Skocz do zawartości

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony


gawo74

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Slawulo napisał(a):

Rozumiem, że po przygotowaniu brzeczki zostawiam ją na jakiś czas, aby się ochłodziła i dorzucam drożdże w docelowej temperaturze fermentacji.

Tak. Ewentualnie możesz schłodzić do temperatury o kilka stopni wyższej, napowietrzyć, zadać drożdże i wstawić wiadro do styroboxu - temperatura sobie będzie powoli spadać, a drożdże namnażać w trakcie. To ma plusy i minusy. Minus to spadek temperatury, który dla drożdży przyjemny nie jest. Plus, że wcześniej drożdże przejmą otoczenie niepozbawione organizmów chętnych podjeść cukier.

1 godzinę temu, Slawulo napisał(a):

A jak z napowietrzeniem,  po ochłodzeniu  mam  dopiero napowietrzyć ?

Tak. Bezpośrednio przed zadaniem drożdży.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

44 minuty temu, g_berger napisał(a):

@ArisRedDragons w recepturze brewness (wydruk) masz jak byk podane do jakiej temp podgrzać wodę

Wow😍

Nie wiedziałem, że tam jest takie coś 🙈

Dziękuję 👍 

A mógłbyś mi jeszcze podpowiedzieć, czy jak jest recepturze napisane chmielenie na zimno dwa dni to chodzi 2 dni od rozpoczęcia fermentacji czy dwa dni przed rozlewem?

Edytowane przez ArisRedDragons
Dodałem pytanie
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

22 godziny temu, ArisRedDragons napisał(a):

W sensie do chłodzenia gotowego już piwa? 😁

W sensie trzymania temp. Fermentacji

11 godzin temu, Slawulo napisał(a):

Chciałbym zadać jeszcze jedno pytanie, tym razem w kwestii fermentacji w styroboksie , ponieważ będę tak  nastawiał pierwszy raz .

Jeśli chcę  fermentować np. w temperaturze 16-18 c (ogólnie mniejszej niż pokojowa , nie wiem jaką uda się uzyskać w pudle) 

Rozumiem, że po przygotowaniu brzeczki zostawiam ją na jakiś czas, aby się ochłodziła i dorzucam drożdże w docelowej temperaturze fermentacji.

A jak z napowietrzeniem,  po ochłodzeniu  mam  dopiero napowietrzyć ?  Dla zawodowców to może głupie pytanie, ale zawsze od razu napowietrzałem i dodawałem drożdże 🙂

Zbijasz do temp i dopiero wtedy napowietrzasz i dodajesz drozdze. 

7 godzin temu, ArisRedDragons napisał(a):

Wow😍

Nie wiedziałem, że tam jest takie coś 🙈

Dziękuję 👍 

A mógłbyś mi jeszcze podpowiedzieć, czy jak jest recepturze napisane chmielenie na zimno dwa dni to chodzi 2 dni od rozpoczęcia fermentacji czy dwa dni przed rozlewem?

2 dni przed rozlewem

 

Ogólnie zapraszamy na discorda. Najmniej tam o piwie, ale wszyscy chętnie pomogą. :)

Edytowane przez Adamiko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Poczytaj trochę:

https://wiki.piwo.org/Warka_z_procesem_zacierania_słodu

Jeśli w pokoju masz 22°C, to w wiadrze masz kilka stopni więcej, a to już pewnie powyżej optymalnej temperatury pracy drożdży, których użyłeś - stąd @INTseed sugeruje kweiki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 11.04.2025 o 21:23, Adamiko napisał(a):

Ogólnie zapraszamy na discorda. Najmniej tam o piwie, ale wszyscy chętnie pomogą. :)

Rzeczywiście mało tam o piwie 😜 ale czasem coś przeczytam bo można się pośmiać, wesoło na tym discordzie 😁

W dniu 12.04.2025 o 22:29, INTseed napisał(a):

Kveiki zastosuj.

 

W dniu 12.04.2025 o 20:00, anteks napisał(a):
W dniu 12.04.2025 o 17:16, ArisRedDragons napisał(a):

Przy drożdżach górnej fermentacji też? Na ten moment temperatura w pomieszczeniu gdzie stoi fermentor to ok 22°C

To też

Zasugerowałem się tym, co na opakowaniu a tak napisali, że do 26°C 🙈

W dniu 12.04.2025 o 22:38, Dawid Szatan napisał(a):

Poczytaj trochę:

https://wiki.piwo.org/Warka_z_procesem_zacierania_słodu

Jeśli w pokoju masz 22°C, to w wiadrze masz kilka stopni więcej, a to już pewnie powyżej optymalnej temperatury pracy drożdży, których użyłeś - stąd @INTseed sugeruje kweiki.

Generalnie czytałem wszystko przed pierwszym piwem z Brewkitu 1,5 miesiąca temu. Teraz chciałem sobie przypomnieć szczegóły dotyczące zacierania ale link mi nie działa 😢 pozostałe tematy też mogłem jeszcze raz poczytać bo na początku w sumie tylko szybko oczami przeleciałem tekst bo większość mnie nie dotyczyła 🤦🏼‍♂️ mój błąd, przyznaje się🤦🏼‍♂️

O Kweikach widziałem nieraz tutaj na forum, ale myślałem, że one są do robienia piw dolnej fermentacji jak Lager, ale w wyższych temperaturach. Nie wiedziałem, że w IPA'ch też warto ich używać 🤷🏼‍♂️

To dopiero moja druga warka, a pierwsza z zacieraniem więc jestem chętny na krytykę i informacje co poprawić.

Generalnie wiem już to czego nie wiedziałem wcześniej, czyli, że mój gaz jest za słaby bo na jednym termometrze pokazywało mi niby 100°C ale na drugim już max 98,8 °C i bulgotanie było słabe, bardziej jakby delikatne bąbelki leciały od dna a nie takie duże. Zobaczymy, jaki to miało wpływ na piwo...🫣

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 10.04.2025 o 12:02, ciezkicoswybrac napisał(a):

Byłbyś w stanie podrzucić jak to wygląda?

Linki z AliExpress:

Pokrywka do kega z adapterem 1,5 cala

Hop bong 2" (trzeba dobrać do niego akcesoria, pokrywka, nakręcane ball locki itp, jakiś lejkowaty adapter 1,5" -> 2". tri clampy)

Zawór motylkowy (wybrałbym obecnie 2", mam 1,5" i tam się chmiel potrafi trochę blokować, zwłaszcza jeśli coś jest mokre (to samo dotyczy hop bonga). Ja dezynfekuję i zostawiam do obeschnięcia, myślę, że tu wyjątkowo lepiej by się sprawdził z tego względu alkohol do dezynfekcji niż Star San, którego używam. Jest to męczące i chmielenie na zimno to zabawa na 20 minut, ale obecnie robię już tylko tak, minimalizując dostęp tlenu (dodaję wraz z chmielem odrobinę pirosiarczynu sodu, ewentualnie wit. C).

 

Ogólnie chodzi o to, by w kegu corny skonstruować coś mniej więcej takiego.

Jedna uwaga - ten hop bong to jakieś tworzywo sztuczne, nie mam pojęcia ile wytrzyma ciśnienia i co może się stać, gdyby przesadzić. Tam trzeba zamontować PRV, ale mimo wszystko staram się nie używać wyższych ciśnień, tylko takie do przedmuchania. Zdarzało mi się nieco większym odblokowywać zator z chmielu, mam nadzieję, że przy tym dwucalowym tego problemu nie będzie (wypuszczałem zaworkiem bezpieczeństwa z kega, dobijałem nieco do hop bonga, otwierałem zawór motylkowy; zwykle pomaga ruszanie dźwignią zaworu motylkowego).

 

Edytowane przez Łachim
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Łachim napisał(a):

Linki z AliExpress:

Pokrywka do kega z adapterem 1,5 cala

Hop bong 2" (trzeba dobrać do niego akcesoria, pokrywka, nakręcane ball locki itp, jakiś lejkowaty adapter 1,5" -> 2". tri clampy)

Zawór motylkowy

Wygląda super, trochę boli cena wysyłki, ale pewnie kiedyś się skuszę. Dzięki wielkie!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Hej, mam pytanie, robiłem dzisiaj piwo z zestawu BA - "Colorado APA" nastaw na 20l - 12 BLG, natomiast miałem dość niską wydajność, mianowicie wyszło mi niecałe 16 l. Wiem, że zawsze wychodzi mniej niż sklepy zakładają, ale z reguły nie miałem gorzej niż 15% strat. Natomiast teraz mam prawie 25%. Słody 4 kg Pale Ale Viking Malt, 0,2 kg Carabody Viking Malt. Próba jodowa negatywna po 40 minutach w 67 st. C. Wskaźnik działa, sprawdzałem na początku i barwiło na granatowo. 

Edytowane przez Pawelw3
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Pawelw3 napisał(a):

Hej, mam pytanie, robiłem dzisiaj piwo z zestawu BA - "Colorado APA" nastaw na 20l - 12 BLG, natomiast miałem dość niską wydajność, mianowicie wyszło mi niecałe 16 l. Wiem, że zawsze wychodzi mniej niż sklepy zakładają, ale z reguły nie miałem gorzej niż 15% strat. Natomiast teraz mam prawie 25%. Słody 4 kg Pale Ale Viking Malt, 0,2 kg Carabody Viking Malt. Próba jodowa negatywna po 40 minutach w 67 st. C. Wskaźnik działa, sprawdzałem na początku i barwiło na granatowo. 


Jakich strat? Czego?
Wydajność zacierania czy warzelni? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hej, mam pytanie, robiłem dzisiaj piwo z zestawu BA - "Colorado APA" nastaw na 20l - 12 BLG, natomiast miałem dość niską wydajność, mianowicie wyszło mi niecałe 16 l. Wiem, że zawsze wychodzi mniej niż sklepy zakładają, ale z reguły nie miałem gorzej niż 15% strat. Natomiast teraz mam prawie 25%. Słody 4 kg Pale Ale Viking Malt, 0,2 kg Carabody Viking Malt. Próba jodowa negatywna po 40 minutach w 67 st. C. Wskaźnik działa, sprawdzałem na początku i barwiło na granatowo. 
Kociołek czy garnek?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, INTseed napisał(a):
5 godzin temu, Pawelw3 napisał(a):
Hej, mam pytanie, robiłem dzisiaj piwo z zestawu BA - "Colorado APA" nastaw na 20l - 12 BLG, natomiast miałem dość niską wydajność, mianowicie wyszło mi niecałe 16 l. Wiem, że zawsze wychodzi mniej niż sklepy zakładają, ale z reguły nie miałem gorzej niż 15% strat. Natomiast teraz mam prawie 25%. Słody 4 kg Pale Ale Viking Malt, 0,2 kg Carabody Viking Malt. Próba jodowa negatywna po 40 minutach w 67 st. C. Wskaźnik działa, sprawdzałem na początku i barwiło na granatowo. 

Kociołek czy garnek?

Zwykły gar, zacieranie w 13l wody, potem wysładzanie do jakichś 22 l, BLG mierzone na bieżąco refraktometrem i po schłodzeniu spławikiem, po godzinie gotowania zeszło do 12 BLG i zostało niecałe 16l. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Pawelw3 napisał(a):

Zwykły gar, zacieranie w 13l wody, potem wysładzanie do jakichś 22 l, BLG mierzone na bieżąco refraktometrem i po schłodzeniu spławikiem, po godzinie gotowania zeszło do 12 BLG i zostało niecałe 16l. 

Przy tych 22l to jakie było blg? Ile blg miały końcowe wysłodziny?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie, a nawet nie jest to zalecane - wydajność wiele nie podskoczy, a wypłuczesz garbniki.

Możesz pokombinować z dłuższym zacieraniem, wolniejszą filtracją, pH wody i zacieru.

Albo sypnąć więcej słodów następnym razem ;)

I przede wszystkim sprawdzić, czy to jednostkowy przypadek (może słód był z kiepskiej partii, może złoże się źle ułożyło, itp.), czy częściej zacznie Ci tak wychodzić.

Edytowane przez punix
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.