisRedDragons Opublikowano Sobota o 15:16 Udostępnij Opublikowano Sobota o 15:16 3 godziny temu, INTseed napisał(a): W dniu 10.04.2025 o 23:15, ArisRedDragons napisał(a): W sensie do chłodzenia gotowego już piwa? Fermentacji i chmielenie na zimno. Przy drożdżach górnej fermentacji też? Na ten moment temperatura w pomieszczeniu gdzie stoi fermentor to ok 22°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano Sobota o 18:00 Udostępnij Opublikowano Sobota o 18:00 2 godziny temu, ArisRedDragons napisał(a): Przy drożdżach górnej fermentacji też? Na ten moment temperatura w pomieszczeniu gdzie stoi fermentor to ok 22°C To też ArisRedDragons 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano Sobota o 20:29 Udostępnij Opublikowano Sobota o 20:29 Przy drożdżach górnej fermentacji też? Na ten moment temperatura w pomieszczeniu gdzie stoi fermentor to ok 22°CKveiki zastosuj. ArisRedDragons 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Szatan Opublikowano Sobota o 20:38 Udostępnij Opublikowano Sobota o 20:38 Poczytaj trochę: https://wiki.piwo.org/Warka_z_procesem_zacierania_słodu Jeśli w pokoju masz 22°C, to w wiadrze masz kilka stopni więcej, a to już pewnie powyżej optymalnej temperatury pracy drożdży, których użyłeś - stąd @INTseed sugeruje kweiki. ArisRedDragons 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArisRedDragons Opublikowano 6 godzin temu Udostępnij Opublikowano 6 godzin temu W dniu 11.04.2025 o 21:23, Adamiko napisał(a): Ogólnie zapraszamy na discorda. Najmniej tam o piwie, ale wszyscy chętnie pomogą. Rzeczywiście mało tam o piwie 😜 ale czasem coś przeczytam bo można się pośmiać, wesoło na tym discordzie 😁 W dniu 12.04.2025 o 22:29, INTseed napisał(a): Kveiki zastosuj. W dniu 12.04.2025 o 20:00, anteks napisał(a): W dniu 12.04.2025 o 17:16, ArisRedDragons napisał(a): Przy drożdżach górnej fermentacji też? Na ten moment temperatura w pomieszczeniu gdzie stoi fermentor to ok 22°C To też Zasugerowałem się tym, co na opakowaniu a tak napisali, że do 26°C 🙈 W dniu 12.04.2025 o 22:38, Dawid Szatan napisał(a): Poczytaj trochę: https://wiki.piwo.org/Warka_z_procesem_zacierania_słodu Jeśli w pokoju masz 22°C, to w wiadrze masz kilka stopni więcej, a to już pewnie powyżej optymalnej temperatury pracy drożdży, których użyłeś - stąd @INTseed sugeruje kweiki. Generalnie czytałem wszystko przed pierwszym piwem z Brewkitu 1,5 miesiąca temu. Teraz chciałem sobie przypomnieć szczegóły dotyczące zacierania ale link mi nie działa 😢 pozostałe tematy też mogłem jeszcze raz poczytać bo na początku w sumie tylko szybko oczami przeleciałem tekst bo większość mnie nie dotyczyła 🤦🏼♂️ mój błąd, przyznaje się🤦🏼♂️ O Kweikach widziałem nieraz tutaj na forum, ale myślałem, że one są do robienia piw dolnej fermentacji jak Lager, ale w wyższych temperaturach. Nie wiedziałem, że w IPA'ch też warto ich używać 🤷🏼♂️ To dopiero moja druga warka, a pierwsza z zacieraniem więc jestem chętny na krytykę i informacje co poprawić. Generalnie wiem już to czego nie wiedziałem wcześniej, czyli, że mój gaz jest za słaby bo na jednym termometrze pokazywało mi niby 100°C ale na drugim już max 98,8 °C i bulgotanie było słabe, bardziej jakby delikatne bąbelki leciały od dna a nie takie duże. Zobaczymy, jaki to miało wpływ na piwo...🫣 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 6 godzin temu Udostępnij Opublikowano 6 godzin temu (edytowane) W dniu 10.04.2025 o 12:02, ciezkicoswybrac napisał(a): Byłbyś w stanie podrzucić jak to wygląda? Linki z AliExpress: Pokrywka do kega z adapterem 1,5 cala Hop bong 2" (trzeba dobrać do niego akcesoria, pokrywka, nakręcane ball locki itp, jakiś lejkowaty adapter 1,5" -> 2". tri clampy) Zawór motylkowy (wybrałbym obecnie 2", mam 1,5" i tam się chmiel potrafi trochę blokować, zwłaszcza jeśli coś jest mokre (to samo dotyczy hop bonga). Ja dezynfekuję i zostawiam do obeschnięcia, myślę, że tu wyjątkowo lepiej by się sprawdził z tego względu alkohol do dezynfekcji niż Star San, którego używam. Jest to męczące i chmielenie na zimno to zabawa na 20 minut, ale obecnie robię już tylko tak, minimalizując dostęp tlenu (dodaję wraz z chmielem odrobinę pirosiarczynu sodu, ewentualnie wit. C). Ogólnie chodzi o to, by w kegu corny skonstruować coś mniej więcej takiego. Jedna uwaga - ten hop bong to jakieś tworzywo sztuczne, nie mam pojęcia ile wytrzyma ciśnienia i co może się stać, gdyby przesadzić. Tam trzeba zamontować PRV, ale mimo wszystko staram się nie używać wyższych ciśnień, tylko takie do przedmuchania. Zdarzało mi się nieco większym odblokowywać zator z chmielu, mam nadzieję, że przy tym dwucalowym tego problemu nie będzie (wypuszczałem zaworkiem bezpieczeństwa z kega, dobijałem nieco do hop bonga, otwierałem zawór motylkowy; zwykle pomaga ruszanie dźwignią zaworu motylkowego). Edytowane 6 godzin temu przez Łachim ArisRedDragons 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 4 godziny temu Udostępnij Opublikowano 4 godziny temu Godzinę temu, Łachim napisał(a): Linki z AliExpress: Pokrywka do kega z adapterem 1,5 cala Hop bong 2" (trzeba dobrać do niego akcesoria, pokrywka, nakręcane ball locki itp, jakiś lejkowaty adapter 1,5" -> 2". tri clampy) Zawór motylkowy Wygląda super, trochę boli cena wysyłki, ale pewnie kiedyś się skuszę. Dzięki wielkie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się